|
|
#31 | |
|
zielony stworek
|
Dot.: W ramach przedświątecznego oszczędzania :)
Cytat:
Tylko w Auchan byłam, tam kupiłam większość prezentów (np płyty CD z muzyką po 6zł, w Empiku ceny tych płyt po 30 zł ![]() No i nie kupuję do świąt żadnych kosmetyków dla siebie, zawsze coś pod choinką się znajdzie Aparat foto, o którym marzę kupię w styczniu jak będą wyprzedaże, teraz się wszyscy rzucają i tanio nie jest...
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie, z tymi cenami przed świętami to w sumie dość różnie bywa. Niby zewsząd promocje, a czasami jak się człowiek zastanowi to większość rzeczy wcale nie jest tańsza. Styczniowo-lutowe wyprzedarze są rewelacyjne
to mój ulubiony okres zakupowy szczerze powiedziawszy
|
|
#33 |
|
Raczkowanie
|
a właśnie w świątecznym okresie ceny są powalające, nieźle zarabiają sprzedawcy.
|
|
#34 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Dlatego ja niewzruszenie odkładam całą kaskę do skarpetki a w styczniu... szaleństwo
![]() No, ale prezentów nie da się kupić po świetach a normalnie szkoda
|
|
|
|
|
#35 |
|
na drugie mam Irena
|
a ja w ramach oszczędzania sprzątam
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie trochę przeraża ilość kasy, jaką wydaję na prezenty. Cóż, taka chyba specyfika tego okresu
Dla mnie kompletną paranoją jest pożyczanie pieniędzy na prezenty. Kupuję takie, na jakie mnie stać- fakt, portfel i tak świeci pustkami, ale nie jestem na minusie mimo to.
|
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
Zgadzam się w kwestii pożyczania kasy na prezenty. W sumie najlepiej czaić się na nie cały rok
nigdy nie wiadomo kiedy natkniemy się na coś co będzie akurat w guście osoby obdarowywanej no i w miarę sensownej cenie, no ale kto myśli o prezentach świątecznych pól roku wcześniej choć oszczędzenie sobie później tak zwanego ognia w tyłku, a bo nie wiadomo co kupić, a tydzień został :-P jest wart może tego, żeby zacząć takie myślenie praktykować.
|
|
#38 |
|
na drugie mam Irena
|
śmieszą mnie reklamy kredyt świąteczny albo avans kup teraz oddasz na wiosnę
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
Daj spokój, to są takie bujdy na resorach, że koniec :-/ a ludziom się wydaje, że problem odroczony to problem rozwiązany. Wolałabym szczerze mówiąc pożyczyć kasę od znajomych i coś kupić, niż wpieprzyć się w jakieś długoterminowe geszefty kredytowe czy to z bankiem czy marketem. Kupujesz wóczas taniej, a znajomi nie naliczą Ci procentu od pożyczonej kwoty
tylko trzeba mieć kilku takich, którzy będą mogli (i chcieli?) kasę pożyczyć - tu się robi problemik.
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
w życiu bym się nie zadłużyła, żeby kupić prezenty!
Moja rodzina wie na co mnie stać i nie oczekują bóg wie czego pod choinką całe szczęście...
|
|
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
Nie chodzi o prezenty nawet, ja ogólnie bym się w życiu nie zadłużyła
chyba, że naprawdę bym potrzebowała, lub miałoby to długoterminowy wymierny sens. Na prezenty to już nawet nie wspomnę - chyba najgłupsza inwestycja na długu jaką można zrobić choć szlachetna w tej głupocie
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 |
|
Raczkowanie
|
yasmine trochę ciężko uwieżyć, że wszystko w życiu będziesz kupować z oszczędności
zadłużenia są nieuniknione chociażby przy kupowaniu mieszkania czy samochodu ![]() ale na prezenty pod choinkę to już przegięcie
|
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
No i właśnie to miałam na myśli pisząc "wymierne długofalowo" (czy jakoś podobnie :P ) Właśnie mieszkanie i auto opłaca się kupić na kredyt, bo inaczej po prostu się często nie da
wynajmując mieszkanie i tak wyrzucasz pieniądze w kosmos - a przy kredycie wyrzucając przynajmniej wiesz, że wyrzucasz już na swoje Auto jeszcze da radę kupić z własnej kasy w sumie, kwestia jakie.
|
|
#44 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Jedyne sensowne jest takie, żeby mieć jak największy wkład własny i jak namniejszą skredytowaną kwotę. Straszna sprawa. My się ostatnio z TŻtem zastanawiamy nad kupnem działki budowlanej i wybudowaniu domu w stylu kanadyjskim. Łączny koszt zakupu działki i wybudowania takiego domu to coś ponad 200 000 zł. Dom dodajmy, prawie 90 m (trzy pokoje, kuchnia, łazienka i garaż). Za tyle to się ma jakieś 50 m mieszkania w bloku w stanie developerskim. |
|
|
|
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
sine.ira Z tym wkładem własnym niestety różnie bywa :-/ Pewnie, że opłaca się mieć już coś na wkład niż nie mieć nic. Opłaca się kupować mieszkanie kiedy już się ma mieszkanie. W ogóle opłaca się mieć willę nad morzem. Ale nie każdy jest w takiej sytuacji, myślmy realnie. Na pewno bowiem nie opłaca się płacić komuś kasę za wynajem na dłuższą metę. Wydajesz co miesiąc konkretną, niemałą często, kwotę i nie masz z niej w sumie nic. Lepiej już ją wydawać na ratę najprędzej jak się tylko da.
|
|
#46 |
|
Konto usunięte
|
Mój sposób na oszczędzanie (a raczej wydanie mniej pieniędzy) to:
- kupowanie niektórych rzeczy w e-sklepach (np. odkurzacz Zelmer, który chcę sobie sprawić do nowego mieszkania i niejako na święta, w Media Markt kosztuje 520-30 zł, natomiast w pewnym e-sklepie - znanym, istniejącym od lat, z bardzo dobrą opinią - ten sam model z kosztami przesyłki kurierskiej kosztować mnie będzie 140 zł taniej), - dokładnie przemyślenie zakupu - zanim coś kupię, to ostatnio się kilka razy zastanawiam, czy naprawdę tego potrzebuję, zdarza się, że ulegam impulsom, ale rzadziej, niż kiedyś, - jeśli nie planuję zakupów, to nie chodzę bez sensu po sklepach - nie kusi mnie dzięki temu; z drugiej strony zdarza się mi być w sklepie i nie kupić niczego - dzięki czemu uodparniam się na przymus kupowania czegoś przy każdej okazji, - kupowanie w dyskontach - Biedronce, Lidlu, Netto, czasami w małym Tesco - mam już "swoje" produkty, które są bardzo dobrej jakości, a cena niższa, niż "markowych", zaczęłam za to unikać wielkich sklepów - Carrefoura, Reala, bo jest tam mnóstwo rzeczy, które kuszą, atakują opakowaniami, hasłami reklamowymi, w dodatku często ceny z półki i paragonu różnią się między sobą (co łatwo przeoczyć przy większych zakupach), - bardzo uważnie przyglądam się wszelkim promocjom - badam, czy są prawdziwe i naprawdę mi się coś opłaca kupić, czy to tylko pic na wodę, a w dodatku przepłacę, - patrzę na cenę za kg (bo często różne rozmiary opakowań, oznaczają różną cenę za kg tego samego produktu lub produkt wydający się być droższy, ma jednak niższą cenę za kg, niż produkt pozornie tańszy), - nie oszczędzam na pewnych rzeczach (szczoteczkach, paście, środkach higienicznych), aby potem nie wydawać na lekarza (już nie wspominając o tym, że po prostu chcę dobrze wyglądać i nie śmierdzieć). I tak dalej... |
|
|
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
Doris1981 oprawić w ramkę i na ścianie powiesić
choć co do sprzętu w necie nie do końca się zgadzam, zdarza się dorwać i w markecie, Saturnie czy inny meda, takie artykuły po okazyjnej cenie. Ktoś x postów wyżej wspomniał o stronie skupiającej takie aktualne promocje - sprawdzać warto przed zakupem zajmuje to niewiele czasu, a i gazetki przewertować można od biedy.
|
|
#48 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
ja już od dobrych kilku miesięcy kupuję prezenty
własnie, zeby nie wydawać całej wypłaty grudniowej, bo prezentów muszę sporo kupic dla mojej wielkiej rodziny... korzystam z porównywarek, wyszukiwarek, promocji itd... zostało mi jeszcze kilka do kupienia i tak się zastanawiam czy by nie wypróbować pogotowia prezentowego
|
|
|
|
|
#49 | ||
|
Raczkowanie
|
o, to to ja też stosuję... bo ilekroć wejdę do sklepu to zawsze coś muszę kupić :/
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#50 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do pogrubionego: aż taka rozsądna to nie jestem, zdarza mi się ulegać promocjom, zdarza mi się kupować więcej jedzenia (syndrom dziecka z wielodzietnej rodziny), niż potrzebujemy, ale jest ze mną dużo lepiej, niż kiedyś - wtedy mogłam wydać na jakieś pierdoły wszystkie nasze (TŻ i moje) pieniądze. Teraz już wiem, czego nie kupować, bo np. z tego nie korzystamy, nie jemy, gdzie szukać taniej, ale również na czym nie warto oszczędzać. Co do najbliższych dużych zakupów: planuję na poświątecznych wyprzedażach kupić sobie porządne oficerki z Ryłko - nadal będą drogie, ale wiem, że naprawdę pochodzę w nich z 2-3 sezony. A i okna: planowaliśmy wydać około 5 tys. zł, góra 6, a wydamy ponad 7 tys., ale okna porządnego producenta, z dodatkami, które ułatwią życie, zwiększą izolacyjność termiczną okien, kolor wewnątrz - bardzo chciałam. Zastanowiliśmy się, czy warto wydać więcej i stwierdziliśmy, że okna to inwestycja na przynajmniej 10 lat (pewnie więcej, ale my w tym mieszkaniu raczej dłużej nie pomieszkamy) i oszczędność rzędu tysiąca, czy nawet dwóch tysięcy złotych za jakiś czas nie będzie odczuwalna, a możemy sobie potem pluć w brody, że "mogliśmy jednak wziąć ten kolor", "mogliśmy wziąć te lepsze klamki". Cytat:
![]() Ja najczęściej korzystam z Ceneo i na bieżąco przeglądam gazetki promocyjne z rożnych sieci. Poza tym jest wątek o Biedronce na Wizażu. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2009-12-15 o 10:37 |
||
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
Co do dyskontów zgadzam się z Dziumdzią. Lidle i biedronki są, owszem, tanie, ale wielu "normalnych" produktów tam nie znajdę, a nie wszystko peodukowane dla nich z ich brandem mi jakościowo odpowiada. Kupię parę obcykanych rzeczy, które faktycznie są opłacalne w Lidlu ale i tak wolę kupować w większej ilości w Carefourze - też nie jest wielce drogo, a wiem, że kupię wszystko włącznie z pomidorami suszonymi w zalewie i bazylią w doniczce, a i oliwki z migdałami dostanę jak mi się ich zachce
|
|
#52 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
Oj tak bywa niestety. Też to zauważyłam i nie tylko w Carre. Zdarza się w różnych sklepach - ceny zmieniają się w systemie, a na sklepie nie zdążą poprawić. Nie jest to intencjonalne działanie, ale fakt, wprowadza w błąd, zniechęca i daje poczucie, że ktoś chce nas oszukać. Przy większych rzeczach warto się kopsnąć do czytnika
zwłaszcza gdy są niby w promocji - wyjdzie czy jest nadal aktualna, czy nam wyskoczy przy kasie regularna cena.
|
|
#54 |
|
Raczkowanie
|
Raz się tak na cenie czajnika natkęńał - zamiast 30 zł zapłaciłam ponad 50, ale nie wiem czy to wina kodu czy ja wzięłam po prostu z półki zły model...
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A często tłumaczenie się z tego obsługi sklepu jest żenujące. Przykład z Rossmanna: "rzucili" w jakiejś promocji szczoteczki do zębów - cena rewelacja (aż mi się wydawała podejrzana, ale myślę sobie "najwidoczniej chcieli ludzi przyciągnąć, to obniżyli aż tak"). Przy kasie się okazuje, że szczoteczki kosztuję ileś tam zł więcej, bo to wcale nie te szczoteczki. Mówię, że w takim razie, co te tam robiły? Pani sprawdza i "ach, najwidoczniej klienci odłożyli inne szczoteczki w tym miejscu". Ja na to: "wszystkie paręnaście kompletów? Ktoś je zamienił miejscami dla zabawy?". Babeczka się bardzo zmieszała i nie wiedziała co powiedzieć. Jasne, rozumiem, że ktoś jedną, dwie mógł odłożyć nie w to miejsce, ale wszystkie? ![]()
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2009-12-16 o 11:29 |
|
|
|
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
Hehe
no nieźle ![]() Pewnie masz rację, chyba trochę naiwnie podchodzę do sprawy będę bardziej uważna na przyszłość. Chyba za dużo we mnie wiary w uczciwość ;-) muszę to stemperować, w naszym pięknym kraju się chyba na tym dobrze nie wychodzi
|
|
#57 |
|
Raczkowanie
|
w weekend wybiorę się na większe zakupy to obadam sprawę
|
|
|
|
|
#58 |
|
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
dlatego ja zwykle sprawdzam kody kreskowe na produkcie i na etykiecie z ceną na półce
|
|
|
|
|
#59 |
|
Raczkowanie
|
Ja będę tuż przed sylwestrem robiła takie meeeega zakupy, więc dobrze, że właśnie teraz mam podkręconą czujność
jak dobrze się wkręcić w fora nie ma to jak mądrość życiowa z doświadczenia innych :P Również obadam i napiszę co znajdę.
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
w Tesco tez podobnie. Raz po zrobieniu zakupów wiekszych siadlam na ławce i wszystko sprawdzilam. Zakupy zrobilam na okolo 300zl. Pomylki cenowe na paragonie w sumie wnosily okolo 20zl. Az poszlam do kierownika. I mowie, ze nie sadze,ze to pomylki. On nawet sie nie tlumaczyl, tylko kazal zwrocic kasę. Od tamtej pory zawsze dokładnie sprawdzam paragony.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:56.

Tylko w Auchan byłam, tam kupiłam większość prezentów (np płyty CD z muzyką po 6zł, w Empiku ceny tych płyt po 30 zł 

to mój ulubiony okres zakupowy szczerze powiedziawszy