![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Żywe zwięrzeta w paczkach !!!!!!
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Oto "nasze" podejscie do zwierzat ,powinno byc to zabronione i tyle bez wzgledu na to jakie to zwierze czy to pies czy ślimak.
Sama kupując np. slimaki czy krewetki tak kombinuje abym mogła je sama odebrać a jesli nie mam takiej mozliwosci to czekam az pojawi sie okazja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ogóle nie rozumiem, jak takie zwierzęta moga zostawać na poczcie? przecież w przypadku nieodebrania przesyłki paczka jest odsyłana z powrotem do nadawcy. Żeby nie było nieporozumień - oczywiśćie najlepiej byłoby, gdyby ptaszki latały po niebie a kotki i pieski chodzily wolno po swiecie, ale jest jak jest. I jesli hodowca zapewnia dobre warunki przewozu, a zwierzę jest odbierane to nie ma co lamentować.
![]() |
![]() |
#34 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#35 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Ale przepraszam, czy któraś z Was zrewidowała 100 czy 1000 przesyłek pocztowych z ptakami, że wie że nie mają wystarczającej ilości jedzenia, picia, mierzyła czas dotarcia każdej przesyłki i robiła wywiad ze zwierzęciem jak się czuło podczas podróży?
Lepiej, żeby ptak miał duży karton, po którym wala się ziarno, odchody i gąbki z wodą, a sam ptak co trochę podrywał się instynktownie do lotu i obijał o tekturę? W małym pudełku, gdzie nie ma możliwości poderwania się ptak nie zrobi sobie takiej krzywdy, jaką może zrobić w za dużym pudełku. Poza tym jak wspominała eyo - którą w pełni popieram w wypowiedzi - zwierzę nie ma świadomości bycia - więc owszem, odczuwa ból fizyczyny, ale nie cierpi z powodu, nie wiem, poczucia zamknięcia w małym pudełeczku. Trochę luzu dziewczyny, gdyby było sporo przypadków śmiertelnych z pewnością zmienionoby przepisy lub całkowicie zakazano przesyłki zwierząt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
A wy jestesce wszystkie kurna optymistki. Bo są przepisy i na pewno są one korzystne dla zwierząt.
Buahahaha. Ile z Was widzialo transport koni na rzeź? w jakich warunkach jadą po kilkanascie godzin do włoch? a przeciez wywóz zwierząt na mięso jest legalny. Ja nie wiem, niektórzy nie mają pojęcia jak wygląda sytuacja zwierząt w tym kraju.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Rosiaczku, jak nic musisz zafundować sobie podróż taką paczuszką. Nie martw się włożymy Ci gąbkę z wodą, luzik ![]()
![]() |
![]() |
#41 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wywóz koni widziałam, sytuację w ubogich schroniskach też i byłam świadkiem katowania zwierząt. Podpisywałam petycje w tej sprawie i starałam się interweniować. Ale wg mnie nie ma co porównywać, tam zwierzęta są jawnie katowane. Cytat:
A ty sobie tak podróżowałaś, że proponujesz mnie? Będziesz mogła rozłożyć ramiona, zadbamy. jeśli macie jawne dowody, to idźcie na policję, zgłoście to do TOZu - oni zareagują. nie ma co gdybać i rozpaczać jak się nie wie dokładnie jak jest. przeszkadza Wam - to zróbicie dochodzenie, niech nie kończy się na gadaniu i płakaniu. Edytowane przez rosiek Czas edycji: 2010-03-01 o 17:58 Powód: literówki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
JEZUSMARYJA to weźcie sobie te ptaki włóżcie do ogromnych pudełek i woźcie je rowerem albo na plecach.
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
ta, policja zareaguje. mala szkodliwosc spoleczna czynu - co bylo niejednokronie już udowodnione, przy sprawie zakatowanego Ozziego, czy koni z poderżniętym gardłem przez wlasciciela, wczesniej wychodzonych do granic mozliwosci.
