![]() |
#31 |
Klientka w krawacie
|
Dot.: Ulubione pary w literaturze
Odkrywcza nie będę:
1. Lizzie i Darcy 2. Cathy i Heatcliff 3. Ania i Gilbert ![]() 4. Mada i Marcin 5. państwo Borejkowie (Mila i Ignacy) 6. Scarlett i Rett 7. Oleńka i Kmicic Hmmm, i to chyba tyle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale Kmicica uwielbiam ![]()
![]() |
![]() |
#33 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Klientka w krawacie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
A mój wybór nie będzie oklepany
![]()
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Mnie ciezko wybrac, bo wiele par mi sie podoba.
Ale jedna w moim przypadku przebija wszystkie. To Otello i Desdemona. W siodmej klasie podstawowki obejrzalam przedstawienie, i sie ogromnie wzruszylam. Kilka dni przezywalam to, co im sie przytrafilo. Spac w nocy nie moglam, tak sie Szekspirowi udalo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Ania i Gilbert - ''Ania z Zielonego Wzgórza''
Sam i Róża -'' Władca Pierścieni'' Aragorn i Arwena Faramir i Eowina Zbyszko i Jagna- ''Krzyżacy'' Jimmi i Pollyanna - ''Pollyanna'' Joanna i Edward - ''Błękitny Zamek'' Mada i Marcin-''Zapałka na zakręcie'' i ''Pejzaż sentymentalny'' Romeo i Julia- ''Romeo i Julia'' Andrzej Kmicic i Oleńka -''Potop'' Michał Wołodyjowski i Basieńka- ''Pan Wołodyjowski'' Jan Skrzetuski i Helena- ''Ogniem i mieczem'' Winicjusz i Ligia -''Quo vadis'' Reth i Scarlett - ''Przeminęło z wiatrem''
![]() |
#39 |
Rozeznanie
|
Scarlett i Rett
Ligia i Winicjusz
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Ja jestem jakaś dziwna i nie mogę ścierpieć tych wszystkich beznadziejnie zakochanych romantyków. Przez całego Wertera, Miłość w Czasie Zarazy itd. tylko sobie powtarzałam "Florentino, ale z ciebie ciapa, stań się w końcu mężczyzną, Werter, umrzyj w końcu". Jakoś wolę pary które się wspierają i rozumieją bez słów, a nie całymi dniami płaczą i się rozczulają nad soba. E...... Clark i Lois? :P
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
.
'Dream like you'll live forever. Live like you'll die today' James Dean ![]() Edytowane przez CaramelMacchiato Czas edycji: 2013-01-26 o 22:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Lew i Nastazja z "Idioty"
Zofia i Rodia ze "Zbrodni i kary" Mistrz i Małgorzata - wiadomo Lizzy i Darcy - "Duma i uprzedzenie" Kathy i Heatcliff - "Wichrowe wzgórza" Mila i Ignacy - Jeżycjada (chociaż ja bym Ignacego zamordowała na jej miejscu - podziwiam ![]() Marcin i Mada - w końcu małżeństwem w "Zatrzymaj echo" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Ania Shirley i Gilbert Blythe
Orfeusz i Eurydyka Romeo i Julia Tristian i Izolda |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Wtajemniczenie
|
Fajny wątek
![]() Właśnie piszę pracę roczną o twórczości sióstr Bronte i dziwię się, że tak często pojawia się tu Katy i Heathcliff - widać jednak to jest wielka miłość, tylko ja jej nie umiem dostrzec ![]() 1. Pan Rochester i Jane/ Berta ![]() 2. Anna i Wroński, oczywiście ![]() 3. Achh, prawie bym zapomniała - Oniegin i Tatiana! Smutne, ale dzięki końcowi bardzo prawdziwe. Edytowane przez abraxas2871 Czas edycji: 2010-04-03 o 17:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Tatiana i Aleksander również jedna z moich ukochanych par.
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
Oczywiście Darcy i Elizabeth z "Pride and Prejudice" oraz Anna Shirley i Gilbert Blythe - to dwie pierwsze pary, które natychmiast mi przyszły na myśl.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że Ania i Gilbert mają wielu fanów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
Romeo i Julia... Jak ja ich nie cierpię, w ogóle mi się nie podobała ich historia...
A co do moich ulubionych par, jest ich kilka: 1. Vanyel i Tylendel "Sługa magii" książka ogółem taka sobie, ale główni bohaterowie wspaniali - nie mogłam się oderwać. 2. Sonea i Akkarin z "Trylogii Czarnego Maga" 3. Daimon i Hija z "Siewcy Wiatru" - ale już w "Zbieraczu Burz" mi się nie podobało to, co autorka z nimi zrobiła. Sądzę, że jeszcze kilka by się znalazło, ale te trzy pary nie mają sobie równych. Ach, no i jeszcze są dziesiątki historii, które sama sobie wymyślam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Odświeżam wątek
![]() Na jakiś czas dałam sobie spokój z typowymi historiami o miłości, aż ostatnio postanowiłam sięgnąć po klasykę, a mianowicie J.Austen i jej "Dumę i uprzedzenie". Absolutnie zakochałam się w Elizabeth i panu Dracy'm. Jego pierwsze oświadczyny - mistrzostwo ![]() [1=43d45355807c1a4efa06104 49703d62124acc859_666633f 24817a;28520774] 2. Sonea i Akkarin z "Trylogii Czarnego Maga" [/QUOTE] ![]() Całkiem sympatyczna para. Chociaż podobała mi się też wizja Sonei i Darrena. Teraz chyba pora na "Jeźdźca Miedzianego". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Hmm
Ania i Gilbert z "Ani z zielonego wzgórza" Romeo i Julia Tristan i Izolda Wagabunda, inaczej Wanda i Ian z "Intruza" S. Meyer. Winicjusz i Ligia "Quo vadis" czytam też sporo kryminałów, ale tam nie ma takich wyrazistych par, więc nie będę przytaczać Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2012-03-12 o 18:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Geralt i Yennefer z "Wiedźmina" Andrzeja Sapkowskiego.
![]() Anna Karenina i hrabia Wroński z "Anny Kareniny" Lwa Tołstoja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Mila i Ignacy z "Jeżycjady"
Tomek i Elka z "Jeżycjady", uwielbiam ich duet z "Noelki" ![]() Dambo i Bebe z "Jeżycjady"- bardzo lubię tę parę w "Brulionie Bebe B", ogólnie jest to jedna z moich ulubionych części Musierowicz, jest inna niż reszta ![]() Cesia i Hajduk w "Szóstej klepce"- uwielbiam te ich podchody do siebie ![]() Halszka i Bronek z "Nie ma z kim tańczyć" Siesickiej ![]() Cathy i Heathcliff z "Wichrowych wzgórz" Anna Karenina i Wroński ![]() A macie pary, których NIE lubicie? Ja mam parę ![]() Pary, których nie lubię: Róża i Fryderyk z "Jeżycjady"- nie, nie, nie. Michael i Kay z "Ojca chrzestnego"- uwielbiam "Ojca...", ale bardzo irytuje mnie Michael od czasów "sycylijskich". Jak pierwszy raz czytałam "Ojca...", to miałam ochotę bardzo mocno uderzyć Michaela ![]() Bella i Edward- toksyczny, klaustrofobiczny związek Może nie para, ale "związek" Diane-Richard-Elena z "Tektoniki uczuć" Schmitta. Nienawidzę zakończenia, zupełnie nie po mojej myśli ![]() W obecnej chwili tyle sobie przypominam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
Scarlett O'Hara i Rhett Butler - Przeminęło z wiatrem
Linbaba i Karla - Shantaram Ania i Gilbert - Ania z Zielonego Wzgórza Zelda i Scott Fitzgerald - Alabama Song Małgorzata Gautier i Armand Duval - Dama kameliowa Elisabeth Bennet i Pan Darcy - Duma i uprzedzenie Lisa i Wasyl - Jasnowłosa Tessa i Angel - Tessa D'Urberville Katarzyna Earnshaw i Heathcliff - Wichrowe Wzgórza Pogrubione moje ulubione. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
No to ja nic oryginalnego nie dodam
![]() Mistrz i Małgorzata długo, długo nikt
A nie lubię?
A z par nieprawidłowo według mnie dobranych, to...
Edytowane przez Mileva_ Czas edycji: 2012-03-13 o 15:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
1. Joanna Stirling i Edward Snight z " Błękitnego zamku" Lucy Montgomery
2. Barbara i Bgumił Niechcicowie z "Nocy i dni" 3. Dr. Urbino i Fermina Daza z "Miłość w czasach zarazy" 4. Aragorn i Arwena z "Władcy pierścieni"
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Przede wszystkim Małgorzata Gautier i Armand Duvall z "Damy Kameliowej" ale książkę czytałam mając lat 15 i myślę, że dlatego wywarła na mnie ogromne wrażenie
![]() Z lektur szkolnych najbardziej wzruszyły mnie losy Joasi i Judyma z "Ludzi Bezdomnych", jeśli w ogóle można nazwać ich parą? Mavrodin i Ileana z "Wesela w Niebie" Mircea Eliade, powieść czytało się bardzo dobrze, a sama historia i piękna i smutna... A z innej beczki to faktycznie ciekawie czytało się o Geralcie i Yennefer. Z Jeżycjady lubiłam Anielę i Bernarda ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
1. Lizzie i Mr. Dracy
![]() 2. Tatiana i Alexander (ale przyznaję przez trzecią część nie przebrnęłam ![]() 3. Ania i Gilbert ![]() 4. Snape i Lily nie byli może parą, ale zdecydowanie powinni ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:50.