![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Komu oddałabyś swoją nerkę?
nie oddalabym nikomu, bo tylko jedna pracuje dobrze (w miare) :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli o to pierwsze, to ile znasz osób, którym przydarzyło się uszkodzenie mechaniczne nerki? to nie jest typowa okoliczność, a wypadki niestety chodzą po ludziach. w każdym bądź razie gdyby chodziło o bliską mi osobę na pewno jako kryterium nie przyjmowałabym: "co się stanie, jak mi ta druga wysiądzie" ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli nerki mają być niewydolne, to będą. I to nie tak, że jedna będzie niewydolna a druga nie, więc warto mieć dwie. "Wysiadają" obie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Rodzicom, rodzeństwu, babci, dziadkowi, Tż-owi. Lepiej niech nikt z nich nie choruje bo tylko jedną mam na zbyciu
![]()
![]() |
#36 | ||
Zakorzenienie
|
mowie o uszkodzeniu podczas np. wypadku samochodowym. Cytat:
Cytat:
warto tez pomyslec co jesli oddam ,doznam wypadku i bede na liscie oczekujacych do przeszczepu ,jak ten biorca mojej nerki bedzie sie z tym czuł ? to jak oddanie zycia za dziecko ,takie dziecko zawsze bedzie nosilo w sobie "poczucie winy" za śmierc czy utrate zdrowia . wiem ze to juz bardzo posunięta historia ale ... Znam tylko 1 osobe po przeszczepie nerek od niespokrewnionego dawcy.zmarłego oczywiscie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Mężowi, dziecku. Babci i dziadkowi nie. Rodzicom pewnie tak. Dziadkom nie, z prostej przyczyny. Mając 80 lat jest mało prawdopodobne żeby przeszczep się przyjął to raz, dwa trzeba się pogodzić powoli z tym że to już się kończy, trzy skoro rodzice nie mogą oddać mojej babci swojej nerki, to co zrobię ja gdy moja jedyna przestanie działać?
![]() |
![]() |
#39 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam i życze zeby Ci zadna z twoich drogocennych nerek nie wysiadla. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od urodzenia masz jedną? A mogę podpytać czy masz w normie wyniki krwi? Np kreatyninę? Nic się nie działo z tą jedną nerką? Daje sobie radę? Cytat:
A dlaczego Twoja nerka miałaby przestać działać? Edytowane przez aaricia8 Czas edycji: 2009-10-08 o 13:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Dziękuję ci za światłe rady. Niestety nie jestem w stanie uchronić całego świata przed śmiercią, a trzeba liczyć się z tym że życie kiedyś się kończy, tragedią by było gdyby moja 5 letnia córka zmarła, natomiast 80-90 letnia babcia to i tak starsza w porównaniu do średniej życiowej. Pogódź się z tym że życie się faktycznie kiedyś musi skończyć. Nie zamordowałabym jej.
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
ja oddałabym rodzicom,rodzeństwu i przyjaciółce
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Nerka to nie klocki lego. Chyba o tym zapominacie.
Chętnie oddawałabym krew gdybym mogła (nie spełniam wymogów... wagowych). Gdy moje życie się nieco unormuje, zastanawiam się wraz z mamą nad byciem dawcą szpiku.
![]() |
![]() |
#44 |
BAN stały
|
a ja - egoistka wredna - i Wiem o tym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nad pytaniem zastanowię się jak przyjdzie (puk, tfu i co tam jeszcze przez lewe ramię) co do czego. Na razie uważam, że takie rozważania są na nic. A już opiprzanie kogoś, bo teoretycznie nie oddałby nerki babci jest, moim zdaniem, absurdalne. Bo jak przychodzi nieszczęście, to raczej nie pamiętmy co wypisywaliśmy na jakimś forum i czasem postępujemy całkiem inaczej. Dotyczy to także osób tutaj hojnie swoimi organami obdzielających bliższych i dalszych krewnych. Nie patrzcie tak z wyższością na innych, bo nie widomo czy wam życie tego i owego nie zweryfikuje (czego szczerze nie życzę tzn. nie życzę tego aby doszło do sytuacji że trzeba byłoby podjąć decyzję) A te wszystkie osoby, które dziela się teoretycznie nerką (i te, które nie) bardzo proszę aby zastanowiły się nad tym czy na poczatek nie zostać dawcą szpiku. Poważnie mówię.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-10-08 o 14:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Przed oddaniem nerki byłabyś bardzo dokładnie zbadana. Lekarze wiedzą czy są w Twoim wypadku szanse niewydolności nerek. Oddanie nerki nie powoduje, że druga nerka z automatu staje się niewydolna po jakimś czasie.
Czyli nie wzięłabyś w razie potrzeby nerki też od absolutnie nikogo? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Niestety nie mogę być dawcą, nawet niemogę krwi oddać. Heh ja to się obawiam bardziej,kto by mi oddał nerkę, bo jak tak dalej pójdzie to może być mi bardzo potrzebna.
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama znam osobę dializowaną 11 lat. Przeszła 2 przeszczepy, nieudane. Nie ma obu nerek od ok. 3 lat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
To ja podpisuje się pod tym co powiedziała Luba i dodam... ludzie, nie kierujcie się emocjami. Nie w tym przypadku.
![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
Bardzo ciekawy temat.Jestem honorowym dawcą krwi i ciesze się,że moge komuś sie przydać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A poza tym. Nie wiem, czy kogokolwiek to co napisałas pocieszyło w tym momencie, to już jest powazna choroba, powazne leczenie i nie kazdy (nikt?) zdecyduje się na takie choćby teoretyczne (teoretyczne w sensie, że w naszym wypadku, kiedy siedzimy sobie i klikamy) cierpienia. Chyba, że dla dziecka. Bo myk jest taki, że np. taka ja, mam dzieci do odchowania, wykształcenia itd. Nie będe ryzykować swojego i pośrednio ich życia. Tu nie chodzi o jakies tam sobie sobkostwo, ale o to, że ja nie jestem samotna wyspą i podejmując jakąś decyzję musze a. brać wszytsko pod uwagę b. pamiętać, że nie decyduję tylko o swoim życiu
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-10-08 o 14:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Jeśli ktoś jest po takim wypadku, że ma zupełnie zniszczone narządy wewnętrzne, to nie jest to kwestia tylko nerek, prawda?
Przed chwilą napisałaś, że bez nerek nie da się żyć i że się umiera. To ja tu podkreślam, że nie jest to prawda, bez nerek można żyć. Jest to trudniejsze, fakt, ale żyje się. Jasne, Luba, że ryzykowanie życia gdy ma się np. dzieci jest trudne. Ale oddanie nerki wbrew pozorom nie jest bardzo ryzykownym zabiegiem. I nie grożą po nim ciężkie powikłania. W tym nie grozi niewydolność pozostałej nerki. A dzieci? Czy dziecku byś oddała? Edytowane przez aaricia8 Czas edycji: 2009-10-08 o 14:10 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
jak można kochać i się zastanawiać? a gdybyś ty potrzebowała, a przykładowa babcia/przyjaciółka/chłopak stwierdziliby, że w przyszłości coś może stać się z ich nerką i nie pomogą Ci? za swoich najbliższych oddałabym życie. bo jak kocham, to już na zabój ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybacz, ale w Twoich opisach to oddanie nerki wygląda jak np. wyciśniecie pryszcza. Nic sie nie dzieje, nie ma żadnych skutków ubocznych, nie ma pogorszenia stanu zdrowia, nie ma żadnych powikłań i wszyscy żyja długo i szczęśliwie... po co my w ogóle mamy dwie nerki? A ja mam w rodzinie osobę, która żyje z jedna nerką i to wcale az tak różowo nie wyglada, pól biedy jak człowiek młody i zdrowy ale organizm się starzeje, przypominam. Przyplątuje się jedna choroba, potem druga a i ta jedna nerka może się pochorować. Oczywiście nie musi, zgadzam sie z tym. Jednak odzywam się dla równowagi w wątku, bo jak na razie wszytsko tutaj przedstawiasz tak pieknie, że człowiek zastanawia się gdzie jest haczyk.
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cieszę się że ich darzysz taką miłością, to piękne że istnieją takie więzy rodzinne. Jednak niezbyt piękne jest wytykanie mi (tu już nie do ciebie) że najwidoczniej babci nienawidzę i jestem mordercą, bo nerki jej nie oddam.
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, jak nie wyobrażam sobie tego, że dziecko oddaje mi nerkę. W druga stronę jak najbardziej babcia wnuczce, rodzic dziecku.
![]() |
![]() |
#58 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
z drugiej strony - to jest gra o życie. czy aż tak okrutnym jest rodzic, który weźmie nerkę od potomka? sama nie wiem...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko problem tu jest po pierwsze ludzkiej niewiedzy i po drugie chwilami irracjonalnego lęku . Zazwyczaj boimy się tego, czego nie znamy, jasne. Gdybyście były w sytuacji takiego faktycznego wyboru zapewne zapoznając się z opiniami lekarzy czy z fachową literaturą zmieniłybyście zdanie. Ten wątek zapoczątkowało u mnie przeczytanie statystyk. W krajach skandynawskich 40 % przeszczepów to przeszczepy rodzinne. W Polsce to zaledwie 1-2 %. Skąd ta rozbieżność? Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez aaricia8 Czas edycji: 2009-10-08 o 15:53 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o dawców szpiku, to Polska też nie ma najlepszych statystyk. Ostatnio się dowiedziałam, że główną tego przyczyną jest to, że nie ma forsy na badania dawców. No to ja nie mam więcej pytań... Cytat:
Cytat:
Tylko jeszcze pytanie czy rodzic tę nerke przyjmie. Mówię teraz z pozycji rodzica: jesli jak pisze aaricia8, człowiek może życ bez nerek, to ja osobiście poczekałabym na jakąś inna nerkę tak długo jakby się dało. Bo nie chcę narażać mojego dziecka. Po prostu, nie chcę żeby mu jeden włos z głowy spadł, nawet jak będzie dorosłe. I chce żeby było zdrowe, miało obie nerki i żebym kiedyś nie musiała umierac ze strachu, że cos jest nie w porządku, bo oddalo mi nerkę. A niechby zdarzył się przypadek jeden na milion i byłyby jakieś komplikacje?! Nie, dziękuję, poczekam, jesli mozna. Proste dla mnie. Mozecie chciec oddawać rodzicom, dziadkom nerki. Ale nie jestem pewna czy przyjmą. Z powodów podobnych do moich.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-10-08 o 15:57 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:10.