Galerianki - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Pokaż wyniki sondy: Czy pójdziesz na "Galerianki" do kina?
Tak 95 48,47%
Nie 101 51,53%
Głosujący: 196. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-25, 18:16   #31
linaya
astro-loszka

Dot.: Galerianki

Widziałam ten film w wersji krótkometrażowej. A czy pójdę do kina? Chyba raczej poczekam, aż ukaże się na youtube

Prawdziwych galerianek, jak i panów polujących na nie, nie widziałam, zapewne dlatego, że rzadko bywam w galeriach handlowych w godzinach przedpołudniowych/wczesnopopołudniowych
Stary 2009-09-25, 19:36   #32
nataliad211
Przyczajenie

z tego co piszecie wynika ze film może byc ciekawy. wiec pewnie go obejrze ale w domu a nie w kinie bo jakos nie lubie chodzic do kina. film z zycia wziety ale w mojej okolicy na takie dziewczyny mowi sie blachary
nataliad211 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-25, 20:22   #33
SleepingBeuty
Zadomowienie

GG do SleepingBeuty

Na film czekam juz od jakiegoś miesiąca, więc do kina napewno się udam .

Osobiście nie znam takich dziewczyn, chociaż wiem, że napewno takie są. Temat dziewczyn uprawiających seks za jakś 'podarunek' miałam nawet omawiany na PO, przy temacie 'prostytucja'. Mój Tż taką dziewczynę miał w szkole. Podchodziła do chłopaków w szkole i proponowała im seks za pare spodni ...

SleepingBeuty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-25, 21:29   #34
EMdz
Zakorzenienie

Byłam, widziałam i polecam, wg. mnie warto
Nie jest to pełna wersja tego co na yt, jest to opowieść o innej dziewczynie a ta z krótkometrażowych jest już doświadczoną galerianką w kinowej wersji

Cytat:
Napisane przez ever-dream Pokaż wiadomość
Widziałam zapowiedź gdzieś w internecie i nie pójdę. Strasznie tendencyjny i sztuczny. Autorce się wydaje, że wywlekła na światło dzienne owy problem chociaż był już wałkowany w mediach setki razy. Nuda.
Chyba trochę nie sprawiedliwa ocena, bo poniekąd autorka filmu właśnie rozpoczęła dyskusję o Galeriankach, tak mi się wydaję.

A co do pytań dt. galerianek to nie widziałam ani nie znam i też wydaje mi się że to raczej problem w większych miastach.
EMdz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-25, 21:34   #35
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
ta z krótkometrażowych jest już doświadczoną galerianką w kinowej wersji
Jak to (?)

Ta w krótkometrażowym to taka straszna sierota była. Straszna. Nikogo się nie ocenia za komórkę ubrania wygląd, ale była tak niesamowicie nieśmiała że aż irytująca.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-25, 21:36   #36
Rena
Zakorzenienie

nie znam zadnej galerianki, kompletnie nie widzialam nic co by to zjawisko chociaz przypominalo.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-25, 21:47   #37
kasiencja
Pani Buka

galerianek nie znam (zresztą w aż tak dużym mieście nie mieszkam póki co), chociaż mam pewne podejrzenia co do swoich dwóch byłych koleżanek z klasy, jedna na pewno widywała się ze sporo starszym facetem gdy była na początku liceum. czy za jakieś korzyści dodatkowe - nie wiem.
ale jestem skłonna uwierzyć, ze to zjawisko istnieje :/

co do filmu, obejrzę póki co to z YT

Edytowane przez kasiencja
Czas edycji: 2009-09-25 o 21:52
kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-25, 23:46   #38
crippled
Wtajemniczenie

Oglądałam wersje krótkometrażową i chętnie obejrzę wersje kinową.
Stary 2009-09-26, 07:39   #39
Schoko
Wtajemniczenie

Pewnie, że pójdę, ponieważ jestem ciekawa tego filmu.

Schoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 08:12   #40
EMdz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Jak to (?)

Ta w krótkometrażowym to taka straszna sierota była. Straszna. Nikogo się nie ocenia za komórkę ubrania wygląd, ale była tak niesamowicie nieśmiała że aż irytująca.
No właśnie tak, w kinowej wersji jest już przerobiona na prawdziwą galeriankę ;p
EMdz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 09:52   #41
Lucka91
Wtajemniczenie

czemu nie emitują tego w Multikinie? ;/
Chciałam isc dzisiaj, ale jak w multi nie ma to nie chce mi sie jechac nigdzie dalej ;p

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-26, 10:26   #42
kajdulka
Raczkowanie

Ostatnio widziałam w tv zwiastun i chętnie bym się przeszła
kajdulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 11:56   #43
justi699
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kajdulka Pokaż wiadomość
Ostatnio widziałam w tv zwiastun i chętnie bym się przeszła
ja też
ale raczej poczekam aż bedzie na dvd lub na youtube

Nasz Ślub

Jesteś z nami
11.05.2015, godz. 13.30
justi699 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 13:25   #44
Malaika85
Zadomowienie

widziałam etiudę reżyserki sprzed roku - to taka wersja "pre" Galerianek - dostępna na youtube, to w kinach co leci, jest po prostu bardziej pokolorowane i wyPRowane...

to smutne, ale niestety to są realia polskiej rzeczywistości.
młode siksy, kurewki, bo jak je inaczej nazwac- widzi sie wszedzie w Polsce (za granicą też to zauważyłam, w Anglii, ale juz w Austrii nie). W duzych miastach i malych zadupiach, tylko w zaleznosci od miejsca przybiera to inne formy.

Czesto widuje w centrach habdlowych takie male ,siksypopierdółki, ktore na oko maja tak 12 - 13 lat, a ubieraja sie jak za przeproszeniem kurewki z burdelu - a najlepsze jest to - że myślą że są takie cool i się lansują normalni ludzie mają z nich niezłą zlewkę, a przyciągają tych, których inteligencja jest na ich poziomie...

nie wiadomo skąd taka 12 latka ma kasę na szpilki, szminkę, maskarę, puder, cienie do powiek, mini, kozaczki, i te wszystkie ciuszki - jasne, większość jest pewnie z bazaru, ale nie wszystko. rodzice im dają? już widzę szczęśliwą mamusię dającą córce w gimnazjum 200zł i mówiącą "masz idź sobie kup szpilki i lakier do paznokci, a tu masz drobne na solarium" nie jestem naiwna

szkoda, że takie pokolenie wyrosło - skutek mylnego wychowania rodziców, po latach skąpych czasów PRL, nagle zachłysnęli się konsumpcjonizmem i wyglodą jaką oferuje. Przelali to na dziecko - kult pieniądza, marki, lansu i cycków.

Jestem ciekawa jakie będzie następne pokolenie, których matkami będą właśnie galerianki. Masakra.
Stary 2009-09-26, 13:36   #45
liquefy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malaika85 Pokaż wiadomość

nie wiadomo skąd taka 12 latka ma kasę na szpilki, szminkę, maskarę, puder, cienie do powiek, mini, kozaczki, i te wszystkie ciuszki - jasne, większość jest pewnie z bazaru, ale nie wszystko. rodzice im dają? już widzę szczęśliwą mamusię dającą córce w gimnazjum 200zł i mówiącą "masz idź sobie kup szpilki i lakier do paznokci, a tu masz drobne na solarium" nie jestem naiwna
nie? no ja w gimnazjum jakoś dostawałam kasę na tego typu zachcianki. miałam ciuchy, które chciałam, kosmetyki
myślę, że troche oceniasz zbyt pochopnie. nie każda dziewczynka, która ma na coś pieniądze jest galerianką odrazu. większość tych 12 latek tylko udaje, że są takie dorosłe i wylansowane, a pieniądze można zdobyć łatwo, tu coś pościemniać rodzicom, że na jedzenie do szkoły czy książkę.

a wracając do głownego wątku, to film z pewnością obejrzę, bo wydaje się interesujący, chociaż uważam, że problem galerianek troche za bardzo rozdmuchany został ostatnio.
We can burn brighter than the sun
liquefy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 16:15   #46
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
młode siksy, kurewki, bo jak je inaczej nazwac- widzi sie wszedzie w Polsce (za granicą też to zauważyłam, w Anglii, ale juz w Austrii nie). W duzych miastach i malych zadupiach, tylko w zaleznosci od miejsca przybiera to inne formy.
Światowa Malaiko, oświeć mnie. Mieszkam w dużym mieście, w galerii bałtyckiej NIGDY nie widziałam galerianki, nie znam żadnej choć jestem zbliżona do nich wiekiem (18 lat)
powiedz mi więc gdzie one się chowają, gdyż nawet jak chciałam, nie spotkałam owej.
Skoro czegoś nie widzę znaczy że nie są to REALIA.
Bo realia by były gdybyś pod galerią miała oficjalny burdel.
Ja czegoś takiego na oczy nie widziałam i świadczą też o tym komentarze dziewczyn które takich galerianek raczej nie spotkały ._.
Po to założyłam tematy na forach na których się udzielam, z pytaniem czy faktycznie ktoś zna galerianki, widzi je, żeby się dowiedzieć czy one faktycznie funkcjonują. Póki co dwie osoby stwierdziły że tak osobiście znają.
Cała reszta - ????

Cytat:
nie wiadomo skąd taka 12 latka ma kasę na szpilki, szminkę, maskarę, puder, cienie do powiek, mini, kozaczki,
bożesztymój galerianki z filmu mają 16 lat, skąd ci się 12 urwało? Może niedługo 8latki będą nazywane galeriankami? ._.

Jesteś okrutna. Kto ma być mądrzejszy, 40 letni panowie z żonami czy 16 latki z biednych rodzin dla których to łatwa kasa? To chyba na tych którzy korzystają z usług powinno się wieszać psy... Gdyby żaden facet nie chciał takiej galerianki, to ich by wcale nie było..

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-09-26 o 16:17
Stary 2009-09-26, 16:31   #47
SummerGlow
Rozeznanie

Dokladnie, dziewczyny , ktore sie na to godza to jedno, ale sam fakt, ze facecina chetnie na to ida to chyba gorsze. Brzmi to strasznie, ale przy braku klientow i takowe dziewczyny dalyby sobie spokoj.
Na film oczywiscie ide w poniedzialek.
o9.11.2013 --> CP
13.01.2014 --- 44,5 cm
SummerGlow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 16:37   #48
rapifen
Zakorzenienie

To popyt generuje podaż, nie na odwrót.
Jak dorosłego faceta stać na numerek za 300 zł, chętnie daje naiwnej nastolatce, to jest od niej gorszy... Powinien ją chronić od tego a nie jeszcze korzystać z jej usług ._.

Stary 2009-09-27, 17:41   #49
pati0090
Zakorzenienie

byłam wczoraj, szokujący film ale bardzooo polecam. Warty obejrzenia,

pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-27, 18:15   #50
201607291951
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Malaika85 Pokaż wiadomość
widziałam etiudę reżyserki sprzed roku - to taka wersja "pre" Galerianek - dostępna na youtube, to w kinach co leci, jest po prostu bardziej pokolorowane i wyPRowane...

Czesto widuje w centrach habdlowych takie male ,siksypopierdółki, ktore na oko maja tak 12 - 13 lat, a ubieraja sie jak za przeproszeniem kurewki z burdelu - a najlepsze jest to - że myślą że są takie cool i się lansują normalni ludzie mają z nich niezłą zlewkę, a przyciągają tych, których inteligencja jest na ich poziomie...

szkoda, że takie pokolenie wyrosło - skutek mylnego wychowania rodziców, po latach skąpych czasów PRL, nagle zachłysnęli się konsumpcjonizmem i wyglodą jaką oferuje. Przelali to na dziecko - kult pieniądza, marki, lansu i cycków.

Jestem ciekawa jakie będzie następne pokolenie, których matkami będą właśnie galerianki. Masakra.
Twoja wypowiedź jest mocno przerysowana . Galerianki jak już są - ja takiej nie spotkałam , to nie reala polskiej rzeczywistości
Ja tam 12 latki w szpilkach i mini nigdy nie widziałam , jak już to mowa o 15-16 latkach, które maja te 200 zł od mamusi ... inna sprawa , że rodzic daje i nie wnika na co pieniądze zostają wydane ...
201607291951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-27, 18:25   #51
kaledonia
zielony stworek

Nie wybieram się na ten film,ale wiem, że cieszy się ogromnym powodzeniem.Wczoraj stałam z kolejce po bilet w cinema city w Łodzi i biletów na wieczorny seans brakowało...aaa i na seans wybierały się też takie dziewczyny poubierany jak bohaterki tego filmu
Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Mieszkam w dużym mieście, w galerii bałtyckiej NIGDY nie widziałam galerianki, nie znam żadnej choć jestem zbliżona do nich wiekiem (18 lat)
powiedz mi więc gdzie one się chowają, gdyż nawet jak chciałam, nie spotkałam owej.
Mam inne spostrzeżenia z galerii bałtyckiej... nie trzeba daleko szukać.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-27, 18:32   #52
rapifen
Zakorzenienie

Powiedz pod jakimi sklepami? I czy nie pomyliłaś ich po prostu z dziewczynami które ot tak są.

