![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kobiety informatyczki/programistki
Ja kiedyś miałm marzenie żeby zostać informatykiem i brat mnie wysmiał i to on poszedł na studia informatyczne, teraz juz wiem dlaczego
![]() ja mam swoja strone w internecie i troche tak bardziej marketingowo do tego podchodzę, i ciupek sie znam na html, ale te c++ i inne rzeczy o jakich piszecie to czarna magia ![]() ![]()
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Mnie tez kiedys ktos wysmial (takze facet :/) i w zwiazku z tym studia zaczelam troche pozniej niz normalnie... Kobiety ktore mysla o podjeciu 'meskiego' zawodu zwykle maja zerowe wsparcie a potem mowi sie, ze przeciez plec zenska ma naturalnie inne zainteresowania i zdolnosci. Ale nie zyjemy przeciez w Szwecji, czy Norwegii ale w kraju w ktorym seksizm ma sie dobrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Przyczajenie
|
Ja mam jedną koleżankę graficzkę i jedną flashowca
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#34 |
BAN stały
|
Dziewczyny, a nie możecie może polecić jakiegoś dobrego kursu projektowania stron www wideo online? Albo jakiegoś w Toruniu? I jakąś dobrą książkę z podstaw programowania?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
Podstaw programowania jakiego języka?
Nie lepiej poszukać jakichś kursów internetowych na początek? A książki np: symfonia c++, thinking in java. Jeszcze ich nie przerabiałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
BAN stały
|
Kursy podstaw html już przestudiowałam trochę. Chodzi mi o kurs wideo. Też java i php
Są jakieś zupełne podstawy programowania, będące wstępem do wielu języków, jak np. na 1 roku informatyki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.ph...C5%82%C3%B3wna tutaj masz troche materialow ze studiow, ale generalnie nie polecam ich jakos za bardzo bo wiekszosc polskich ksiazek jest napisana tak, zeby wszystko wydawalo sie trudne (typowa onanizacja wlasna wiedza). Zagraniczni autorzy pisza ksiazki zeby ludzi czegos nauczyc a polscy probuja z prostych rzeczy zrobic wiedze tajemna.
Jezeli chodzi o programowanie to polecam symfonie c++ bo ma te niezaprzeczalna zalete, ze mozna ja przeczytac bez wczesniejszego doswiadczenia z programowaniem (thinking in java wymaga jednak troche wiedzy). Tu też jest fajny i bardzo prosty tutorial, który można sobie przeczytać przed symfonią: http://cplusplus.com/doc/tutorial/. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Nie mam pojecia, czy jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Ja pracuje jako informatyk. Obecnie z doskoku, jako wolny strzelec Przyjmuje zlecenia, na stałe jestem administratorem dwóch stron Kończę obecnie III rok Informatki, do tej pory odpowiadał mi taki sposób zarobku, jednak obecnie myślę o czymś bardziej stałym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
Ja obecnie kończę mgr z informatyki w Toruniu,
pracowałam już ponad 2 lata w zawodzie jako programista m.in. C#, PHP, Java z tego co widzę po moich kolegach to ciężko znaleźć kogoś kto nie pracuje, a jeżeli nie pracuje to tylko dlatego, że mu się po prostu nie chce ... Czasem można się natknąć na ludzi co nie wierzą w kobiety informatyczki, że mogą być dobre ... ale raczej dominuje pozytywne nastawienie :P Edytowane przez ggosia6 Czas edycji: 2012-07-11 o 22:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Jestem po informatyce. Na 220 studentów 8 dziewczyn. Ciągłe pokazywanie kolegom i wykładowcom, że nie jesteś tutaj z przypadku.
Przy staraniu się o pracę cytat w trakcie rozmowy "A właściwie to ja nie wiem co by pani tutaj mogła robić" - ja tym bardziej nie wiedziałam ![]() ![]() ![]() Grunt to znaleźć własną drogę i to co sprawia człowiekowi frajdę. Co do pensji to ciężko podawać zakres. Wszystko zależy od stanowiska o jakie się biegasz, rozmiaru firmy, miasta. Dla przykładu programista J2EE w wawie może zarabiać i 2 tys netto i 10 tys. tak samo programista php 1,5 -6 tys. ![]() Wszystkim kobitkom życzę powodzenia w tej branży. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Przyczajenie
|
I właśnie o to chodzi! Trzeba znaleźć własną drogę.
Ja powoli kończę informatykę, ale już mam bardzo konkretne plany - zakładamy ze znajomymi (m.in. dziewczynami ![]() Trzymajcie kciuki! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Nie tylko trzeba znaleźć własną drogę, ale trzeba też walczyć z seksizmem i nazywać rzeczy po imieniu. To, że facetom jest łatwiej to nie jest jakieś odwieczne prawo natury, tylko dyskryminacja. Z drugiej strony jeżeli dla wielu kobiet słowo feministka jest obraźliwe to w sumie mają to, czego chcą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Przyczajenie
|
Ja tam wolę pokazywać tym "niepokornym", że jestem fachowcem. Jeśli raz, drugi zobaczą efekty pracy, o których oni mogą tylko pomarzyć lub musieliby robić to samo jakieś 2-3 razy dłużej, to od razu miękną (a to nie jest sexi
![]() Już nie jeden zgrzyta zębami, gdy mu mówię o planach na swoją WŁASNĄ firmę. On wprawdzie zarabia całkiem nieźle (jak na razie), ale nie ma odwagi zrobić coś samemu. Tylko kapcie i herbatka... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
Widzę że poruszono temat stereotypów
![]() A nawiązując do umiejętności to różnie bywa. Nie przepadam za systemami operacyjnymi i sieciami komputerowymi bo za dużo teorii, aplikacje internetowe są nawet fajne bo dużo praktyki (robienie stron itp), biurowe też nie za bardzo bo nie kręci mnie office, za to z programowaniem różnie bywa. Turbo Pascal mi nie podchodził, a z kolei w tym roku miałam C++, gdzie na końcu budowaliśmy już bardziej zaawansowane aplikacje do czegoś służące, a nie programy wyświetlające w trybie tekstowym WITAJ ŚWIECIE ! Gdy się to zrozumie i przysiądzie do tego to można się dużo nabawić takimi kodami ![]() ![]()
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Miałam jednego klienta, który jak usłyszał w telefonie kobietę, to prawie chciał się rozłączać
![]() Za to mój facet - notabene programista- mówi, że najlepszego szefa jakiego miał pod względem merytorycznym to kobietę. Niestety, była choleryczką i to odbijało się na podejściu do podwładnych. Widać też nie jesteśmy ideałami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Co do Twojego pytania, nie sadzę aby miały lepiej, wszystko zależy od konkretnego wykładowcy, różnie z tym bywa ale każdy kij ma dwa końce, raz może być z górki, innym razem pod górkę. Programowanie trzeba lubić, jeśli nie kręci Cię łamanie głowy jak tutaj coś opracować, zrobić myślę że bez problemu dasz radę. Ale jeśli siedzisz przy tym i Cie to nudzi - z góry mówię nie warto robić czegoś, co nie sprawia nam satysfakcji. Pozdrawiam!
Prowadzisz biznes, chcesz zwiększyć zyski? Zainwestuj w pozycjonowanie stron WWW. Specjalista seo z doświadczeniem pomoże Tobie osiągnąć wyznaczone cele. Zapytaj teraz o możliwość współpracy. Zapraszam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Wtajemniczenie
|
Ja jestem po informatyce ale na uczelni ekonomicznej. Bezpośrednio po studiach pracowałam jako programistka, potem przez chwilę jako wdrożeniowiec, ale to drugie to zdecydowanie nie jest mój żywioł. Jakiś czas temu ze względu na oszczędności w firmie i ograniczenia w zatrudnieniu przesunięto mnie do innego działu i zajmuję się zupełnie czymś innym (wypadłam z obiegu jako programistka). Myślę o zmianie pracy - a w zasadzie prędzej czy później muszę to zrobić (głównie ze względów finansowych, bo praca jako taka (i atmosfera) mi odpowiada), ale mam z tym niemały problem. Nigdy nie programowałam w tych wszystkich nowych językach np. C++, java, php (to co ja robiłam to jakaś prehistoria jest ...) itd. a wszędzie w wymaganiach na stanowisko programisty tego oczekują. Nie stać mnie na kurs a samodzielnie to się można uczyć dla własnego hobby. Już sama nie wiem, może się zupełnie przekwalifikować?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Przyczajenie
|
Niestety taka specyfika zawodu, trzeba być na czasie z tymi wszystkimi nowinkami, a to nie jest proste.
W obecnych czasach pierwsze kogo się zwalnia z pracy to informatyka. Firmy jak muszą oszczędzać, zaczynają od działu IT, więc to jest bardzo niepewny zawód, ciekawy i z przyszłością ale niepewność posady jest duża. Ja początkowo zajmowałem się gł. informatyką, ale tak akurat szczęśliwie się złożyło że znalazłem drugą pasję, w dodatku o wiele ciekawszą i dającą większą satysfakcję - mowa o marketingu internetowym. Na Twoim miejscu przekwalifikowałbym się na coś innego. Powiem ci nawet po cichu, że marketing internetowy dynamicznie rozwija się, nawet bije na głowę rynek IT, gdzie obecnie jest drobna recesja (wbrew opiniom mediów). Marketing i reklama, szczególnie ta internetowa to jest to, w co warto zainwestować. Niestety mało jest dobrych szkół o takim profilu, które kształcą prawdziwych fachowców. Choć w tej branży liczy się gł. doświadczenie, to jednak wiedza teoretyczna jest w cenie. Tutaj generalnie wiele informacji można wyłuskać z sieci, ale od zdobycia wiedzy do jej efektywnego wykorzystania bardzo daleka droga i z pewnością samemu jest trudniej.
Prowadzisz biznes, chcesz zwiększyć zyski? Zainwestuj w pozycjonowanie stron WWW. Specjalista seo z doświadczeniem pomoże Tobie osiągnąć wyznaczone cele. Zapytaj teraz o możliwość współpracy. Zapraszam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Będziesz przynajmniej wiedzieć czy jesteś w ogóle tym zainteresowana ![]() Przypomnę się odnośnie "Bazy programistek" czy któraś jest zainteresowana, mogę bliższych informacji udzielić prywatnie na maila ![]()
![]() |
![]() |
#54 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
![]() Ja właśnie skończyłam pierwszy rok informatyki stosowanej i powiem Wam szczerze - mam dość. Programowanie wychodzi mi bokiem! Mam na roku 50 osób a wśród nich jestem jedyną dziewczyną ![]() C++ jeszcze jakoś mi wychodzi ale MATLAB wrrr nienawidzę tego.... miała któraś z Was z tym programem do czynienia? Ale nie żałuję że jestem na informatyce, zmuszę się żeby to ogarnąć a przynajmniej powinny być później z tego pieniążki w pracy (kobiety pracujące czy tak jest? ile zarabiacie mniej więcej w tym zawodzie?). Poza tym łatwiej mi będzie stworzyć i zajmować się swoja stroną internetową którą już sobie zaplanowałam ![]()
![]() |
#56 |
Szara Eminencja
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Wtajemniczenie
|
Mam wrażenie, że nie do końca się zrozumiałyśmy. Nie pisałam, że nie chce mi się uczyć, chodziło mi raczej o jakiś kurs, który da mi certyfikat, bo jak napisałam - samodzielnie to się można uczyć dla hobby. Idąc do pracy trzeba tę swoja wiedzę mieć czym udokumentować (niestety teraz ważne są papierki). Samodzielna nauka nie jest mi obca - robiłam to nie raz i nie boje się tego. Ja się tylko zastanawiam czy w ogóle warto. Będąc w wieku 45+ nigdy nie będę konkurencyjna na rynku pracy, a tym bardziej w zawodzie programisty. A zwłaszcza po kilkuletniej przerwie w programowaniu (jakimkolwiek). Stąd moje wątpliwości i myśli o całkowitym przekwalifikowaniu.
A propo's starego języka C++ (to był tylko przykład) - kiedy ja zaczynałam swoja "karierę" programistki - pisałam w Cobolu i Fortranie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Silniejsze kobiety takie jak Ty wytrzymaja presje, ale co z dziewczynami, ktore moze sa mniej pewne siebie? Pamietam doskonale jak w moim liceum w klasie informatycznej wiecej czasu poswiecano nawet umiarkowanie zdolnym chlopcom a dziewczyny na wstepie zaliczano do tych, ktore znalazly sie tam przypadkiem, nie poswiecano im wiele uwagi i nie wymagano od nich zbyt wiele. I w odroznieniu od dziewczyn, chlopcy zwiazali potem swoja przyszlosc z informatyka. Nikomu natomiast nie przeszkadzalo to, ze nie maja wybitnych predyspozycji. Nie mozemy zapominac, ze nikt nam nie dal praw wyborczych z dobrego serca, tylko musialysmy o nie brutalnie walczyc a to co sie aktualnie dzieje np. z konwencja o przeciwdzialaniu przemocy wobec kobiet to jakis ponury zart i doskonaly dowod tego, ze jezeli my nie bedziemy aktywne to nic sie nie zmieni. Jak slysze, ze owa konwencja uderza w tradycyjna role kobiety (role tej, ktorej maz moze przywalic jak zupa jest za slona) to chce mi sie walic glowa o mur. Sposob w jaki spoleczenstwo aktualnie dziala to wrecz idealny mechanizm - dziewczynki wychowuje sie na te grzeczne, ktorych nie widac i nie slychac, wmawia im sie jakie sa ich niby naturalne predyspozycje (a zabawki przyuczajace do rol opiekunczych, prac w domu i upiekszania sie to pewnie przypadek ![]() Wyszedl mi post o raczej o tym co sie u nas dzieje niz o kobietach w informatyce, ale jedno i drugie jest powiazane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
Ja uczę się w policealnej szkole ŻAK, by miec tytuł technik Informatyk. Chociaż uczę się to za dużo powiedziane... właściwie oprócz tego, że dowiedziałam się że istnieje coś takiego jak Pascal nic się nie nauczyłam. Może macie jakieś materiały na technika? Bo szukam, niby mam program nauczania ale.. ja potrzebuję jakiś konkretów. Żałuję, że nie poszłam do technikum.
Za to od października zaczynam studia na kierunku informatyka. Mam nadzieję, że więcej się dowiem. Za dzieciaka robiłam strony w HTMLu, ale znudziło mnie. Teraz żałuję, że nie bawiłam się w to dalej.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Przyczajenie
|
Nie wiem czy znajdzie się ktoś kto poleca żaka i czegoś się z niego nauczył. Na studiach możesz mieć tak jak ja... sama od siebie muszę wymagać, bo wykładowcy traktują mnie odrobinę z przymrużeniem oka (nie wszyscy). Z jednej strony to fajne bo mam "łatwiej" ale muszę dużo ćwiczyć w domu, żeby później być konkurencyjna na rynku pracy. Bo co mi z piątek w indeksie jak będę miała problemy z pisaniem kodów...
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:53.