![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Droga do ołtarza
Cytat:
Mnie się takie odprowadzanie podoba, ale nie widzę tego w ogromnym kościele lub klasztorze ![]() Osobiście, mimo podobania się, nie chcę być odprowadzana do ołtarza przez ojca. Wolę iść tam z narzeczonym, bo dla mnie to taki symbol, że idę z nim ku nowemu wspólnemu życiu. A rodzice niech tylko błogosławią w domu, coby za bardzo się w trakcie ceremonii nie porozklejali z emocji ![]()
30.12.2012 ![]() 26.04.2014 ![]() Edytowane przez medeline Czas edycji: 2009-12-10 o 14:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
mnie prowadził ojciec i było to jedno z większych wzruszeń na ślubie. Nigdy nie zapomnę tej chwili, bo bardzo nas do siebie zbliżyła. Wrażenie - bezcenne. Przy ołtarzu czekał mój narzeczony i to on podał mi rękę przed ołtarzem. I chyba bym tego nie zmieniała. Cieszę się, że mogłam tak oddać hołd mojemu ojcu, bo wiem jakie to było dla niego ważne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
marzę o tym samym i tak będzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Medeline oczywiście,że ktoś mógł nie znać tej tradycji z KEA.Pierwszy post jaki tu napisałam miał właśnie o tym uświadamiać.Że to nie tylko w Ameryce,ale w Pl się kultywuje,że nie musi to być wymysł zaczerpnięty z filmu.Nie wiem czy nikt go nie przeczytał,ale wiele Dziewczyn nadal pisało,że to bzdura i z Ameryki itp.Dlatego już potem napisałam,że to może kogoś urazić. I tyle
![]() Chilanes tak,jest Ewangelikiem. W Naszym regionie jest najwięcej Ewangelików w Pl.
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Zaglądać to zaglądam,ale tyle produkujecie,ze nigdy nie umiem być na bieżąco i nie wiem jak się wbić
![]()
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
ja tez chce, zeby moj tata prowadzil mnie do oltarza
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Mnie też mój tata będzie wprowadzał. Dla mnie i mojego TŻ-a to oczywiste, dlatego że u nas w kościele (jesteśmy protestantami) jest to tradycja i zwyczaj. Mi sie bardzo podoba. Wiem, że mój tata będzie się czuł bardzo zaszczycony i dumny i że to dla niego też ważne. No i kolejna strona medalu - mój TŻ ma mnie zobaczyć dopiero w momencie kiedy będę szła przez kościół. Ubraną na biało, z welonem idącą do niego. I tyle.
Każdy robi jak chce i jak mu się podoba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczynki. a mnie się bardzo podoba ten zwyczaj. tylko, ze ja nie mam ojca, więc mnie jest nawet na rękę to, że pójdę do ołtarza z TŻ. ale latem byliśmy na ślubie mojej kuzynki w Niemczech i tam też ojciec prowadzi PM do ołtarza. Bardzo fajnie to wyglądało- Pan Młody wypatrujący swojej wybranki spod ołtarza
![]() ![]()
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
moją koleżankę tata odprowadzał do ołtarza, tzn prawie do ołtarza
bo mniej więcej w połowie drogi (niesamowicie długi kościół) czekał tż ze świadkami i tam nastąpiło "przekazanie" następnie młodzi ze starszymi podeszli do ołtarza, gdzie podszedł do nich ksiądz, dał krzyż do ucałowania itp. moim zdaniem blado to wszystko wyszło przede wszystkim dlatego, że jak ojciec "przekazał" córkę tż, zamiast poczekać, czy po prostu zniknąć szedł tuż za nimi (między nimi a świadkami), a później jak już podchodzili do swoich miejsc przecisnął się przed nich, mi się to zupełnie nie podobało i szczerze powiem nie widzę tego zupelnie. ale wszystko jest kwestią gustu
![]() |
#42 | ||
Zakorzenienie
|
miałam slub 4,5 miesiąca temu. do ołtarza odprowadzał mnie tata. kiedys sie go zapytałam czy by chciał, ale on sie stresował. wiec pogodziłam sie z tym. dopiero dwa dni wczesniej mi oznajmił, ze jakbym chciała, to on sie zgodzi. aż sie popłakłam, bo zawsze o tym marzyłam.
![]() pamietam jak szlam z tata pod ręke a na koncu drogi tuz pod ołtarzem stał TZ. tata musiał mnie trzymac, po podobno tak grzałam bo sie doczekac nie mogłam. Przekazał moje rękę TZ, a ten ją pocałowa ![]() potem juz z koscioła wyszlismy jak maż i żona. Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
mi się ten zwyczaj podoba, jeżeli jest potwierdzony dobrym kontaktem córki z ojcem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale z drugiej strony to okazja chyba niepowtarzalna, żeby jeśli ten kontakt nie jest zbyt dobry, spróbować go naprawić, jeśli tylko obojgu na tym zależy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Też mi się wydaje, że tak najlepiej. Bez błogosławieństwa. Wiem, że to tradycja, ale ja jej trochę nie rozumiem i mi się nie podoba. Bo chyba rodzicie, w czasie oficjalnych zaręczyn już zgodzili się na ślub i tym samym dali niejako "swoje błogosławieństwo". Ale to ja tak myślę, dla innych może być to bardzo ważne.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
a ja chcę iść z TŻ do ołtarza
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#48 |
in love with life
|
Ja bym wolala isc z TZtem niz z tata, ale bylam juz na dwoch slubach, gdzie to tato prowadzil panne mloda do oltarza (oba sluby byly za granica). Musze przyznac, ze podobalo mi sie, ale wszystko zalezy od tego jaki jest ojciec. Juz mam przed oczami mine mojego taty, gdybym mu w ogole zaproponowala cos takiego
![]() ![]()
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
TŻ będzie Cię odprowadzał?I może zostawi Cię samą przy tym ołtarzu?
![]()
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
Ja tez bede szla z TZ do oltarza. I tak on przyjezdza po mnie do domu mojej mamy, tam bedzie blogoslawienstwo i razem do kosciola pojedziemy. Szczerze mowiac nie wyobrazam sobie, zeby moglo sie to odbyc inaczej.
Poza tym mialam i tak ulatwiony wybor, poniewaz nigdy w zyciu nie pozwolilabym mojemu ojcu prowadzic mnie do oltarza. Raz, ze on jest niewierzacy, a dwa, ze nigdy mnie nie wychowywal, nie zajmowal sie mna wiec nie ma mowy o zaszczycenie go tak wazna funkcja! Bylam na wielu ceremoniach slubnych i widzialam obie formy - kazda ma swoj urok. Mysle, ze dla kazdej najlepsza jest ta, o ktorej zawsze marzyla i ktorej chce. To w koncu nasz dzien - a nie np. ksiedza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
oj ciiii, wiecie o co mi chodziło
![]()
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
To ja chyba wzbudzę największe kontrowersje haha
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Wtajemniczenie
|
Mnie się ten zwyczaj bardzo podoba. Przypuszczam, że gdybym w ogóle miała ojca (a nie jedynie dawcę plemników, bo mój "dawca" to skończone dno) to baaardzo bym chciała, żeby mnie odprowadził do ołtarza i symbolicznie "oddał" narzeczonemu. Też mi się to wydaje takie piękne
![]() Niestety, ja człowieka, który mnie spłodził nigdy nie nazwę ojcem za krzywdy jakie wyrządził mojej matce i mnie, więc opcja ta odpada. Pragnęłam całe życie, aby to dziadek, który mnie wychował, odprowadził mnie do ołtarza, ale teraz to już niestety niemożliwe, jest niepełnosprawy po dwóch wylewach i udarze, ledwo kontaktuje ![]()
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
My zdecydowaliśmy się, że do ołtarza pójdziemy razem, sami. To początek naszego wspólnego życia i pomimo tego, że kocham mojego ojca, to jednak czułabym się bardzo niekomfortowo, że prowadzi mnie do ołtarza. Byłoby to dla mnie sztuczne i nie podoba mi sie niestety ten zwyczaj. Dlatego postawiliśmy na tym, że wejdziemy sami, pewnie za księdzem
![]()
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Według mnie to piękny zwyczaj. Ojciec odprowadza pannę młodą i "przekazuje" panu młodemu dopiero pod ołtarzem.
![]() ![]()
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
A ja tam bym chciała, żeby mój tata prowadził mnie do ołtarza.
![]() A co do " nowej, wspólnej drogi" to przecież po ślubie para młody wychodzi RAZEM z kościoła. ![]()
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Ja też chcę żeby to właśnie mój tata zaprowadził mnie do ołtarza to bardzo piękny i wzruszający moment, nie wyobrażam sobie żeby mogło być inaczej
![]()
jestem samolubna, niecierpliwa i trochę niepewna siebie. popełniam błędy, tracę kontrolę i jestem czasami ciężka do zniesienia. ale jeśli nie potrafisz znieść mnie kiedy jestem najgorsza, to cholernie pewne, że nie zasługujesz na mnie, kiedy jestem najlepsza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
Ja nie mam taty, chciałabym żeby mój brat zaprowadził mnie do ołtarza (; To kochany chłopak, najbliższa mi osoba po Mamie i TŻ (:
Smarkacz jest młodszy ode mnie, ale od dawna o paręnaście(dziesiąt?) cm wyższy i przystoojny ![]()
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
ja idę z TŻ, tata będzie mnie błogosławił w domu
![]() Nie zniosłabym tego napięcia jak TŻ by na mnie patrzył, nie dość, że on, to i reszta gości, w czasie, gdy bym szła z tatą. Poza tym tata jest o głowe niższy ode mnie, jak potknę się o suknię to polecimy razem ![]() No i tylko na filmach widziałam wersje z ojcem ![]() ![]() Mi się podoba jak wszyscy goście siedzą w ławkach, młodzi podjeżdżają, ksiądz na nich czeka, wita, idzie pod ołtarz a oni w pewnej odległosci za nim ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:59.