Stary 2009-09-27, 18:37   #53
kaledonia
zielony stworek

wątpię, czy "ot tak są"

no chyba, że mini krótsze niż pośladki to obecnie standard ubierania natolatków, to fakt mogłam pomylić,ale wątpię

a głównie pod sklepami typu sephora i nawet bijou jakoś tam(ten sieciowy z biżuterią) .

kobiet nie zaczepiają,ale moi koledzy z pracy opowiadali,że te dziewczyny często zaczepiają ich jak są na zakupach , składając jednoznaczne propozycje w zamian na zakupy w pewnych sklepach(głównie sephora właśnie)

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-01, 18:03   #54
Alrauna
Przyczajenie

Witam.

Ja jak najbardziej widziałam tak zwane "galerianki"
Wystarczy spojrzeć choćby w Madisonie, Manhattanie czy innym centrum w Gdańsku.A już o klubach nie wspominając, co tam się wyprawia.
Na film pójdę jak najbardziej.
Uważam, że bardzo dobrą rzeczą jest rozpowszechnianie tego typu spraw.
Może te młode dziewczyny w końcu przejrzą na oczy i ich "sponsorzy" także.
Alrauna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-01, 18:15   #55
look_at_me
Raczkowanie

Oglądałam etiudę na YT, bardzo mnie zaciekawiła Więc pełnometrażowy na pewno obejrzę.

Co do samych galerianek - bywam często w Blue City, Arkadii, Złotych Tarasach i nigdy żadnej nie spotkałam... (albo nie zwróciłam uwagi)
look_at_me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-01, 18:34   #56
evak1988
Zadomowienie

GG do evak1988

Czytałam o tym filmie ale jeszcze nigdy nie spodkałam się z takim zjawiskiem
Może i są takie dziewczyny ale ja nigdy takich nie poznałam

Raz tylko byłam zszokowana widokiem trzech pań stojących przy ulicy w lesie i czekających na klientow no i wśród nich stała taka dziewczyna, wyglądała na 16 lat.. Zaraz zwróciłam uwagę jadąc samochodem.. straszne..

Przyznam że czesto widząć w centrach handlowych takie szesnastolatki super ubrane i wogole zastanawiałam się z kąd mają na to pieniądze..
Stary 2009-10-01, 18:36   #57
Dosiak
BAN stały

Widziałam film, polecam. Galerianki w Łodzi można spotkać. Dziewczyny, które są wyzywająco ubrane i zaczepiają chłopaków widziałam nie raz, więc nie uważam, że to zjawisko rozdmuchane czy nieprawdziwe.
Dosiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-01, 20:04   #58
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Wystarczy spojrzeć choćby w Madisonie, Manhattanie czy innym centrum w Gdańsku.
W tym problem że ja ich nie widzę...

Stary 2009-10-01, 20:10   #59
cosma
Zakorzenienie

Film chętnie zobaczę. Prostytucję nie na darmo nazywa się najstarszym zawodem świata. Było, jest i będzie. Jest na to popyt, ale z podaży nie zwalniałabym mimo tego odpowiedzialności. To jest układ i obie strony są świadome konsekwencji (chyba, że jedna ze stron jest do tego przymuszana).

Widuję w galeriach handlowych bardzo młode odstrojone jak stróż w boże ciało siksy.Czy to filmowe galerianki? Nie wiem. Z pewnością zjawisko istnieje, ale raczej jest to jakiś ułamek i nie dotyczy wszystkich. Podobnie jest ze studentkami, które szukają sponsorów ( ładniejsza nazwa prostytucji).
Wiadomo, że jest to łatwy i szybki pieniądz, ale też brudny. Taki sposób zarabiania na zaspokojenie własnej próżności(kosmetyki, szmatki) niestety wciąga. Ktoś, kto w to wszedł, może już z tego nie wyjść.
Druga sprawa, że obyczajowość nieco się w ostatnich latach poluźniła. Jest większa akceptowalność dla pewnych zachowań.
cosma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-02, 00:23   #60
Iduś
Zakorzenienie

Ja bardzo chciałabym ten film obejrzeć , więc prawdopodobnie się na niego wybiorę.

Co do samych galerianek. Muszę niestety powiedzieć , że się z tym spotkałam. U mnie w gimnazjum były takie dziewczyny ... i to nie jest tak, że ktoś sobie coś wymyślił i puścił plotkę.
http://interwencja.interia.pl/news?inf=722422
http://interwencja.interia.pl/ekstra/news?inf=722436
Zachęcam do obejrzenia. O dziwo dziewczyny występujące w tym nagraniu jeszcze powiadomiły wszystkich o jego emisji ( chyba myślały , że dzięki temu będą sławne )
Nie muszę chyba mówić jaka była reakcja całej szkoły po obejrzeniu programu

Moje Smakowidło!
- Miodowiec. new!

Iduś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości