Plaga biedronek - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-18, 15:18   #31
NathalieRoss
Raczkowanie

Dot.: Plaga biedronek

Mam to samo! Nie wiem, czy to zwykłe, czy azjatyckie, ale wystarczy, że otworzę okno na pięć minut i mam 3-5 biedronek wewnątrz pokoju. A że się boję wszystkich owadów, to przestałam okno otwierać i siedzę w takiej strasznej duchocie przez głupie żyjątka...

A one się zadomowiły chyba tuż przy moim oknie, bo nie dość, że mam to okno od południowej strony, to jeszcze co chwila widzę, że mi coś śmiga za oknem w te i we wte. Naprawdę jestem przerażona i nie wiem, jak się tej cholery pozbyć... Przecież okno muszę tu otwierać, inaczej się uduszę...

Macie jakieś sposoby?
NathalieRoss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-18, 16:10   #32
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez NathalieRoss Pokaż wiadomość
Mam to samo! Nie wiem, czy to zwykłe, czy azjatyckie, ale wystarczy, że otworzę okno na pięć minut i mam 3-5 biedronek wewnątrz pokoju. A że się boję wszystkich owadów, to przestałam okno otwierać i siedzę w takiej strasznej duchocie przez głupie żyjątka...

A one się zadomowiły chyba tuż przy moim oknie, bo nie dość, że mam to okno od południowej strony, to jeszcze co chwila widzę, że mi coś śmiga za oknem w te i we wte. Naprawdę jestem przerażona i nie wiem, jak się tej cholery pozbyć... Przecież okno muszę tu otwierać, inaczej się uduszę...

Macie jakieś sposoby?
Może zainstaluj sobie na oknie siatkę/moskitierę? Wtedy Ci żadne owady nie wlecą przez otwarte okno.
Stary 2012-10-18, 18:32   #33
NathalieRoss
Raczkowanie

Próbowałam już kiedyś ją zainstalować w oknie, ale okazuje się, że ja mam jakieś dziwne okna i nie ma dobrze wymierzonych siatek na nie... :/
NathalieRoss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-18, 19:07   #34
JeanHarlow
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez NathalieRoss Pokaż wiadomość
Próbowałam już kiedyś ją zainstalować w oknie, ale okazuje się, że ja mam jakieś dziwne okna i nie ma dobrze wymierzonych siatek na nie... :/
Zamawiasz firme, przychodza, mierza i instaluja potem moskitiere w specjalnej ramie(zdejmowanej zreszta), nie musi byc na calym oknie, zwykle tylko na tej czesci, ktora jest najczesciej otwierana. Zapytaj firm instalujacych rolety, u mnie takowa instalowala rowniez moskitiery.
Stary 2012-10-18, 23:58   #35
crystalmethod
Raczkowanie

Dzisiaj miałam prawdziwą plagę biedronek, mój facet zabił ich kilkanaście. Chodziły po zewnętrznej ścianie bloku, po szybach, pchały się do mieszkania.. Skąd to dziadostwo się bierze? Nie przypominam sobie, żebym w poprzednich latach takie coś widziała.
crystalmethod jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-19, 01:01   #36
agniesikk
Zakorzenienie

Moja mama twierdzi, ze widziala w jakims programie telewizyjnym, ze ta odmiana biedronek zostala specjalnie sprowadzona... Tylko, ze zamiast niszczyc mszyce, to niszcza nasze biedronki te pozyteczne i gryza ludzi. A latają jak wściekłe. Ohyda. Jak je widzę, to rozdeptuję
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-19, 01:18   #37
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

Ogarniałam dziś na cmentarzu, też całe roje tam siedziały, obudziłam je niestety, ale to same nasze. Pchają się, gdzie można, tak samo jak złotooki, jakoś muszą przetrwać zimę, więc ciągną do ciepła. Te nasze są pożyteczne i zupełnie nieszkodliwe, i chyba łatwo je odróżnić od innych, warto się przyjrzeć nim się niepotrzebnie zabije.
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-19, 11:04   #38
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Laura2112 Pokaż wiadomość
Ogarniałam dziś na cmentarzu, też całe roje tam siedziały, obudziłam je niestety, ale to same nasze. Pchają się, gdzie można, tak samo jak złotooki, jakoś muszą przetrwać zimę, więc ciągną do ciepła. Te nasze są pożyteczne i zupełnie nieszkodliwe, i chyba łatwo je odróżnić od innych, warto się przyjrzeć nim się niepotrzebnie zabije.
Tak, te sprowadzane maja ciut inny kolor i w ogole jakies sa brzydsze, nie są takie pocieszne jak nasze biedronki.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-19, 11:32   #39
julka622
Przyczajenie

Na zewnątrz domu nie mam kwiatków.
Wymyśliłam, że wciągnę je w odkurzacz (tylko wody nie naleję) i wydmucham na dwór. Zobaczymy...

