|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Książki historyczne...
Polecam ksiązki Judith Merkle Riley
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jestem bardzo ciekawa ![]() Aggie zaintrygowałaś mnie tą autorką. Na pewno przyjrzę się jej bliżej Dziękuję dziewczyny
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Napoleon Bonaparte.Kochanek,polity k,mistrz propagandy.
Bardzo serdecznie polecam.Język przystępny,książka ciekawa. |
|
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Polskie Romanse Historyczne
http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/anitka5671 dużo romansów historycznych i nie tylko polecam Stephanie Laurents
|
|
|
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
Cześć!
Czy mogłybyście mi podać tytuły / autorów historycznych książek? Zawsze lubiłam historię, w szkole nigdy nie miałam z nią problemów. Pomyślałam, że chętnie przeczytałabym jakieś historyczne książki. Ale takie, które nie podają suchych faktów, np. wojna xxx odbyła się pod xxx, przewodził jej xxx, zginęło xxx osób... . Czytałam kiedyś (fragment) książki Philipa Dolarme (nazwisko pewnie przekręciłam) "Królowe skandalistki" (to ksiazka podzielona na kilka rozdziałów, każdy jest poświęcony jakiejś królowej, np Marie Antoninie, krótka biografia, ciekawe anegdoty). I o mniej więcej to mi chodzi. Tematyka? Najlepiej starożytność i średniowiecze. I może czasy nowożytne. Proszę o pomoc i gorąco pozdrawiam PS. Może odeślecie mnie do księgarni / biblioteki, ale chyba każdy "problem książkowy" rozwiązuję na wizażu i zawsze jestem zadowolona
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ciekawe książki historyczne - co polecacie?
Kochanice króla Philippa Gregory
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
"Kochanek dziewicy"- tego samego autora co wyżej. Książka o Elzbiecie I królowej Anglii
|
|
|
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny!
Ten pierwszy film chyba zekranizowano? ;> Aha, a te książki są na faktach, czy wyobraźnia autora? |
|
|
|
|
#39 |
|
Rozeznanie
|
Coś z naszej historii :
"Polska Piastów","Polska Jagiellonów" i "Rzeczpospolita Obojga Narodów" P.Jasienica "Marysieńka" T.Żeleński (Boy) nieco bardziej beletrystczne ujęcie: "Saga o jarlu Broniszu" i "Rapsodia świdnicka" W.J.Grabski cykl piastowski K.Bunscha "Krzyżowcy" Z.Kossak "Złote jarzmo" K.Dobkiewiczowa z innych : "Gdy słońce było bogiem" Z.Kosidowski historia wg.B.Wołoszańskiego (sporo tytułów) "Lord Nelson" G.Bidwell beletrystyka: "Strażnik piramidy","Strzała z Elamu","Szpiedzy króla Asarhaddona" J.Edigey "Józef Balsamo" A.Dumas "Piotr Pierwszy" i "Książę srebrny" A.K.Tołstoja Jak coś mi jeszcze przyjdzie do głowy , to dopiszę ![]() |
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
eloi :O, wow, jestem pod wrażeniem. Serdeczne dzięki!
|
|
|
|
|
#41 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jeśli chcesz poczytać właśnie powieści, to polecam cykl "Królowie przeklęci". Autor: Maurice Druon. To siedem książek o niewielkiej objętości, akcja dzieje się w XIVwiecznej Francji, a główni bohaterowie to ostatni przedstawiciele dynastii Kapetyngów. Podobała mi się też książka Dumasa "Królowa Margot" - znów Francja, tym razem wiek XVI, noc świętego Bartłomieja, walki katolików z protestantami i życie głównej bohaterki, francuskiej księżniczki, która lubiła skandale ![]() A z nie-powieści: "Tajemnice i skandale średniowiecza" - Zsuzsanna Kulcsar, "Tajemnice historii Polski" Jerzy Besala, "Faworyty władców Francji" "Królewskie kochanki. Tajemnice alkowy władców Anglii" "Królewskie kochanki. Tajemnice alkowy władców Francji" (nie ma to jak plotki )Może jeszcze coś dopiszę
|
||
|
|
|
|
#42 |
|
Raczkowanie
|
Jestem ogromnie zaskoczona. Oczywiście pozytywnie
Elladorea, stokrotne dzięki! Ach, ile mam do wyboru...
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
- świetna książka o potomkach Filipa Pięknego, na których spalony na stosie mistrz templariuszy rzucił klątwę- czytałam to jednym tchem, choć nie za bardzo lubię powieści historyczne. Był serial nakręcony wg tych powieści ( emitowany kiedyś w tv1 w niedzielę późnym wieczorem) z niesamowitymi kostiumami i scenografią oraz znanymi francuskimi aktorami- m.in. świetna rola Jeanne Moreau.
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
Kurczę, zaintersowałaś mnie tą książką
Muszę się wybrać do biblioteki Na faktach oczywiście? |
|
|
|
|
#45 |
|
Zadomowienie
|
"Królowie przeklęci"- tak, na faktach- dynastia Kapetyngów, Francja, XIV-y wiek.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#46 |
|
Zadomowienie
|
Może coś Łysiaka? Jedni lubią, inni nie, warto sprawdzić. Są to książki historyczne, ale lekko napisane. Na początek np. "Cesarski poker" - o Napoleonie i carze Aleksandrze.
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
a ja polecam "Europę" Normana Davesa. Co prawda ciężko ją dostać, ale wciąga
świetnie opisane wydarzenia + masa ciekawostek, dzieki ktorym az nie chce się odkładać ksiązki [notabene ciężko ją odlozyc, bo wazy jakies 2 kg z hakiem ;d]
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
Polecam "Azincourt" - powieść historyczna o słynnej bitwie z czasów wojny stuletniej.
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#50 |
|
Raczkowanie
|
Kurczę, jaki odzew! Serdeczne dzięki!
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
Raczkowanie
|
Ta książka, o której tak piszecie, "Europa", to ta? http://www.allegro.pl/item825111568_...sylka_ups.html
|
|
|
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
Ta "Europa" na allegro kosztuje prawie 100 zł. To trochę drogo. Opłaca się?...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 |
|
Rozeznanie
|
Na mnie na półce w domu czeka "Dzieje Greków i Persów. Gorycz i piękno Europy" Zygmunta Kubiaka, aczkolwiek jeszcze nie zaczęłam czytać.
|
|
|
#55 |
|
Konto usunięte
|
Królowie i Królowe Europy. Od średniowiecznych tyranów po szalonych monarchów –autorstwa Brendy Ralph Lewis. To jest chyba to, czego szukasz.
Poza tym bardzo polecam: Ludzie Średniowiecza- Robert Fossier. Boże igrzysko. Historia Polski-Norman Davies Jesień średniowiecza –Johan Huizinga. |
|
|
|
|
#56 |
|
Lena
|
ja własnie zaczęłam czytać > Imperium Hiszpańskie< Kamena
|
|
|
#57 |
|
Przyczajenie
|
hm.. a ja poszukuję takich, które jednak są zbiorem faktów.. ale nie encyklopedię itd. Mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi.
|
|
|
|
|
#58 |
|
La Moderatoiure
|
A ja polecam coś na starożytną nutę, bo ją najbardziej lubię:
-> "Ja, Klaudiusz" oraz "Klaudiusz i Messalina" R. Graves - klasyki, dosyć szczegółowe, sporo polityki, rządów, prawa, problemów kulturalnych, społecznych, troche wojen, duuużo intryg i trochę miłości. To są dwa tomy, nie czyta się ich szybko Jeden tom ma ok 500 stron.-> "Kleopatra" Krawczuk A. - dzieje Kleopatry z jej punktu widzenia, (małżeństwo, zdrady, życie codzienne, rozterki) świetna książka. Już dawno ją czytałam i sporo zapomniałam, ale wiem, że bardzo mi się podobała. -> "Miłość, seks i polityka w starożytnej Grecji i Rzymie" Koper S. - obyczajowa książka, często śmiałam się przy niej do rozpuku Przykład: pamiętam moment gdy panna młoda w Grecji traciła dziewitwo najpierw z drewnianym fallusem (który był wcieleniem boga płdonści) a potem dopiero odbywała stosunek z mężem. Często zaskakujące sceny z życia małżeńskiego, prawa mężyczn w stosunku do kobiet. Super książka, szybko się czyta -> "Ja, Kaligula: pamiętnik szaleńca" Jędrosz P. - dosyć liberalne poglądy na życie Kaliguli. Autor książki zrobił z niego zboczeńca o dobrym sercu hehe. Ciekawa, dyskusjna książka. Z nowożytności: -> Łysiaka polecam tę książkę : "Stulecie kłamców" - chyba njabardziej mi sie podobała. Mam też "Muzeum wyobraźni" ale nie moge się za nie zabrać jakoś. Generalnie Łysiak ciekawie pisze, ale nie zawsze się z nim zgadzam. Z beletrystyki "Turms nieśmiertleny" dłuży się trochę, bo to w sumie tułaczka jej bohatera, a tułaczki z natury się wloką (nie ma jakiś nagłych zwrotów akcji) ale fajna, uczy życia, zwarca uwage na takie aspekty które przepływają nam w życiu codziennym między palcami A Chiny ? Świetna książka, której fabuła toczy się głównie w czasach Mao, ja te czasy uwielbiam więc polecam -> "Dzikie łabędzie: Trzy córy Chin" Chang Jung. Jest to książka oparta na faktach. Historię swojej rodziny, swojego życia opowiada kobieta -chinka która obecnie mieszka w Londynie i udało jej się uciec z Chin i wykształcić. Dużo szokujących kwestii jest poruszanych w książce np odnośnie rewolucji kulturalnej, obozach pracy, komunizmowi, niszczeniu dziedzictwa narodowego, kultury, odbierania ludziom godności, zasług, piękna, życia. Fascynująca książka, czytałam z zapartym tchem. Mam nadzieję, że zachęciłam kogoś
Edytowane przez La Monica Czas edycji: 2010-06-17 o 13:03 Powód: literówy |
|
|
|
|
#59 |
|
Rozeznanie
|
Ja polecam Jasienicę.
Nie narażam życia. Noszę rewolwer. Życie musi być podniecające. W przeciwnym razie nie jest warte jednego naboju. Isaac Baschevis Singer, "Spuścizna" http://www.lastfm.pl/user/K-H/ A czego Ty słuchasz? |
|
|
|
|
#60 |
|
Rozeznanie
|
jesli chodzi o sredniowiecze to moje ulubione
"Pieśń łuków. Bitwa pod Azincourt" i trylogia husycka Sapkowskiego |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:38.

Jestem bardzo ciekawa

Muszę się wybrać do biblioteki