![]() |
#31 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Dla kotów i psów jest podwórko a nie dom. Często słyszane zdanie..
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Takie bzdury mogą pisać osoby które nigdy z kotem nie mieszkały albo nie potrafią dbać o podstawowe elementy higieny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
Wiecie co, ja sobie mysle ze to w jakim domu dorastalismy i jaki byl stosunek naszych rodzicow do zwierzat i co nam przekazali to wnosimy zazwyczaj w doroslosc wlasna, w moim domu rodzinnym zawsze bylo duzo zwierzat, a mieszkalismy w bloku na 2ch pokojach, i owszem bylo klakow pelno, nie oszukujmy sie nie da sie przed tym calkowicie uchronic, kotu zdarzalo sie w wigilie np chodzic po stole hihi
![]() ![]() ![]() ![]() Ostatnio na imprezie swiatecznej, rodzinnej, wujek mojego TZ, mieszkaja pod miastem, praktycznie wies, zwierzeta biegaja u nich samopas, koty sie rodza, umieraja, sa zagryzane przez psy, zadnej kontroli, pomocy ze strony ludzi, sa na myszy, dostaja jesc i tyle, o weterynarzu nikt nawet nie wspomina, ze o sterylizacji kotek nawet nie wspomne, a opinia co do schronisk dla zwierzat, ze szkoda na nie kasy, lepiej na ludzi ta kase przeznaczyc, opowiadali o malym kotku, podobno fajny rosl, ale pies wyszedl z kojca chcial sie bawic i kotka poturbowal i chodzi teraz taki okaleczony, poprostu nie rozumiemmmm!!! takich ludzi, maja kase, 2 warsztaty samochodowe, rozbudowuja swoj piekny domek, co rusz nowe auta....poprostu cos dla mnie niepojetego ale takich ludzi sie nie da naprostowac.... Ja mojego TZ-a zmienilam mysle bardzo w kwestii podejscia do zwierzat, zawsze sie zarzeka ze to ze tamto, ale ja zazwyczaj stawiam na swoim i on musi sie godzic z kolejami losu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
U mojej babci koty nie wygania sie do stodoly na myszy. Siedza w domu i grzeja tylki na kaloryferze, same piecuchy i tyle. Nawet w lecie im sie zbytnio nie chce wychodzic, ale wtedy sie je wygania. Psy sa na lancuchach w dzien ze wzgledu na kury i kaczki,chyba nie musze tlumaczyc ze niestety atakuja je. Po zmroku są spuszczane i mogą biegać ile dusza zapragnie. Zadna krzywda przez to im sie nie dzieje, moi dziadkowie i tak strasznie cala gromadke rozpieszczaja.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Moja znajoma miała nowofundlanda i on nawet zimą mieszkał na podwórku ... nawet przy mrozach -20 nie chciał siedzieć w domu tylko zaraz piszczał przy drzwiach, a jak było -10 to w budzie mu było za gorąco i wywalał się na śnieg ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Fakt ludzie czasem nie maja pojecia, jesli chodzi o zwierzaki
![]() U mnie sa 3 psy wilkowate, jedna suka podobna do huskiego, jak lataja to sie w snieg zakopuja ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Ja także jestem przeciwniczką trzymania psów na podwórku. Chyba, że mają one obszerną, ocieplaną budę (a nie zwykłą, ciasną, ze zwykłą szmatą na brudnych deskach...), obok miskę z normalnym jedzeniem i czystą wodą, oraz- przede wszystkim- nie ciężki, gruby łańcuch na szyii, ale no, jak już, to przynajmniej dłuuugą linę na obroży... Lub w najlepszym wypadku biegającym po podwórku luzem...
Żal serce ściska, kiedy widać całe obłocone, z posklejaną od błota sierścią, głodne, wystraszone, ujadające psiaki przyczepione łańcuchem okalającym szyję do skromnej, rozpadającej się, na brudnym podwórku budy... to okropne i bestialskie... ![]()
![]() |
#38 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Kot może wskoczyć na stół, taka jego natura. Ale od momentu wskoczenia masz chyba trochę czasu,żeby go po prostu spokojnie zdjąć. Kot nie ma umiejętności wyjadania kotleta z talerza w ciągu jednej nanosekundy od pojawienia się na stole... A co by było gdyby już się tak stalo? Odpowiem Ci co ja robię - jeśli go mocno obgryzł i obślinił, to mu odkrawam ten kawałek i niech już zje, skoro sobie upolował. A resztę konsumuję ja. Jeśli tylko troszkę nadgryzł to normalnie zjadam. Kota mam szczepionego, odrobaczonego, niewychodzącego, zdrowego. Jest moim przyjacielem, niby czemu miałoby mi się robić niedobrze? Cytat:
a no po to,że czasy się zmieniają, wiemy coraz więcej, umiemy coraz więcej, możemy coraz więcej i należy z tego korzystać! Kiedyś średnia dlugość życia człowieka wynosiła ok. 40 lat, teraz znacznie, znacznie więcej. Więc chyba warto korzystać z postępu cywilizacyjnego, nie? koty żyjące na wsi w stodołach, w piwnicach, które nigdy nie widziały na oczy weterynarza żyją ok. 5, 6 lat. Umierają przeważnie długo, w męczarniach, koci katar niszczy im oczy, duszą się, w zimie marzną i są niedożywione. Koty, które mają należytą opiekę żyją ok. 17 lat. jest różnica? Chyba o czymś świadczy. Jeśli chodzi o psy to przeczytaj to, co napisała Dotta. Nie każdy pies może bez uszczerbku na zdrowiu spędzić zimę w budzie. Żyjemy już w XXI wieku, uważamy się za bardzo cywilizowanych a niektórzy dalej żyją i powielają przekonania sprzed 80 lat. Edytowane przez Isia83 Czas edycji: 2010-01-04 o 11:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Isia83 - co tu dużo pisać... po co... skoro Ty już wszystko napisałaś
![]() Całkowicie się z Tobą zgadzam... To uderzające i zarazem śmieszne jak ludzie mało wiedzą o kotach, a do tego gadają czasem o nich tak niedorzeczne rzeczy i mają do tych zwierząt tak głupie uprzedzenia ![]() Pozdrawiam ![]() ![]() ![]()
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny... kijem wisły nie zawrócicie, dla niektórych zwierzak ma być na dworze, bo tak drzewiej bywało. Miejmy tylko nadzieję, że te podwórkowe psiaki są najedzone i zdrowe. Zostaje jedynie współczuć takim osobom, do których nigdy pod kołdrę nie wpełznie jakiś cieplusi futrzak, żeby się przytulić...
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Mam dwa psy, owczarki, mieszkające na dworze, biegające swobodnie po dużym ogrodzie. Mają jedną budę wolnostojącą, kojec, a przy nim kolejne schronienie w stodółce na narzędzia. Jak jest bardzo zimno, psy zostają na noc w piwnicy, gdzie jest koc i grzejnik. One nawet nie chcą w domu siedzieć. Jak jedna suka po sterylizacji była kilka dni w domu, nie mogła się doczekać, aż na dwór na stałe wyjdzie.
Kocur mieszka w domu. Jak w ogrodzie nie było jeszcze psów, to co kilka dni wiosną czy latem robił sobie wychodne w teren. Teraz siedzi ciągle w domu. Jakoś mi te zwierzęta wyglądają na szczęśliwe ![]() Dla mnie największą zbrodnią (oprócz oczywiście przypadków ekstremalnych) jest niedostosowanie gabarytów i cech psa do warunków mieszkalnych. I wtedy ludzie trzymają psa rasy husky w małym mieszkaniu w bloku, jeszcze wciskając wszystkim, że to jest pies wielce szczęśliwy. A dla mnie to rasa, która będzie szczęśliwsza gdzieś w domu na wsi, kiedy właściciel ma dla niej sporo czasu i może się wybiegać do woli zamiast dogorywać w bloku przy włączonym centralnym ogrzewaniu. Ale ludziom nie da się tego przetłumaczyć, i tak będą swoje gadać, że pies ma u nich dobrze... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Czytałam wczoraj w GL artykuł o tym, że właścicielka schroniska w ZG zaczęła ujawniać nazwiska osób znęcających się nad zwierzętami. Grzmi w koło, że łamie w ten sposób prawo. A ja szczerze mówiąc z całego serca ją popieram. Niech ludzie zwrócą uwagę na to, kto faktycznie łamie prawo znęcając się nad zwierzęciem, a nie gadają na kogoś, kto ujawnia nazwiska łamiąc prawo w dobrej sprawie...
![]() |
![]() |
#43 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zbiórka byłaby niezłym pomysłem ![]()
![]() |
![]() |
#45 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
... bo przecież są ludzie, dla których życie niewinnych istotek ma wielkie znaczenie
![]() ![]()
![]() |
#47 |
Wtajemniczenie
|
Co do Husky to jest fakt. I wilczaki i alaskan malamuty czy jakoś tak, tak samo. Mój ma we krwi część huskiego (jest ze schronu) a brany był jako owczarek niemiecki. teraz, jak wlosy odrosły, zadomowił się, wychodzi wygląd natura eskimoska
![]() Moze jakieś sporty dla tego typu psów trzeba będzie mu wprowadzić, gdzieś na stronie o huskich były np zaprzęgi ![]() Znam z widzenia psy czystej rasy w/wymienionych albo w typie, ktore mieszkają u mnie na osiedlu w blokach, szczególnie dwa wilczaki. Chodzą z nimi faceci ok. 50 i 30 lat, a psy widać, ze niewybiegane, po prostu nie ta bajka. Pewnie ktos chciał zaszpanować, bo wilczaki to taki słiiit i takie szalone i tego ![]()
Poszukujesz kota/psa? Nie zależy ci na rodowodzie? Nie kupuj w pseudohodowlach Zajrzyj TU i TU ----- Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij.......... Edytowane przez iloneczka1 Czas edycji: 2010-01-06 o 21:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
BAN stały
|
taki mały off top:
moja babcia zwykła mawiać - "Ludzie dzielą się na takich co wolą psy, i na takich , co wolą koty - ale najgorsi są ci, co niczego nie wolą - bo nie lubią zwierząt" i to jest "święta prawda" - spotkałam w swoim życiu paru naprawdę złych ludzi i oni nie lubili właśnie żadnych zwierząt.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Wtajemniczenie
|
Oglądałam film o słodkim Adolfie. Miał sukę wilczycę, kochaną, tresowaną własnoręcznie. Raz rzuciła się na babkę z jego otoczenia i w ostatniej chwili powstrzymali go. Wpadł w szał wściekłości i chciał ją zastrzelić.
![]() |
#51 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
Zagadka
![]()
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam dwa pasy i kota : 1) malutki mieszaniec podobny do jaminika, śpi w łóżku 2) duży pies hovawart... moja mama mu zrobiła koło łożka gniazdko z dwóch kołder położonych na podłodze i podszuki ( wszystko juz nie nadaje się normalnie do łożka wiec pies śpi na tym żeby nie leżał na podłodze), nawet mu poszewki zmienia ![]() zresztą nawet by nie mógł być na dworzu bo jest chory... 3) kot - ma wielką własna klatkę z kuwetką w której sypia na kocyku klatka zawsze jest otwarta żeby mógł swobodnie wchodzić i wychodzić, oczywiście jest w domu... jakoś mnie tak wychowano, że pies to członek rodziny i trzeba z nim jak z ludźmi ![]() wszystkie zwierzaki są nauczone, ze jak chcą na dwór to trzeba podejśc do drzwi i są wtedy wypuszczane na ile im się podoba
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
psy-chopatka
|
Przypomina mi się pewna sytuacja.
![]() Jade sobie w windzie ze swoim psem i z sąsiadem, wkoncu on mówi; wie pani, bardzo lubie psy..... Ja juz banan na ustach, sasiad , miłosnik psów, ekstra! ![]() Ale ten dodaje po chwili: ..... ale na wsi i na łancuchu. ![]() ![]()
![]() |
#55 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wracając do tematu uważam, że nie można generalizować. Jeśli pies jest rasy przystosowanej do chłodów, ma ciepłą, dobrze zabezpieczoną budę, ma wodę, jest właściwie karmiony, ma kontakt z ludźmi i jest puszczany to ja nie mam nic przeciw temu. Takie psy jak np. Kaukaz czy owczarek środkowoazjatycki będzie lepiej czuł się na zewnątrz niż w mieszkaniu, ale musi mieć prawidłową opiekę. Jednak na dworze takie rasy jak bokser czy amstaff nie powinny przebywać. Amstaffy nie mają podszerstka i strasznie marzną. Jeśli zapewni im się właściwą dawkę ruchu to w mieszkaniu czują się bardzo dobrze. Także jeśli chce się kupić psa powinno najpierw sprawdzić jaka ras będzie nam najbardziej pasowała, ale nie poz względem wyglądu czy mody oczywiście ![]() Trzymania psów na łańcuchach i dawania ochłapów nawet nie chce mi się komentować, bo to zwykłe bestialstwo niezależnie czy to duży, czy mały pies, czy ma długą czy krótką sierść !!! Kota nigdy nie miałam, ale słyszałam, że właśnie najedzone i dobrze utrzymane koty najlepiej łapią myszy. Nie wiem ile w tym prawdy. ![]() Tak na podsumowanie. My z drzew zeszliśmy już dawno i mieszkamy w domach. Psy i koty też się zmieniły, więc powinniśmy brać to pod uwagę. Teraz do pilnowania domu są alarmy lub ochrona a do zabicia szkodników trutki..... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Trzeba iść do przodu a nie myśleć stereotypowo bo na tym tracą tylko zwierzęta i tak np. niektóre psy spędzają całe życie przy budzie. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:28.