A na mszyce dobra jest woda z czosnkiem, do podlewania i spryskiwania. Działa!
julka622 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-19, 11:55   #40
maruda80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez julka622 Pokaż wiadomość
Na zewnątrz domu nie mam kwiatków.
Wymyśliłam, że wciągnę je w odkurzacz (tylko wody nie naleję) i wydmucham na dwór. Zobaczymy...

A na mszyce dobra jest woda z czosnkiem, do podlewania i spryskiwania. Działa!
Dzięki za info.
U mnie są te azjatyckie brzydkie biedronki, coraz więcej- zauważyłam że najwięcej ich od strony nasłonecznionej... Jak na razie na zewnątrz domu całe roje, wymiotłam miotłą. Okna na wszelki wypadek nie otwieram bo się boję że przeniosą się do wewnątrz.

maruda80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-19, 12:01   #41
Dagusiowa87
Rozeznanie

te paskudztwa gryzą...jak byłam u TŻ to pogryzły mnie. Myslalam ze to komary, bo tak na początku swędziało, ale nie..bo na nogach miałam ogromne czerwone plamy (wygladalo jak oparzenie) na szczęscie zeszły slady
Dagusiowa87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-19, 12:27   #42
crystalmethod
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
Moja mama twierdzi, ze widziala w jakims programie telewizyjnym, ze ta odmiana biedronek zostala specjalnie sprowadzona... Tylko, ze zamiast niszczyc mszyce, to niszcza nasze biedronki te pozyteczne i gryza ludzi. A latają jak wściekłe. Ohyda. Jak je widzę, to rozdeptuję
No to mamy aferę na miarę australijskich królików czy ropuch!
Stary 2012-10-19, 20:36   #43
30766aa7dce2531e8b37b15ae86c8847ef0755ae_5f137ef245055
Konto usunięte

a myślałam, że to wątek o sklepach, które się mnożą ostatnio jak grzyby po deszczu...
30766aa7dce2531e8b37b15ae86c8847ef0755ae_5f137ef245055 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-19, 21:12   #44
201611241302
Konto usunięte

W Lublinie też jest plaga chińskich biedronek

Ale zależy gdzie bo u mnie ich na oknie nie widzę (mieszkanie od wschodu), zaś u rodziców (od zachodu) jest ich pełno za oknem.
201611241302 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-19, 21:38   #45
malgos93
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dzasminka Pokaż wiadomość
W Lublinie też jest plaga chińskich biedronek

Ale zależy gdzie bo u mnie ich na oknie nie widzę (mieszkanie od wschodu), zaś u rodziców (od zachodu) jest ich pełno za oknem.
Potwierdzam. Lublin zaatakowany
Jak otworzyłam okno to zabiłam chyba z 10 :P
Pchają się tam gdzie jest słonecznie..
Pogryzły mojej babci koleżankę
Macie jakieś sposoby na te odmianę?
malgos93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-19, 22:08   #46
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Wielkopolska też zaatakowana!:brzyda l:

jedna mi się właśnie na chama pchała do łóżka!

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-20, 10:20   #47
julka622
Przyczajenie

Wiecie co, na początku myślałam sobie: niech śpią bidulki, przecież muszą gdzieś przezimować. Może będzie ostra zima dlatego nie śpią w lesie, czyli kilka metrów od domu, dlatego pchają się do ciepłego.
Ale pooglądałam sobie zdjęcia, poczytałam trochę w necie. Zmieniłam zdanie. Nie wiem czy to nasze rodzime biedronki czy nie, w Polsce mamy 80 gatunków "bibi"jak mówi mój synaczek. Ale na jednym ze zdjęć widziałam jak one się rozmnażają... Najpierw jajeczka, później larwy, później bibi. Dziękuję, nie skorzystam. Pewnie na wiosnę miałabym w domu pełno larw, i kolejny problem na głowie.

Dzisiaj będę próbowała je wyssać z pokoju za pomocą odkurzacza. Dam znać jak poszło.
julka622 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-20, 10:58   #48
myszka197
BAN stały

we Wrocławiu też dziwnie duzo biedronek, nigdy wcześniej tyle ich nie było, zwłasza w październiku, wczoraj w biurze miałam chyba z 20....może to dlatego, że jest nienaturalnie ciepło, jak na tę porę roku.?. ( ja właśnie opalam się wbikini na tarasie )
myszka197 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-20, 11:10   #49
GoodNight
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malgos93 Pokaż wiadomość
Potwierdzam. Lublin zaatakowany
Jak otworzyłam okno to zabiłam chyba z 10 :P
Pchają się tam gdzie jest słonecznie..
Pogryzły mojej babci koleżankę
Macie jakieś sposoby na te odmianę?
I ja potwierdzam. Lublin zabiedronkowany. Na balkonie mam pełno brzydkich, dużych i pomaranczowych biedronek. Balkon od zachodu wiec teraz jak przygrzewa słonce od ok. 13:00 to jest tam ich strasznie duzo.
GoodNight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-20, 12:24   #50
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Laura2112 Pokaż wiadomość
Oglądałam zdjęcia i naszych, i tych azjatyckich… Nie wiem, czy umiałabym je odróżnić od siebie Jakieś podpowiedzi?
Stary 2012-10-20, 12:28   #51
maruda80
Zakorzenienie

U mnie plaga azjatyckich. Wygrzewają się w słońcu i okropnie szybko się rozmnażają, zostawiają brudne żółte ślady których nie sposób usunąć (najgorzej z praniem) Mają więcej kropek niż nasze, są mniejsze i pełno ich w miejscach bardzo ciepłych i nasłonecznionych.

Właśnie przeczytałam :
Wielokrotnie zauważono, że uszkadzają owoce w sadach, np. wyjadają miąższ z jabłek. Gdy występują licznie w gronach winogron, wtedy dostają się razem z owocami do kadzi fermentacyjnej i zmieniają smak oraz zapach produkowanego wina.
Jesienią odbywają długie loty w poszukiwaniu miejsc do zimowania. Dobrze czują się na terenach zurbanizowanych, a we wrześniu i październiku szukając kryjówek gromadzą się na budynkach, gdzie w dużych liczbach obsiadają ściany budynków. Wtedy też wnikają do pomieszczeń różnych obiektów, w tym domów mieszkalnych, gdzie chętnie zimują, tworząc wielotysięczne kolonie.

Dla mieszkańców domu są wtedy szkodliwe. Biedronka azjatycka może ukąsić człowieka, pozostawiając mały ślad po ugryzieniu. Wywołuje też uczulenia u wrażliwych osób. Przyjmuje się, że około 10% osób jest uczulonych na jej alergeny Hara 1 i Hara 2, które w znacznych ilościach znajdują się na powierzchni ciała i we krwi. Wydzieliny biedronek po zaschnięciu i rozdrobnieniu są też wdychane przez ludzi. Typowe objawy uczulenia na alergeny biedronki azjatyckiej obejmują alergiczne zapalenie spojówek, astmę, pokrzywkę i obrzęk ciała. Należy więc zachować ostrożność i nie dotykać tych biedronek gołą ręką, a następnie oczu i warg.

Podrażnione biedronki azjatyckie (a także nasze) wydzielają żółtą ciecz z gruczołów obronnych, które znajdują się przy udowo-goleniowych stawach odnóży. Głównymi składnikami żółtej cieczy są metoksypyrazyny, wydzielane nie tylko przez Harmonia, lecz także inne biedronki. Wydzielina ta brudzi trwale ściany, ubrania, sprzęt domowy i inne przedmioty."

info: http://www.trojszyk.com/biedronka-az...dnik-w-polsce/

Masakra!

