![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Prolaktyna.Prosze pomozcie
![]() a jakie miałyście objawy?? mój wynik PRL to 1201, mój cykl trwał ok.35-36 dni. a teraz jak biorę bromergon od 1 miesiąca, cykl skrócił się do 31 dni!! ![]() pozdrawiam, ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
duszności, agresja naprzemiennie ze zmęczeniem i ospałością, łupież, kruche włosy, szybciej starzejąca się cera, wypryski, strasznie bolesne okresy (kiedyś nie wiedziałam co to ból menstruacyjny) i dużo by pisać ;-) a mój wynik to 6443
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
a skąd jesteś? Strasznie długo czekasz na wizytę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
rzeczywiście strasznie długo czekasz. ja mam drugą, kontrolną wiziytę dzisiaj. zrobiłam sobie test wi PRL wyszedł mi 1028!!!
![]() asi3-> jeśli nie byłaś jeszcze na USG narządów rodnych to radziłabym Ci jak najszybciej się udać. Bo niektóre z objawów, które wymieniłaś mogą pasować do zespołu policystycznych jajników. pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Przyczajenie
|
czesc dziewczyny
![]() Jezeli mozecie, pomozcie Mam 26 lat. Moj wynik to 609,5 ulU/ml gdzie podana norma to: 127-637 ulU/ml Nie wiem co o tym myslec bo w necie podaja inne parametry. Lekarze podejrzewaja gruczolaka. Jednak czekam na rezonans. Moje objawy to bardzo silne bole glowy (tzw. migreny - bo na to trafiałam do szpitala, gdzie nawet 3 kroplowki z konskimi dawkami lekow przeciwbolowych nie pomagały), pogorszenie wzroku, w momencie ataku migreny zaburzenia mowy. czasami nawet sie jakam i mysle, ze to skótek migren bo wczesniej tego nie mialam. mdłosci. ciagle bym spała. Miesiaczki sa nie regularne, obfite i bolesne. Cykle raz dłuzsze, raz krotsze. Wszystkie te objawy mam od podstawowki. Nie moge zajsc w ciaze. Niestety ginekolog stwierdził tez wodniaka lewego jajowodu. Ktory lek wedłóg Was jest najlepszy i przy ktorym mozna zachodzic w ciaze i dalej go stosowac (bo slyszalam ze jeden bierze sie nie przerywajac kuracji, nawet podczas pierwszych m-cy ciazy). Pozdrawiam, Basia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
ja wiem że Bromergonu się nie przerywa jak się zajdzie w ciążę. Z tego co widzę to masz bardzo dużo objawów gruczolaka ale nie martw się jak jest mały to leki pomogą.
Trzymam kciuki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Przyczajenie
|
Zegarkowa mieszkam koło Gdańska, szukałam endykrynologa drogą pantoflową - polecono mi lekarza w Centrum Handlowym "Madison" dr Szarma (bardzo polubiłam doktorka). Poszłam tam z dużą dozą niepewności, okazało się, że na górze otworzono klinikę dla kobiet z problemami niepłodności itp. Zdziwieniem jeszcze moim było ilu tam przychodzi ludzi! A leczyłam się we Wrzeszczu, w Sopocie i gdzieś popełniono ze mną błąd bo jakoś po moich objawach żaden z poprzednich lekarzy nie zlecił mi badania prolaktyny, doktor jedna leczyła mnie Cycloprogynową na niepłodność zlikwidowała mi tylko nadciśnienie tym lekiem
![]() Dewjani byłam na USG 1,5 roku temu (objawy moje są od 4 lat i powiem jest ze mną coraz gorzej) i wszystko było w porządku, czyściutko i na swoim miejscu ![]() Dzięki cudowne, jeszcze raz pozdrawiam Was serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Nie przejmuj się, ja miałam 3lata temu to samo.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
a powiedzcie mi kochane w koncu kiedy najlepiej robic badanie prolaktyny?! mi lekarz mowil, ze nie wazne jest w jakim dniu cyklu, jednak gdzies wyczytalam, ze ma to znaczenie. to samo pytanie dotyczy czy na czczo czy mozna po jedzeniu?! niedlugo musze zrobic badanie i nie mam pojecia kiedy. wlasnie koncze brac jedno opakowanie norprolacu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
słuchaj, to naprawdę ciężko stwierdzić. zależy od 'wyznawanej' szkoły przez twojego ginekologa czy endokrynologa. moja pierwsza ginekolog powiedziała, ze nie ma to znaczenia w jakim dniu cyklu, i ze po jedzeniu. to samo mówiła mi endokrynolog. ale juz moja druga ginekolog powiedziała, że istotne jest aby być na czczo. natomiast dzień cyklu już nie. u zdrowych kobiet podobno najlepiej robić przed 14 dniem cyklu, bo potem może się podwyższać.
radzę ci jednak zrobić na czczo. pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
dziekuje Dewjani
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
taka jak radzilas Dewjani zrobie na czczo badanie poziomu prolaktyny. znalazlam notatki jeszcze jednego lekarza i on kazal zrobic to badanie miedzy 20 a 24 dniem cyklu, wiec tak zrobie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Przyczajenie
|
Witam a ja mam pytanie bo mam taki tynik prolaktyny 592 ng/m] N: 3.4 - 24.1 i wiem ze mam podwyzszony poziom prolaktyny!
moge prosic o jakas informacje na ten temat..?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli wszystko jest w porzadku z piersiami to jest to hiperprolaktynemia. dostaniesz leki i powinien ci zaczac spadac poziom prolaktyny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam was bardzo serdecznie,
podbnie jak wy mam problemy z prl.. lecze sie juz od 2,5 roku z marnym rezultatem. na początku mojego leczenia poziom prl wynosił ponad 10x ponad normę. Po kilku miesięcznym leczeniu bromergonem(który bardzo źle znosiłam) obniżył się do jakies 4-5 razy ponad normę. lekarz zmienił mi lek na parlodel - który znosiłam lepiej(poza pierwszymi dniami, których niemal nie pamiętam - żyłam jak w letargu). Po 3 miesięcznej kuracji prl była w normie, tzn 25 (wysoko, ale w sumie nieźle). rezonans robiony na początku leczenia nie wykazał zmian. niestety z przyczyn "niezaleznych' odstawiłam leki i po 3 miesiacach poziom prl wynosił juz 3x ponad norme. i znów od kilku miesięcy "jem' bromergon - narazie nie robilam badan - zrobie to w czerwcu i ide do lekarza. (mam zlecone jeszcze usg piersi - ponoc konieczne). chciałabym uzyskać odp. nawet nie na pytanie skąd to się wzieło, jaka jest przyczyna. chciałbym aby ktos mi odpowiedział -jak jest szansa na dziecko ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
troche późno odpowiadam, ale zawsze warto
![]() ![]() Pozdrawiam, Vall |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Przyczajenie
|
witam , wczoraj bylam u lekarza ginekologa powiedzialam mu o moim problemem z moimi miesiaczkami w kazdym miesiacu mam inaczej a teraz ostatnio bylo 40 dni przerwy a tak jest 28 , 30 , 32 , 34 zrobil mi usg ale kazal sie zglosci za dwa tygodnie z pelnym pecherzem na kolejne usg i kazal rowniez zrobic hormon PRL /prolaktyna/ czy cos moze byc nie tak , prosze o jakas rade , badania zrobilam juz dzis rano ale wynik zobacze dopiero 5 pazdziernika
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
no prolaktyna może nie wyjść na badaniu krwi jednorazowym. Mi nie wyszło a dopiero na dobowym stężeniu. Warto jednak zrobić skoro lekarz radzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Przyczajenie
|
wiatm , dzis dostalam wynik prolaktyny mam 532 , norma z tego co mowila znajoma laborantka co robila to od 31 to 530 wiec chyba nie jest zle zobaczymy co powie lekarz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
no ja powiedziałabym że nie jest najgorzej ale dobrze też nie. Fakt że niektórzy mają ponad 600 ale lekarze mówią że już stan ok. 500 jest niedobry.
Ja sama nie wiem co robić bo na dobowym stężeniu mi wyszło 600 a teraz po rocznej kuracji mam 34 ![]() Nie wiem czy iść na badanie stężenia dobowego czy się wyregulowło u mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
witajcie. zrobiłam badania. rezonans nic nie wykazał. za to dzisiaj bylam u ginekologa iokres mi sie spoznia tydz. i dowiedziałam się, ze na lewym jajniku albo jest nie pekniety pecherzyk graffa albo to ciaza poza maciczna
![]() ![]() ![]() dostalam tez recepte na bromergon i mam zaczac go brac jak test ciazowy z krwi wyjdzie negatywnie. jestem załamana... ogolnie mam dola bo nic sie nie układa i jeszcze w zyciu prywatno uczuciowym... hmmm.... wyczytalam ze ten cały bromergon to estrogen, czy tak? Bo zastanawiam sie czy po tym moze mi sie ogolnie polepszyc i czy moga te objawy bole głowy itp zniknac? kiedy kiedy bralam tbl.antykoncepcyjne na torbiela to tak pieknie wyregulowały mi poziom hormonow, ze czula sie lepiej po nich niz przedtem. moze to smieszne ale od dłuzszego czasu zauwazyłam, ze zmniejszyły mi sie piersi. Przepraszam, ze o tym pisze ale pragne zasiegnac porady bo nic o tym nie wiem. czy to mozliwe, ze to spowodowały zaburzenia hormonalne? i czy to wszystko wroci do normy po przyjmowaniu bromergonu? Czy wypadanie wlosów tez ustapi? Prosze o wasza wiedze na ten temat. z gory dziekuje pozdrawiam, basia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
normy laboratoryjne prolaktyny:
Kobiety: nie bedące w ciąży 59-619 ulU/mL ciężarne 206-4420 ulU/mL po menopauzie 38-430 ulU/mL Mężczyźni 45-375 ulU/mL są to normy z przychodni lekarskiej novum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
![]()
Moje objawy:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jestem juz po tomjografii ale wszystko ok, teraz czekam na badanie prolaktyny, jak myślicie co to może być??? proszę pomóżcie...... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
czarnasarna zrob sobie jeszcze rezonans glowy z tzw. kontrastem. takie badanie wyklucza mikrogruczolaki. badanie poziomu prolaktyny najlepiej zrobic z obciazeniem - w odstepach czasu (bodajze godzinnych) pobiera sie 3 razy krew. w miedzy czasie daje sie taka tabletke (nie pamietam nazwy). a bierzesz jakies pigulki antykoncepcyjne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Przyczajenie
|
AniaA Właśnie nic nie biorę. Brałam ale to było bardzo dawno jakieś 5-6 lat temu. Jakiś wielkich nieprawidłowosci w miesiaczkowaniu też nie zauważyłam- w miarę reguralnie (ok 31-32). Bóle głowy pojawiły sie jakieś 2 miesiące temu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny
ja tez mialam przygode z bromergonem. Najpierw jedna pani goinekolog stwierdzila u mnie zespol policystycznych jajnikow, a potem endokrynolog wyslal mnie na badanie poziomu prolaktyny i przepisal bromergon. Obiecal ze z czasem moje skąpe i nieregularne okresy sie uregulują. Miesiaczkowalam tak co 4 miesiace, roznie to bywalo. Okres mi sie nie uregulowal, ale za to zaszlam w ciaze ![]() Wiec wiecie wszystko sie da, nawet jak lekarz odbiera nadzieje.
![]() |
![]() |
#59 |
Przyczajenie
|
![]()
Prolaktyna bez obciązenia 64,7
![]() Co to może oznaczać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Prolaktyna.Prosze pomozcie
Cytat:
**PROLAKTYNA** Prolaktyna jest hormonem przysadki. Jej podwyższone stężenie obniża poziom gonadotropin (zwłaszcza LH), zaburza mechanizm owulacji i prowadzi do niewydolności fazy lutealnej. Jej poziom jest względnie stały w cyklu miesiączkowym, lecz ulega zmianom w dobowym i jest wyższy nocą w porze snu. Stężenie prolaktyny podnosi się podczas stresu, w czasie urazu, po posiłku oraz w ciąży. W celu uzyskania jak najbardziej rzetelnych wyników prolaktynę należy oznaczać na czczo lub przynajmniej 3 godziny po posiłku i po kilkuminutowym odpoczynku. Badanie prolaktyny należy wykonywać po krwawieniu miesiączkowym, ale przed owulacją ponieważ zarówno menstruacja jak i owulacja mogą podwyższać wynik. Poziom prolaktyny może również podwyższyć współżycie oraz badanie piersi, z których należy zrezygnować przynajmniej na 3 dni przed planowanym badaniem. Najlepiej przeprowadzić badanie wraz z tak zwanym obciążeniem(po przyjęciu metoklopramidum) co może wskazać na hiperprolaktynemię czynnościową, którą stwierdza się, jeśli wynik po obciążeniu wzrasta ponad 10 razy. Jeśli wzrasta od 5-10 razy jest to łagodna hiperprolaktynemia czynnościowa i tylko w nielicznych przypadkach się ją leczy. Hiperprolaktynemia czynnościowa powoduje niewydolność ciałka żółtego,niepękanie pęcherzyków Graffa i zaburzenia miesiączkowania, mlekotok, jak również obniżenie libido, wahania nastojów i nasilony PMS. Najcześciej leczy się hiperprolaktynemię przy pomocy Bromergonu lub jego zamienników, zawierających Bromokryptynę. Leczenie może trwać do kilku lat. Przyjmowanie Bromergonu rozpoczyna się stopniowo ze względu na możliwość występowania skutków ubocznych w postaci nudności i wymiotów. Objawy takie jak nieregularne cykle i laktacja ustępują zwykle w ciągu 1-2 miesięcy od rozpoczęcia leczenia. http://wiki.28dni.pl/normy_laborator...n_hormonalnych Uwagi: 1. Hiperprolaktynemia jest czasem związana z niedoczynnością tarczycy. Przed leczeniem warto tą przyczynę wykluczyć. 2. Leczenie łagodnej hiperprolaktynemii daje dobre wyniki przy leczeniu zaburzeń fazy lutealnej lub jeśli towarzyszy jej PCOS. 3. Nadmiar prolaktyny może utrudniać pęknięcie pęcherzyka. 4. W cyklach bezowulacyjnych można rozważyć dołączenie do leków indukujących owulację leków obniżających stężenie prolaktyny nawet u osób z prawidłowymi wynikami. W wybranych przypadkach takie postępowanie poprawia skuteczność terapii (tzn. ułatwia zajście w ciążę). 5. Estrogeny oraz środki antykoncepcyjne podnoszą poziom prolaktyny. 6. Badanie prolaktyny ma swoje ograniczenia. Istnieją bowiem trzy rodzaje cząsteczek prolaktyny różniące się ciężarem. Jedynie ta najlżejsza (ale za to stanowiąca ok. 80 % ogółu) jest czynna biologicznie. Z tego powodu zaburzenie proporcji pomiędzy różnymi rodzajami prolaktyny może dać fałszywie zaniżony lub zawyżony wynik. Hiperprolaktynemia ma charakter czynnościowy lub organiczny (gruczolak). Teoretycznie do odróżnienia tych przypadków może służyć test z metoklopramidem. W teście tym bada się poziom prolaktyny, potem podaje się doustnie 100 mg metoklopramidu i ponownie ocenia stężenie prolaktyny. W warunkach prawidłowych po 60 minutach obserwuje się mniej niż pięciokrotne zwiększenie stężenia prolaktyny. Znaczenie tego testu w praktyce jest jednak niewielkie (nie ma dowodów na jego wartość kliniczną). W przypadku podejrzenia o obecność gruczolaka badaniem rozstrzygającym jest tomografia komputerowa lub rezonans magnetyczny. Należy jednak podkreślić, że stwierdzenie gruczolaka najczęściej nie wiąże się ze zmianą sposobu leczenia, bowiem bardzo rzadko interweniuje się chirurgicznie. W związku z tym, że rezonans i tomografia są kosztownymi badaniami to można z nich zrezygnować jeśli poziom prolaktyny jest niższy niż 50 ng/ml (niektórzy za wartość graniczną przyjmują 100 ng/ml) oraz nie ma podejrzanych objawów (niewyjaśnione bóle głowy, zaburzenia widzenia) i stężenie prolaktyny normalizuje się do prawidłowych i względnie stałych wartości po zastosowaniu leczenia farmakologicznego. http://wiki.28dni.pl/normy_laborator...n_hormonalnych Edytowane przez Madziorka Czas edycji: 2007-05-24 o 19:07 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:46.