TOZ - owszem, reaguje, ale nie ma prawa odebrać zwierzaka wlascicielowi. toz moze tymczasowo zabrac zwierze, wyleczyc, nakarmic i musi zwrócic włascicielowi-katowi. Sprawy o znecanie sie nad zwierzetami rzadko doprowadzane są do konca, wyroki są smiesznie niskie, kary pieniężne też. znęcac sie nad zwierzętami w Polsce mozna bezkarnie na wiele sposobów. są fundacje, są organizacje ale to kropla w morzu potrzeb.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Więc jeśli komuś zależy to może chociaż próbować. A tu widzę machanie ręką - policja nic nie zrobi, TOZ też nie za dużo. Petycje, wystąpienia, działanie przynoszą efekty, tylko ludzie za szybko się wypalają albo w ogóle nie podejmują trudu - czy jest więc na co narzekać? Samo się nie zrobi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Do autorki: Ja sama byłam zdziwiona jak można wysłać zwierzę pocztą, ale tak się robi. albo takim Tak samo zamyka się gołębie pocztowe i wywozi dalej a potem się je wypuszcza i one wracają sobie do domu (mam nadzieję że wiecie o co chodzi). Albo powiedzcie mi jak się wozi ptaki na wystawy? Ładuje się w karton ewentualnie w klatkę ale to chyba rzadkość. Zwierzę wiezie się w takim czymś http://www.allegro.pl/item928967414_...ska_anpol.html http://www.allegro.pl/item932599120_...ow_drobiu.html A raz sama widziałam jak wieźli gołębie w zamkniętej ciężarówce a w środku klatki.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Człowiek dlatego jako istota świadoma powinna sobie zdawać sprawę jak to jest gdy paczka zagubi się na poczcie, jaki to stres dla zwierząt w paczce. Wystarczy odrobina empatii. Ale niektórzy nie mają jej za grosz. Byle mnie było dobrze... ![]() Gdzie jest problem poświęcić się troche i pojechać po zwierze? To takie trudne? Zobacz w takim razie jak się zachowują Twoje psy gdy wychodzisz z domu? Zwierzęta też mają jakąś świadomość istnienia. Jest ona co prawda zupełnie na innym poziomie, ale jest. Nikt się nie rzuca. Jest poruszony temat i tyle. Dla mnie to jest bestialskie i będzie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mnie chodzi nie o konkretny przypadek tylko ogólnie o przesyłanie zwierząt. Nikt nie powiedział, że ktoś zrewidował chociaż jedną paczkę. Ale mam znajomą na poczcie i wiem mniej więcej jak to wszystko się odbywa.
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() post osoby, ktora nie rozumie - o co ta "afera" - nie nadaje sie do komentowania... ![]() wszystkich, którzy myślą, że przepisy są w porzadku, że prawo jest OK- zapraszam- chociażby na dogomanię -każdego dnia przybywa tragicznych historii - spojrzcie - 1. oto jak swoją sukę załatwiła nauczycielka - tak, tak - młoda pani nauczycielka - http://www.dogomania.pl/threads/1742...atujmy-resztAE 2. z miłości do zwierząt??? http://www.dogomania.pl/threads/1730...otrzebna-POMOC http://www.dogomania.pl/threads/1796...ALCZAE-O-ZYCIE kilka dni temu - http://www.dogomania.pl/threads/1808...-chorych-psA-w a tu przypadki ludzkiego okrucieństwa - przykro przyznac, ze nie są rzadkością - UWAGA - drastyczne zdjęcia - http://www.sowz.org/index.php?id=drastyczne mamy na Wizazu watek z petycjami - w ostatnim poscie jest gotowy tekst petycji, ktora wysylamy do wloskiego ministra rolnictwa - dotyczaca koni wywozonych na rzeź - te konie jada tam głównie z Polski - PROSZĘ ZAJRZYJCIE - http://pretty.wizaz.pl/forum/showthread.php?p=17428279 ...dla tych, którym te obrazy wydają się niczym z innego świata - rozejrzyjcie się - zanim wygłosicie kolejną herezję... która spowodowana jest tylko i wyłącznie NIEWIEDZĄ ![]() Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2010-03-01 o 18:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
jestem w kompletnym szoku, ale nie tego co robi Poczta Polska, tylko wypowiedziami niektórych osób na tym wątku
![]() szok, ze można byc az tak nieczułym.... co do samego temu, jestem totalnie przeciwna wysyłania jakichkolwiek zwierząt pocztą polską czy kurierem - jak komus zalezy sam pojedzie po zwierze - taka prawda....
![]() |
#52 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie to będzie groch o ścianę, ale zapytam - masz jakieś pojęcie o konstrukcji psychicznej zwierząt? Wiesz, co przeżywa ptak, szynszyla czy pies wrzucany nagle do jakiejś paczki, zamykany na 4 spusty, w totalnie obcym dla niego położeniu? Czy wolałabyś spędzić 2 dni na wojnie w Iraku w zapalnym miejscu, gdzie nie masz bladego pojęcia, co z tobą będzie za chwilę, czy może jednak 8 lat na plaży na Florydzie? Czyżbyś nie widziała różnicy? Ach, a jako pierwsza dama wizażu jednak łaskawie cię poinformuję, że zwierzę typu pies odczuwa podobnie jak mniej więcej 3-4 letnie dziecko - czyli na bazie emocji, bez kombinowania abstrakcyjnego ("tak, teraz mnie wysyłają, ale to tylko transport, nie ma się czego bać"). Zamknij 3-latka w klatce i prześlij pocztą. Daj mu butelkę z żarciem i czystą pieluchę. Będzie szczęśliwy i zadowolony.. Cytat:
A co do przepisów i takich tam - rzeźnie też mają przepisy, bo nam tak bardzo zależy na dobru ubijanych zwierząt. Tak samo jak na dobru transportowanych koni, gdzie część jedzie z połamanymi nogami, żywe depczą po martwych. Ale to przecież tylko konie.. Do tego i tak na rzeź.. Co i im tam, nie? Cytat:
Nie rozumiem jednego - gdzie ty wyczytałaś, skąd masz informacje, że te wysyłane zwierzęta uciekają śmierci niemalże? To jest tak, że jednemu z drugim szkoda kasy na benzynę, więc sobie wyślą zwierzęta, bo taniej. O to chodzi. Kto ma te zwierzęta niby mordować..? P.S. Jak wygląda transport zwierząt, ile przy tym ginie itd., to wiem akurat z pierwszej ręki. Nie oburzam się ot tak..
![]() |
![]() |
#54 |
Wtajemniczenie
|
i po co tyle tych wykrzynikow?
wiem, ze to nie jest standardem, ALE po cos taka opcja jak wyslanie zwierzecia poczta jest i zareczam wam, ze gdyby bylo tak straszne jak to teraz widzicie to towarzystwo opieki nad zwierzetami dawno zrobiloby z tym porzadek; wysylajacy ma obowiazek zapewnic zwierzakowi dogodne warunki 'podrozy'. poza tym myslicie ze jak kot czy pies wcisniety w jakis transporter miota sie po siedzeniach w obcym samochodzie to ma duzo lepiej niz przeslany poczta, ROWNIEZ W SAMOCHODZIE tylko dostawczym? albo jak wieziecie kota pociagiem, luzem, na smyczy? gratuluje, przeciez 'na kolankach' u pańci bedzie sie czul bezpieczniej niz w kartonie! albo... jak widzicie maczniaki czy inne robaczki w pudelkach w sklepie zoologicznym to raczej nie mowicie 'o matko, to nieludzkie, trzeba gdzies zglosic!' a predzej 'ooo fuuuj', bo przeciez zwierzeta sie klasyfikuje jako mieciutkie i kochane i obslizgle i obrzydliwe. swoja droga, moim pupilkiem jest uroczy krolik, baran francuski. i wyobrazcie sobie ze dotarl do mnie w paczce. hodowca (ktory pewnie chcial go przerobic na mieso badz futro, ale ja go skazalam na podroz w kartonie, tragedia no...) wyslal mi go w warunkach, ktore z nim uzgodnilam, idzie na poczte o 15 (do tej godziny wysyla sie zwierzeta, nie pozniej), zapewnia mu sciolke, mokra gabke, marchewki i odpowiednio duzy karton. Bazyl dotarl do mnie nastepnego dnia z samego rana, caly i zdrowy. nie to, ze jestem nieludzka, przeciwnie, staram sie zyc w zgodzie z wlasnym sumieniem, przez pol zycia bylam wegetarianka, nie uzywam skor i futer. i jest mi troche nieswojo jak czytam o tym, ze ktos psy wysyla poczta, ale tego sie raczej nie praktykuje, to jakies sporadyczne przypadki, szczegolnie od czasow tego nieszczesnego labradora o ktorym pisal ktos wyzej. popatrzcie chociazby na aukcje na allegro, przewaznie jest tam mozliwy tylko odbior osobisty.
![]() |
![]() |
#55 |
Wtajemniczenie
|
Krzyczec mi nie wolno? Tak akurat juz mam , że podnosze głos gdy cos mi sie nie podoba
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
P.S. Psów ponoć już nie można przesyłać PP. Ale nawet gdyby - chyba lepiej wieźć psa 1 dzień, z tyłu w transporterze dajmy na to, wyprowadzać go co jakiś czas na krótki spacer, pogłaskać, niż pakować z transporterm i fru na magazyn pocztowy, a potem z auta do auta. Sam fakt, że taki pies ma kogoś przy sobie bardzo wiele robi, a w głośnym magazynie pocztowym czy w typowym aucie transportowym komfort jest żaden. Stres za to przepotworny dla zwierzęcia, które sobie niczego "nie przetłumaczy".
![]() |
![]() |
#57 |
Wtajemniczenie
|
ale to nie jest forum dla krzykaczy tylko kulturalnych ludzi, ktorzy wymieniaja sie pogladami.
krzyczec na siebie mozecie na ulicy, albo na pw. ![]() edit: tak wlasnie mi sie wydawalo, ze psow juz nie mozna wysylac, takze ten temat mamy juz wyjasniony. edit2: a propos przewozenia zwierzat na tylnim siedzeniu, wiecie jak bardzo jest to niebezpieczne?
-Well, sometimes I do... Edytowane przez blonndee Czas edycji: 2010-03-01 o 19:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#59 |
Wtajemniczenie
|
fakt, mniej pracy, mniej wrazen, nuuuuda
![]()
![]() |
![]() |
#60 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:45.