Wyglądają dokładnie tak:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 612335_biedronka-azjatycka.jpg (71,9 KB, 20 załadowań)

Edytowane przez maruda80
Czas edycji: 2012-10-20 o 12:32
maruda80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-20, 13:17   #52
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

Więcej tych kropek, nasze mają siedem, jak sama nazwa wskazuje ; )
Nie wiem, dla mnie są odróżnialne na pierwszy rzut oka.
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-20, 15:12   #53
peeta
Przyczajenie

Elbląg też zaatakowany z 10 wytłukłam od rana
peeta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-20, 17:19   #54
Samasiara
Przyczajenie

Gdańsk też zaatakowały. Mam balkon po nasłonecznionej stronie i wczoraj go otworzyłam, żeby wypuścić kota i wywietrzyć trochę mieszkanie, bo było gorąco. Po kilku minutach miałam chyba z kilkanaście egzemplarzy tego robactwa na szybie. Na balkonie siedzą masowo, więc już nie otwieram.
Jeśli chcecie się ich pozbyć, ale nie chcecie ich zgniatać kapciami ani dobrodusznie zbierać na kartkę i wywalać na dwór to polecam po prostu wciągnąć je odkurzaczem.
Samasiara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-20, 17:52   #55
malgos93
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
U mnie plaga azjatyckich. Wygrzewają się w słońcu i okropnie szybko się rozmnażają, zostawiają brudne żółte ślady których nie sposób usunąć (najgorzej z praniem) Mają więcej kropek niż nasze, są mniejsze i pełno ich w miejscach bardzo ciepłych i nasłonecznionych.

Właśnie przeczytałam :
Wielokrotnie zauważono, że uszkadzają owoce w sadach, np. wyjadają miąższ z jabłek. Gdy występują licznie w gronach winogron, wtedy dostają się razem z owocami do kadzi fermentacyjnej i zmieniają smak oraz zapach produkowanego wina.
Jesienią odbywają długie loty w poszukiwaniu miejsc do zimowania. Dobrze czują się na terenach zurbanizowanych, a we wrześniu i październiku szukając kryjówek gromadzą się na budynkach, gdzie w dużych liczbach obsiadają ściany budynków. Wtedy też wnikają do pomieszczeń różnych obiektów, w tym domów mieszkalnych, gdzie chętnie zimują, tworząc wielotysięczne kolonie.

Dla mieszkańców domu są wtedy szkodliwe. Biedronka azjatycka może ukąsić człowieka, pozostawiając mały ślad po ugryzieniu. Wywołuje też uczulenia u wrażliwych osób. Przyjmuje się, że około 10% osób jest uczulonych na jej alergeny Hara 1 i Hara 2, które w znacznych ilościach znajdują się na powierzchni ciała i we krwi. Wydzieliny biedronek po zaschnięciu i rozdrobnieniu są też wdychane przez ludzi. Typowe objawy uczulenia na alergeny biedronki azjatyckiej obejmują alergiczne zapalenie spojówek, astmę, pokrzywkę i obrzęk ciała. Należy więc zachować ostrożność i nie dotykać tych biedronek gołą ręką, a następnie oczu i warg.

Podrażnione biedronki azjatyckie (a także nasze) wydzielają żółtą ciecz z gruczołów obronnych, które znajdują się przy udowo-goleniowych stawach odnóży. Głównymi składnikami żółtej cieczy są metoksypyrazyny, wydzielane nie tylko przez Harmonia, lecz także inne biedronki. Wydzielina ta brudzi trwale ściany, ubrania, sprzęt domowy i inne przedmioty."

info: http://www.trojszyk.com/biedronka-az...dnik-w-polsce/

Masakra!

Wyglądają dokładnie tak:
O cholera ! przestraszyłaś mnie tym.. Jak to zniszczyć oprócz zabijania?
malgos93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-20, 18:09   #56
tapetka22
Zakorzenienie

śląsk od 2 tyg ma inwazje...
zabiłam już z 50 sztuk w domu...
masakra!!
Stary 2012-10-20, 19:32   #57
crystalmethod
Raczkowanie

Szłam dziś parkiem i słyszałam, jak 2 kobiety rozmawiały o tych biedronkach nie da się tego nie zauważyć.
Stary 2012-10-20, 21:03   #58
libra777
Zakorzenienie

A może taka płytka postawiona koło okna np. ja ją kupowałam na muszki octówki i pomagała http://www.skleperpol.pl/index.php?p...uct&prod_id=19
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-20, 22:09   #59
Monian
Zakorzenienie

pełno tego cholerstwa. W pracy mamy okna od najbardziej nasłonecznionej strony i cała plaga ich :/ pchają się do ciepła
Monian jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-21, 00:15   #60
Dagusiowa87
Rozeznanie

dziś byłam z TZ w parku w Chorzowie i masakra jakaś. Chyba z 10 razy strzepywałam je z ubrania. Pełno tego dziadostwa lata
Dagusiowa87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości