![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: nie będę kryć oburzenia
Cytat:
![]() obrocic w zart, dogadac mu nastepnym razem ![]()
![]() |
![]() |
#32 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Facet rzucił głupim tekstem, niech się troche połasi to mu wybaczysz ;D
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
mam w swoim toczeniu jednego szowinistę. nie jest to mój dobry kolega, bo zwyczajnie nie potrafiłabym sie przyjaźnić z kimś takim. dla niego każda okazja jest dobra, żeby wytknąć przewagę mężczyzn nad kobietami. ktore z reszta sa tylko narzedziem do osiagniecia przez mezczyzn satysfakcji i sukcesu
![]() sama nie jestem feministką, ale razi mnie takie kategoryzowanie i generalizowanie. bardzo razi.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Rebelious Czas edycji: 2010-01-25 o 07:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W tym przypadku to chyba było" pol zartem, pol serio". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
no cóż, mój tż też ma takie żarty, może nie tak chamskie, ale seksistowskie, i mu się wydaje że to śmieszne jest, niby wiem, że tak nie myśli a i tak mnie to zniechęca do niego i kiedyś zażartuje o jeden raz za dużo.
myślę, że te głupie żarty nie tyle są dowodem na to że mężczyźni mimo tego całego równouprawnienia i tak nie uznają równości kobiet, ale raczej boją się o swoją pozycję, kiedyś kobieta była uzależniona od faceta, nie mogła zrobić nic sama i miała określoną rolę w społeczeństwie, a teraz co- wychodzi na to że facet nie dość że już nie jest do niczego potrzebny ![]() a nawet jeśli nie pamiętali jak baba rodziła 12 dzieci i zbierała marchewkę to i tak pewnie w większości pochodzą z rodziny w której zachowany był tradycyjny podział ról plus jakieś tam elementy równouprawnienia które niekoniecznie dają jej wolność (tzn. mama się zajmuje dziećmi, sprzątaniem, gotowaniem, zakupami, przynosi tacie kapcie i piwo ale oprócz tego jeszcze haruje 10 godzin w pracy co niby jest jej przywilejem). w naszym pokoleniu taki model rodziny będzie na wymarciu, więc chłopcy nie czują się pewnie jako mężczyźni, bo nie wiedzą za bardzo z czym to się teraz będzie wiązało. oczywiście to nie jest żadne usprawiedliwienie dla chamskich żartów ale zawsze się wybaczało ułomnym i głupszym istotom ![]()
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
A ja myślę, że oni właśnie tak myślą skrycie i tylko ci co inteligentniejsi się do tego nie przyznają. Natomiast w różnych trudnych sytuacjach wychodzi właśnie wtedy to ich burackie podejście.
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Bo takie żarty są kompletnie poniżej jakiegoś poziomu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
A ja Ci się nie dziwię, że poczułaś się dotknięta takim komentarzem. Miałabym na Twoim miejscu bardzo podobne odczucia.
Po pierwsze nie zgadzam się z takim uogólnianiem, że dziewczyny są fee, głupie i do niczego nie potrzebne, a jedynie sprawdzają się w kuchni przy obiadkach. Po drugie, gdyby mi ktoś bliski zasugerował coś podobnego to rozpoczęłaby się kłótnia, po której pewnie bym wyszła. I nie dziwię ci się, że straciłaś pokłady szacunku do takiego osobnika. Obraził w końcu naszą płec. Sprowadził ją do obowiązków kury domowej i tym samym okazał się niesprawiedliwym człowiekiem. Albo to wyjaśnij, albo olej tego człowieka. Są mężczyźni, którzy szanują i kochają kobiety za ich pewne wyjątkowe cechy. Nie trzeba spędzac czasu z baranami ![]()
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
A ja sie wyłamie bo uwazam, że przesadzasz. oczywiście zależy w jakiej formie to było powiedzxiane ale z tego co piszesz wnioskuje, ze raczej żartu.\
nie chce cie urazić ale mam wrażenie, ze taka ostra ostra reakcja na moim zdaniem głupote świadczy o kompleksach albo chociaż o przewrażliwieniu. Zdarzało mi sie pare razy powiedzieć do jakiegoś kumpla ,,aaa faceci to świnie" i jakoś żaden nigdy focha nie strzelił bo wiedział, że sobie żartuje i nie ma to z nim nic wspólnego. Taak jasne, że nie powinno sie generalizować ale wiadomo,że nikt tego nie mówi na serio. Troszkę więcej dystansu do siebie. znajac siebie rzuciłabym jakaś złośliwa ripostę podczas tej rozmowy i tyle
![]() i nie będę już farbować włosów ![]() Edytowane przez irie18* Czas edycji: 2010-01-25 o 09:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
Kiedyś mój znajomy wygłosił swoją teze, że wszystkie kobiety to d****i. No to ja do niego: noo na czele z twoją matką i siostrą, a kiedyś i może córką
![]() No ja cię rozumiem, jak przyjaciel tak cię ocenia i postrzega. I to jest straszne jak pare wizażanek napisało, że oni tak faktycznie myślą, a tylko udają inne poglądy. Ja bym z nim porozmawiała i spytałą się jak to jest na prawdę u niego. I żeby więcej tak nie żartował, bo takie żarty są poniżej zera.
![]() |
#43 | |
in love with life
|
Cytat:
Mnie wkurzyl kiedys moj TZ, gdy poprosilam go o wymiane zarowki w lampie, a on zajety siedzeniem przy kompie odpowiedzial, zebym sobie sama wymienila, bo przeciez my kobiety chcemy rownouprawnienia. Myslalam, ze go zabije. Po awanturze wymienil i wiecej sie to nie powtorzylo... A sprobowaloby sie powtorzyc... to by chyba na ksiezycu wyladowal.
![]() |
![]() |
#44 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co nie oznacza, ze go usprawiedliwiam. Zachował się chamsko i niestety:dziecinnie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wymiana żarówki to nie jest żadna wielka sztuka i kobieta też jest w stanie to zrobić. Oczywiście facet wtedy też gotuje, pierze i sprząta w ramach tego równouprawnienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do samego problemu, to ja bym potraktowała to jako żart, głupi straszny i w ogóle "be", ale żart. Dałabym to do zrozumienia "przyjacielowi" (prawdziwa przyjaźń...), no ale bez przesady! A taka reakcja to świadczy o tym, że ktoś ma jakiś kompleks.
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sytuacja z żarówką dość przekombinowana... co to za filozofia żarówkę wymienić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
A więc ja myślę, że to było bardzo chamskie, ale jeżeli do Ciebie pisze i przeprasza to nie sądzę, żeby naprawdę tak myślał
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Wiecie co ja jestem za reagowaniem w takich sytuacjach... No bo co? Oni takie teksty a my się mamy uśmiechać i śmiać z żarciku??? Ja wymagam szacunku i na takie żarty się nie godzę. I nie będę się śmiała z czegoś co jest chamskie a nie śmieszne. A przyjaciel jak palnął głupotę to niech za nią wycierpi, a nie myśli, że takie tekściki to sobie wolno rzucać bo nic się złego nie dzieje.
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Zgadzam się z powyższym (oczywiście czasami to są rzeczywiście żarty w konwencji "a kobiety to / a faceci tamto", ale wtedy jest najczęściej również śmianie się z siebie, własnej płci i wtedy człowiek WIE, że to są żarty).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
Jak ktoś zaczyna mi wrzucać na kobiety to mówię, że zawsze nieudacznicy nie potrafiący znaleźć sobie kobiety (po nieudanym związku) tak mówią.
![]() |
#53 |
Wtajemniczenie
|
Nigdy nie byłam świadkiem ani nie uczestniczyłam bezpośrednio w takiej sytuacji. Pierwsze, co ciśnie mi się na usta, to pytanie do owego "kolegi", czy tak samo myśli o swojej mamie, babci i ewentualnie czy powiedziałby to w twarz swojej córce, gdyby takową w przyszłości posiadał.
Rozumiem drobne żarciki odnośnie płci. Ba! I ja czasami w żartach powiem mojemu lubemu (który baaardzo lubi gotować), że jak na mężczyznę, to niezła z niego kurka domowa. Nawet kupiłam mu fartuszek z koronką i nadrukowaną kurką. Jednak jest spora różnica między "żartem", a "chamskim gadaniem". I nie ma w tym przypadku sensu rozważania kwestii zróżnicowanego poczucia humoru, bo każdy obiektywny człowiek może potwierdzić, że używanie w tym kontekście słów powszechnie uznanych za wulgarne i postponowanie kogoś, żartem nie jest (no...chyba, że mówimy o marginesie społecznym - u nich, takie rynsztokowe "żarty", to pewnie chleb powszedni). Chamstwo, chamstwem pozostanie i nie można go usprawiedliwiać stwierdzeniem, że o gustach (również w kwestii poczucia humoru) się nie dyskutuje. Dla mnie taki "arcydowcipnić" jest z góry skazany na koleżeński ostracyzm.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Wtajemniczenie
|
faceci chyba jednak maja do siebie więcej dystansu...
mi się wydaje, ze jak człowiek zna swoja wartość to go takie teksty nie ruszają. zwłaszcza jak są skierowane do kobiet ogólnie a nie personalnie... oczywiście sporo zależy od tego jak sie to powie. za reagowaniem tez jestem. ale jakas zlosliwa ripostą ewentualnie powiedzeniem, ze mi sie to nie podoba. ale nieodzywanie sie od paru do przyjaciela, za parę głupich i to nawet nieskierowanych do mnie tekstów jest moim zdaniem przesada
![]() i nie będę już farbować włosów ![]() Edytowane przez irie18* Czas edycji: 2010-01-25 o 14:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Uważam, że nie ma sensu się obrażać o takie rzeczy, są ludzie, których poczucie humoru jest bardziej pojemne niż innych, i do głowy im nie przyjdzie, że żarcik może kogoś urazić. Owszem, przydałoby się pewne wyczucie, ale nie wszystkim jest ono dane, i jak komuś takie żarty nie odpowiadają, to można zwrócić uwagę, że ja sobie nie życzę takich wygłupów, ale bez przesady. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() no ale dalej podtrzymuje opinie, że oburzać się nie mam o co
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
a ja uważam że jest się o co oburzać, może nie śmiertelnie obrażać i zrywać kontakt na zawsze ale samo to że rapifen się obraziła i nie odzywała do kolesia coś mu musiało dać do myślenia, bo jakby tylko mruknęła że ją to nie śmieszy i przeszłaby do porządku dziennego to by pajac uważał że sobie tak może.
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli ktoś czuje się obrażony przez takie komentarze to ma prawo czuc się oburzony i nikt mu tego nie zabroni.
irie18, odnośnie tego: mi się wydaje, ze jak człowiek zna swoja wartość to go takie teksty nie ruszają; chyba jednak nie do końca tak jest. Jeśli ktoś zna swoją wartośc to może odrobinę inaczej zareaguje na takie komentarze, ale w 100% będzie się czuł trochę jakoś nie tak (może byc dotkniety, zły, zmieszany, cokolwiek). Gdyby mnie ktoś np. nazwał idiotką, chociaż nią nie jestem w swoim mniemaniu, to napewno sprawiłby mi przykrośc, wywołałby we mnie negatywne emocje. I nawiązałaby się jakaś dyskusja, bo nie pozostałabym bierna i chciałabym poznac przyczyny takiego zachowania. Wcale nie dziwię się autorce, nic a nic, ale o tym już pisałam w poprzednim poście. I przyp0mniała mi się przy okazji tego wątku sytuacja jaka spotkała mnie całkiem niedawno ok godziny 24 pod blokiem, ze strony sąsiada. Tż nie zapalił samochód, brat z tż próbowali auto przepchac kilkadziesiąt metrów, żeby "zaskoczył". Ja siedziałam w środku i próbowałam, jak tylko umiałam, w tym pomóc, no i kierowałam. Sąsiad zainteresował się sytuacją, przyszedł pomóc. Jakoś nam to nie wychodziło, chcieliśmy się już poddac. Ale brat zmienił się ze mną miejscami i sam próbował odpalic. Udało się. Wszyscy zadowoleni. A sąsiad zaczyna kwitowac wydarzenie: "Czasem trzeba posłuchac starszego - zatem, jak mówiłem, nigdy, nie wolno i nie warto dawac żadnej kobiecie siadac za kierownicą". Nikt nie skomentował i rozeszliśmy się. Ale poczułam się urażona. Tylko, że nie zdążyłam już nic odpowiedziec, ale miałam ochotę go zabic wzrokiem chociaż. Cham i prostak. Podobnie jak bohater wątku, i już.
![]() |
![]() |
#59 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z obserwacji wiem, ze zarowno faceci jak i kobiety czasami tak bredzą stereotypowo o drugiej plci pod wpływem zlosci ale jakoś nie zauważyłam żeby ktoś to brał na serio. ot takie sobie gadanie. Ok rozumiem, że mozna miec inne podejście ale to wystarczy chyba spokojnie koledze powiedzieć, że takie zachowanie sprawia przykrość. A takiego oburzenia żeby strzelac focha, zastanawiac sie nad zerwaniem znajomosci i zakładać aż watek to nie rozumiem, wybaczcie ![]() ---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- Cytat:
![]() z drugiej strony jasne, że każdego może urazić cos innego i w sumie ma do tego prawo. ja tylko wyraziłam swoje zdziwienie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo chyba nie powiesz że tekst o tym że kobieta może do czegoś dojść tylko pokazywaniem nie jest poniżający? skoro jesteś kobietą, i osiągnęłaś cokolwiek (dobre oceny na studiach, wysokie stanowisko, czy nawet coś drobniejszego jak zdany trudny egzamin) to tak jakby ktoś Ci powiedział, że osiągnęłaś to, bo masz cycki i je wywalasz na wierzch, a nie dlatego, że ciężko pracowałaś. jasne, że Ty wiesz, że tak nie jest, ale jako kobieta zostałaś już odpowiednio sklasyfikowana, żarty żartami, ale zwykle żarty mają coś w sobie z przekonań tego, kto je wypowiada. i naprawdę wypadałoby takim kolesiom mówić, ze skoro kobiety to ku..wy, głupie, nic nie potrafiące idiotki, to znaczy że ich ukochane mamusie należą do właśnie tego rodzaju.
be my only, be the water where i'm wading/you're my river running high, run deep run wild Edytowane przez marchewkowe pole Czas edycji: 2010-01-25 o 15:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:38.