Komu oddałabyś swoją nerkę? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-08, 11:19   #31
Ankalime
Zadomowienie

Dot.: Komu oddałabyś swoją nerkę?

nie oddalabym nikomu, bo tylko jedna pracuje dobrze (w miare) :P
Ankalime jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-08, 11:20   #32
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
a kim ty jestes aby o tym decydować ?

jestem sobą i mam prawo o tym decydować
nie oddam mordercy, pijakowi, pedofilowi, gwałcicielowi ani żadnemu innemu degeneratowi społecznemu
zresztą, czy obowiązkiem jest tłumaczyć się komu i dlaczego? nie
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-08, 11:32   #33
aktaga13
Zakorzenienie

Cytat:

wez pod uwage takze wypadki w wyniku którego zostaje mechanicznie uszkodzona nerka.
hm, chodzi Ci o zdarzenia losowe, w których uszkodzona zostaje 1 nerka? czy uszkodzenie podczas zabiegu przeszczepiania?

jeśli o to pierwsze, to ile znasz osób, którym przydarzyło się uszkodzenie mechaniczne nerki? to nie jest typowa okoliczność, a wypadki niestety chodzą po ludziach. w każdym bądź razie gdyby chodziło o bliską mi osobę na pewno jako kryterium nie przyjmowałabym: "co się stanie, jak mi ta druga wysiądzie"
Stary 2009-10-08, 11:54   #34
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość
nie oddam mordercy, pijakowi, pedofilowi, gwałcicielowi ani żadnemu innemu degeneratowi społecznemu
A to z innej beczki, gdyby ktoś z Twoich bliskich pił albo dopuścił się zabronionego czynu. Oddałabyś mu nerkę czy nie?

Cytat:
Napisane przez aktaga13 Pokaż wiadomość
hm, chodzi Ci o zdarzenia losowe, w których uszkodzona zostaje 1 nerka? czy uszkodzenie podczas zabiegu przeszczepiania?

jeśli o to pierwsze, to ile znasz osób, którym przydarzyło się uszkodzenie mechaniczne nerki? to nie jest typowa okoliczność, a wypadki niestety chodzą po ludziach. w każdym bądź razie gdyby chodziło o bliską mi osobę na pewno jako kryterium nie przyjmowałabym: "co się stanie, jak mi ta druga wysiądzie"
Nie słyszałam nigdy o przypadku uszkodzenia nerki podczas operacji transplantacji, oni się w ogóle do drugiej nie dotykają. I dawcy zostawiają tę większą nerkę.

Jeśli nerki mają być niewydolne, to będą. I to nie tak, że jedna będzie niewydolna a druga nie, więc warto mieć dwie. "Wysiadają" obie.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-08, 12:25   #35
agness86
Zakorzenienie

Rodzicom, rodzeństwu, babci, dziadkowi, Tż-owi. Lepiej niech nikt z nich nie choruje bo tylko jedną mam na zbyciu

I już

agness86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-08, 13:03   #36
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość
Ale mówisz o uszkodzeniu podczas operacji? Bo nie rozumiem?

.

mowie o uszkodzeniu podczas np. wypadku samochodowym.

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość
ale przeciez nie masz takiego obowiązku i zaden menel cie o to nie poprosi bo nie ma miedzy wami relacji rodzinnych i podpadaloby to pod handel organami a to jest zabronione.

Cytat:

no wlasnie wypadki bo o tym trzeba wiedzieć ,miec tego swiadomosc podejmując sie oddania organu komus bliskiemu.

warto tez pomyslec co jesli oddam ,doznam wypadku i bede na liscie oczekujacych do przeszczepu ,jak ten biorca mojej nerki bedzie sie z tym czuł ?
to jak oddanie zycia za dziecko ,takie dziecko zawsze bedzie nosilo w sobie "poczucie winy" za śmierc czy utrate zdrowia .

wiem ze to juz bardzo posunięta historia ale ...

Znam tylko 1 osobe po przeszczepie nerek od niespokrewnionego dawcy.zmarłego oczywiscie.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-08, 13:06   #37
garfieldek
Zakorzenienie

Ja nikomu bym nie oddala, bo...... mam tylko jedna nerke

Wymianka
garfieldek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-08, 13:10   #38
rapifen
Zakorzenienie

Mężowi, dziecku. Babci i dziadkowi nie. Rodzicom pewnie tak. Dziadkom nie, z prostej przyczyny. Mając 80 lat jest mało prawdopodobne żeby przeszczep się przyjął to raz, dwa trzeba się pogodzić powoli z tym że to już się kończy, trzy skoro rodzice nie mogą oddać mojej babci swojej nerki, to co zrobię ja gdy moja jedyna przestanie działać?

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-08, 13:28   #39
Lea_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Mężowi, dziecku. Babci i dziadkowi nie. Rodzicom pewnie tak. Dziadkom nie, z prostej przyczyny. Mając 80 lat jest mało prawdopodobne żeby przeszczep się przyjął to raz, dwa trzeba się pogodzić powoli z tym że to już się kończy, trzy skoro rodzice nie mogą oddać mojej babci swojej nerki, to co zrobię ja gdy moja jedyna przestanie działać?
Nie chcialabym miec takiej wnuczki jak Ty, ciekawe jak by sie poczula Twoja babcia, ze ja skazalas na smierc. .
Pozdrawiam i życze zeby Ci zadna z twoich drogocennych nerek nie wysiadla.
Lea_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-08, 13:32   #40
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
mowie o uszkodzeniu podczas np. wypadku samochodowym.

no wlasnie wypadki bo o tym trzeba wiedzieć ,miec tego swiadomosc podejmując sie oddania organu komus bliskiemu.

warto tez pomyslec co jesli oddam ,doznam wypadku i bede na liscie oczekujacych do przeszczepu ,jak ten biorca mojej nerki bedzie sie z tym czuł ?
to jak oddanie zycia za dziecko ,takie dziecko zawsze bedzie nosilo w sobie "poczucie winy" za śmierc czy utrate zdrowia .

wiem ze to juz bardzo posunięta historia ale ...

Znam tylko 1 osobe po przeszczepie nerek od niespokrewnionego dawcy.zmarłego oczywiscie.
Nie słyszałam nigdy o przypadku osoby oczekującej na nerkę ponieważ straciła ją w wypadku. A siedzę w tym temacie już jakiś czas. Słyszałaś o takim wypadku? Jest to w ogóle możliwe?

Cytat:
Napisane przez garfieldek Pokaż wiadomość
Ja nikomu bym nie oddala, bo...... mam tylko jedna nerke
Od urodzenia masz jedną? A mogę podpytać czy masz w normie wyniki krwi? Np kreatyninę? Nic się nie działo z tą jedną nerką? Daje sobie radę?

Cytat:
Jeśli babcia została zakwalifikowana do przeszczepu to są bardzo niewielkie szanse odrzutu. Są takie same jak przy każdej innej osobie.
A dlaczego Twoja nerka miałaby przestać działać?

Edytowane przez aaricia8
Czas edycji: 2009-10-08 o 13:33
Stary 2009-10-08, 13:32   #41
rapifen
Zakorzenienie

Dziękuję ci za światłe rady. Niestety nie jestem w stanie uchronić całego świata przed śmiercią, a trzeba liczyć się z tym że życie kiedyś się kończy, tragedią by było gdyby moja 5 letnia córka zmarła, natomiast 80-90 letnia babcia to i tak starsza w porównaniu do średniej życiowej. Pogódź się z tym że życie się faktycznie kiedyś musi skończyć. Nie zamordowałabym jej.

Cytat:
A dlaczego Twoja nerka miałaby przestać działać?
z tego samego powodu z którego jej by przestała.

Stary 2009-10-08, 13:35   #42
angela0033
Zadomowienie

ja oddałabym rodzicom,rodzeństwu i przyjaciółce
Stary 2009-10-08, 13:35   #43
rapifen
Zakorzenienie

Nerka to nie klocki lego. Chyba o tym zapominacie.
Chętnie oddawałabym krew gdybym mogła (nie spełniam wymogów... wagowych). Gdy moje życie się nieco unormuje, zastanawiam się wraz z mamą nad byciem dawcą szpiku.

Stary 2009-10-08, 13:37   #44
myszka197
BAN stały

a ja - egoistka wredna - i Wiem o tym - nie oddałabym swojej nerki ABSLOUTNIE NIKOMU!!!!!!!!!!
myszka197 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-08, 13:48   #45
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Nie słyszałam nigdy o przypadku osoby oczekującej na nerkę ponieważ straciła ją w wypadku. A siedzę w tym temacie już jakiś czas. Słyszałaś o takim wypadku? Jest to w ogóle możliwe?
Chodzi o to, że jesli ktos odda jedna a drugą straci w jakikolwiek sposób (np. w wypadku) to nawet nie będzie miał na co czekać, bo nie będzie miał żadnej nerki i umrze.

Nad pytaniem zastanowię się jak przyjdzie (puk, tfu i co tam jeszcze przez lewe ramię) co do czego. Na razie uważam, że takie rozważania są na nic. A już opiprzanie kogoś, bo teoretycznie nie oddałby nerki babci jest, moim zdaniem, absurdalne.
Bo jak przychodzi nieszczęście, to raczej nie pamiętmy co wypisywaliśmy na jakimś forum i czasem postępujemy całkiem inaczej. Dotyczy to także osób tutaj hojnie swoimi organami obdzielających bliższych i dalszych krewnych. Nie patrzcie tak z wyższością na innych, bo nie widomo czy wam życie tego i owego nie zweryfikuje (czego szczerze nie życzę tzn. nie życzę tego aby doszło do sytuacji że trzeba byłoby podjąć decyzję)

A te wszystkie osoby, które dziela się teoretycznie nerką (i te, które nie) bardzo proszę aby zastanowiły się nad tym czy na poczatek nie zostać dawcą szpiku. Poważnie mówię.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2009-10-08 o 14:05
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-08, 13:50   #46
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
z tego samego powodu z którego jej by przestała.
Przed oddaniem nerki byłabyś bardzo dokładnie zbadana. Lekarze wiedzą czy są w Twoim wypadku szanse niewydolności nerek. Oddanie nerki nie powoduje, że druga nerka z automatu staje się niewydolna po jakimś czasie.

Cytat:
Napisane przez myszka197 Pokaż wiadomość
a ja - egoistka wredna - i Wiem o tym - nie oddałabym swojej nerki ABSLOUTNIE NIKOMU!!!!!!!!!!
Czyli nie wzięłabyś w razie potrzeby nerki też od absolutnie nikogo?
Stary 2009-10-08, 13:52   #47
Queen Of The Damned
Zadomowienie

Niestety nie mogę być dawcą, nawet niemogę krwi oddać. Heh ja to się obawiam bardziej,kto by mi oddał nerkę, bo jak tak dalej pójdzie to może być mi bardzo potrzebna.

09.05.2003 - cukrzyca t.1
26.06.2012 - sarkoidoza
172cm- 53 kg
Queen Of The Damned jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-08, 13:53   #48
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Chodzi o to, że jesli ktos odda jedna a drugą straci w jakikolwiek sposób (np. w wypadku) to nawet nie będzie miał na co czekać, bo nie będzie miał żadnej nerki i umrze.
Nie masz racji zupełnie racji. Osoba bez żadnej nerki nie umiera. Jest dializowana. I żyje.

