![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Dot.: Kolczyki u małej dziewczynki
Zresztą, tak samo rażą mnie stroje dla dziewczynki, wzorowane na strojach nastolatkowo-dorosłych. Nabijane ćwiekami spódniczunie, bluzeczki ze świecącym napisem LOVE, Hannah Montana na ubrankach dla niemowlaków....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Love to jeszcze ... ale ostatnio miałam w ręku taką z napisem "sexy" w rozmiarze 92
![]()
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
A to ja widuję koszulki dla nastolatek/kobiet z napisem "Córeczka tatusia" - i jak to rozumieć?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
...ciekawe czy jest wersja alternatywna "syneczek mamusi" , na pewno byłaby chętnie kupowana niektórym na prezent
![]()
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
Nie wiem, ale widziałam też Córeczka mamusi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Hej Dziewczeta
![]() Pokusze sie i napisze swoje zdanie na ten temat ![]() mnie sie podobaja kolczyki u niemowlakow i nie widze nic w tym zlego. Sama zamierzam za jakies 2 tyg przekluc (oczywiscie u kosmetyczki) uszy dla corki. Bedzie miala wtedy 8 miesiecy. ![]() ![]() ![]() Kazdy ma prawa dokonywac wyborow zwiazanych z ich wlasnym dzieckiem, i nie ma co tego krytykowac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
A co pogrubionego już tak totalnie uogólniając (bo i Ty uogólniłaś), mam rozumieć, że jeśli będę miała kaprys (bo chyba inaczej tego nazwać nie można) zrobić swojemu dziecku tatuaż, obrzezać swoją córkę czy zrobić cokolwiek innego, to wszystko będzie w porządku? Bo to moje dziecko, więc mam prawo robić wszystko, na co tylko przyjdzie mi ochota? Czasami żałuję, że z pewnymi decyzjami rodzice nie mają obowiązku czekać, aż ich dziecko będzie na tyle rozumne, żeby decydować o pewnych kwestiach. A tak już do tematu - ja miałam przekłute uszy w wieku 7 lat, bo sama bardzo chciałam i uważam, że to ta dolna granica. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() I nie, nie każda dziewczynka chce mieć uszy przekłute ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam byłam wdzięczna swojej mamie, że zostawiła mi tą decyzję. Nie chciałam kolczyków jako nastolatka, moje niektóre koleżanki też nie. I teraz znam takie, które nie chcą, ale też takie, które dumnie prą do kosmetyczki i cieszą się ze swojej samodzielnej, dorosłej decyzji ![]() Moja koleżanka, w szóstej klasie przestała chcieć mieć kolczyki (a miała od niemowlęctwa) więc wyciągnęła i dziurki jej zarosły. Niedawno sobie przekłuła i teraz ma krzywo, bo jednak nie całkiem się zrosło i jedna dziurka jest większa od drugiej. Może nosić tylko wkrętki, bo przy dłuższych bardzo to widać.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2010-08-09 o 19:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A jesli chodzi o te slowa "Kazdy ma prawa dokonywac wyborow zwiazanych z ich wlasnym dzieckiem, i nie ma co tego krytykowac" to mialam zupelnie co innego na mysli niz Ty zrozumialas ![]() ![]() Ja rozumiem, ze ktos moze miec inne zdanie ale nie musi narzucac go innym, tolerancja to sie nazywa. Mnie sie moze nie podobac np jak ubierasz swoje dziecko co nie znaczy, ze musisz nagle wymienic mu cala szafe, bo ja mam inne zdanie (czysto hipotetyczny przyklad) ![]() Po to samo, po co kilkuletniemu dziecku kolczyki ,czyli wlasnie dla ozdoby ![]() Edytowane przez Maribella Czas edycji: 2010-08-09 o 19:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Różnica polega na tym, że niemowlak sensu ozdabiania nie pojmuje, nie on czuje się ozdobiony.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2010-08-09 o 19:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Pewnie ze nie kazdy chce miec przeklute uszy. Biedne niemowlaki tak je okaleczac;/. Po co narazac swoje dziecko na niepotrzebne cierpienie (zwlaszcza w razie powiklan) z reszta nikt nie daje gwarancji ze powiedzmy taki kolczyk sie nieodepnie. A jak dziecko go polknie?;/ Mysle, ze wiekszosc tych mamusiek ktore przebijaja dziecia uszy wiecej czasu spedzaja na malowaniu tisow niz patrzeniu na to, co dzieje sie z jego bizuteria;/.
Ja bym wcale nie byla szczesliwa jak by matka w wieku niemowlecym przekula mi ktorakolwiek czesc ciala a jeszcze jakby to bylo niesymetrycznie co tez sie zdarza.... masakra jakas. I jeszcze mialabym zafundowane wydarzenie ktoregobym pewnie raczej niepamietala. Niemoglabym przyjsc do szkoly i powiedziec dziewczyna "patrzcie co mam", niemoglabym sie tym cieszyc, bo jak sie cos ma od zawsze to nie ma juz tych emocji. Dla dziecka jest wazne poznawanie swiata, zagladanie w kazdy zakamarek, dziecko mysle, ze chce widziec jak dokonuja sie rózne rzeczy jak to wyglada od kuchni, ze moga zobaczyc pistolet do przekluwania uszu, wybrac kolczyki sposrod tych, ktore pokazuje pani kosmetyczka a nie, ze robi to za nie matka. Po co im to zabierac? Jestem przekonana ze niejedno z tych dzieci bedzie wprowadzone w blad i bedzie myslalo, ze czlowiek z kolczykami poprostu sie rodzi... Ja swoje uszy mialam przekute tuz po pierwszej komunii, mysle, ze to byl wiek w sam raz na to wydarzenie. Jesli mialabym 6letnie dziecko i bardzo by chcialo to chyba raczej bym sie zdecydowala |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
Linka, teraz ty uogólniasz. Nie każda matka przekłuwająca maluchowi uszy to tipsiara (w negatywnym znaczeniu słowa)
![]() Ale zwróciłaś uwagę na jedną istotną rzecz - dziecko może połknąć taką ozdobę (i błagam, nie piszcie, że kolczyk się nie odepnie - mnie samej nieraz spadł i kolczyk, i wkrętka, choćby nie wiem jak super ciasna). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Ja przekłuwanie uszu dzieciom postrzegam podobnie, jak robienie makijażu - nie wiem, co miałoby mieć na celu.
Sama przekłułam uszy u kosmetyczki, jak skończyłam 5. albo 6. klasę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21262306]Linka, teraz ty uogólniasz. Nie każda matka przekłuwająca maluchowi uszy to tipsiara (w negatywnym znaczeniu słowa)
![]() Ale zwróciłaś uwagę na jedną istotną rzecz - dziecko może połknąć taką ozdobę (i błagam, nie piszcie, że kolczyk się nie odepnie - mnie samej nieraz spadł i kolczyk, i wkrętka, choćby nie wiem jak super ciasna).[/QUOTE] Wlasnie ![]() Ja wyraznie napisalam ze zamierzam przekluc a nie, ze napewno to zrobie. Chcialabym ale troche mam stracha, co do tego jak sie bedzie goic i wlasnie te wypadanie kolczyka najbardziej mnie przeraza. To ma byc dyskusja na poziomie, bo kazdy ma inne zdanie, ktore powinno byc szanowane, a widze, ze sie w niektorych postach wkradaja obrazliwe slowa typu (tipsiara i chore ambicje) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
ja o nikim nie napisalam tipsiara to juz same dziewczyny wymyslilyscie. chodzilo mi tylko, ze osoby ktore X czasu poswiecaja na "upiekszanie" samej siebie miedzy innymi malujac tipsy, makijaz, solarium, maniciure, pediciure, serum itd, czesto pozniej nietylko siebie chca "upiekszac" i tez z takiego bejbe chca robic gwiazde a to dziwacznie ja nazywajac a to przekluwajac dziecku uszy. Matki w tym momencie nie kieruja sie dobrem dziecka bo nie zastanawiajac sie nad tym ile czasu musza poswiecic (24h/dobe) na to aby dopilnowac dziecko aby nie zjadlo lakieru z paznokci czy nie zadlawilo sie kolczykiem czy nawet ile pozniej bedzie stalo w kolejce w urzedzie aby zmienic swoje imie. Raczej same sa niedowartosciowane i tymi dziwacznymi zabiegami chca to nadrobic.
Znajac kilka kobiet i majac porownanie niestety moja teoria sie sprawdza i widze czyje dzieci w wieku kilku miesiecy maja kolczyki w uszach a czyje nie tak samo jest ze wspomianymi imionami. Kobieta, ktora ma cos w glowie raczej nawet przez chwile nie pomysli o tym zeby sprawiac niepotrzebny bol wlasnemu dziecku. Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Moja corcia ma 13 mc i ma przekute uszka od samego poczatku niemam problemow.
Wczesniej nasluchalam sie roznych opinie ale tylko wysluchalam i podjelam decyzje.
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
Wygląda to dziwacznie u malucha, który ledwo co chodzi, a kolczyki w uszach ma. Wg mnie są to ozdoby dla większych dziewczynek, około 8 lat.
A sama mam od 4 roku życia. Edytowane przez 201611241302 Czas edycji: 2010-08-10 o 09:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
zadziwia mnie tylko dlaczego piszecie, że przekłucie uszu nie boli, przy każdym innym ukłuciu dziecko płacze, a to akurat nie boli, dziwne to jest
![]() dla mnie kolczyki u niemowlaka są takim samym absuredem jak obcasy u czterolatki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
dodam swoje cztery grosze do tej dyskusji, widze ze mamy sie goraczkuja
![]() Ponadto wydaje mi sie ze starsze dziewczynki gorzej znasza bol, dotykaja uszkow itd, maluchy nie do konca sa swiadome, pewnie ktoras z was napisze, ze wlasnie o to chodzi, ze przekulam jej uszy, a ona moze by tego nie chciala, ale to moja corka, wiec ma moje geny i na pewno bedzie zadowolona jak podrosnie ze ma kolczyki ![]()
Moje dwa M&Msy: Maja 15.05.2009 Mikołaj 18.12.2011 Dieta (znowu): 178 cm / 64kg Cel pt. "wakacje w sexy ciele" do 1.06 - 9 kg (55kg) ![]() Edytowane przez Karola_82 Czas edycji: 2010-08-10 o 10:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny,tez chcialabym zabrac glos w tej sprawie
![]() To oczywiscie decyzja rodzicow i ja nie uwazam bynajmniej,ze jest to okaleczenie...Niektore dziewczyny pisza,ze powinno sie dziecku zostawic decyzje-o checi posiadania kolczykow.Ja sama mialam przekuwane uszy w wieku 6-7 lat i nie pamietam czy bolalo,bo to jednak dawno bylo.. Mam mlodsza siostre,ktora bardzo zapragnela miec kolczyki ![]() ![]() Po tym incydencie to i ja sie zdenerwowalam ale kosmetyczka byla bardzo opanowana i jakos sobie dala z ''nami'' rade ![]() Moja przyjaciólka przebila swojej 10miesiecznej córce uszy,nie bylo zadnych powiklan,mala nawet za specjalnie nie plakala o dziwo ale troche pomarudzila i gdy tak patrze na nia,to wydaje mi sie,ze sa plusy przbijania uszu u malych dzieci...Ominal ja caly ten stres przed przekluwaniem i nawt jesli ja to bolalo,to po kilku dniach juz o tym nie pamietala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
ja jestem na nie-moze nie tyle ze wzgledów estetycznych co higienicznych:
-pistolet do przekłuwania uszu jest wielorazowego użytku,nie da się go wysterylizować i co z tego że kolczyki sa niby sterylne jak po zetknięciu z pistoletem ta sterylność tracą -materiał z którego sa robione kolczyki antyalergiczny wcale nie jest -to zwykła stal chirurgiczna zawierająca nikiel-najczęsciej uczuląjący materiał -kolczyki posiadają taką budowe że wręcz uniemożliwiają higieniczne gojenie-zaciskowe motylki utrudniają wyczyszczenie kolczyka ,zbiera sie na nim limfa i wszystko co się do niej przyklei-zwiększają ogromnie ryzyko infekcji -polecane do pielegnacji są zazwyczaj spirytus i woda utleniona-obydwa środki nie nadają sie do długotrwałego pielegnowania przekłucia -a pozatym pistolet wstrzeliwujac kolczyk w ucho rozrywa tkankę co powoduje długie gojenie często z niekontrolowanym ziarninowaniem tkanek reasumując trzba być lekkomyślnym żeby tak mały organizm wystawiać na tak wielkie ryzyko zakażenia w trakcie zabiegu a koronnego argumentu że tak małe dziecko to nie boli bądź o bolu zapomni jest dla mnie poprostu idiotyczny
![]() |
#53 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
A nie boicie się mamusie, że dziecko połknie kolczyk?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
![]()
No właśnie, nie wyobrażam sobie by moje "żywe" (czyt. półtoraroczne, ruchliwe, odkrywające swoje ciało, ciekawe wszystkiego co nowe) dziecko miało kolczyki. Chociażby z obawy przed połknięciem czy zahaczeniem.
Pomijając już kwestie czysto estetyczną - nie robią na mnie wrażenia zakolczykowane maluchy. Nie rzadki to widok, dziecko w wózku czasem jeszcze nie siedzące ale kolczyki w uszach, albo dwulatka idąca ze smokiem w buzi, ale z wiszącymi kolczykami. W takich przypadkach jestem na nie. Ot nie podoba mi się to i tyle.
![]() |
#57 |
Zakorzeniona
|
Ale po co ozdabiać tak malutkie dziecko? Żeby ludziom na ulicy się podobało i żeby mamusia była zadowolona? Nie mogłabym dać przekłuć uszy pistoletem tak małemu dziecku. Nie dość, że to boli (i nie wmawiaj mi, że to mało bolesny zabieg, bo skąd wiesz, jaki poziom bólu odczuło wtedy Twoje dziecko?). A poza tym właśnie - bałabym się, że dziecko połknie kolczyk, bo jest to bardzo możliwe. Naprawdę, niektóre matki chyba nie zastanawiają się nad tym, co robią. Straszne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Starsze dzieciaki - jeśli rodzice się godzą - to czemu nie, ale osobiście nie przebiłabym uszu swojej córce poniżej 12-13 lat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 7 letnie dziecko to już czuje, niemowlak nie ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
choć rodzice przekuli mi uszy jak byłam mała, chyba z 4 lata miałam i tylko przez krótki czas nosiłam kolczyki, ale nie pamiętam tego
![]() |
![]() |
#60 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ale niezgadzam sie ze pistolet jest nie czysty! Jakie kolczyki uniemozliwiaja gojenie sie ?no chyba ze zwykle z kiosku to co innego!tymabrdziej ze kolczyki sa paro dniowe i pozniej zmienimy na te wlasciwe. i ja nigdy nie slyszalam zeby przemywac swieza rane spirytusem co to za bzdura!! I nie uwazam zebym byla lekkomyslna poprostu jak komus to sie nie podoba to niech tego nierobi.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:13.