Nowa praca i ciąża? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-22, 19:48   #31
lutien
Wtajemniczenie

Dot.: Nowa praca i ciąża?

Cytat:
Napisane przez zwolak22 Pokaż wiadomość
To zalezy tez od tego czy powiedzialas o ciazy, bo mozesz nie mowic do podpisania kolejnej umowy
No więc najbardziej zależy mi na tym, żeby pracować tam po macierzyńskim. Fajna praca i zależy mi na niej Dlatego chyba powiem pracodawcy. Zresztą bałabym się, że i tak się ludzie skapną - mała firma, w razie mdłości to i tak każdy by słyszał No i na koniec marca (jak kończy się umowa) byłby to prawie 11 tydzień, to nawet chyba widać będzie
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-22, 21:15   #32
zwolak22
Raczkowanie

Wiesz co to zalezy od pracodawcy.
To, ze mu powiesz i bedziesz z nim szczera to nie znaczy, że on Ci da w ramach wdziecznosci umowe na czas nieokreslony, bo im strasznie nie jest na reke, ze kobieta idzie na macierzynski...
Ja powiedziałam, bo chcialam miec jasna sytuacje w pracy a w zamian dostalam umowe ale tylko do dnia porodu na dodatek z wielka laska i nieraz slyszalam jak szef z szefowa mi dupe obrabiali. Prosiłam zeby mi dali umowe na dluzszy czas bo baaardzo chcialam wrocic do pracy.
Dzis sie jednak ciesze, ze mnie nie posluchali. Na sama mysl o tym jaka mi zafundowali atmosere w pracy po tym jak ich poinformowalam o ciazy jest mi niedobrze i wiem ze juz nidgy nie chce miec doczynienia z ludzmi na tak niskim poziomie .
W każdym razie mam nadzieje ze Twoj pracodawca jest bardziej ludzki i zachowa sie zupelnie inaczej niz moi byli pracodawcy
Zycze Ci z calego serca zeby bylo inaczej niz w moim przypadku
Daj znac jak bedziesz po rozmowie i pamietaj zeby sie nie stresowac dla dobra malucha

zwolak22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-23, 07:46   #33
lutien
Wtajemniczenie

Na szczęście mam jeszcze trochę czasu do podjęcia tej decyzji czy mówić czy nie Dziś idę potwierdzić ciążę.
Dam znać, jak wyszła sprawa z pracodawcą. Pozdrawiam
(Katharine Hadley )

Stary 2010-03-09, 08:39   #34
lutien
Wtajemniczenie

Obiecałam, że napiszę jak sprawa z pracodawcą. No więc wczoraj powiedziałam. Szef był zaskoczony, ale dał mi do zrozumienia, że umowę mi przedłuży. Za kilka dni się dowiem szczegółów, gdyż musi to skonsultować z współwłaścicielami firmy. Tak więc wiem, że wszystko się ułoży i bezrobotna nie zostanę
Pozdrawiam
(Katharine Hadley )

Stary 2010-03-09, 08:42   #35
zwolak22
Raczkowanie

No to super

Stary 2010-03-10, 19:54   #36
kamaO
Wtajemniczenie

No to ja też dam znać jak się u mnie potoczyło
Jestem już na L4, ale jeszcze przed chorobowym podpisałam umowę na czas nieokreślony. Zatem wiem, że mam gdzie wracać po macierzyńskim

Jak widać uczciwi i ludzcy pracodawcy istnieją
Stary 2010-03-10, 20:03   #37
zwolak22
Raczkowanie

No to fajnie
A cos sie dzieje ze jestes na L4??

Stary 2010-03-14, 20:02   #38
kamaO
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zwolak22 Pokaż wiadomość
No to fajnie
A cos sie dzieje ze jestes na L4??
To się dzieje, że już ledwo się ruszam i mam potworną bezsenność - śpię średnio 2 godziny co noc, więc w ciągu dnia padam na twarz. Został mi ok. miesiąc do terminu i uznałam, że najwyższy czas pomyśleć o sobie i trochę odpocząć. Poza tym chodzę do szkoły rodzenia, a zajęcia są w środku dnia 2 razy w tygodniu.

Więc piorę, prasuję i śpię w ciągu dnia
Stary 2010-03-14, 20:45   #39
zwolak22
Raczkowanie

No to masz prawo naladowac akumulatorki przed porodem i tym co Cie czeka pozniej
Myslalam ze jestes na poczatku ciazy
Ja tez juz przy koncowce malo spalam, sama nie wiem dlaczego, moze sie balam w podswiadomosci, moze przez dzidziusia, bo przeciez pod koniec to tez juz troche niewygodnie cala noc lezec
Trzymam kciuki zeby wszystko poszlo szybko i gladko
Koniecznie daj znac jak sie rozdwoisz

Stary 2010-03-15, 08:25   #40
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamaO Pokaż wiadomość
To się dzieje, że już ledwo się ruszam i mam potworną bezsenność - śpię średnio 2 godziny co noc, więc w ciągu dnia padam na twarz. Został mi ok. miesiąc do terminu i uznałam, że najwyższy czas pomyśleć o sobie i trochę odpocząć. Poza tym chodzę do szkoły rodzenia, a zajęcia są w środku dnia 2 razy w tygodniu.

Więc piorę, prasuję i śpię w ciągu dnia
Ja weszłam w tę samą fazę. Prawie nie śpię w nocy, a jak śpię to co chwilę się budzę, bo cholernie mi niewygodnie. Wszystko mnie boli, kręgosłup wyje, ja już też.
A tu jeszcze dwa miechy...

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-01, 11:12   #41
lutien
Wtajemniczenie

Pozwolę sobie zacytować post z innego wątku, ale nie chcę pisać tego samego kilka razy:
No więc dostałam od życia porządną nauczkę, że nie należy być uczciwym. Od dziś jestem bowiem bezrobotna i bez perspektyw na jakąkolwiek pracę (to już prawie 3 miesiąc i brzuch już widać).
A wszystko przez to, że chciałam być uczciwa wobec pracodawcy i powiedziałam mu o ciąży przed podpisaniem umowy na czas nieokreślony. Teraz wiem, że głupio zrobiłam. Ale wtedy myślałam, że jak wszyscy są zadowoleni z mojej pracy, a szef już ustala warunki nowej umowy to wiadomość o ciąży nie zmieni ich podejścia do mnie. Niestety bardzo się myliłam
Nie dostałam nawet szansy na spokojne przemyślenie sytuacji, tylko ostatniego dnia mojej pracy szef raczył mnie poinformować o tym fakcie.
Bardzo mi smutno. Nawet nie dlatego, że nie przedłużyli tej umowy, tylko dlatego, że mnie potraktowano w taki chamski sposób. Bo oczywiście nie powiedziano mi, że to przez ciążę. Wyjaśnieniem była moja praca - że źle pracuję i nie tego ode mnie oczekiwali. Ale jakoś przez 9 miesięcy pracy co miesiąc dostawałam maksymalną premię uznaniową i ani razu nikt mi nie zwrócił uwagi na moją "kiepską" pracę. Wręcz odwrotnie - każdy był z niej zadowolony.
Niestety niezbyt wiem, co w takiej sytuacji robić - bo zostałam bez kasy (TŻ mnie będzie utrzymywał) i bez perspektyw na pracę.
Cała swoją energię wkładam w to, żeby się nie denerwować, bo od stresu mnie podbrzusze boli, a nie chcę zaszkodzić Fasolince.
Nic tylko się załamać
(Katharine Hadley )

Stary 2010-04-01, 11:16   #42
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Lutien, trzymam kciuki, żeby było lepiej!
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-05, 23:17   #43
dobrarada
Zadomowienie

GG do dobrarada

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
Pozwolę sobie zacytować post z innego wątku, ale nie chcę pisać tego samego kilka razy:
No więc dostałam od życia porządną nauczkę, że nie należy być uczciwym. Od dziś jestem bowiem bezrobotna i bez perspektyw na jakąkolwiek pracę (to już prawie 3 miesiąc i brzuch już widać).
A wszystko przez to, że chciałam być uczciwa wobec pracodawcy i powiedziałam mu o ciąży przed podpisaniem umowy na czas nieokreślony. Teraz wiem, że głupio zrobiłam. Ale wtedy myślałam, że jak wszyscy są zadowoleni z mojej pracy, a szef już ustala warunki nowej umowy to wiadomość o ciąży nie zmieni ich podejścia do mnie. Niestety bardzo się myliłam
Nie dostałam nawet szansy na spokojne przemyślenie sytuacji, tylko ostatniego dnia mojej pracy szef raczył mnie poinformować o tym fakcie.
Bardzo mi smutno. Nawet nie dlatego, że nie przedłużyli tej umowy, tylko dlatego, że mnie potraktowano w taki chamski sposób. Bo oczywiście nie powiedziano mi, że to przez ciążę. Wyjaśnieniem była moja praca - że źle pracuję i nie tego ode mnie oczekiwali. Ale jakoś przez 9 miesięcy pracy co miesiąc dostawałam maksymalną premię uznaniową i ani razu nikt mi nie zwrócił uwagi na moją "kiepską" pracę. Wręcz odwrotnie - każdy był z niej zadowolony.
Niestety niezbyt wiem, co w takiej sytuacji robić - bo zostałam bez kasy (TŻ mnie będzie utrzymywał) i bez perspektyw na pracę.
Cała swoją energię wkładam w to, żeby się nie denerwować, bo od stresu mnie podbrzusze boli, a nie chcę zaszkodzić Fasolince.
Nic tylko się załamać
tak się nie robi
nie mam słów na takie chamstwo
normalnie mi wstyd jako pracodawcy za takiego chama
ciekawe czy ona ma dzieci
co za porażka....
popytaj, może ktoś zaprzyjaźniony by Cię zatrudnił?
może jakiś znajomy
chodzi o to, żebyś miała świadczenia, chorobowe w czasie ciązy, macierzyńskie i urlop wychowawczy (nawet niepłatny - ale liczy się do okresu składkowego)
no co za chamstwo
dobrarada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-06, 10:38   #44
lutien
Wtajemniczenie

Niestety nie ma szans na nową pracę - nikt ze znajomych nie prowadzi firmy. Na szczęście w ciąży przysługuje opieka medyczna
(Katharine Hadley )

Stary 2010-07-18, 20:47   #45
martaaaaaa
Raczkowanie

Dziewczyny i padło na mnie :/ jestem przerażona i zestresowana .... pracuje teraz na umowę zlecenie i od sierpnia mam szansę na umowę o prace (pewnie na cza określony) ale dowiedziałam się że jestem ciąży (5 tydzień) .... nie śpię po nocach bo nie wiem czy się przyznać czy nie ... wiem że ciąża nie jestem mile widziana - między innymi dlatego dostałam zlecenie bo jestem młodą mężatką - co za tym idzie "pewnie myślę o ciąży i pójdę na macierzyński"
przyznać się czy nie :/ nawet gdybym miała umowe do dnia porodu to zawsze to lepsze niż nic staram się byc zawsze szczera ale z drugiej strony jak patrze na moje doświadczenia z pracodawcami niestety wiem, że raczej nie mają sentymentów i sie nie patyczkują (pół roku temu bez zdania racji dostałam wypowiedzenie ale to na inny watek).

ehhh ... i bądź to mądra kobieto

martaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-22, 14:29   #46
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Napisane przez martaaaaaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny i padło na mnie :/ jestem przerażona i zestresowana .... pracuje teraz na umowę zlecenie i od sierpnia mam szansę na umowę o prace (pewnie na cza określony) ale dowiedziałam się że jestem ciąży (5 tydzień) .... nie śpię po nocach bo nie wiem czy się przyznać czy nie ... wiem że ciąża nie jestem mile widziana - między innymi dlatego dostałam zlecenie bo jestem młodą mężatką - co za tym idzie "pewnie myślę o ciąży i pójdę na macierzyński"

przyznać się czy nie :/ nawet gdybym miała umowe do dnia porodu to zawsze to lepsze niż nic staram się byc zawsze szczera ale z drugiej strony jak patrze na moje doświadczenia z pracodawcami niestety wiem, że raczej nie mają sentymentów i sie nie patyczkują (pół roku temu bez zdania racji dostałam wypowiedzenie ale to na inny watek).

ehhh ... i bądź to mądra kobieto
Może poczekaj aż dostaniesz nową umowę, bo do 12 tyg moga nie przedłużyć z Tobą umowy. Jak już 12 tyg będziesz miała skończone to automatycznie masz przedłużoną umowę do dnia porodu, a potem jeżeli pracodawca nie przedłuży z Tobą umowy masz zasiłek macierzyński w wys. 100%wynagrodzenia przez 20 tyg, i jak złożysz wniosek to też dodatkowymi 2 tyg.
Powodzenia

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-08, 12:47   #47
hordubal
Przyczajenie

Jejku,tak czytam Wasze posty i jestem załana.Całe życie byłam uczciwa. Od pewnego momentu poszukuje pracy. Byłam na rozmowie,jeszcze wtedy nie wiedziałam,że jestem w ciąży. Kiedy zadzwonili,że mnie przyjęli do pracy i juz zapraszają na pierwszy dzień, okazało się,że jestem w ciąży.Sumienie moje nie pozwoliło mi tego zataić.Chciałam byc uczciwa.I zakonczyło się tak,że pani zadzwoniła po tygodniu i powiedziała,że nie moga mnie przyjąć. I taką uczciwościa straciłam możliwość pracy w trzech miejscach.Teraz znowu idę na rozmowę i bije się z myslami:uczciwość czy zatajenie ciąży?
hordubal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-09, 22:49   #48
piwcior
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hordubal Pokaż wiadomość
Jejku,tak czytam Wasze posty i jestem załana.Całe życie byłam uczciwa. Od pewnego momentu poszukuje pracy. Byłam na rozmowie,jeszcze wtedy nie wiedziałam,że jestem w ciąży. Kiedy zadzwonili,że mnie przyjęli do pracy i juz zapraszają na pierwszy dzień, okazało się,że jestem w ciąży.Sumienie moje nie pozwoliło mi tego zataić.Chciałam byc uczciwa.I zakonczyło się tak,że pani zadzwoniła po tygodniu i powiedziała,że nie moga mnie przyjąć. I taką uczciwościa straciłam możliwość pracy w trzech miejscach.Teraz znowu idę na rozmowę i bije się z myslami:uczciwość czy zatajenie ciąży?
Niestety w naszym społeczeństwie ciążę uważa się za chorobę, a ciężarną, za pracownika gorszej kategorii. Przyczyną takiego stanu rzeczy są między innymi same ciężarne, które bez uzasadnionych powodów idą na L4. Koszty pracy dla pracodawców, są bardzo duże (tu powinno się zmienić ustawy) i nie chcą zatrudniać kobiet - potencjalnych matek, a już na pewno nie kobiet w ciąży.
Wniosek: chcesz mieć pracę - nie mów, że jesteś w ciąży.
Uczciwość nie ma tu nic do rzeczy. Masz do wyboru dwie opcje: powiedzieć lub nie powiedzieć. Oba wyjścia są złe, oba będą komentowane w sposób w jaki byś nie chciała. Wybierz to, z którym będziesz się lepiej czuła.
A co do uczciwego życia, to uważam, że nie ma osób całkowicie uczciwych (tzn takich, które zawsze i w każdej sytuacji zachowują się zgodnie z uznanymi normami moralnymi w społeczeństwie), bo czasem z kilku możliwości wybieramy taką, która jest lepsza dla nas samych.
Pracodawca też nie wybierze uczciwie, wybierze tak jak będzie dla niego lepiej.
Stary 2010-12-10, 10:23   #49
karolinaP103
Zadomowienie

