|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
Pokaż wyniki sondy: Czy pójdziesz na "Galerianki" do kina? | |||
Tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
95 | 48,47% |
Nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
101 | 51,53% |
Głosujący: 196. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 |
astro-loszka
|
Dot.: Galerianki
Widziałam ten film w wersji krótkometrażowej. A czy pójdę do kina? Chyba raczej poczekam, aż ukaże się na youtube
Prawdziwych galerianek, jak i panów polujących na nie, nie widziałam, zapewne dlatego, że rzadko bywam w galeriach handlowych w godzinach przedpołudniowych/wczesnopopołudniowych
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
z tego co piszecie wynika ze film może byc ciekawy. wiec pewnie go obejrze ale w domu a nie w kinie bo jakos nie lubie chodzic do kina. film z zycia wziety ale w mojej okolicy na takie dziewczyny mowi sie blachary
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Na film czekam juz od jakiegoś miesiąca, więc do kina napewno się udam
![]() Osobiście nie znam takich dziewczyn, chociaż wiem, że napewno takie są. Temat dziewczyn uprawiających seks za jakś 'podarunek' miałam nawet omawiany na PO, przy temacie 'prostytucja'. Mój Tż taką dziewczynę miał w szkole. Podchodziła do chłopaków w szkole i proponowała im seks za pare spodni ...
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Byłam, widziałam i polecam, wg. mnie warto
![]() Nie jest to pełna wersja tego co na yt, jest to opowieść o innej dziewczynie a ta z krótkometrażowych jest już doświadczoną galerianką w kinowej wersji ![]() Cytat:
A co do pytań dt. galerianek to nie widziałam ani nie znam i też wydaje mi się że to raczej problem w większych miastach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ta w krótkometrażowym to taka straszna sierota była. Straszna. Nikogo się nie ocenia za komórkę ubrania wygląd, ale była tak niesamowicie nieśmiała że aż irytująca.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
nie znam zadnej galerianki, kompletnie nie widzialam nic co by to zjawisko chociaz przypominalo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Pani Buka
|
galerianek nie znam (zresztą w aż tak dużym mieście nie mieszkam póki co), chociaż mam pewne podejrzenia co do swoich dwóch byłych koleżanek z klasy, jedna na pewno widywała się ze sporo starszym facetem gdy była na początku liceum. czy za jakieś korzyści dodatkowe - nie wiem.
ale jestem skłonna uwierzyć, ze to zjawisko istnieje :/ co do filmu, obejrzę póki co to z YT ![]()
How I choose to feel is how I am. Edytowane przez kasiencja Czas edycji: 2009-09-25 o 21:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Wtajemniczenie
|
Oglądałam wersje krótkometrażową i chętnie obejrzę wersje kinową.
![]()
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
Pewnie, że pójdę, ponieważ jestem ciekawa tego filmu.
![]()
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
czemu nie emitują tego w Multikinie? ;/
Chciałam isc dzisiaj, ale jak w multi nie ma to nie chce mi sie jechac nigdzie dalej ;p
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Ostatnio widziałam w tv zwiastun i chętnie bym się przeszła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
ja też
![]() ale raczej poczekam aż bedzie na dvd lub na youtube
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
widziałam etiudę reżyserki sprzed roku - to taka wersja "pre" Galerianek - dostępna na youtube, to w kinach co leci, jest po prostu bardziej pokolorowane i wyPRowane...
to smutne, ale niestety to są realia polskiej rzeczywistości. młode siksy, kurewki, bo jak je inaczej nazwac- widzi sie wszedzie w Polsce (za granicą też to zauważyłam, w Anglii, ale juz w Austrii nie). W duzych miastach i malych zadupiach, tylko w zaleznosci od miejsca przybiera to inne formy. Czesto widuje w centrach habdlowych takie male ,siksypopierdółki, ktore na oko maja tak 12 - 13 lat, a ubieraja sie jak za przeproszeniem kurewki z burdelu - a najlepsze jest to - że myślą że są takie cool i się lansują ![]() nie wiadomo skąd taka 12 latka ma kasę na szpilki, szminkę, maskarę, puder, cienie do powiek, mini, kozaczki, i te wszystkie ciuszki - jasne, większość jest pewnie z bazaru, ale nie wszystko. rodzice im dają? już widzę szczęśliwą mamusię dającą córce w gimnazjum 200zł i mówiącą "masz idź sobie kup szpilki i lakier do paznokci, a tu masz drobne na solarium" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() szkoda, że takie pokolenie wyrosło - skutek mylnego wychowania rodziców, po latach skąpych czasów PRL, nagle zachłysnęli się konsumpcjonizmem i wyglodą jaką oferuje. Przelali to na dziecko - kult pieniądza, marki, lansu i cycków. Jestem ciekawa jakie będzie następne pokolenie, których matkami będą właśnie galerianki. Masakra.
![]() |
#45 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() myślę, że troche oceniasz zbyt pochopnie. nie każda dziewczynka, która ma na coś pieniądze jest galerianką odrazu. większość tych 12 latek tylko udaje, że są takie dorosłe i wylansowane, a pieniądze można zdobyć łatwo, tu coś pościemniać rodzicom, że na jedzenie do szkoły czy książkę. a wracając do głownego wątku, to film z pewnością obejrzę, bo wydaje się interesujący, chociaż uważam, że problem galerianek troche za bardzo rozdmuchany został ostatnio.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
powiedz mi więc gdzie one się chowają, gdyż nawet jak chciałam, nie spotkałam owej. Skoro czegoś nie widzę znaczy że nie są to REALIA. Bo realia by były gdybyś pod galerią miała oficjalny burdel. Ja czegoś takiego na oczy nie widziałam i świadczą też o tym komentarze dziewczyn które takich galerianek raczej nie spotkały ._. Po to założyłam tematy na forach na których się udzielam, z pytaniem czy faktycznie ktoś zna galerianki, widzi je, żeby się dowiedzieć czy one faktycznie funkcjonują. Póki co dwie osoby stwierdziły że tak osobiście znają. Cała reszta - ???? Cytat:
Jesteś okrutna. Kto ma być mądrzejszy, 40 letni panowie z żonami czy 16 latki z biednych rodzin dla których to łatwa kasa? To chyba na tych którzy korzystają z usług powinno się wieszać psy... Gdyby żaden facet nie chciał takiej galerianki, to ich by wcale nie było..
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-09-26 o 16:17 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
Dokladnie, dziewczyny , ktore sie na to godza to jedno, ale sam fakt, ze facecina chetnie na to ida to chyba gorsze. Brzmi to strasznie, ale przy braku klientow i takowe dziewczyny dalyby sobie spokoj.
Na film oczywiscie ide w poniedzialek.
"Niektórzy uważają, że piłka nożna jest kwestią życia i śmierci. Jestem rozczarowany takim podejściem. Zapewniam, że jest czymś znacznie, znacznie ważniejszym." B.Shankly Blue heart forever - CFC ![]() Zapuszczam wloski ![]() o9.11.2013 --> CP 13.01.2014 --- 44,5 cm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
To popyt generuje podaż, nie na odwrót.
Jak dorosłego faceta stać na numerek za 300 zł, chętnie daje naiwnej nastolatce, to jest od niej gorszy... Powinien ją chronić od tego a nie jeszcze korzystać z jej usług ._.
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
byłam wczoraj, szokujący film ale bardzooo polecam. Warty obejrzenia,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja tam 12 latki w szpilkach i mini nigdy nie widziałam , jak już to mowa o 15-16 latkach, które maja te 200 zł od mamusi ... inna sprawa , że rodzic daje i nie wnika na co pieniądze zostają wydane ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
zielony stworek
|
Nie wybieram się na ten film,ale wiem, że cieszy się ogromnym powodzeniem.Wczoraj stałam z kolejce po bilet w cinema city w Łodzi i biletów na wieczorny seans brakowało...aaa i na seans wybierały się też takie dziewczyny poubierany jak bohaterki tego filmu
![]() Mam inne spostrzeżenia z galerii bałtyckiej... nie trzeba daleko szukać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Powiedz pod jakimi sklepami?
![]()
![]() |
![]() |
#53 |
zielony stworek
|
wątpię, czy "ot tak są"
![]() no chyba, że mini krótsze niż pośladki to obecnie standard ubierania natolatków, to fakt mogłam pomylić,ale wątpię a głównie pod sklepami typu sephora i nawet bijou jakoś tam(ten sieciowy z biżuterią) . kobiet nie zaczepiają,ale moi koledzy z pracy opowiadali,że te dziewczyny często zaczepiają ich jak są na zakupach , składając jednoznaczne propozycje w zamian na zakupy w pewnych sklepach(głównie sephora właśnie) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Przyczajenie
|
Witam.
Ja jak najbardziej widziałam tak zwane "galerianki" Wystarczy spojrzeć choćby w Madisonie, Manhattanie czy innym centrum w Gdańsku.A już o klubach nie wspominając, co tam się wyprawia. Na film pójdę jak najbardziej. Uważam, że bardzo dobrą rzeczą jest rozpowszechnianie tego typu spraw. Może te młode dziewczyny w końcu przejrzą na oczy i ich "sponsorzy" także. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Oglądałam etiudę na YT, bardzo mnie zaciekawiła
![]() Co do samych galerianek - bywam często w Blue City, Arkadii, Złotych Tarasach i nigdy żadnej nie spotkałam... (albo nie zwróciłam uwagi) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
Czytałam o tym filmie ale jeszcze nigdy nie spodkałam się z takim zjawiskiem
![]() Może i są takie dziewczyny ale ja nigdy takich nie poznałam ![]() Raz tylko byłam zszokowana widokiem trzech pań stojących przy ulicy w lesie i czekających na klientow no i wśród nich stała taka dziewczyna, wyglądała na 16 lat.. Zaraz zwróciłam uwagę jadąc samochodem.. straszne.. Przyznam że czesto widząć w centrach handlowych takie szesnastolatki super ubrane i wogole zastanawiałam się z kąd mają na to pieniądze..
![]() |
#57 |
BAN stały
|
Widziałam film, polecam. Galerianki w Łodzi można spotkać. Dziewczyny, które są wyzywająco ubrane i zaczepiają chłopaków widziałam nie raz, więc nie uważam, że to zjawisko rozdmuchane czy nieprawdziwe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Film chętnie zobaczę. Prostytucję nie na darmo nazywa się najstarszym zawodem świata. Było, jest i będzie. Jest na to popyt, ale z podaży nie zwalniałabym mimo tego odpowiedzialności. To jest układ i obie strony są świadome konsekwencji (chyba, że jedna ze stron jest do tego przymuszana).
Widuję w galeriach handlowych bardzo młode odstrojone jak stróż w boże ciało siksy.Czy to filmowe galerianki? Nie wiem. Z pewnością zjawisko istnieje, ale raczej jest to jakiś ułamek i nie dotyczy wszystkich. Podobnie jest ze studentkami, które szukają sponsorów ( ładniejsza nazwa prostytucji). Wiadomo, że jest to łatwy i szybki pieniądz, ale też brudny. Taki sposób zarabiania na zaspokojenie własnej próżności(kosmetyki, szmatki) niestety wciąga. Ktoś, kto w to wszedł, może już z tego nie wyjść. Druga sprawa, że obyczajowość nieco się w ostatnich latach poluźniła. Jest większa akceptowalność dla pewnych zachowań. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Ja bardzo chciałabym ten film obejrzeć , więc prawdopodobnie się na niego wybiorę.
Co do samych galerianek. Muszę niestety powiedzieć , że się z tym spotkałam. U mnie w gimnazjum były takie dziewczyny ... i to nie jest tak, że ktoś sobie coś wymyślił i puścił plotkę. http://interwencja.interia.pl/news?inf=722422 http://interwencja.interia.pl/ekstra/news?inf=722436 Zachęcam do obejrzenia. O dziwo dziewczyny występujące w tym nagraniu jeszcze powiadomiły wszystkich o jego emisji ( chyba myślały , że dzięki temu będą sławne ![]() Nie muszę chyba mówić jaka była reakcja całej szkoły po obejrzeniu programu ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:25.