Droga do ołtarza - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-10, 14:10   #31
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline
Dot.: Droga do ołtarza

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
To,że widzą to na filmach nie oznacza,że w rzeczywistości jest to obciachowe,bzdurne i niewłaściwe.
Dla Ciebie nie oznacza, ale dla niektórych tak może być i nie przekonasz za Chiny takiego do swojego zdania, nawet własnym przykładem, że czujesz się urażona, bo coś tam. Poza tym nie każdy ma obowiązek znać od podszewki śluby w KEA (czy tradycje polskie sprzed xxxx lat - choć akurat ten zwyczaj był i w Polsce kiedyś powszechny), bo mniej się to rzuca w oczy (bądź wcale) niż te amerykańskie filmy i nie ma czemu się dziwić (a tym bardziej oburzać), że uważają odprowadzanie panny młodej za amerykański, filmowy zwyczaj, który być może stał się przez to obciachowy (bo amerykański).

Mnie się takie odprowadzanie podoba, ale nie widzę tego w ogromnym kościele lub klasztorze Nie wiem dlaczego, ale tak mi pasuje bardziej do kameralnych ślubów.
Osobiście, mimo podobania się, nie chcę być odprowadzana do ołtarza przez ojca. Wolę iść tam z narzeczonym, bo dla mnie to taki symbol, że idę z nim ku nowemu wspólnemu życiu. A rodzice niech tylko błogosławią w domu, coby za bardzo się w trakcie ceremonii nie porozklejali z emocji

30.12.2012
26.04.2014

Edytowane przez medeline
Czas edycji: 2009-12-10 o 14:16
medeline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-10, 19:47   #32
Taverney
Zakorzenienie

mnie prowadził ojciec i było to jedno z większych wzruszeń na ślubie. Nigdy nie zapomnę tej chwili, bo bardzo nas do siebie zbliżyła. Wrażenie - bezcenne. Przy ołtarzu czekał mój narzeczony i to on podał mi rękę przed ołtarzem. I chyba bym tego nie zmieniała. Cieszę się, że mogłam tak oddać hołd mojemu ojcu, bo wiem jakie to było dla niego ważne.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-10, 22:41   #33
kaasiia
Raczkowanie

GG do kaasiia

Cytat:
Napisane przez Taverney Pokaż wiadomość
mnie prowadził ojciec i było to jedno z większych wzruszeń na ślubie. Nigdy nie zapomnę tej chwili, bo bardzo nas do siebie zbliżyła. Wrażenie - bezcenne. Przy ołtarzu czekał mój narzeczony i to on podał mi rękę przed ołtarzem. I chyba bym tego nie zmieniała. Cieszę się, że mogłam tak oddać hołd mojemu ojcu, bo wiem jakie to było dla niego ważne.

marzę o tym samym i tak będzie
kaasiia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-11, 08:58   #34
butterfly20
Zakorzenienie

Medeline oczywiście,że ktoś mógł nie znać tej tradycji z KEA.Pierwszy post jaki tu napisałam miał właśnie o tym uświadamiać.Że to nie tylko w Ameryce,ale w Pl się kultywuje,że nie musi to być wymysł zaczerpnięty z filmu.Nie wiem czy nikt go nie przeczytał,ale wiele Dziewczyn nadal pisało,że to bzdura i z Ameryki itp.Dlatego już potem napisałam,że to może kogoś urazić. I tyle

Chilanes tak,jest Ewangelikiem. W Naszym regionie jest najwięcej Ewangelików w Pl.

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-11, 09:59   #35
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stysik Pokaż wiadomość
P.S> Czemu nie zaglądasz do PM 2011
właśnie, zajrzyj do nas
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-11, 10:02   #36
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
właśnie, zajrzyj do nas
Zaglądać to zaglądam,ale tyle produkujecie,ze nigdy nie umiem być na bieżąco i nie wiem jak się wbić

Stary 2009-12-11, 10:40   #37
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Zaglądać to zaglądam,ale tyle produkujecie,ze nigdy nie umiem być na bieżąco i nie wiem jak się wbić
to chociaż pokaż się raz na jakiś czas i napisz co u ciebie i jak przygotowania
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-12-11, 19:01   #38
karolinusienka
Zakorzenienie

ja tez chce, zeby moj tata prowadzil mnie do oltarza juz za 1,5 roku
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-11, 20:32   #39
aniielica
Zakorzenienie

Mnie też mój tata będzie wprowadzał. Dla mnie i mojego TŻ-a to oczywiste, dlatego że u nas w kościele (jesteśmy protestantami) jest to tradycja i zwyczaj. Mi sie bardzo podoba. Wiem, że mój tata będzie się czuł bardzo zaszczycony i dumny i że to dla niego też ważne. No i kolejna strona medalu - mój TŻ ma mnie zobaczyć dopiero w momencie kiedy będę szła przez kościół. Ubraną na biało, z welonem idącą do niego. I tyle.

Każdy robi jak chce i jak mu się podoba.
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-12, 10:18   #40
pati1920
Raczkowanie

Hej dziewczynki. a mnie się bardzo podoba ten zwyczaj. tylko, ze ja nie mam ojca, więc mnie jest nawet na rękę to, że pójdę do ołtarza z TŻ. ale latem byliśmy na ślubie mojej kuzynki w Niemczech i tam też ojciec prowadzi PM do ołtarza. Bardzo fajnie to wyglądało- Pan Młody wypatrujący swojej wybranki spod ołtarza Moja kuzynka powiedziała że nie wyobraża sobie, żeby mąż widział ją wcześniej niż w kościele (żeby przyjechała po nią do domu, na błogosławieństwo itd). Co kraj to obyczaj
pati1920 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-12, 11:51   #41
maggie123
Zakorzenienie

moją koleżankę tata odprowadzał do ołtarza, tzn prawie do ołtarza
bo mniej więcej w połowie drogi (niesamowicie długi kościół) czekał tż ze świadkami i tam nastąpiło "przekazanie"
następnie młodzi ze starszymi podeszli do ołtarza, gdzie podszedł do nich ksiądz, dał krzyż do ucałowania itp.

moim zdaniem blado to wszystko wyszło przede wszystkim dlatego, że jak ojciec "przekazał" córkę tż, zamiast poczekać, czy po prostu zniknąć szedł tuż za nimi (między nimi a świadkami),
a później jak już podchodzili do swoich miejsc przecisnął się przed nich,
mi się to zupełnie nie podobało i szczerze powiem nie widzę tego zupelnie.
ale wszystko jest kwestią gustu

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-13, 13:04   #42
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

miałam slub 4,5 miesiąca temu. do ołtarza odprowadzał mnie tata. kiedys sie go zapytałam czy by chciał, ale on sie stresował. wiec pogodziłam sie z tym. dopiero dwa dni wczesniej mi oznajmił, ze jakbym chciała, to on sie zgodzi. aż sie popłakłam, bo zawsze o tym marzyłam.

pamietam jak szlam z tata pod ręke a na koncu drogi tuz pod ołtarzem stał TZ. tata musiał mnie trzymac, po podobno tak grzałam bo sie doczekac nie mogłam.

Przekazał moje rękę TZ, a ten ją pocałowa tata od razu się "rozpynął" i usiadł na swoim miejscu

potem juz z koscioła wyszlismy jak maż i żona.

Cytat:
Napisane przez kaasiia Pokaż wiadomość
można to rozumieć dwojako:
idziesz do ołtarza razem z Młodym - początek wspólnej drogi
odprowadza Cię tata - symboliczny koniec panieństwa, zgoda Ojca na ślub i przekazanie Młodej pod opiekę męża
zgadzam się. idziesz do ołtarza z tatą, on przekazuje cie męzowi. a dopiero po slubie (jako małzenstwo) wychodzicie na wspólną drogę

Cytat:
Napisane przez kaasiia Pokaż wiadomość
na pewno wzruszający jest moment, gdy Ojciec oddaje rękę Córki Młodemu przed samym ołtarzem
baaaardzo

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-14, 11:01   #43
juzerka
Raczkowanie

mi się ten zwyczaj podoba, jeżeli jest potwierdzony dobrym kontaktem córki z ojcem.
juzerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-14, 16:54   #44
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez juzerka Pokaż wiadomość
mi się ten zwyczaj podoba, jeżeli jest potwierdzony dobrym kontaktem córki z ojcem.
masz rację, bo to takie swoiste okazanie sobie bliskiej więzi, ważna i dla ojca i dla córki,
ale z drugiej strony to okazja chyba niepowtarzalna, żeby jeśli ten kontakt nie jest zbyt dobry, spróbować go naprawić, jeśli tylko obojgu na tym zależy.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-14, 22:26   #45
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez aniielica Pokaż wiadomość
No i kolejna strona medalu - mój TŻ ma mnie zobaczyć dopiero w momencie kiedy będę szła przez kościół. Ubraną na biało, z welonem idącą do niego. I tyle.

Każdy robi jak chce i jak mu się podoba.
Też mi się wydaje, że tak najlepiej. Bez błogosławieństwa. Wiem, że to tradycja, ale ja jej trochę nie rozumiem i mi się nie podoba. Bo chyba rodzicie, w czasie oficjalnych zaręczyn już zgodzili się na ślub i tym samym dali niejako "swoje błogosławieństwo". Ale to ja tak myślę, dla innych może być to bardzo ważne.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-12-16, 16:22   #46
lasoa
Zakorzenienie

a ja chcę iść z TŻ do ołtarza
lasoa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-25, 17:13   #47
kasienka.b
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka

GG do kasienka.b

Cytat:
Napisane przez Taverney Pokaż wiadomość
masz rację, bo to takie swoiste okazanie sobie bliskiej więzi, ważna i dla ojca i dla córki,
ale z drugiej strony to okazja chyba niepowtarzalna, żeby jeśli ten kontakt nie jest zbyt dobry, spróbować go naprawić, jeśli tylko obojgu na tym zależy.
I dlatego, gdy kiedyś będę brała ślub, ten wariant w moim wypadku odpada. Ojcu nie zalezy na naszych relacjach więc nie widzę powodu, dla którego miałby mnie prowadzić do ołtarza. W Twoim wypadku musiało to być niezapomniane przeżycie - zazdroszczę
Stary 2010-01-03, 21:31   #48
MdM
in love with life

Ja bym wolala isc z TZtem niz z tata, ale bylam juz na dwoch slubach, gdzie to tato prowadzil panne mloda do oltarza (oba sluby byly za granica). Musze przyznac, ze podobalo mi sie, ale wszystko zalezy od tego jaki jest ojciec. Juz mam przed oczami mine mojego taty, gdybym mu w ogole zaproponowala cos takiego Wytrzeszczylby na mnie oczy i powiedzial, ze chyba zwariowalam
MdM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-07, 19:04   #49
catttt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MdM Pokaż wiadomość
Ja bym wolala isc z TZtem niz z tata, ale bylam juz na dwoch slubach, gdzie to tato prowadzil panne mloda do oltarza (oba sluby byly za granica). Musze przyznac, ze podobalo mi sie, ale wszystko zalezy od tego jaki jest ojciec. Juz mam przed oczami mine mojego taty, gdybym mu w ogole zaproponowala cos takiego Wytrzeszczylby na mnie oczy i powiedzial, ze chyba zwariowalam
mój tak samo. dlatego też mój tż bedzie mnie odprowadzał...
catttt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-08, 08:41   #50
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez catttt Pokaż wiadomość
mój tak samo. dlatego też mój tż bedzie mnie odprowadzał...
TŻ będzie Cię odprowadzał?I może zostawi Cię samą przy tym ołtarzu?

Stary 2010-01-08, 11:33   #51
Agata1983
Rozeznanie

Ja tez bede szla z TZ do oltarza. I tak on przyjezdza po mnie do domu mojej mamy, tam bedzie blogoslawienstwo i razem do kosciola pojedziemy. Szczerze mowiac nie wyobrazam sobie, zeby moglo sie to odbyc inaczej.

Poza tym mialam i tak ulatwiony wybor, poniewaz nigdy w zyciu nie pozwolilabym mojemu ojcu prowadzic mnie do oltarza. Raz, ze on jest niewierzacy, a dwa, ze nigdy mnie nie wychowywal, nie zajmowal sie mna wiec nie ma mowy o zaszczycenie go tak wazna funkcja!

Bylam na wielu ceremoniach slubnych i widzialam obie formy - kazda ma swoj urok. Mysle, ze dla kazdej najlepsza jest ta, o ktorej zawsze marzyla i ktorej chce. To w koncu nasz dzien - a nie np. ksiedza

BMI 27...24.8...21

Agata1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-08, 11:33   #52
catttt
Zakorzenienie

oj ciiii, wiecie o co mi chodziło
catttt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 08:46   #53
Kasia2706
Raczkowanie

To ja chyba wzbudzę największe kontrowersje haha Mnie do ołtarza prowadził... brat i to młodszy ode mnie o całe 6 lat Jestem bardzo z bratem zżyta, ale nie mógł być świadkiem bo nie miał jeszcze 18 lat. Ojca na ślubie nie było, więc też odpadł. Poza tym nie chciałabym żeby to on mnie prowadził. Chciałam zaznaczyć jak ważną rolę w moim życiu mój brachol spełniał,więc i poprowadził. Przeżywał to wejście chyba nawet bardziej niż ja, nerwówka go trzymała z 2 dni przed ceremonią. A na końcu przed ołtarzem i tak musiał siostrę swoją jedyną oddać w łapy szwagra - i to na całe życie
Kasia2706 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-07, 18:55   #54
monikkad
Wtajemniczenie

Mnie się ten zwyczaj bardzo podoba. Przypuszczam, że gdybym w ogóle miała ojca (a nie jedynie dawcę plemników, bo mój "dawca" to skończone dno) to baaardzo bym chciała, żeby mnie odprowadził do ołtarza i symbolicznie "oddał" narzeczonemu. Też mi się to wydaje takie piękne

Niestety, ja człowieka, który mnie spłodził nigdy nie nazwę ojcem za krzywdy jakie wyrządził mojej matce i mnie, więc opcja ta odpada. Pragnęłam całe życie, aby to dziadek, który mnie wychował, odprowadził mnie do ołtarza, ale teraz to już niestety niemożliwe, jest niepełnosprawy po dwóch wylewach i udarze, ledwo kontaktuje
Stary 2012-07-08, 10:40   #55
czarny flamaster
Zadomowienie

My zdecydowaliśmy się, że do ołtarza pójdziemy razem, sami. To początek naszego wspólnego życia i pomimo tego, że kocham mojego ojca, to jednak czułabym się bardzo niekomfortowo, że prowadzi mnie do ołtarza. Byłoby to dla mnie sztuczne i nie podoba mi sie niestety ten zwyczaj. Dlatego postawiliśmy na tym, że wejdziemy sami, pewnie za księdzem

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ślub
25.03.2013 - me + you = Sławek
czarny flamaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-08, 15:29   #56
queen_a
Raczkowanie

Według mnie to piękny zwyczaj. Ojciec odprowadza pannę młodą i "przekazuje" panu młodemu dopiero pod ołtarzem. Żadnego błogosławieństwa nie chcę, ale taki gest na pewno na moim ślubie się odbędzie. Poza tym, sam widok narzeczonego, stojącego przy duchownym, czekającego na Ciebie. Piękne.

queen_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 12:44   #57
LadyObstinate
Raczkowanie

A ja tam bym chciała, żeby mój tata prowadził mnie do ołtarza.
A co do " nowej, wspólnej drogi" to przecież po ślubie para młody wychodzi RAZEM z kościoła.

Szczęśliwa...
LadyObstinate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-07, 14:28   #58
paula2911
Raczkowanie

Ja też chcę żeby to właśnie mój tata zaprowadził mnie do ołtarza to bardzo piękny i wzruszający moment, nie wyobrażam sobie żeby mogło być inaczej
jestem samolubna, niecierpliwa i trochę niepewna siebie. popełniam błędy, tracę kontrolę i jestem czasami ciężka do zniesienia. ale jeśli nie potrafisz znieść mnie kiedy jestem najgorsza, to cholernie pewne, że nie zasługujesz na mnie, kiedy jestem najlepsza.
paula2911 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-07, 22:06   #59
cukraktywna
Zadomowienie

Ja nie mam taty, chciałabym żeby mój brat zaprowadził mnie do ołtarza (; To kochany chłopak, najbliższa mi osoba po Mamie i TŻ (:
Smarkacz jest młodszy ode mnie, ale od dawna o paręnaście(dziesiąt?) cm wyższy i przystoojny

cukraktywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-08, 17:06   #60
karolkao89
Zadomowienie

ja idę z TŻ, tata będzie mnie błogosławił w domu.

Nie zniosłabym tego napięcia jak TŻ by na mnie patrzył, nie dość, że on, to i reszta gości, w czasie, gdy bym szła z tatą. Poza tym tata jest o głowe niższy ode mnie, jak potknę się o suknię to polecimy razem.
No i tylko na filmach widziałam wersje z ojcem. Dlatego jest to dla mnie takie no obce, a dopiero z tego wątku dowiedziałam się, że w różnych Kościołach różnie jest.

Mi się podoba jak wszyscy goście siedzą w ławkach, młodzi podjeżdżają, ksiądz na nich czeka, wita, idzie pod ołtarz a oni w pewnej odległosci za nim.
karolkao89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości