![]() |
#31 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Karmienie na żądanie - tak czy nie?
Cytat:
Cytat:
![]() Planując dziecko trzeba też zrozumieć, że maluch, a zwłaszcza pierwsze miesiące z nim to są wyrzeczenia i owszem- czasem nie da się zrobić nic innego, niż z nim być- ale to już kwestie indywidualne konkretnego dziecka, a także diety matki. Jak można drugiemu człowiekowi (a dziecko jest człowiekiem ![]() ![]() kropko- a ja Cię nie rozumiem? W czym problem i ten wybuch? Przecież pokarm sztuczny też można podawać na żądanie. Przecież maluch z kimś będzie zostawał i ten ktoś może go karmić ![]() Edytowane przez Impersona Czas edycji: 2010-02-06 o 15:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przecież tutaj nikt nie pisze, że karmienie takie czy inne jest lepsze. Szajajaba spytała o nasze doświadczenia, jesli któras karmiła piersia to o tym pisze, bo takie ma doświadczenia. Dokładnie pytanei brzmiało: co robicie, co macie w planie robić. To co ma napisac kobieta, które karmiła piersią. Pisze własnie o tym. Co w tym jest dołującego i wpędzającego w depresję? W depresję to ja wpadam, jak usiłuję ze wzgledu na Wasz stan ( ![]() ![]() edycja: Zapomniałam napisac jeszcze cos bardzo ważnego. Lubię i kropkę i szajajabę (o ile można tak powiedzieć nie znając kogos osobiście) i poruszyłam tę sprawę ponieważ nigdy wcześniej nie zachowywały sie w ten sposób. Dziwi mnie to niepomiernie. A jak czytam, nie tylko ja nie widzę w tym akurat watku niczego dołującego...
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-02-06 o 16:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16995504](...)
Ja nie wiem, może Anulka i Foka mają pomoc domową, nie muszę pracować itd ![]() To małą masz wyobraźnię. ![]() Pracuję w domu, nie mam pomocy domowej wszystko robię sama, wychodzę wieczorem z domu jak mam ochotę a karmię piersią na żądanie. Wszystko jest do pogodzenia, wystarczy odrobina dobrej woli |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16994759]Anulko, już zdążyłam zauważyć, że jako matka karmiąca wiesz wszystko
![]() Opiniować w tym temacie można, jak najbardziej. Bo istnieją kobiety, które karmiąc piersią karmią nie cały czas, prawda? Jakoś nie każda matka ma dziecko uwieszone do cyca 20 godzin na dobę. Ergo - jest to możliwe mimo tego, co napisałaś.[/QUOTE] Szaja karmienie na żadanie a wiszenie dziecka na cycu 20h to są dwie różne zazwyczaj kwestie. 1. Karmisz na żadanie: dziecko zje, odkładasz od cyca 2. Dziecko na cycu wisi: to zazwyczaj znak, ze maluch po prostu traltuje cyc jako uspokajacz. P.S nie czytałam całego wątku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja sie z tym nie zgodze ja nie posiadam jeszcze dzieci a wychowałam juz niejedno i to wcale nie jest takie jasne ze jak nie ma dziecka nic nie wie a tak anprawde kazda z nas bedzie miała racje bo jest wychowana w innym srodowisku i jest bogata w inne doswiadczenia jedej pomaga kapusta drugiej masc
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#37 | |||||
Zakorzenienie
|
Dla autorki wielkie
![]() ![]() Moje dziecko była karmione wyłączne biustem jakieś 3-4 tygodnie, potem doszła flaszka (pokarmu nie było na tyle, żeby odciągać, a ja przez paprzącą się ranę po cc spędzałam godziny całe w przychodni na opatrunkach, ściąganiu ropy i innych mega przyjemnych sprawach...), a po 2,5 miesiąca miałam tak serdecznie dość karmienia, że postanowiłam odzyskać moje (pogryzione i niegojące się) cycki spowrotem ![]() Przed porodem wogóle o karmieniu nie myślałam, tak bardzo naturalne wydawało mi się posiadanie mleka w piersiach i ssanie przez malucha... Norbert od początku jadł na żądanie i jadł tyle, że mały żołądeczek nie był w stanie tego pomieścić, miał problemy z odbijaniem (mino czasem ponadgodzinnego wiszenia na moim ramieniu) i w wyniku tego duże problemy z ulewaniem - czasem kilka razy dziennie chlustał całą zawartością żołądka przyprawiając mnie o stan przedzawałowy (już "widziałam" jak się krztusi podczas gdy ja skoczę na siku...) Rozumiem wszystkie dziewczyny, które czują się osaczone sytuacją i tyle. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem.