Przechodzenie ciąży jest teraz trudniejsze niż kiedyś-jest dużo więcej ciąż zagrożonych ale pomimo tego faktycznie l-4 jest nadużywane. Mój lekarz był wręcz oburzony,że chcę pracować podczas ciąży. Co wizytę wypominał mi pracę i twierdził,że przesadzam. Jeśli dobrze się czułam,to po co miałam iść na wolne? Owszem -perspektywa L-4 płatnego 100% jest kusząca ale trzeba patrzeć też na to jak to wygląda ze strony pracodawcy. Ja miałam tyle szczęścia,że pomimo pierwszej ciąży całej na L-4 praca na mnie nadal czekała. O zamiarze zajścia w drugą ciążę powiadomiłam pracodawcę.To on pierwszy wiedział jaki mam wynik testu (który robiłam w pracy).Pracowałam do końca 7 m-ca i wiem,że dzięki mojemu podejściu będę miała tę pracę po powrocie z macierzyńskiego. Wiem -mam szczęście ale na to zaufanie ze strony szefostwa pracowałam latami-byłam dyspozycyjna,sumienna, starałam się.
Miesiąc po mnie zaszła w ciążę dziewczyna pracująca dopiero kilka m-cy -zostało to zupełnie inaczej odebrane. Raczej nie będzie u nas długo pracować.Gdyby przyznała się,że chce teraz dziecko to bysmy jakoś to wszystko tak ustaliły ,żeby było dobrze. Wielkokrotnie z nią o tym rozmawiałam planując ciążę-może nie chciała mi zaufać? Cóż-efekt taki,że ja mam pracę a ona już chyba nie. Jej ciąża nie jest aż takim obciążeniem dla firmy ale jej zachowanie spotkało się z bardzo negatywnym podejściem szefostwa.
karolinaP103 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-10, 13:39   #50
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinaP103 Pokaż wiadomość
Gdyby przyznała się,że chce teraz dziecko to bysmy jakoś to wszystko tak ustaliły ,żeby było dobrze. Wielkokrotnie z nią o tym rozmawiałam planując ciążę-może nie chciała mi zaufać? Cóż-efekt taki,że ja mam pracę a ona już chyba nie. Jej ciąża nie jest aż takim obciążeniem dla firmy ale jej zachowanie spotkało się z bardzo negatywnym podejściem szefostwa.
wg mnie jest to śmieszne oczekiwać od pracownicy, że ma powiedzieć że będzie chciała się starać o dziecko

to jest prywatna i intymna sprawa, niektórzy nie mają ochoty dzielić się tym z obcymi ludźmi,
ja nikomu nie powiedziałam, że staramy się o dziecko,
a o wczesnej ciąży tylko najbliższym

poza tym to do mnie przyszło nagle, pewnego dnia po prostu postawiliśmy się nie zabezpieczać i od razu się udało,
nie robiliśmy jakiś długoterminowych planów

nie chciałabym pracować w miejscu, które tak mocno ingeruję w życie prywatne
Stary 2010-12-10, 14:07   #51
Mirabilka
Zakorzenienie

ja miałam podobnie - zwolniłam się po trzech latach pracy z budżetówki od lipca zaczęłam nową pracę i na początku sierpnia dowiedziałam się o ciąży a do tego od połowy września jestem na l4 z powodu plamienia i skurczy... i co mnie czeka? nie wiem - życie jest takie popierdzielone ale cieszę się - ciąża to dar - powoli to do mnie dociera

Mirabilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-10, 15:38   #52
karolinaP103
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
wg mnie jest to śmieszne oczekiwać od pracownicy, że ma powiedzieć że będzie chciała się starać o dziecko

to jest prywatna i intymna sprawa, niektórzy nie mają ochoty dzielić się tym z obcymi ludźmi,
ja nikomu nie powiedziałam, że staramy się o dziecko,
a o wczesnej ciąży tylko najbliższym

poza tym to do mnie przyszło nagle, pewnego dnia po prostu postawiliśmy się nie zabezpieczać i od razu się udało,
nie robiliśmy jakiś długoterminowych planów

nie chciałabym pracować w miejscu, które tak mocno ingeruję w życie prywatne
Takie postępowanie wobec pracodawcy było tylko i wyłącznie moją decyzją. Lubię tą pracę,staram się by firma prosperowała i spojrzałam na moją ciążę z perpektywy szefostwa. Wątpię,bym w innej firmie mogła sobie pozwolić na takie zachowanie.
karolinaP103 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-10, 18:41   #53
piwcior
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolinaP103 Pokaż wiadomość
Takie postępowanie wobec pracodawcy było tylko i wyłącznie moją decyzją. Lubię tą pracę,staram się by firma prosperowała i spojrzałam na moją ciążę z perpektywy szefostwa. Wątpię,bym w innej firmie mogła sobie pozwolić na takie zachowanie.
Tym bardziej dziwi fakt, że inna pracownica, która przepracowała kilka miesięcy i zaszła w ciążę, jest u Was w ten sposób potraktowana. Z opisu wynika, że masz wyrozumiałego szefa/szefów, ale tylko wobec Ciebie. Czyli jest tak jak wszędzie, są "równi i równiejsi".
Stary 2010-12-11, 08:12   #54
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Napisane przez piwcior Pokaż wiadomość
Tym bardziej dziwi fakt, że inna pracownica, która przepracowała kilka miesięcy i zaszła w ciążę, jest u Was w ten sposób potraktowana. Z opisu wynika, że masz wyrozumiałego szefa/szefów, ale tylko wobec Ciebie. Czyli jest tak jak wszędzie, są "równi i równiejsi".

Ja niestety mialam inną sytuację. Pracowałam w jednej Firmie 5 lat(bank) w związku z kryzysem od 1 lipca przeszlam pod inną Firmę zatrudniającą, pracując w tym samym miejscu, i mając tego samego szefa. Nie bylam nigdy na zwolnieniu chorobowych, urlopu nawet połowy nie wybierałam. A szef hmm tak jak z facetami nie oceniasz po tym jak zaczyna ale jak kończy Wiedział że od 2 lat się staramy z mężem o dziecko. No i jak się dowiedzialam że jestem w ciąży był jedną z pierwszych osób którym o tym powiedziałam, to gratulował i wogle. Po 2 mc czulam sie paskudnie, każdy inaczej ciąże znosi, no to ja najlepiej bym przestala istnieć, osłabienie, ospanie, mdłości. przy każdym większym wysiłku plamienia, i poszlam na L4. I to nie tak żeby urlopować tylko żeby leżeć i się nie ruszać (na szczęście za mną )No i umowę miałam tylko do dnia porodu, bo oczywiście mi nie przedłużyli, po zasiłku maciezyńskim poszłam zapisać się jako osoba bezrobotna, i się okazało że zasiłku nie dostanę, bo w Firmie pośredniczącej w zatrudnieniu miałam najniższą krajową, a wtedy ZUS zaniża zasiłek przez co on się nie liczy do obliczania kuroniówki, więc załatwianie papierów potrzebnych z ZUSu trwało 4 tyg+ 5 mc macieżyńskiego+ 2 tyg co czekałam na termin w UP, i nie dostałam kuroniówkiBo bym zapomniala dodać że w świadectwie pracy zanim byłam pod tą firmą pośredniczącą, ten mój kochany szef bez powiadamiania mnie zmienił mi cały etat na 1/2 żeby niższe składki płacić, a ja dalej na cały etat pracowałam i takie pieniądze dostawałam. I liczył się tylko czas pracy pod Firma pośredniczącą, więc zabrakło mi 8 dni do kuroniówki. I moje zdanie jest takie, nie patrzcie na pracodawcę tylko na siebie, nie ten pracodawca będzie inny lepszy, a dziecko jest jedne i nie do zmiany

Stary 2011-01-18, 13:16   #55
kamaO
Wtajemniczenie

Wygląda na to, że przypadek taki jak mój należy do mniejszości...
Bo ja już wróciłam do pracy w październiku i wszystko jest OK
A pracuję w jednej z największych zagranicznych korporacji na Śląsku i mogło być różnie - w końcu jestem tylko trybikiem w maszynie.
Miałam farta, że trafiłam na takiego przełożonego (mężczyzna), który sam ma trójkę małych dzieci i niepracującą Żonę - zrozumiał mnie po ludzku.

Co do planowania ciąży: planuje się ją z partnerem, a nie z firmą
To wszystko co mam na ten temat do powiedzenia.
Stary 2011-01-21, 14:35   #56
magdallenka80
BAN stały

Bardzo ciekawy temat poruszyłyście dziewczyny. Ja co prawda mam pracę i nie spotkałam się z dyskryminowaniem kobiet ze wzgledu na płeć i faktem, że mogą niebawem zajść w ciąze i stać się jedynie kosztem dla pracodawcy. natomaist wiem, ze sa przypadki, ze dziewczyny bedąc w ciaży podpisuwały umowę i dopiero mówiły pracodaqcy o ciąży, a ten nie mógł ich już zwolnić. Więć wdaje mi się, że po zcęści obecny stan rzeczy to tez wina naszych poprzedniczek, które do takich absurdów doprowadziły.
magdallenka80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-26, 13:16   #57
fatal21
Wtajemniczenie

Witam!
Mam pytanko. Pomimo przeczytanych wszystkich postów ciągle się zastanawiam. Okazało się, że jestem w 5tcdostałam L4 od lekarza na 2 tyg,bo wykonuję fizyczną pracę (fizjoterapeuta), powiedział, że skoro to początek to na 2 tyg potem zobaczymy.I teraz moje pytanko mam od 01.02.2011 umowę na 2 lata.Dziś dowiedziałam się od znajomej, że mogą mnie zwolnić bo ciąża nie przekroczyła 13 tyg.Czyli jak za 2 tyg pojadę do pracy to może czekać na mnie wypowiedzenie?Pomimo tego, że umowa kończy się za prawie 2 lata?
fatal21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-26, 14:23   #58
lutien
Wtajemniczenie

Znajoma Ci źle powiedziała - kobiety w ciąży nie można zwolnić. Jest jeden tylko przypadek, że pracodawca nie musi przedłużać umowy (na czas określony!) - mianowicie, jeśli umowa kończy się przed upływem 3 miesiąca ciąży.
(Katharine Hadley )

Stary 2011-04-27, 14:14   #59
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

żeby ciebie zwolnili umowa musiałaby się tobie kończyć przed 12 tc, a jak masz na dwa lata to nie mogą tego zrobić. Prawda jest taka że możesz w takim przypadku podać ich do sądu pracy i będą musieli tobie umowę przedłużyć.
Powodzenia

Stary 2011-04-28, 14:51   #60
znasz_mnie
Matka na full etat

Może faktycznie zaczekaj do podpisania kolejnej umowy, ale też nie za długo, bo przecież o ciąży nie da się dowiedzieć dopiero po np. 6 miesiącach :P
znasz_mnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości