|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: płatny urlop wychowawczy
Cytat:
Jeśli byłby to taki koszt to warto byłoby rozważyć pobyt dziecka w żłobku.. choć nie wiem.. niespełna półroczne dziecko..
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie, to jeste żłobek państwowy, czy wart rozważyć, nie czarujmy się ale to w głównej mierze zalezy od sfery finansowej, zobaczysz jak będzie gdy się maluszek urodzi, i wtedy podejmiesz decyzję, bo teraz cięzko sobie wyobrazic jakie potrzeby, jak kosztowane może miec takie dziecko, a jednak podejrzewam że gdy się jej juz ma to chciałoby się maleństwu zapewnic wszystko co najlepsze ![]() mam nadzieję, że mnie też niedługo dosięgnie ten dylemat
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2010-06-27 o 14:31 |
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba przejdę się na dniach do mopsu bo za chwilę mogę urodzić i już tak prędko się nie dowiem ![]() A Tobie dylematów nie życzę, za to pięknego i zdrowego dzidziunia, jak najmniej kłopotów, szczególnie tych finansowych bo nic tak bardziej nie dobija jak głupie pieniądze, przez brak których człowiekowi wszystko potrafi obrzydnąć
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dumam nad inną sytuacją, gdy np. facet ma minimalną krajową, a żona powiedzmy 3000zł. I ona idzie na wychowawczy, więc tej lepszej kasy nie ma... wiadomo za jego minim. nie przeżyją. I w tym wypadku liczenie jej dochodów z minionego roku uważam za absurd... O taki przykład mi chodzi. Nikomu lewizny nie przypisuję broń Boże, teoretyzuję sobie.
|
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale z tego co czytałam w necie, to jej dochód nie będzie się liczył, bo ona go utraci przechodząc na wychowawczy, tylko jego wynagrodzenie podzielą przez liczbe osób, dochód osoby, która idzie na urlop wychowawczy nie jest brany do wyliczeń to znalazłam na stronie Ministerstwa Zgodnie z ustawą o świadczeniach rodzinnych (art.5 ust. 1 w związku z art. 3 pkt. 2), podstawą ustalania dochodu rodziny jest przeciętny miesięczny dochód członków rodziny uzyskany w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy. Dochód ten może być, zgodnie z art.5 ust.4, pomniejszony o dochód utracony lub, zgodnie z art. 5 ust. 4a, powinien zostać powiększony o dochód uzyskany.
|
|
|
#36 |
|
Rozeznanie
|
ja może z innej beczki zapytam - termin porodu mam na 1 sierpnia, zwolnienie L4 do 24 lipca, na wizycie poproszę o przedłużenie do dnia porodu, jak ma sie do tego przejście na urlop macierzyński, czy muszę pisać podanie do pracodawcy?, załatwiać jakieś papierki? - jak powinna wygladać taka procedura? - wolę z góry wiedzieć co powinnam przygotować
z góry dziękuję za odpowiedź
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam L4 do 16 lipca, termin miałam na 15 a maluch urodził się 12 i od 12 mam macierzyński.
|
|
|
|
|
#38 |
|
Rozeznanie
|
dziekuje
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
nie chcę zakładać nowego wątku, a bardzo potrzebuję pomocy
![]() sytuacja wygląda tak: skończył mi się urlop macierzyński, teraz jestem na wypoczynkowym, a za chwilę muszę iść na wychowawczy. Na razie z ojcem dziecka nie jesteśmy jeszcze małżeństwem. Ja otrzymuję rentę rodzinną(z racji tego, że się uczę) w wysokości 600 zł. Czy w tym przypadku należy mi się jakaś kwota jak będę na wychowawczym czy nie? Czy o tym, ze dostane/lub nie ten dodatek decyduje też wypłata ojca dziecka? Nikt mi nie jest w stanie odpowiedzieć ![]() Baaardzo proszę o pomoc
To co tak nagle wypadło nam z rąk Prędzej czy później los się odwróci Wyrówna bilans poniesionych strat Edytowane przez lili1987 Czas edycji: 2010-07-30 o 10:20 |
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli nie jesteście małżeństwem to tylko twoje dochody będą brane pod uwagę.
Czyli jeśli jest to tylko 600zł to dostaniesz zasiłek wychowawczy.
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepraszam za tak naiwne pytania, ale ciężko cokolwiek na ten temat znaleźć, a ja mam ogromny mętlik Czy potrzebuję jeszcze jakieś dokumenty, np. z firmy bądź inne? będę wdzięczna za odpowiedź
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#42 |
|
kobieta za ladą
|
idziesz do US po zaświadczenie o dochodach potzrebne do przedłożenia urzędowi ktory sie zajmuje zasilkami(u mnie to jest MOPS) oni będą wiedzieć jakie
potem idziesz do MOPSU po wniosek ,wypelniasz go i składasz powodzenia(tylko uwaga --niektore gminy różnie podchodzą do samotnych matek jeśli mieszkacie razem mogą zaządać zaświadczenie o dochodach od twojego tż a wtedy musicie sie zmieścić w kwocie 504 zł)
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
tak jak pisała wyżej wniosek wraz z zaświadczeniem składasz w MOPS,
jeśli chodzi o samotne matki to faktycznie czasami trzeba uważać, najgorzej jeśli jesteście razem zameldowani, ale niektórzy tego wogóle nie sprawdzają
|
|
#44 |
|
kobieta za ladą
|
a jezscze zaświadczenie z pracy nie zapomnij dołączyć (przypomniało mi sie)
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my mieszkamy z TŻ razem. w ogóle sprawa jest skomplikowana, bo ja pochodzę z innego województwa niż on, ale mieszkamy razem i pracowałam w jego województwie ![]() dziękuję za pomoc kobietki
To co tak nagle wypadło nam z rąk Prędzej czy później los się odwróci Wyrówna bilans poniesionych strat Edytowane przez lili1987 Czas edycji: 2010-07-31 o 07:04 |
|
|
|
|
|
#46 |
|
kobieta za ladą
|
zaświadczenie z pracy o przyznaniu urlopu wychowawczego(wniosek o urlop składasz u pracodawcy 2 tyg wcześniej)
ja też jestem z innego województwa ale mam tu zameldowanie czasowe(mam zaświadczenie o pobycie czasowym i na tej podstawie moge sie ubiegać o wychowawczy,konto w banku(bo to inne wojewodztwo) ba nawet tylko na tej podstawie mogłam sie zapisać do biblioteki )jeżeli nie masz pobytu czasowego to ubiegasz sie w miejscu zameldowania stałego,bo tam podlegasz pod MOPS
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam nadzieję, że to nie będzie, że bezprawnie pobieram ten zasiłek(o ile w ogóle dostanę) nie wiem jak oni spojrzą na to, że pracowałam 200km od miejsca zamieszkania. przecież musiałam wtedy mieszkać nie u siebie, bo nikt by 200 km nie dojeżdżał. ja nie mam nawet pobytu czasowego. jestem zameldowana tylko u siebiemoja sytuacja jest rzeczywiście wybitna
|
|
|
|
#48 |
|
kobieta za ladą
|
a teraz gdzie mieszkasz u siebie w wojewodztwie czy gdzie ,no bo jak u niego to przecież nie będziesz 200km dojeżdzać by zlożyć wniosek w miejscu zameldowania
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja jestem zameldowana u siebie, moje dziecko też. ślub zamierzamy brać, ale nie wcześniej niż za rok. kurcze tak patrzę na tą moją sytuację i na prawdę nie wiem, czy mi ten zasiłek w ogóle przysługuje ![]() akurat dojazd to nie problem, bo i tak za tydzień jedziemy do mojej rodziny, tylko chodzi o to, żeby nie było, że ja to jakoś bezpodstawnie pobieram.
|
|
|
|
#50 |
|
kobieta za ladą
|
zasiłek przysługuje jeżeli spełnione są 2 warunki, jesteś nadal zatrudniona (masz umowę o pracę--tylko pamiętaj jeśli masz na czas określony mniejszy niż 3 lata to wychowawczy masz do końca tejze umowy),wasze dochody nie przekraczają 504 zł na osobę
i tylko to sie liczy
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() poprosiłam w pracy o to zaswiadczenie w razie co
|
|
|
|
#52 |
|
kobieta za ladą
|
tylko że ,teraz to znalazłam:
Zasiłek nie przysługuje również jeśli osobie samotnie wychowującej dziecko nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od jego rodzica, chyba że: - rodzice lub jedno z rodziców dziecka nie żyje, - ojciec dziecka jest nieznany, - powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone, - sąd zobowiązał jednego z rodziców do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania dziecka i nie zobowiązał drugiego z rodziców do świadczenia alimentacyjnego na rzecz tego dziecka (chodzi m.in. o sytuację, kiedy rodzice rozstając się, dzielą się wychowaniem dzieci np. jedno dziecko wychowuje matka, a drugie ojciec). czyli wedle prawa jesteś osobą samotnie wychowującą dziecko(bo nie macie ślubu)i jeśli nie masz pzrysądzonych alimentów zasiłek rodzinny ci sie nie należy(to 68 zł)więc nie wiem czy dodatek do wychowawczego(to 400zł) też przysluguje albo możesz dostać tylko 400 zł bez rodzinnego!!!!!!
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#54 |
|
kobieta za ladą
|
właśnie to miałam napisać
aha i łapiesz sie na okres rozliczeniowy 2009/2010 więc zaświadzcenie o dochodach z US za rok bodajże 2008 składasz matko jakie to pokręcone no ja byłam w takiej sytuacji tylko ze ciut podobnej tylko
9 lipca 2014 godzina 2 .00 -------- 20.04 2015---świat się zatrzymał ![]() trzeba dzisiaj nie mieć czasu Edytowane przez dudipopka Czas edycji: 2010-08-02 o 14:09 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:02.

"