Sama znam osobę dializowaną 11 lat. Przeszła 2 przeszczepy, nieudane. Nie ma obu nerek od ok. 3 lat.
Stary 2009-10-08, 13:54   #49
garfieldek
Zakorzenienie

Cytat:

Od urodzenia masz jedną? A mogę podpytać czy masz w normie wyniki krwi? Np kreatyninę? Nic się nie działo z tą jedną nerką? Daje sobie radę?
Tak, urodzilam siez jedna nerka, mam co jakis czas robione badania kontrolne (dla pewnosci) i wszystko jest w jak najlepszym porzadku nerka sama sobie jakos radzi Lekarz sam mi powiedzial, ze lepiej miec jedna zdrowa niz np. dwie chore, albo 3 nerki (to trzeba operacyjnie usuwac)

Wymianka
garfieldek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-08, 13:56   #50
rapifen
Zakorzenienie

To ja podpisuje się pod tym co powiedziała Luba i dodam... ludzie, nie kierujcie się emocjami. Nie w tym przypadku.

Stary 2009-10-08, 14:01   #51
kornicze_k
Rozeznanie

Bardzo ciekawy temat.Jestem honorowym dawcą krwi i ciesze się,że moge komuś sie przydaćCo do nerki hmmm,myslę,że bez zastanowienia oddalabym synkowi,mężulkowi.Rodzicó w nie mam więc tu problem rozwiązany.A co do babci...hmmmm.Mam jedną babcię,najkochańszą pod słońcem,która była mi matką,ojcem,babcią i przyjaciółką.Myslę,że jakby dzięki temu miała byc z nami parę lat dłużej to nie wahałabym się.
kornicze_k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-08, 14:02   #52
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Nie masz racji zupełnie racji. Osoba bez żadnej nerki nie umiera. Jest dializowana. I żyje.

Sama znam osobę dializowaną 11 lat. Przeszła 2 przeszczepy, nieudane. Nie ma obu nerek od ok. 3 lat.
Po wypadku? Kiedy to uszkodzeniu mogą też ulec inne organy? I ten brak nerek jest już nie do naprawienia?
A poza tym. Nie wiem, czy kogokolwiek to co napisałas pocieszyło w tym momencie, to już jest powazna choroba, powazne leczenie i nie kazdy (nikt?) zdecyduje się na takie choćby teoretyczne (teoretyczne w sensie, że w naszym wypadku, kiedy siedzimy sobie i klikamy) cierpienia. Chyba, że dla dziecka.
Bo myk jest taki, że np. taka ja, mam dzieci do odchowania, wykształcenia itd. Nie będe ryzykować swojego i pośrednio ich życia. Tu nie chodzi o jakies tam sobie sobkostwo, ale o to, że ja nie jestem samotna wyspą i podejmując jakąś decyzję musze
a. brać wszytsko pod uwagę
b. pamiętać, że nie decyduję tylko o swoim życiu

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2009-10-08 o 14:06
Stary 2009-10-08, 14:09   #53
aaricia8
Zakorzenienie

Jeśli ktoś jest po takim wypadku, że ma zupełnie zniszczone narządy wewnętrzne, to nie jest to kwestia tylko nerek, prawda?
Przed chwilą napisałaś, że bez nerek nie da się żyć i że się umiera. To ja tu podkreślam, że nie jest to prawda, bez nerek można żyć. Jest to trudniejsze, fakt, ale żyje się.
Jasne, Luba, że ryzykowanie życia gdy ma się np. dzieci jest trudne. Ale oddanie nerki wbrew pozorom nie jest bardzo ryzykownym zabiegiem. I nie grożą po nim ciężkie powikłania. W tym nie grozi niewydolność pozostałej nerki.
A dzieci? Czy dziecku byś oddała?

Edytowane przez aaricia8
Czas edycji: 2009-10-08 o 14:10

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-08, 14:14   #54
aktaga13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lea_ Pokaż wiadomość
Nie chcialabym miec takiej wnuczki jak Ty, ciekawe jak by sie poczula Twoja babcia, ze ja skazalas na smierc. .
Pozdrawiam i życze zeby Ci zadna z twoich drogocennych nerek nie wysiadla.
nie wszyscy są emocjonalnie związani z dziadkami. jestem w stanie to zrozumieć... ale też nie chciałabym takiej wnuczki

Cytat:
Nerka to nie klocki lego. Chyba o tym zapominacie.
Chętnie oddawałabym krew gdybym mogła (nie spełniam wymogów... wagowych). Gdy moje życie się nieco unormuje, zastanawiam się wraz z mamą nad byciem dawcą szpiku.
życie to także nie klocki lego. moi bliscy są dla mnie najważniejsi. bo ich kocham. i nie mówię tu o każdym znajomym - bo to nie aż taka hojność z mojej strony.
jak można kochać i się zastanawiać? a gdybyś ty potrzebowała, a przykładowa babcia/przyjaciółka/chłopak stwierdziliby, że w przyszłości coś może stać się z ich nerką i nie pomogą Ci?

za swoich najbliższych oddałabym życie. bo jak kocham, to już na zabój
Stary 2009-10-08, 14:16   #55
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli ktoś jest po takim wypadku, że ma zupełnie zniszczone narządy wewnętrzne, to nie jest to kwestia tylko nerek, prawda?
Przed chwilą napisałaś, że bez nerek nie da się żyć i że się umiera. To ja tu podkreślam, że nie jest to prawda, bez nerek można żyć. Jest to trudniejsze, fakt, ale żyje się.
Jasne, Luba, że ryzykowanie życia gdy ma się np. dzieci jest trudne. Ale oddanie nerki wbrew pozorom nie jest bardzo ryzykownym zabiegiem. I nie grożą po nim ciężkie powikłania. W tym nie grozi niewydolność pozostałej nerki.
Mozna żyć a mozna tez umrzeć, nie jest powiedziane, że zawsze każdy przeżyje bez nerek. I to tez trzeba brac pod uwage.
Wybacz, ale w Twoich opisach to oddanie nerki wygląda jak np. wyciśniecie pryszcza. Nic sie nie dzieje, nie ma żadnych skutków ubocznych, nie ma pogorszenia stanu zdrowia, nie ma żadnych powikłań i wszyscy żyja długo i szczęśliwie... po co my w ogóle mamy dwie nerki? A ja mam w rodzinie osobę, która żyje z jedna nerką i to wcale az tak różowo nie wyglada, pól biedy jak człowiek młody i zdrowy ale organizm się starzeje, przypominam. Przyplątuje się jedna choroba, potem druga a i ta jedna nerka może się pochorować. Oczywiście nie musi, zgadzam sie z tym.
Jednak odzywam się dla równowagi w wątku, bo jak na razie wszytsko tutaj przedstawiasz tak pieknie, że człowiek zastanawia się gdzie jest haczyk.

Stary 2009-10-08, 14:17   #56
rapifen
Zakorzenienie

Cieszę się że ich darzysz taką miłością, to piękne że istnieją takie więzy rodzinne. Jednak niezbyt piękne jest wytykanie mi (tu już nie do ciebie) że najwidoczniej babci nienawidzę i jestem mordercą, bo nerki jej nie oddam.

Cytat:
nie wszyscy są emocjonalnie związani z dziadkami. jestem w stanie to zrozumieć... ale też nie chciałabym takiej wnuczki
Czy jak ktoś jest stary automatycznie jest święty i idealny? to działa w dwie strony

Stary 2009-10-08, 14:22   #57
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
A powiem szczerze, ja sobie nie wyobrażam, że jakaś babcia bierze nerkę od wnuczki/wnuka.
Tak, jak nie wyobrażam sobie tego, że dziecko oddaje mi nerkę.
W druga stronę jak najbardziej babcia wnuczce, rodzic dziecku.

Stary 2009-10-08, 15:04   #58
aktaga13
Zakorzenienie

Cytat:
Cieszę się że ich darzysz taką miłością, to piękne że istnieją takie więzy rodzinne. Jednak niezbyt piękne jest wytykanie mi (tu już nie do ciebie) że najwidoczniej babci nienawidzę i jestem mordercą, bo nerki jej nie oddam.

Czy jak ktoś jest stary automatycznie jest święty i idealny? to działa w dwie strony
oj źle mnie zrozumiałaś. serio Cię rozumiem, bo sama nie byłam emocjonalnie związana z jedną babcią. więc babcia babci nierówna. doskonale to rozumiem.

Cytat:
A powiem szczerze, ja sobie nie wyobrażam, że jakaś babcia bierze nerkę od wnuczki/wnuka.
no to już inna kwestia. ze swojej strony jednak wiem, że deklarowałabym chęć oddania.

z drugiej strony - to jest gra o życie. czy aż tak okrutnym jest rodzic, który weźmie nerkę od potomka? sama nie wiem...
Stary 2009-10-08, 15:38   #59
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Mozna żyć a mozna tez umrzeć, nie jest powiedziane, że zawsze każdy przeżyje bez nerek. I to tez trzeba brac pod uwage.
Wybacz, ale w Twoich opisach to oddanie nerki wygląda jak np. wyciśniecie pryszcza. Nic sie nie dzieje, nie ma żadnych skutków ubocznych, nie ma pogorszenia stanu zdrowia, nie ma żadnych powikłań i wszyscy żyja długo i szczęśliwie... po co my w ogóle mamy dwie nerki? A ja mam w rodzinie osobę, która żyje z jedna nerką i to wcale az tak różowo nie wyglada, pól biedy jak człowiek młody i zdrowy ale organizm się starzeje, przypominam. Przyplątuje się jedna choroba, potem druga a i ta jedna nerka może się pochorować. Oczywiście nie musi, zgadzam sie z tym.
Jednak odzywam się dla równowagi w wątku, bo jak na razie wszytsko tutaj przedstawiasz tak pieknie, że człowiek zastanawia się gdzie jest haczyk.
Nie no, jasne, oddanie nerki to nie wizyta u kosmetyczki. Tyle że nie ma tu sensu wymyślać jakiś niestworzonych historii co też może się dawcy nerki stać, kwestia wypadku uszkadzającego tę jedną nerkę i tylko ją jest nieco przesadzona. Nie mam zamiaru namawiać Was do tłumnego oddawania nerek, najprawdopodobniej nigdy nie będziecie miały takiego dylematu ani potrzeby. I bardzo dobrze.
Tylko problem tu jest po pierwsze ludzkiej niewiedzy i po drugie chwilami irracjonalnego lęku . Zazwyczaj boimy się tego, czego nie znamy, jasne. Gdybyście były w sytuacji takiego faktycznego wyboru zapewne zapoznając się z opiniami lekarzy czy z fachową literaturą zmieniłybyście zdanie.
Ten wątek zapoczątkowało u mnie przeczytanie statystyk. W krajach skandynawskich 40 % przeszczepów to przeszczepy rodzinne. W Polsce to zaledwie 1-2 %. Skąd ta rozbieżność?

Cytat:
Kurczę, z dziadkami to faktycznie dylemat, ale z taki rodzic, który ma lat 50 może jeszcze żyć po przeszczepie wiele lat.

Cytat:
aż tak okrutnym jest rodzic, który weźmie nerkę od potomka? sama nie wiem...
Ale czy to jest okrucieństwo? Wziąć nerkę od dorosłego dziecka, które jest zdrowe i nie ma żadnej niewydolności nerek? Nie ma tego schorzenia odziedziczonego? Ja bym oddała mojej mamie w takiej sytuacji. Dawca nerki przebywa w szpitalu po zabiegu ok. 5-7 dni. Ponoć ból odczuwa się do tygodnia. Potem siedzi w domu ok. 5 tygodni większym okrucieństwem jest dla mnie patrzenie na męczącą się mamę.

Edytowane przez aaricia8
Czas edycji: 2009-10-08 o 15:53
Stary 2009-10-08, 15:56   #60
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Nie no, jasne, oddanie nerki to nie wizyta u kosmetyczki. Tyle że nie ma tu sensu wymyślać jakiś niestworzonych historii co też może się dawcy nerki stać, kwestia wypadku uszkadzającego tę jedną nerkę i tylko ją jest nieco przesadzona. Nie mam zamiaru namawiać Was do tłumnego oddawania nerek, najprawdopodobniej nigdy nie będziecie miały takiego dylematu ani potrzeby. I bardzo dobrze.
Tylko problem tu jest po pierwsze ludzkiej niewiedzy i po drugie chwilami irracjonalnego lęku . Zazwyczaj boimy się tego, czego nie znamy, jasne. Gdybyście były w sytuacji takiego faktycznego wyboru zapewne zapoznając się z opiniami lekarzy czy z fachową literaturą zmieniłybyście zdanie.
Ten wątek zapoczątkowało u mnie przeczytanie statystyk. W krajach skandynawskich 40 % przeszczepów to przeszczepy rodzinne. W Polsce to zaledwie 1-2 %. Skąd ta rozbieżność?
Fakt, że w człowieku jest strach i jednym trzeba więcej a innym mniej, żeby sie przełamać.
Jeśli chodzi o dawców szpiku, to Polska też nie ma najlepszych statystyk. Ostatnio się dowiedziałam, że główną tego przyczyną jest to, że nie ma forsy na badania dawców. No to ja nie mam więcej pytań...

Cytat:
Kurczę, z dziadkami to faktycznie dylemat, ale z taki rodzic, który ma lat 50 może jeszcze żyć po przeszczepie wiele lat.

Ale czy to jest okrucieństwo? Wziąć nerkę od dorosłego dziecka, które jest zdrowe i nie ma żadnej niewydolności nerek? Nie ma tego schorzenia odziedziczonego? Ja bym oddała mojej mamie w takiej sytuacji. Dawca nerki przebywa po zabiegu ok. 5-7 dni. Potem siedzi w domu ok. 5 tygodni większym okrucieństwem jest dla mnie patrzenie na męczącą się mamę.
Cytat:
no to już inna kwestia. ze swojej strony jednak wiem, że deklarowałabym chęć oddania.

z drugiej strony - to jest gra o życie. czy aż tak okrutnym jest rodzic, który weźmie nerkę od potomka? sama nie wiem...
Ja gdzies pisałam o okrucieństwie? Nie, napisałam, ze nie wyobrażam sobie, że dziecko oddaje nerkę mnie. A nie watpię, że tez by się zadeklarowało.
Tylko jeszcze pytanie czy rodzic tę nerke przyjmie.
Mówię teraz z pozycji rodzica: jesli jak pisze aaricia8, człowiek może życ bez nerek, to ja osobiście poczekałabym na jakąś inna nerkę tak długo jakby się dało. Bo nie chcę narażać mojego dziecka. Po prostu, nie chcę żeby mu jeden włos z głowy spadł, nawet jak będzie dorosłe. I chce żeby było zdrowe, miało obie nerki i żebym kiedyś nie musiała umierac ze strachu, że cos jest nie w porządku, bo oddalo mi nerkę. A niechby zdarzył się przypadek jeden na milion i byłyby jakieś komplikacje?! Nie, dziękuję, poczekam, jesli mozna. Proste dla mnie.
Mozecie chciec oddawać rodzicom, dziadkom nerki. Ale nie jestem pewna czy przyjmą. Z powodów podobnych do moich.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2009-10-08 o 15:57
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości