![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: problem z matematyką :(
Poprawcie bo napewno sa zle :
1.zadanie a) |x-1|+x=2 x+x=2+1 2x=3/ :2 x=1,5 b) |x+4|+1=2x x+1=2x-4 1x= -2x/ :1 x= -2 c) |3-x|=x-1 3+x= -1+x 3x= -1x/:3 x =???? ee to chyba zle 2 zadanie a) |x-2|-3x>1 x-3x> 1+2 2x >3/ :2 x= 1,5 b) |2x+6| +x < (bądz rowne ) 3 2x+x < (b.ro) 3-6 3x < (b.r) -3 / :3 x < (b.r) -1 c) | x-5|< x+5 x+x < 5+5 -2x <10 /: (-2) x<-5 d) |6+x| > (b.r) 2x+6 6-2x > (b.r) 6-x 4x > ( b.r) -6x/ : 4 x > (b.r) -1,5
![]() |
![]() |
#32 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
OMG! umiem to, ale zupełnie innym sposobem, my zaznaczaliśmy sobie na osi,i wyniki ładne wychodziły i to był dużo prostszyy sposób. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Proponuję powtórzyć również rozwiązywanie równań. Bo wszystko masz źle rozwiązane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
c) | x-5|< x+5
x+x < 5+5 -2x <10 /: (-2) x<-5 Jak dzielisz z - to zmieniasz znak na przeciwny, czyli > A tak poza tym to musisz powtórzyć rozwiązywanie równań i poprawne przenoszenie.....
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Popatrz:
a) |x-1|+x=2 Masz moduł, wieć musisz to rozbic na 2 przypadki. Skad 2 przypadki? Moze wytłumaczę na przykładzie: Masz wyrazenie x-1 w module. Jeśli x byłby rowny np 6, to całe wyrazenie w module byloby dodatnie(bo 6-1=5). Wtedy tak jakby ten moduł nic nie zmienia., bo |6|=6 Jesli x=-7 to masz pod podułem -8(bo-7-1=-8). W tym wypadku |-8|=8. (definicję modułu mam nadzieję ze znasz, jeśli nie to |a|=a dla a>=0, |a|=-a dla a<0 Tak więc mamy 2 przypadki. 1 przypadek: x-1>=0, czyli x>=1 x-1+x=2 2x=3 x=3/2 sprawdzamy czy sa spelnione załozenia(są bo 3/2>1) 2 przypadek: x<1 1-x+x=2 1=2-sprzeczność Odpowiedz: 3/2 Mam nadzieje, ze cos Ci wyjasnilam, pytaj dalej jesli chcesz:P ---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ---------- Zrobie jeszcze jeden: |3-x|=x-1 1przypadek 3-x>=0 x<=3 3-x=x-1 2x=4 x=2 2<3=>2 jest rozwiazaniem 2przypadek x>3 x-3=x-1 x-x=-1+3 0=2-sprzecznosc, brak rozwiazan w 2 przypadku odp:x=2
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
Ja poszłabym na Twoim miejscu na korki, bo jak nie rozumiesz , jak sorka tłumaczy to wątpię żebyś zrozumiała prze gg, itp. no, rzeczywiście niezła z Ciebie humanistka <lol2>
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Kochana! pójście na korki to najgorsze co może być
![]() Może moja historia nie jest tutaj super ważna, ale.. Poszłam na korki koleś dość obkuty więc myśle super, klasa maturalna, czas wziąć się za naukę, matura tuż tuż a ja z matematyki zielona. I co? jak skończyła się cała historia? Korki zamieniły się w dwugodzinne rozmowy o niczym, facet namieszał mi w głowie, kina, spacer, randki, a mnie zostawił z pustką z sercu, od to! Wyjechałam na tym jak Zabłocki na mydle i tyle. ![]() Wniosek: korepetytor TYLKO kobieta, najlepiej stara : ![]() Widzę, dziewczyny Ci tutaj tłumaczą wartość bezwzględną.. nigdy tego nie umiałam. ![]() Pozdrawiam!
plecaczkiem: 7250 km ![]() Edytowane przez zjedzmniebejbe Czas edycji: 2009-11-19 o 13:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
wiecie co, to naprawde dobrze ze matura z matematyki jest obowiazkowa. jak mozna takich podstawowych rzeczy nie umiec??
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Po części się z Tobą zgadzam,. Poza tym dziwne trochę, że ktoś czegoś nie umie, zdaje sobie z tego sprawę od dłuższego czasu i przypomina mu się w dniu, bądź kilka dni przed sprawdzianem, kartkówka czy jeszcze innymi określeniami klasówki. Poza tym idąc na kroki i płacąc wymaga się jakiegokolwiek wytłumaczenia. Nie spotkałam się z tym, że korepetytor/korepetytorka nie wytłumaczyli. Dam przykład mój sor od przedmiotu x nie tlumaczy zupełnie nic, koleżanka z innej szkoły chodziła na korki z owego przedmiotu i maturę zadała na 88%, a zaznaczam, że fizyka jednak jest trudna ![]() A jeżeli nie chcesz iśc na korki z różnych przyczyn to spożytkuj marnowany na bzdury czas i sama spróbuj nad tą matmą posiedzieć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Ciara dlaczego nic nie piszesz??
Zwrocilas sie z prosba a teraz milczysz? Dziewczyny Ci pomagaja, radza, z Ty olałas temat?
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
![]()
Tu chodzi głównie o psychikę. Nie możesz od razy z góry założyc że jesteś humanistką. Też tak miałam, ale wzięłam sie do pracy i starałam się wyprzeć to przekonanie.Jeśli wmówisz sobie że jesteś 100% humansitką nigdy się nie poprawisz.Ok, możesz mieć uzdolnienia humanistyczne, ale bez przesady. Zmuś sie. i módl się za mnie bo próbuję wszystko ogarnąć przed sprawdzaniem
![]()
Przeszkoda? Kto nie umie chodzić, potknie się nawet o kamień. 06.09.2011 => zaczynamy zabawę w olejowanie ![]() -->moje kręciołki<-- ![]() Edytowane przez Alejsha Czas edycji: 2010-09-23 o 15:12 Powód: "psychikę" nie fizykę;) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Przyczajenie
|
jeśli byś chciała to udzielę Ci korepetycji przez skaypa nr. 503514, cena do uzgodnienia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:02.