Wykorzystywanie na praktykach. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-04, 10:06   #31
Rena
Zakorzenienie

Dot.: Wykorzystywanie na praktykach.

Placisz klasyczne frycowe. Jak nie pasi, to zaloz wlasna restauracje.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 10:21   #32
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Wykorzystywanie na praktykach.

Nie widzę w tym nic dziwnego. Moje praktyki trwały 8 godzin dziennie (a powinny były trwać 6), zazwyczaj była to normalna praca za darmochę - segregowanie dokumentów, wydawanie bloczków na renty (to było lata temu i wtedy banki wyglądały trochę inaczej niż obecnie), pakowanie wyciągów do kopert (od czego normalnie krwawiły nam palce ) . Raz pani kierownik sobie zapomniała o mnie i zamknęła mnie w archiwum, które ktoś otworzył dopiero po kilku godzinach - przypadkiem. Myślałam wtedy, że pęknie mi pęcherz i byłam do tego głodna i tak zdesperowana, że jeszcze godzina i nasikałabym do jakiejś bankowej kasy pancernej bez większego oporu To była jedyna rzecz, na jaką się poskarżyłam i w ramach rekompensaty dostałam 4 cukierki - krówki Miałam praktyki w banku PKO

No niestety, ale jak się niczego nie umie, a chce się tego za darmo nauczyć to trzeba ponosić wyrzeczenia. Chociaż ja sama odnosiłam się z delikatnością do moich studentów na praktykach - robiłam im krótkie, np. 1h wykłady i sio do domu, bo głównie przeszkadzali mi w pracy. Nie sądzę jednak, żeby po tych praktykach wynieśli jakąś specjalnie cenną wiedzę.
Stary 2010-03-04, 10:29   #33
Melka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Matala Pokaż wiadomość
Zawsze tak było, jest i będzie. Ja też w Starostwie myślałam, że mi w końcu postawią pantofle na biurku i każą wypastować. Przecierpiałam kilka miesięcy i się już więcej tam nie pojawiłam. Jedynie zarejestrować samochód ale to inny wydział.
Ja miałam praktyki w starostwie w wydziale komunikacji i transportu było fantastycznie, bo w archiwum zamknęli "szalonego stażystę" (nie nadawał się do kontaktów z petentem), więc wpadałam tam i wypadałam tylko po jakąś teczkę. Poza tym miałam naprawdę dużo styczności z klientem - głównie pomagałam wyspisywać im wnioski, informowałam o tym, o czym wiedziałam. I to od pierwszego dnia ! Wypisywałam też blankiety do zapłaty, naklejałam znaki legalizacyjne, kserowałam, wysyłałam faxem zamówienia na tablice itp. W systemie nie wolno było mi dziubać, bo do tego szkolenia trzeba. Kilka razy tylko dla szefowej tabelkę robiłam, na innym sprzęcie ofk.
Wiadomo, że byłam też od zrobienia kawy czy herbaty, przyniesienia wody do czajnika, ale to nie był jakiś problem, nie piły tego hektolitrami, a sobie samej przy okazji zrobiłam. No a poza tym, byłam uczona, więc fajnie się odwdzięczyć chociaż tak. Myciem naczyń mnie nie obarczały

Fajnie było, naprawdę.. Ach !
Forever I’m yours, forever I do.

4.06.2015 A&B
14.05.2017 Bruno
Melka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 12:14   #34
ulinkaaa
Zakorzenienie

Co Ci to da, ze zmienisz miejsce praktyki, skoro w nowej bedzie to samo? Praktykant to wlasnie osoba, ktora ma posprzatac, pomyc, poustawiac... Tak bylo, jest i bedzie. Kazdy przez to przechodzil.
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 13:17   #35
karolinka8900
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez blackamor Pokaż wiadomość
Witam Was.
Mam problem z praktykami. Czuję się strasznie wykorzystywana. Według mnie praktyki powinny wyglądać tak, że stoję sobie z kucharzem, a on szykuje danie i mi tłumaczy wszystko po kolei. Pozwala coś pokroić, czasami poprosi abym coś pościerała.. a wyglądają tak: zrób to, zrób tamto, nie siedź, nie stawaj sobie odetchnąć nawet na minutę, na 6 godzin pracy przerwa 15 minut..
to jest chore Chciałam iść się poskarżyć (xD), to koleżanka powiedziała, żebym tego nie robiła.. Wytrzymałabym to wszystko, gdyby pewna osoba w kuchni się po mnie nie darła ^^ Nikt mi NIE PŁACI za te praktyki i jestem chroniona przez moją szkołę, jak i przez parę osób w tym zakładzie, ale sama nie wiem czy mówić o tym komuś czy nie..
wiem co to znaczy ja tez miałam praktyki na kuchni i cigle musiałam po kucharzach sprzatac to nic przyjemnego tez jestem zdania ze praktyki powinny wyglądać inaczej ale niestety musisz się przyzwyczaić pozdrawiam
karolinka8900 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 13:19   #36
dzustam
Zakorzenienie

Jeżeli chodzi o pracę w kuchni/restauracji to radzę obejrzeć jakiś program typu reality show o prowadzeniu knajpy. Nawet właściciele nie maja czasu usiąść i kontemplować...

Co do wykorzystywania na praktykach - sama przerabiałam praktyki na studiach, staż po studiach i powiem jedno, nic by mnie tak nie zmęczyło jak siedzenie i nicnierobienie.

Moje praktyki odbywały się w jednostce samorządu lokalnego. Przeszłam kilka referatów, a dodam, że jestem pracowitą osobą, kawy nie pijam, herbatę rzadko
Na przerwę pozwalam sobie w zasadzie wtedy, kiedy 100% mogę lub specyfika zajęcia inaczej rozkłada natężenie pracy.

I gdybym tylko siedziała i notowała wydarzenia z praktyk lub stażu to moja wiedza o pewnych sprawach byłaby zerowa. A tak otrzymałam porządną dawkę doświadczenia i umiejetności.

Już nie mówię o stażu, który był piękny, wspaniały i pracowity. I wspominam go bardzo dobrze.

A gdyby ktoś narzekał, to moge powiedzieć, że ja współczuję stażystom i praktykantom Pss Społem w okręgu, w którym mieszkam. Kierownicy sklepów zmuszają takie osoby do pracy za psi grosz, każą stać po 10 godzin, ciągać najcięższe rzeczy, robić za popychadło. I norma jet zwodzenie, że za jakiś czas przejdą na umowę o pracę (czyli z 500 zl na 900...).

Co tu się dzieje, to pojęcie ludzkie przechodzi. Ale jak to mówią, ryba psuje się od głowy i jak prezes każe - sługa musi.

Edytowane przez dzustam
Czas edycji: 2010-03-04 o 13:24
dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 13:24   #37
Nieoficjalnie
Zakorzenienie

No cóż... w 90% praktyk wygląda to podobnie.

"Starzy" pracownicy w firmie cieszą się, gdy przypadnie im młoda praktykantka od odwalania czarnej roboty...

Pamiętam jak miałam praktykę w wydawnictwie miejscowej gazety. Na dzień dobry musiałam pozamiatać we wszystkich pomieszczeniach, zmyć podłogę na błysk, powycierać kurze i wypucować ksero.

Oczywiście za free, bo praktyki nie płatne.

Kolejne moje codzienne obowiązki niewiele się różniły, a nauczyć - naprawdę niewiele się nauczyłam, prawie nic.
Stary 2010-03-04, 16:39   #38
Goshia
Rozeznanie

Ja proponuję, zebys sie tak bardzo tym nie przejmowała napewno nie daj krzyczeć na siebie! Badz stanowcza, ale grzeczna
Goshia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-04, 18:07   #39
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asienka187 Pokaż wiadomość
Pamietam jak miałam praktyki w Urzedzie Skarbowym... siedziałam kilka godz. i przepisywałam jakies durne tabelki, liczby itp.
Jak nie było nic do przepisania do ciach do piwnicy do archiwum i porzadkowac tony dokumentów.

Tak to już jest na praktykach PPP (przynies, podaj, pozamiataj).

Chociaż nie zawsze. W banku i w przedsiębiorstwie było bardzo fajnie i duzo sie nauczylam. Ale US to była istna tragedia...
o pamietam jak ja mialam praktyki w Urzedzie Miasta na poczatku tez dostalam tony papierow do posegregowania, a ze sie uwinelam z tym szybko, to pozniej juz mi dali bardziej normalne rzeczy do robienia.
W banku, jak bylismy pod opieka kobiety ktora zajmowala sie praktykami, bylo ok, duzo sie mozna bylo nauczyc, ale jak nas dorwal ktos inny (a bylysmy wrecz rozchwytywane) to zaraz sie zaczynalo, a moze zrob to i tamto etc.
najlepsze praktyki mialam w prywatnym przedsiebiorstwie, przez miesiac z kumpela musialysmy prowadzic sekretariat, bo kobieta poszla na urlop
Stary 2011-10-12, 10:44   #40
justwoman
Przyczajenie

Kurcze, różne rzeczy działy się u Was na praktykach... A czy mogłybyście napisać podobne opinie i wasze wrażenia o praktykach na http://www.absolvent.pl/ocen-praktyk...za-prace/krok1 , zbieram tam opinie studentów i absolwentów, bo faktycznie niektórych pracodawców lepiej unikać, a często na forach nie pisze się takich szczegółów. Opinia jest anonimowa, uzupełnienie trwa chwilę i nie wymaga żadnej rejestracji.
justwoman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości