Problemy z przemianą materii i nie tylko POMOCY!! - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-04, 20:36   #31
Naka_Mika
Rozeznanie

Dot.: Problemy z przemianą materii i nie tylko POMOCY!!

odświeżam po 5 latach...
bo temat bardzo mi bliski

od 7 lat niemal codziennie biorę te świństwa
i załatwiam sie tylko dzięki temu...

wiem jak to wpływa na prace jelit, wie, ze po odstawieniu są problemy
wiem, że to również psychiczne uzależnienie
ale jak środki przeczyszczające wpływają na metabolizm??
nie pytam o częstotliwość odwiedzić w WC, a o metabolizm komórkowy, o spalanie itd
czy możliwe, ze i to się zrujnuje??
czy po tylu latach mam szansę jeść choć w miarę normalnie i nie tyć..

wpadam znów w paranoję, a mam za sobą 12 lat EDowego piekła i najcięższy nawrót..
chcę odzyskać zdrowie i utraconą wagę jedząc...a nie skubiąc jedzenie

będę wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź

"Spieszmy się sądzić ludzi tak szybko odchodzą
Srebrem słów ich darzmy lub zamilczmy złotem"
-Martin Lechowicz
Naka_Mika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-05, 11:43   #32
cava
Zakorzenienie

Tak, mają.

Nie ważne ile kalorii wkładasz do ust, ważne, czy swoim postępowaniem, nie powodujesz ze one tylko "przelatują" bez możliwości przyswojenia się.

Zażywając stale (lub tylko często) środki przeczyszczające, powodujesz ze Twój organizm głoduje. Bo nie zdąży przyswoić tego co zjadłaś, nawet jak zjadasz teoretycznie odpowiednią ilosc kalorii.

Każda głodówka spowalnia metabolizm.

BTW- po odstawieniu srodków przeczyszczajacych, trzeba dać czas organizmowi _MINIMUM_ 3 doby a czesto dłuzej!!!!, zanim jelita zdążą sie wypełnić na tyle, że będzie co wydalać.

Trawienie nie polega na wkłądaniu do ust i czym prędzej wydalaniu tego drugą stroną, proces trawienia trwa. pokarm zanim spokojnie przewędruje przez cały układ pokarmowy, zostanie strawiony, wchłonięty i zostaną już tylko zbędne resztki, trwa nawet 3 doby a często dłużej.
Wydalanie następuje, gdy resztek jest odpowiednio dużo, a nie zaraz jak tylko coś dotrze bo dolnych partii jelit.

No i rujnujesz zdolność swoich jelit do wykonywania ruchów robaczkowych. :/

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-05, 17:20   #33
Naka_Mika
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Tak, mają.co mają??

Nie ważne ile kalorii wkładasz do ust, ważne, czy swoim postępowaniem, nie powodujesz ze one tylko "przelatują" bez możliwości przyswojenia się.

Zażywając stale (lub tylko często) środki przeczyszczające, powodujesz ze Twój organizm głoduje. Bo nie zdąży przyswoić tego co zjadłaś, nawet jak zjadasz teoretycznie odpowiednią ilosc kalorii.

Każda głodówka spowalnia metabolizm.

BTW- po odstawieniu srodków przeczyszczajacych, trzeba dać czas organizmowi _MINIMUM_ 3 doby a czesto dłuzej!!!!, zanim jelita zdążą sie wypełnić na tyle, że będzie co wydalać.

Trawienie nie polega na wkłądaniu do ust i czym prędzej wydalaniu tego drugą stroną, proces trawienia trwa. pokarm zanim spokojnie przewędruje przez cały układ pokarmowy, zostanie strawiony, wchłonięty i zostaną już tylko zbędne resztki, trwa nawet 3 doby a często dłużej.
Wydalanie następuje, gdy resztek jest odpowiednio dużo, a nie zaraz jak tylko coś dotrze bo dolnych partii jelit.

No i rujnujesz zdolność swoich jelit do wykonywania ruchów robaczkowych. :/
wiem jak przeczyszczaki wpływają na trawienie, jednak metabolizm to nie tylko jedzenie i wydalanie, prawda? Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że to jak spalamy i przyswajamy pokarm mamy już w genach.. rozumiem, że głodując można ten proces spowolnić, ale przeczyszczając... czy to zmiany nieodwracalne..?

Nie chcę po odstawieniu tyć z powietrza...
Nie chcę stać się jedną z tych nielicznych, która po anoreksji będzie się zmagać z nadwagą, i to nie od nadmiaru kalorii..a od...czego? tak zjechanego metabolizmu..?

-Martin Lechowicz

Edytowane przez Naka_Mika
Czas edycji: 2015-08-05 o 17:22
Stary 2015-08-06, 10:20   #34
cava
Zakorzenienie

Mają wpływ na to, jak się ma Twoja przemiana materii.
Bo przy takiej skali i okresie ich zażywania, mają długotrwały i olbrzymi wpływ na to, jaki % tego co zjadasz, jest w stanie się przyswoić.

Cytat:
Napisane przez Naka_Mika Pokaż wiadomość
wiem jak przeczyszczaki wpływają na trawienie, jednak metabolizm to nie tylko jedzenie i wydalanie, prawda? Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że to jak spalamy i przyswajamy pokarm mamy już w genach.. rozumiem, że głodując można ten proces spowolnić, ale przeczyszczając... czy to zmiany nieodwracalne..?

Ja właśnie o przyswajaniu pisałam.
Żeby to co wkłądasz do ust, miało szansę Cię odżywić, musi zostać przyswojone.
Używając środków przeczyszczajacych, upośledzasz ten proces bo pożywienie , _zbyt krótko!!!_ przebywa w układzie pokarmowym.
Środki przeczyszczające powodują zbyt szybkie ruchy robaczkowe jelit, co powoduje że masa pokarmowa przesuwa się zbyt szybko i zbyt szybko, nie w pełni strawiona, dociera do ujścia i zostaje wydalona nienaturalnie szybko.
Kalorie i skąłdniki odzywcze nei zdążają się przyswoić.
Czyli- głodujesz POMIMO że wkładasz do ust odpowiednią ilość kalorii.

A każda przewlekła głodówka, powoduje spowolnienie metabolizmu, czyli- organizm na dane procesy zużywa mniej kalorii niż u człowieka który nie głoduje.

Nie chcę po odstawieniu tyć z powietrza...
Nie chcę stać się jedną z tych nielicznych, która po anoreksji będzie się zmagać z nadwagą, i to nie od nadmiaru kalorii..a od...czego? tak zjechanego metabolizmu..?

Rozumiem.
Niestety nie potrafię Ci pomóc.
Myślę że po 7 latach zażywania takich środków, to już jest problem i psychiczny i fizyczny (zdolność jelit do samodzielnej pracy) na taką skalę, że chyba przydałby się rozsądny lekarz który pomoże się tego wykaraskać.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-06, 16:38   #35
Naka_Mika
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Mają wpływ na to, jak się ma Twoja przemiana materii.
Bo przy takiej skali i okresie ich zażywania, mają długotrwały i olbrzymi wpływ na to, jaki % tego co zjadasz, jest w stanie się przyswoić.

Rozumiem.
Niestety nie potrafię Ci pomóc.
Myślę że po 7 latach zażywania takich środków, to już jest problem i psychiczny i fizyczny (zdolność jelit do samodzielnej pracy) na taką skalę, że chyba przydałby się rozsądny lekarz który pomoże się tego wykaraskać.
rozumiem..
mam słuszne obawy

nigdy nie będę już mogła się cieszyć jedzeniem

-Martin Lechowicz
Stary 2015-08-09, 15:49   #36
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Naka_Mika Pokaż wiadomość
rozumiem..
mam słuszne obawy

nigdy nie będę już mogła się cieszyć jedzeniem
Czyli uważasz, że jesteś stracona?
Nie będziesz walczyć o siebie, swoje zdrowie, normalne życie?
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-10, 00:21   #37
Naka_Mika
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
Czyli uważasz, że jesteś stracona?
Nie będziesz walczyć o siebie, swoje zdrowie, normalne życie?
walczę
teraz nie biorę żadnego świństwa
ale obawy jak były tak są
nawet silniejsze

nadzieję też szlag trafił

pozostaje mi obserwować co się dzieje
na razie jeszcze za krótko to trwa
nie wiem też jak długo
i czy w ogóle wytrwam

-Martin Lechowicz
Stary 2015-08-12, 07:32   #38
Dor Blu
Raczkowanie

Naka_Mika a może chociaż spróbuj odstawić te tabletki na tydzień? Jak sobie nie będziesz sama radzić to idź do lekarza.
Ale to nie jest tak, że nic już się nie da uratować. Ja też miałam problemy z wypróżnianiem, strasznymi wzdęciami i gazami po ed przed ok. 2-2,5 roku. Myślałam, że to nigdy nie minie, ale uzbroiłam się w cierpliwość. Teraz jest super - jak ręką odjął.
Dor Blu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-12, 16:50   #39
Naka_Mika
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dor Blu Pokaż wiadomość
Naka_Mika a może chociaż spróbuj odstawić te tabletki na tydzień? Jak sobie nie będziesz sama radzić to idź do lekarza.
Ale to nie jest tak, że nic już się nie da uratować. Ja też miałam problemy z wypróżnianiem, strasznymi wzdęciami i gazami po ed przed ok. 2-2,5 roku. Myślałam, że to nigdy nie minie, ale uzbroiłam się w cierpliwość. Teraz jest super - jak ręką odjął.
teraz nic nie biorę, kupiłam doraźnie jakieś ulgix laxi, raz wzięłam, a póki co "jestem czysta"
ale boję sie, że nie spalam nic..
że będę tyć od tego...
mimo, że powinnam
ale nie chcę od czegoś takiego nabierać masy...
:<

-Martin Lechowicz
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości