![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wymarzony pies ;)
ale stało w sensie nadepnął na szkło czy stało jako wada wrodzona? Bo labrador miał niestety wadę wrodzoną, a uwagę na nią zwrócił jakiś obcy weterynarz podczas spaceru -tyle wiem.
![]() |
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Z drugiej strony masz rację.Różne rzeczy mogą się stać.Czy to rodowodowy czy nie.
![]() |
![]() |
#33 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Po drugie - jeśli mi nie wierzysz, to przejdź się do ZK i zapytaj, ile kosztuje metryka psa. I właśnie tu się trzeba zastanowić, dlaczego rodowodowy pies kosztuje więcej pieniędzy, od takich pseudorasowych psów. Tutaj znajdziesz odpowiedź (jest mowa o kotach, ale u psów wygląda to tak samo): https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=373 Co do beagla, jak już ktoś napisal, pies nie ma napisanego w genach "nie bój się wystrzałów" ![]() A cechy charakteru moja droga, nie tylko są uwarunkowane wychowaniem, ale również genami. Jak moja ciotka kupiła ONa z pseudo, był socjalizowany i wychowywany odpowiednio, a i tak boi się wszystkiego, co się rusza, co może się w przyszłości przerodzić w agresję (na razie pies jest młody) - to jest owczarek niemiecki? Jakoś wzorzec inaczej opisuje charakter tych psów... Cytat:
Cytat:
Pseudohodowcy to ludzie, którzy rozmnażają zwierzęta nierasowe, niezależnie od warunków, w jakch były trzymane. A ty widocznie miałaś szczęście, wielu ludziom go zabrakło. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
Jak chodzi o psy w typie wilczurów, tzw wilkowate, są niesamowicie podszyte strachem, przykładem jest mój (a tylko uszy zdradzają, że to nie o. niemiecki) i nie tylko. Ile ich znam, a jest ich ze dwadzieścia, jest tak samo. Tresura, cierpliwość, nic tego strachu nie wykorzeni.
A to co mam z moim, to szkoda gadać, totalnie nie da się socjalizować. Już wszystko dobrze i taka słoma z butow wyjdzie na spacerze, że ze wstydu można wpasć pod ziemię. Strach ten objawia się atakowaniem wszystkiego i każdego, jedne psy mniej to prezentują inne (mój ![]()
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2009-12-23 o 18:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
Dobrze, ale chyba lepiej zabrać szczeniaka z TOZu czy schroniska, jeśli chce mieć psa W TYPIE rasy, a nie od razu pomagać często bezmyślnemu rozmnażaniu? Przy okazji pomogę, nie zaszkodzę. Zresztą, często nie widać na pierwszy rzut oka czy to pseudohodowla czy nie :/ I jest miłe małżeństwo sprzedające kundelki yorczki, a yorczka ma już 10 miot.
Dobierając też rasę, powinno się dowiedzieć czegoś o przypadłościach rasy, na co najczęściej chorują (np. persy - oczka). Poza tym, nie jestem pewna, ale chyba można domagać się od poprzedniego właściciela potem z rodowodem kosztów leczenia, czy czegoś takiego. Głowy za to nie dam, gdzieś mi szumi po prostu w uszach. Dla porównania - matka chciała psa pasterskiego (bouviera). Wzięła jednego, był świetny, drugi jest świetny. Widać cechy zachowania typowe dla tego psa (takie słodkie wielkie misiowate ![]() A ja jestem zakochana po uszy w moim kocim burku, którego zabrałyśmy z ulicy w mrozy. Nie zależało mi na konkretnych cechach. Nie wiem co mną kierowało. A teraz zastanawiam się się nad norweskim. Bo zależy mi na ich charakterze i wyglądzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() widzę tylko 2 opcje nabycia psa: z zarejestrowanej hodowli, albo ze schroniska, nigdy z pseudo
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
Motylek popieram
![]() ![]() Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2009-12-23 o 20:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
ja pozostaję nieprzekonana
![]()
![]() |
![]() |
#39 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Powiem Wam, że w schronach można upolować prawdziwe perełki , i to nie w typie a całkowicie rasowe. Jeżeli już ktoś musi mieć rasowca, to tam dopiero znajdzie Eldorado. Tylko, że ja mieszkam w bloku i obawiałam się dysplazji u rasowych wilków czy bernardynów, w końcu dłuższy czas zaniedbania też robi swoje, bez znaczenia czy rodowodowy czy nie. Poza tym mają większe szanse, i tym się głownie kierowałam: Prosilam o psa, który ma jak najmniejsze szanse na adopcję. No i wdepłam ![]() ![]() A teraz za mną chodzi rodowodowy wilczur długowłosy - do tresury i amstaff schroniskowy (tutaj sobie dłuuugo będę szukać odpowiedniego kandydata, bo mam jeszcze 3 koty - musi być prawdziwa d...ą wołową ![]() ![]()
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2009-12-23 o 20:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Bo nie Ty musisz wydawać 150 zł miesięcznie na lekarstwa do takiego "rasowego" psa, który miał bardzo kochającą panią (owszem, uwielbiała "spaniele", ale miała ich 8, z czego większość to suki dopuszczane przy każdej cieczce i ni cholery nie mogła mieć pewności, co za pies jest ojcem, bo latały samopas po wsi... Poglądy związane z wiekiem i miejscem zamieszkania niestety ![]() ![]() I nie chodzi mi w moim wywodzie o te głupie 150 zł, od których zaczęłam (i za które miałabym już dawno rasowego i ze zdrowym sercem psa). Chodzi przede wszystkim o to, że muszę patrzeć, jak psisko, które jest dla mnie jak dziecko męczy się, nie wiem czy jak się obudzę to nie znajdę jej na łóżku martwej. Super ![]() ![]() Edytowane przez Świniaczek Czas edycji: 2009-12-23 o 22:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Matko, ludzie to tak wyolbrzymiają, że szkoda gadać. Nie każdy "kundel" musi być od razu chory, nierasowiec z ulicy tez może być chory, ktoś ma pecha i tyle. Szkoda, że ludzie sobie badań nie robią i się rozmnażają samopas
![]()
![]() |
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
Kat123, jak nie chcesz psa rasowego to weź psa ze schroniska. Ceny psów bez rodowdu i tych z rodowodem nie są aż tak zróżnicowane, szczególnie w rasach popularnych. Nie ma co się łudzić, że ludzie dopuszczający swoje nierodowodowe zwierzęta robią to z miłości. Robią to albo z niewiedzy, ale najczęściej by zarobić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
Ale nie rozumiem nadal: Czym się różni pies ze pseudohodowli od psa ze schroniska/DT oprócz oczywiście wieku? Chociaż i w takich przybytkach zdarzają się młodziaki. Wytłumaczcie mi.
Są także okazje - nagła alergia, wyjazd, bocian ![]()
![]() |
#44 |
Rozeznanie
|
Iloneczk1, nie wiesz czym się różni ? Że ten z pseudo jest na fotkach w ogłoszeniach w towarzystwie dzieci i ma napisane w ogłoszeniu 100 % rasowy bez rodowdu, rodzice o genialnym wzorcu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
Aaaaaa, to ten co po sesji zdjęciowej wraca do za....fajdanego boksu z drucianą podłogą, z ktorego odbija go policja z TOZem a na podwórku full wypas - 2 bryki zachodnie - właściciela i jego żony za kasę z tegoż?
Coś w tym stylu widziałam w necie ![]() Oczywiście, mam cichą nadzieję, ze jednak większość pseudohodowców lepiej traktuje swoje psy.
![]() |
#46 |
Rozeznanie
|
Wejdź na allegro. Tam się roi od szczeniaków i suk z cyckami do ziemi w ciemnych komórkach ze słomą. Wystarczy zdjęcia przejrzeć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Wtajemniczenie
|
tak, co jakiś czas przeglądam calutkie all z psami i kotami, np wyczailam tam kotka z podpisu i mam nadzieję na łagodną
![]() Złote góry zbijają na tym a potem na all jest aukcja schroniskowa pt: "Ta suka rasy np. amstaff została wyrzucona przy ruchliwej ulicy, widać nie mogła już rodzić i właściciel pozbył sie jej jak niepotrzebny przedmiot." To jest autentyczny cytat, zapamiętałam. Ifakt, cycki do ziemi. Nie wierzę, ze to sprawdzony hodowca. Chyba tych jakaś etyka obowiązuje, renoma.
