![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ciąża
"Powszechnie wiadomo, że aborcję powinno się potępiać, chociaż polskie prawo mówi, że gdy ciążą jest wynikiem seksu z nieletnią - czyli czynu zabronionego - można ją przerwać."
Tyle w temacie. Na prawdę jest to traktowane jak gwałt i wg prawa można usunąć tę ciążę. http://pl.wikipedia.org/wiki/Aborcja_w_Polsce
Edytowane przez lutien Czas edycji: 2010-03-12 o 13:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Aborcja to nie zabojstwo?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do polskiego prawa, to nie ja go wymyśliłam, więc się nie czepiajcie. Tak jest i koniec. Ciąża wynikła z czynu zabronionego może zostać usunięta legalnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
aha kolejny watek o aborcji...
to juz bylo..
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zresztą jakiś czas temu była afera z 14-latką, która mogła usnąć ciążę a nikt jej nie chciał przeprowadzić zabiegu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
normalnie ręce opadają ! 14 lat przecież ona sama to jeszcze dziecko! jakby od początku głową myślała a nie du.. to teraz by problemu nie miała ! a teraz powinna ponieść konsekwencje swoich decyzji bo chyba uważa się za dorosłą skoro zdecydowała się na seks. Moim zdaniem powinna powiedzieć rodzicom, usunięcie to najgorsze wyjście. Dziecko zawsze może oddać do adopcji i zajmie się nim ktoś bardziej odpowiedzialny a usunięcie ciąży w jej wieku to również zagrożenie dla niej samej - w przyszłości np. może już nigdy nie zajść w ciąże a wtedy może tak bardzo tego pragnąc................. zła się robię jak czytam takie rzeczy ! i powiem jeszcze raz, że życie jest niesprawiedliwe i już ! |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Każde przestępstwo lub wykroczenie jest jednocześnie czynem zabronionym....czyli w tym wypadku chodzi jedynie o stosunek, który był wymuszony na pokrzywdzonej. Seks z chłopakiem nie był wymuszony. ta 14 latka była rzekomo zgwałcona...tylko dlatego mogła usunąć ciąże. Poza tym to jej matka mówiła a gwałcie. Gdyby było jak mówisz każda dziewczyna poniżej 15 roku życia mogła by usunąć ciąże...a nie może. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No i do czytałam właśnie, że to prokurator decyduje, czy ciąża pochodzi z czynu karalnego czy nie.
Edytowane przez lutien Czas edycji: 2010-03-12 o 14:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Wtajemniczenie
|
Dzieci robia dzieci. Co sie dzieje z tym swiatem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Seks z nieletnią jest w przypadku nieletniej dziewczyny i chłopaka powyżej 15 r.ż. Oni oboje są nieletni więc źle wyrokujesz. Poza tym to nie prokurator decyduje a jedynie może skierować wniosek do sądu jeśli zachodzi taka konieczność.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
No dokładnie o tym mówię. Już wcześniej napisałam, że w przypadku seksu nieletniego z nieletnim to nie ma przestępstwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo jest z kradzieżą. 14-latek nie poniesie odpowiedzialności karnej za kradzież, ale to nie znaczy, że poniżej 15 roku życia można kraść bez ograniczeń i to nie jest przestępstwem. Po prostu poniżej tej granicy wieku nie odpowiada się za złamanie prawa. ---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ---------- Cytat:
![]() Polskie prawo zakłada świadomość prawną u osób mających ukończone lat 17, a w przypadku kilku szczególnych przestępstw u osób, które mają ukończone 15 lat pod warunkiem, że biegły psycholog potwierdzi, iż osoby te miały świadomość co do popełnianego czynu i jego wagi. ----------------------------------- Przestępstwa na tle seksualnym określone są w kodeksie karnym, a ten obowiązuje osoby, które: Cytat:
Cytat:
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-03-12 o 14:50 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=391477&page=4
Patrzcie tu. Wątek z grudnia. Na moje oko prowokacja.
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
Czyli w tym przypadku nie ma nawet znamion czynu zabronionego. Poza tym nawet gdyby spała ze starszym chłopakiem to on odpowiadał by przed sądem za popełnienie przestępstwa. Gdyby świadkowie potwierdzili, że spotykali się ze sobą i był to normalny związek w ogóle nie wchodziła by w temat aborcja. Co innego gdyby dziewczyna zgłosiła się na policję, że została zgwałcona...wtedy jeśli po badaniach lekarskich wersja dziewczyny się potwierdza sąd może wyrazić zgodę na przeprowadzenie aborcji. Zanim to jednak nastąpi dziewczyna musi odbyć kilka rozmów z psychologami, poradniami rodzinnymi itd. musi wiedzieć, że są inne wyjścia a aborcja jest ostatecznością. Wiesz ile młodych dziewczyn przychodzi na policję twierdząc, że zostały zgwałcone, a tak na prawdę są w ciąży ze swoimi chłopakami?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polecam wczytać się w zapisy z KK - są jasne w tej kwestii nie ma żadnych wyjątków. Cytat:
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Klarissa, najpierw przeczytaj dokładnie co napisałam a później odpowiadaj. Z racji tego, że robi się tutaj zamęt i ludzie, którzy nie wiedzą co piszą uciekam stąd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki Klarissa za wyjaśnienie bardziej rzeczowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Przepraszam za offtop, ale tak przeczytalam i troche zdziwily mnie komentarze, ze jak ktokolwiek smie pisac cokolwiek zlego /(aborcja itp) skoro niektore z dziewczyn staraja sie zajsc w ciaze.
Nie mozemy wypowiadac sie na takie teamty poniewaz Wy staracie sie zajsc w ciaze? A moze nie zrozumialam? * I mam nadzieje, ze oczywiscie szybko zajdziecie i bedziecie tryskaly radoscia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Oboje ponoć mają 14 lat - to teraz pytanie - kto kogo zmolestował? ![]() Cytat:
Nie, nie zabójstwo, tylko pewna decyzja, mniej lub bardziej słuszna. Dziewczyny, PROWOKACJA aż żal tyłek ściska ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Przeczytałam dokładnie, wiem co piszę i odpisałam zgodnie ze stanem prawnym na dziś obowiązującym, podpierając się odpowiednimi fragmentami z ustawy Kodeks Karny.
![]() |
#52 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;17826109]Mnie też ręce opadły, bo...
Oboje ponoć mają 14 lat - to teraz pytanie - kto kogo zmolestował? ![]() Nie, nie zabójstwo, tylko pewna decyzja, mniej lub bardziej słuszna. Dziewczyny, PROWOKACJA aż żal tyłek ściska ![]() A czym jest aborcja? Pozbyciem się problemu? Co by było gdyby Twoja mama chciała "pozbyć się problemu"? Nie chcę tutaj nikogo obrażać, ale gdyby aborcja nie była zabójstwem byłaby dostępna dla wszystkich. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
W takim razie przytocz mi fragmenty kk, gdzie o tym mowa. Poza tym jest jeszcze kpk gdzie jest mowa o psychologu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- Cytat:
![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-03-12 o 15:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
jak zawsze trafiam na watek za późno.
od jutra rzucam pracę i będę resocjalizowac młodych ludzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
tragedia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ale jak ktos decyduje sie na ten krok to pewnie ma swiadomosc konsekwencji... co ja czeka etc... ![]()
![]() |
![]() |
#59 | |
stary jednooki dachowiec
|
Cytat:
Można usunąć ciążę, jeśli jest uzasadnione podejrzenie, że pochodzi z czynu zabronionego. Seks z nieletnią to nie gwałt, ale czyn zabroniony i owszem. Zatem można w świetle prawa polskiego usunąć ciążę spowodowaną seksem z nieletnią. Abstrahuję w tym momencie od kwestii moralnych. Edit: Ech... W ogóle nie zauważyłam drugiej strony wątku. Co do prawa, jest tak, jak pisze Klarissa, martita się myli.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
Edytowane przez srebrnykot Czas edycji: 2010-03-13 o 09:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | ||
Zakorzenienie
|
o matko
![]() ktos tu ma bujną wyobraznie ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:47.