Dziecko wisiało na cycu, bo nie mogło sobie odbeknąć ? a w jakim celu było podłączone do cyca ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (co przez swoje doświadczenie rozumiem, było noszone do odbicia)
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16993941]No właśnie - mody są różne. Teraz zauważam tendencję do karmienia na żądanie, wskutek czego niejedna znana mi mama karmiąca ma do cyca uwieszone dziecko 20 godzin na dobę
![]() A co wy robicie? Ewentualnie - jakie macie plany? Obecnie znam tylko jedną mamę, która nie daje się sterroryzować ![]() Nie jestem pewna, czy to kwestia mody... Wokół mnie jest teraz tyle matek z dziećmi, że czasem mam wrażenie, iż nikogo więcej już poza nimi nie ma ![]() Myślę, że nie byłoby to dla nich do końca wykonalne. Nie ma jednej opcji - niektóre karmią na żądanie, inne próbują ustalać pory, lecz w znanych mi przypadkach takie próby nie były podejmowane wcześniej niż... przynajmniej po pierwszych trzech miesiącach życia dziecka. Subiektywnie... nie posiadając potomstwa i mając lekko mgliste pojęcie o temacie... Dziecko nie wyartykułuje Ci - mamo chce mi się jeść, a karmienie o ustalonych porach od samego początku - kiedy oboje oswajacie się jeszcze ze sobą/odnajdujecie w nowej sytuacji, a matka uczy się reakcji malucha - wydaje mi się nie do końca rozsądne. Nie jestem matką, ale gdybym nią była - myślę, że zdałabym się jednak na instynkt, obserwację oraz wyczucie - nie grafik. Przynajmniej w początkowym okresie. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16995504]Aaaa rozumiem, że osoba bez dziecka nie może mieć własnego zdania? ![]() ![]() ![]() Zawsze mnie takie informacje omijają! ![]() Serdeczne GRATULACJE! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
to się porobiło zamieszanie
![]() ja mówię o tej wypowiedzi: Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Jak moja mama urodziła mnie, rygorystyczne karmienie o stałych porach (dosłownie wg zegara) było czymś z punktu widzenia medycznego (tłukli o tym w szpitalu, na wizytach patronażowych, u pediatry) powszechnym. Karmienie na żądanie było niemalże krzywdzeniem dziecka. Mowa o butli oczywiście, bo takiego trendu na pierś jak teraz tez nie było...wręcz odwrotnie. To nie tylko wspomnienia mojej mamy, ale relacje wielu innych, które wtedy rodziły ( z początku lat 80). Mądra ta, która nie dała się lekarzom... ale "doktora chora słucha" więc bywało różnie.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2010-02-07 o 09:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Odkąd sama jestem mamą coś wiem na ten temat -tych emocji. Dzieci to jest temat zapalny i nikt mi nie powie ze jest inaczej ![]() Nie jestem osobą uległą i sama wiem jak reagowałam( w realu) na tzw dobre rady.Agresywnie.Szczególn ie od osób które to wygłaszały swoje mądrości ''bo ja to moje dziecko...'' No to ty a ja inaczej. Czasami bywało ze ktoś niechcący mnie dotknął .ot a tylko gadał faktycznie jak cos tam było a ja już węszyłam spisek ![]() ![]() Pozostaje mi się tylko dziwić na wiele wiele rzeczy ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez 201710120930 Czas edycji: 2010-02-07 o 09:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() to co kobieta oczekująca dziecka "wie" przed porodem nijak ma się do poporodowej rzeczywistości. Jestem tego chodzącym przykładem. i nie ma co uogólniać bo karmienie butlą i piersią to dwie różne sprawy jak już ktoś pisał. a piersią karmi się na żądanie z też już wymienionych powodów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
znam te "dobre Rady" i nawet niedawno krew mnie zalała bo oczywiscie zdanie liczace miała ta która urodziła niż ja ..... mimo tego ze ta osoba w zyciu nie dała dziecku mleka z butli do 3 roku zycia karmiła cycem. a ja od 15roku życia miałam lekcje życia w postaci (braci blizniaków) no i potem opiekowałam sie dziecmi kuzynów itp (od 2mż do 5 lat) Denerwuje mnie teraz narzucanie mi pewnych rzeczy kup sobie butelki TT super sa i tanie !!!!!!!! (mówi to osoba która butelke widziała na wystawie) zaraz odpowiadam z agresja mi pasuja lovi i juz jest wielka obraza to samo z wózkiem mi sie podoba taki do 1200 i z fotelikiem a oni mi wciskaja za 500 bo im sie podoba !!!!!!!!!!!!!!!!!!! do cholery to ja bede mama i to moje dziecko wiec g....... komu do tego i na koniec sie jeszcze obrazaja ze pomagaja a ja ich atakuje Masz racje takie karmienie do 3 lat to o wiele za długo poniewaz matka nie posiada juz tak wartosciowego mleka , dziecko znajomej było niejadkiem nie chciało jesc produktów przygoowanych lub kupionych płakało tylko o cyca hehe no tak albo mogło pare takich sie znalesc które by powiedziały ze jestes wyrodna bo kregosłup zniszczyłas ze to za szybko itp ![]() ![]() ![]() nie zgodze sie do tylko do tego ze kazde małe dziecko sporo spi i to naprawde sprawy z autopsii dziecko mojej sasiadki spało na 24 godz 2 godz czesto miałam mała u siebie zeby Ona mogła sie wyspać brat mojego tż został ojcem 2 miesiace temu i mały również niewiele spi no i z nim byłby kłopot z karmieniem na żadanie bo on chciałby butle co godz ![]() Dla mnie tez to jest smieszne takie kłocenie sie i obrazanie a post mozna zawsze pisać w takich sposób by nie urazic nikogo
![]() |
![]() |
#48 |
BAN stały
|
Edzia400 ale tu niektóre osoby są mądrzejsze niż im się wydaje, a jak zaczynasz coś tłumaczyć, to zaczyna się wyśmiewanie: że Ty wszystko wiesz. Więc jak się nie zdenerwować?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
Anulko, zakładam, że do mnie pijesz?
![]() ![]() A propos karmienia do 3 roku życia - tu jest jeszcze jedna kwestia, o której mało kto wie, a mianowicie wady zgryzu i wady wymowy - dziecku będącemu długo na piersi i długo ciamkającemu smoczek bardzo często występują potem właśnie takie wady. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
W którym momencie mleko krowie, kozie i kobyle staje się bardziej wartościowe niż mleko matki ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Hm,ja karmilam na żądanie tzn.dawalam piers kiedy plakal... W efekcie wymiotowal i dalej chcial jesc...w dniu urodzenia mial 3650g a po 1,5mies. 5800
![]() ![]() ![]() Edytowane przez zielona1911 Czas edycji: 2010-02-07 o 11:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
BAN stały
|
Mleko matki jest najlepsze tylko ma jedną wadę - ma bardzo mało żelaza
![]() szajajaba tak, piję do Ciebie. Myślę po prostu, że kobiety które mają doświadczenie z dziećmi mogą coś więcej na ten temat powiedzieć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16993941]No właśnie - mody są różne. Teraz zauważam tendencję do karmienia na żądanie, wskutek czego niejedna znana mi mama karmiąca ma do cyca uwieszone dziecko 20 godzin na dobę
![]() A co wy robicie? Ewentualnie - jakie macie plany? Obecnie znam tylko jedną mamę, która nie daje się sterroryzować ![]() ![]() Kompletnie nie rozumiem karmienia co 3 godziny ![]() ![]() ![]() A jak chce mu się pić po 2 godzinach i płacze to co? ![]() ![]() Przecież często jest tak, że dziecko nie je to 20 godzin na dobę, ale wisi na cycu, żeby się pocieszyć, przytulić, uspokoić. Jeśli będziesz miała takie dziecko, które uspokoi Ci się smoczkiem czy lulaniem to tylko pozazdrościć ![]() Moja Mama, żadnego z nas nie karmiła piersią, bo miała z moim Tatą konflikt krwi i od samego początku zażywała jakieś antybiotyki w tym tabletki na zatrzymanie laktacji. Jednak mówi, że była tak zdesperowana już czasem jak dziecko płakało: było nakarmione, przewinięte, miało sucho, ciepło a darło się w niebogłosy i uspokajało się jak possało trochę piersi ![]() Cud, że przeżyliśmy ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Szajajaba, Kropko życzę Wam, aby Wasze dzieci to były takie aniołki, które będą jadły-piły co 3 godziny, zaspokoją się mlekiem odciągniętym i będą chciały pić je z butli a nawet pić mleko modyfikowane ![]() Że będziecie mieć tak idealną ilość pokarmu, że nie będziecie musiały co chwila dziecka przystawiać, żeby Wam cyce nie popękały, że łatwo i szybko pójdzie odciąganie a później Wy wrócicie szybciutko do pracy, a ktoś inny nakarmi dziecko butlą ![]() Kropko, naprawdę nie wyobrażam sobie, żebyś Ty po 2 tygodniach od porodu poszła do pracy (o ile urodzisz rzeczywiście w terminie). A jak urodzisz 2 tygodnie po terminie? ![]() Czasem poród nie jest taki łatwy i przyjemny i po 2 tyg. to dopiero zaczynasz wstawać z łóżka i nie siedzieć na kółku do pływania tylko normalnie na dwóch pośladkach, dziecko drze się co godzina, cyce pękają od mleka, jeszcze się krwawi po połogu, czasem trzeba iść na ściąganie szwów dopiero itp. Po sobie pamiętam, że chyba dopiero 2 miesiące po porodzie jakoś lżej się zrobiło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;17018069]
A propos karmienia do 3 roku życia - tu jest jeszcze jedna kwestia, o której mało kto wie, a mianowicie wady zgryzu i wady wymowy - dziecku będącemu długo na piersi i długo ciamkającemu smoczek bardzo często występują potem właśnie takie wady.[/QUOTE] Karmienie piersią też wpływa na zęby nr 2 ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Ja to dopiero sobie narobilam jak karmilam.Przy kolejnym dziecku bede madrzejsza
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Konto usunięte
|
Ollencjo, na wady wymowy jak najbardziej. Zwłaszcza na wypowiadanie R.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Seono, to co piszesz to prawda, ale to do mało kogo trafia przed porodem ![]() Ja sobie lubię tutaj poczytac czasem co piszą dziewczyny już po rozwiązaniu i porównac do tego co twierdziły przed ciążą, przed porodem. Ale to normalne zachowanie, ja do dziś pamiętam, że jak moja przyjaciólka miała dziecko, to ja byłam najmądrzejsza w temacie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
to w takim razie ja się wypowiem i wnioskuje, ze mi wolno bo juz jestem mamą a niedługo będę po raz drugi.
ja mam inne zdanie niż dziewczyny, nie pozwolę po raz kolejny zeby syn wisiał na piersi 24 na dobę. Po porodzie musielismy zostac w szpitalu miesiąc. Kazano mi syna karmić na żadanie co znaczyło, jak zakwilił. W konsekwencji dziecko wisiało na piersi cały czas a ja w końcu nie wiedziałam, czy jest głodne, czy chce się przytulić, czy pociumkać. Bez pomocy nikogo męczyłam się bez snu, bez chwili żeby wyjsc do klopa i nie biec zaraz bo syn płacze. Oczywiscie z personelu medycznego każdy miał to w dupie, ze jest problem z karmieniem. Jak zgłaszałam to połoznym to stwierdziły, ze w takim razie karmić co 3 h ![]() Nie zyczę nikomu takiej traumy i to ja zazdroszę tym mamom, które karmiły na żadanie jak piszą i nie czuły się uwiezione i tryskały szczęsciem bo moga karmić naturalnie. Tym razem tez chcę spróbowac karmić ale od razu postaram się wypracowac jakieś pory karmienia nawet co 1,5 - 2h w zaleznosci jak będzie ssać. Nigdy więcej wiszenia na piersi cały czas. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
BAN stały
|
Kancia wiesz, każdy przypadek jest inny
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;17018134]W którym momencie mleko krowie, kozie i kobyle staje się bardziej wartościowe niż mleko matki ?[/QUOTE]
nie mówie o mlekach kobylich kozich i krowich !? nie miałam ich nawet na mysli poprostu dziecko 3 letnie powinno ba nawet musi umiec grysc przezuwać , zoładek takiego dziecka musi poczuc tresciwy pokarmi uczyc sie go trawić 3 latek powinien już jako tako radzić sobie z widelcem, łyżką nożem i kubkiem. A że część obiadu ląduje na bluzeczce czy podłodze? No cóż, to kwestia wprawy.najbardziej odpowiednie dla prawidłowego rozwoju dziecka jest kontynuowanie karmienia mlekiem z piersi do drugiego roku życia i uzupełnianie diety produktami żywnościowymi. i to nie moje zdanie tylko zdanie osób z poradnii laktacyjnej ! to tak jakbys widziała 3 latka w pampersie
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:13.