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
Większość psów w tym momencie, która trafia do mnie do schroniska to kundelki i psy w typie ras. Te w typie ras, to właśnie pewnie takie z allegro. Mnie to najgorzej denerwują aukcje, gdzie jeden facet wystawia po 5-8 ras, i pisze, że szczeniaczki dobrze zsocjalizowane i zdrowe ! Na litośc boską, jak można dobrze zsocjalizować miot mając na raz około 40 szczeniaków różnych ras ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sporo chorób można wyeliminować u psów właśnie badaniami. Nie każdy chce psiaka po rodzicach odnoszących sukcesy na wystawach, ale pełno ludzi chce RASOWEGO psa, w efekcie na ulicach łazi pełno "yorków XXL", "spanieli" wyglądających jak jamniki itd... No halo, rasa, to rasa, wygląda tak, a nie inaczej, widząc "yorka" xxl uśmiecham się i myślę "Oooo... Miał być york". Ma mieć określony charakter, wygląd. A coś, co przypomina psa rasowego (a na pierwszy rzut oka zazwyczaj idzie poznać np. prawdziwego yorka [nie wiem co się tak tych yorków uczepiłam ![]() Porównania rozmnażania ludzi do rozmnażania psów nie komentuję ![]() Psa z rodowodem bez problemu można znaleźć już za 500 zł. Trzeba tylko chcieć i wiedzieć, po co ten rodowód jest. Pies z ulicy też może być chory. Masz co do jego zdrowia taką samą pewność jak przy "rasowym". |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
Noo, macie racje, dopiero teraz dotarło do mnie to allegro.Biedne pieski
![]() Jakiś zadufany dupek kupi amstaffa bez rodowodu z allegro, bo chce wszystkim pokazać jaki z niego super gość.Potem nie umie sobie poradzić z tym psem bo przecież takiego psa trzeba umieć wychować , a do tego nie wiadomo jakich właśnie miał rodziców i do tego jakieś urazy psychiczne.I potem piesek ląduje w schronisku bo dziecku nos odgryzł... Przecież jak macie rodowód to macie pewność,że pies jest zdrowy co nie? I zrównoważony psychicznie, zadbany. No tak bo branie psa bez rodowodu to jest zwykłe szpanerstwo.
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
A nawet jeśli to z rodowodu możesz wyciągnąć na co może chorować pies i zapobiec temu.
No nie jest tylko papierek, który mówi o tym, że rasa jest czysta i wsio. kat123, nie rozumiem cię. Dlaczego uważasz, że nie lepiej jest PRZYGARNĄĆ psa skoro nie zależy ci na rasie, a na samym psie? Naprawdę lepiej KUPIĆ takiego yorko-amstafa (gdzie jest "wyciągany tylko do zdjęcia" albo jeśli przyjedzie by kupić)? Problem trzeba wyolbrzymić, bo on istnieje, a wiele ludzi go nie widzi. Resztę dziewczyny wszystko napisały. P.s. jeszcze jedna kwestia. Często hodowle rodowodowe to przede wszystkich hodowle hobbistyczne ![]() Edytowane przez Mrochna Tajemnica Czas edycji: 2009-12-25 o 18:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
Na all jest zawsze aukcja "pies w typie podhalana", nie ma tam konkretnego psa do sprzedania, ale pouczenie, że pies którego kupimy pod Gubałowką z koszyka od gorala i tak umrze, albo już umiera. Jak kupimy to góral się cieszy, że ma dobry biznes i dalej produkuje, i tak w kółko. Góral na takie bzdety, przepraszam za wyrażenie, jak szczepienia, badania szczeniąt nie ma czasu.
Moze część osób dlatego kupuje u pseudo, bo się lituje nad biednym małym pieskiem?
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2009-12-25 o 19:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
No ale to jednak jest biedny, mały piesek.I to nie jest do cholery jego wina,że człowiek go na świat powołał , sam się nie prosił.
Dla mnie życie każdego zwierzęcia jest ważne i chociaż wiem,że Ci ludzie rozmnażają psy tylko dla zarobku i nie powinno się takich psów kupować. Ale serce mi pęka jak sobie pomyślę...no dobra nie kupie niech zdechnie to już nie będą ich rozmnażać.Ale przecież to jest pies,żywe stworzenie!!! dlaczego ma cierpieć i "zdychać" ?!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
Fakt, on się na świat nie prosił i jak go kupisz to uratujesz jego życie, tylko kosztem jego matki, która ledwo co odstawi małe od cycka, a już znów bedzie pokryta i tak aż do starości, gdzie w końcu trafi w najlepszym wypadku do schroniska. Nie szkoda Ci jej ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Oczywiście,że mi jej szkoda !!!! i jej potomstwa mi szkoda, i wszystkich innych psów i wszystkich cierpiący zwierząt!! Dlatego to jest takie trudne chodzi mi o to...wiem,że te psy są rozmnażane tylko dla pieniędzy,że przez to są krzywdzone i najlepiej by było żebyśmy takich psów nie kupowali ale do cholery to jest żywe stworzenie... jak można poświęcać jedno życie dla drugiego? jeżeli chodzi o takie życie,które mogłoby żyć...powinno się pozabijać tych ludzi,którzy krzywdzą te psy, a nie pozwalać umierać tym psom.Mówi się,żeby poświęcić te psy dla dobra innych.Ale jak kocham zwierzęta i nie mogę tego znieść żeby pozwolić im umrzeć tylko przez głupote ludzi.
![]() |
#56 |
Rozeznanie
|
Mi też się serce kraja i najchętniej bym zabrała wszystkie te biedulki z pseudo do domu a ludzi bym pozamykała w klatkach. Bez ubikacji i jedzenia.
Ale to nie wyjdzie. Trzeba zacisnąć zęby. Może nie uratujesz TEGO konkretnego psiaka/kociaka, ale zamiast tego inny znajdzie dom/suka nie będzie cierpieć od ciągłego rodzenia/zmarznięty kociak znajdzie swoją panią, która zaserwuje mu miejsce przed ciepłym kominkiem. Tak, powiedzieć jedno życie kosztem innego jest straszne. Ale tu chodzi o jedno-wiele. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
W pseudohodowlach bardzo silnie działają prawa rynku. Pomimo, że chodzi o żywe zwierzęta nie ma tu miejsca na sentymenty. Jest popyt to jest podaż. Nie ma popytu więc nie ma podaży. Niejednokrotnie widziałam ogłoszenia o wyprzedażach suk danej rasy z hodowli kiedy odchodziła moda na takową. Tylko tak, poza zmianą prawa, można ograniczyć ten "biznes". Apeluję, nie kupujcie psów z pseudohodowli, "domowych" hodowli ani z targów/bazarów/giełd itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zadomowienie
|
Nie przekonany zostanie ten kto nie widzial typowej pseudo lub nie trafi na psa z takiej rozmnazalni...
Dla mnie tez kiedys nie bylo roznicy ![]() Przekonalam sie dopiero po kupnie spanielastego z ktorym mam cala mase problemow ![]() Zaczynajac od agresji a nie wiem na czyms sie skonczy bo idziemy na badania ![]() ![]() O finansach nawet nie wspominam... Gdybym byla madrzejsza miala bym psa z rodowodem,zdrowego o normalnej psychice i po przebadanych rodzicach ![]() Niestety czasu sie nie cofnie ![]() Podziwiam ludzi co kupuja w pelni swiadomie takie male bomby wybuchowe ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
A mnie jednak Wasze argumenty nie przekonują. Do niedawna chciałam kupić rodowodowego Shih tzu, ale jak spojrzałam na ceny... Dla mnie to jest paranoja : płacić 2000zł za to, że ojciec mojego potencjalnego psa jest Championem gdzieśtam?..I w czym to mu pomoże ? Będzie ładniej leżał na kolanach ? Więc postanowiłam, że znajdę ludzi, nie hodowlę, bynajmniej których suczka nie urodziła 10-tego miotu. Pójdę na wyczucie. I przy okazji zaoszczędzę 1400zł.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Rozeznanie
|
Gisbelle, skoro chcesz psa o nieudokumentowanym pochodzeniu to czemu nie weźmiesz jakiegoś kudłatego, małego psa ze schroniska lub DT? Przecież można takie znaleźć, a jak tak Ci na pieniądzach zależy, co by za dużo przypadkiem nie wydać to jest to idealne rozwiązanie.
Jak chcesz shih tzu, to obejrzyj linki, piesków rodowodowych wcale nie po 2 tysiące złotych : http://www.allegro.pl/item863734782_...i_z_miotu.html http://www.allegro.pl/item851272703_...rodowodem.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:16.