Ciąża - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-12, 13:51   #31
lutien
Wtajemniczenie

Dot.: Ciąża

"Powszechnie wiadomo, że aborcję powinno się potępiać, chociaż polskie prawo mówi, że gdy ciążą jest wynikiem seksu z nieletnią - czyli czynu zabronionego - można ją przerwać."
Tyle w temacie. Na prawdę jest to traktowane jak gwałt i wg prawa można usunąć tę ciążę.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Aborcja_w_Polsce
(Katharine Hadley )

Edytowane przez lutien
Czas edycji: 2010-03-12 o 13:53
lutien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-12, 13:53   #32
Asiuulka89
Zakorzenienie

Aborcja to nie zabojstwo? a co niby ? przyjemnosc tak? aborcja owszem ale w sytuacjach ktore sa poparte twardymi argumentami np plod zagrazajacy matce, badz gwalt. ale jesli sie idzie do lozka i to w takim wieku to trzeba liczyc sie z konsekwencjami (jak juz wczesniej pisalam) a nie myslec ze aaaa najwyzej usune . debilizm
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-12, 13:56   #33
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Asiuulka89 Pokaż wiadomość
Aborcja to nie zabojstwo? a co niby ? przyjemnosc tak? aborcja owszem ale w sytuacjach ktore sa poparte twardymi argumentami np plod zagrazajacy matce, badz gwalt. ale jesli sie idzie do lozka i to w takim wieku to trzeba liczyc sie z konsekwencjami (jak juz wczesniej pisalam) a nie myslec ze aaaa najwyzej usune . debilizm
To czy zabójstwo to zależy od poglądów dane osoby.
A co do polskiego prawa, to nie ja go wymyśliłam, więc się nie czepiajcie. Tak jest i koniec. Ciąża wynikła z czynu zabronionego może zostać usunięta legalnie.
(Katharine Hadley )

Stary 2010-03-12, 13:58   #34
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

aha kolejny watek o aborcji...
to juz bylo..

...noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu).

aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-12, 14:11   #35
martita_891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
"Powszechnie wiadomo, że aborcję powinno się potępiać, chociaż polskie prawo mówi, że gdy ciążą jest wynikiem seksu z nieletnią - czyli czynu zabronionego - można ją przerwać."
Tyle w temacie. Na prawdę jest to traktowane jak gwałt i wg prawa można usunąć tę ciążę.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Aborcja_w_Polsce
Źle to interpretujesz. Czyn zabroniony - w tym przypadku tylko i wyłącznie GWAŁT.

SYNEK

I ZNÓW SERCA MAM DWA
martita_891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-12, 14:14   #36
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martita_891 Pokaż wiadomość
Źle to interpretujesz. Czyn zabroniony - w tym przypadku tylko i wyłącznie GWAŁT.
Ale co tu interpretować Czyn zabroniony to czyn zabroniony (gwałt, seks z nieletnią, kazirodztwo).
Zresztą jakiś czas temu była afera z 14-latką, która mogła usnąć ciążę a nikt jej nie chciał przeprowadzić zabiegu.
(Katharine Hadley )

Stary 2010-03-12, 14:15   #37
kularek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sylwestera Pokaż wiadomość
Tylko że ona jeszcze nie wie że ja wiem

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

Nie jest chora. Ma tylko 14 lat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!
Rodzicom jeszcze nie powiedziała. Jej chłopak też jeszcze nie wie! Ma tyle samo lat co ona. Zerwała z nim wczoraj.

normalnie ręce opadają ! 14 lat przecież ona sama to jeszcze dziecko! jakby od początku głową myślała a nie du.. to teraz by problemu nie miała ! a teraz powinna ponieść konsekwencje swoich decyzji bo chyba uważa się za dorosłą skoro zdecydowała się na seks. Moim zdaniem powinna powiedzieć rodzicom, usunięcie to najgorsze wyjście. Dziecko zawsze może oddać do adopcji i zajmie się nim ktoś bardziej odpowiedzialny a usunięcie ciąży w jej wieku to również zagrożenie dla niej samej - w przyszłości np. może już nigdy nie zajść w ciąże a wtedy może tak bardzo tego pragnąc.................
zła się robię jak czytam takie rzeczy ! i powiem jeszcze raz, że życie jest niesprawiedliwe i już !
kularek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-12, 14:20   #38
martita_891
Zadomowienie

Cytat:
Ale co tu interpretować Czyn zabroniony to czyn zabroniony (gwałt, seks z nieletnią, kazirodztwo).
Zresztą jakiś czas temu była afera z 14-latką, która mogła usnąć ciążę a nikt jej nie chciał przeprowadzić zabiegu.

Każde przestępstwo lub wykroczenie jest jednocześnie czynem zabronionym....czyli w tym wypadku chodzi jedynie o stosunek, który był wymuszony na pokrzywdzonej. Seks z chłopakiem nie był wymuszony.

ta 14 latka była rzekomo zgwałcona...tylko dlatego mogła usunąć ciąże. Poza tym to jej matka mówiła a gwałcie.

Gdyby było jak mówisz każda dziewczyna poniżej 15 roku życia mogła by usunąć ciąże...a nie może.

SYNEK

I ZNÓW SERCA MAM DWA
Stary 2010-03-12, 14:29   #39
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
Każde przestępstwo lub wykroczenie jest jednocześnie czynem zabronionym....czyli w tym wypadku chodzi jedynie o stosunek, który był wymuszony na pokrzywdzonej. Seks z chłopakiem nie był wymuszony.

ta 14 latka była rzekomo zgwałcona...tylko dlatego mogła usunąć ciąże. Poza tym to jej matka mówiła a gwałcie.

Gdyby było jak mówisz każda dziewczyna poniżej 15 roku życia mogła by usunąć ciąże...a nie może.
Ale seks z nieletnią jest przestępstwem, czyli jest tak samo czynem zabronionym, jak gwałt.
No i do czytałam właśnie, że to prokurator decyduje, czy ciąża pochodzi z czynu karalnego czy nie.
(Katharine Hadley )

Edytowane przez lutien
Czas edycji: 2010-03-12 o 14:35
Stary 2010-03-12, 14:35   #40
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Dzieci robia dzieci. Co sie dzieje z tym swiatem...
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-12, 14:39   #41
martita_891
Zadomowienie

Seks z nieletnią jest w przypadku nieletniej dziewczyny i chłopaka powyżej 15 r.ż. Oni oboje są nieletni więc źle wyrokujesz. Poza tym to nie prokurator decyduje a jedynie może skierować wniosek do sądu jeśli zachodzi taka konieczność.

SYNEK

I ZNÓW SERCA MAM DWA

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-12, 14:42   #42
lutien
Wtajemniczenie

No dokładnie o tym mówię. Już wcześniej napisałam, że w przypadku seksu nieletniego z nieletnim to nie ma przestępstwa.
(Katharine Hadley )

Stary 2010-03-12, 14:43   #43
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Seks z nieletnią jest w przypadku nieletniej dziewczyny i chłopaka powyżej 15 r.ż. Oni oboje są nieletni więc źle wyrokujesz. Poza tym to nie prokurator decyduje a jedynie może skierować wniosek do sądu jeśli zachodzi taka konieczność.
Seks z nieletnią jest zawsze czynem zabronionym, nie istotnym jest czy uprawiający z nią seks chłopak jest pełnoletni czy nie - popełnił przestępstwo. Jeśli byłby pełnoletni poniósłby odpowiedzialność karną, jeśli jest w wieku do 17 lat nie poniesie takiej odpowiedzialności, ale nie dlatego, że nie popełnił przestępstwa lecz dlatego, że nie podlega on jeszcze karze za nie. Podobnież ta dziewczyna - ona również popełniła przestępstwo uprawiając seks z nieletnim chłopakiem, nie poniesie jednak odpowiedzialności karnej gdyż prawo zakłada, że w tym wieku nie ma rozeznania i świadomości prawnej więc nie podlega karze.

Tak samo jest z kradzieżą. 14-latek nie poniesie odpowiedzialności karnej za kradzież, ale to nie znaczy, że poniżej 15 roku życia można kraść bez ograniczeń i to nie jest przestępstwem. Po prostu poniżej tej granicy wieku nie odpowiada się za złamanie prawa.

---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

Cytat:
No dokładnie o tym mówię. Już wcześniej napisałam, że w przypadku seksu nieletniego z nieletnim to nie ma przestępstwa.
Jest przestępstwo. Nie ma kary bo nie ma za nie odpowiedzialności gdyż prawo polskie zakłada, że w tym wieku nie mieli oni świadomości co do tego, że czyn którego dokonują jest zabroniony

Polskie prawo zakłada świadomość prawną u osób mających ukończone lat 17, a w przypadku kilku szczególnych przestępstw u osób, które mają ukończone 15 lat pod warunkiem, że biegły psycholog potwierdzi, iż osoby te miały świadomość co do popełnianego czynu i jego wagi.

-----------------------------------
Przestępstwa na tle seksualnym określone są w kodeksie karnym, a ten obowiązuje osoby, które:

Cytat:
Art. 10. § 1. Na zasadach określonych w tym kodeksie odpowiada ten, kto popełnia czyn zabroniony po ukończeniu 17 lat.
§ 2. Nieletni, który po ukończeniu 15 lat dopuszcza się czynu zabronionego określonego w art. 134, art. 148§ 1, 2 lub 3, art. 156 § 1 lub 3, art. 163 § 1 lub 3, art. 166, art. 173 § 1 lub 3, art. 197 § 3, art. 252 § 1 lub 2 oraz w art. 280, może odpowiadać na zasadach określonych w tym kodeksie, jeżeli okoliczności sprawy oraz stopień rozwoju sprawcy, jego właściwości i warunki osobiste za tym przemawiają, a w szczególności, jeżeli poprzednio stosowane środki wychowawcze lub poprawcze okazały się bezskuteczne.
Cytat:
Art. 200. § 1. Kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15 lub dopuszcza się wobec takiej osoby innej czynności seksualnej lub doprowadza ją do poddania się takim czynnościom albo do ich wykonania, podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu zaspokojenia seksualnego prezentuje małoletniemu poniżej lat 15 wykonanie czynności seksualnej.
Przy czym kodek karny nigdzie nie mówi, że kto nie ma ukończone 15 lat ten nie popełnia przestępstwa. Mówi, że odpowiedzialność karną ponosimy od 17 roku życia, a w szczególnym przypadku od 15 roku życia.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2010-03-12 o 14:50
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-12, 14:44   #44
Adrenalina88
Raczkowanie

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=391477&page=4

Patrzcie tu. Wątek z grudnia. Na moje oko prowokacja.
Stary 2010-03-12, 14:50   #45
martita_891
Zadomowienie

Czyli w tym przypadku nie ma nawet znamion czynu zabronionego. Poza tym nawet gdyby spała ze starszym chłopakiem to on odpowiadał by przed sądem za popełnienie przestępstwa. Gdyby świadkowie potwierdzili, że spotykali się ze sobą i był to normalny związek w ogóle nie wchodziła by w temat aborcja. Co innego gdyby dziewczyna zgłosiła się na policję, że została zgwałcona...wtedy jeśli po badaniach lekarskich wersja dziewczyny się potwierdza sąd może wyrazić zgodę na przeprowadzenie aborcji. Zanim to jednak nastąpi dziewczyna musi odbyć kilka rozmów z psychologami, poradniami rodzinnymi itd. musi wiedzieć, że są inne wyjścia a aborcja jest ostatecznością. Wiesz ile młodych dziewczyn przychodzi na policję twierdząc, że zostały zgwałcone, a tak na prawdę są w ciąży ze swoimi chłopakami?

SYNEK

I ZNÓW SERCA MAM DWA
Stary 2010-03-12, 14:54   #46
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli w tym przypadku nie ma nawet znamion czynu zabronionego. Poza tym nawet gdyby spała ze starszym chłopakiem to on odpowiadał by przed sądem za popełnienie przestępstwa. Gdyby świadkowie potwierdzili, że spotykali się ze sobą i był to normalny związek w ogóle nie wchodziła by w temat aborcja.
Mylisz się. Nie ma znaczenia, czy ona chciała, czy nie chciała. Seks z nieletnią poniżej 15 roku życia jest czynem zabronionym, zdanie nieletniej jest nieistotne w tej kwestii gdyż nie ma ona wg prawa rozeznania co do znaczenia tej kwestii. Chłopak nawet jakby miał 100 świadków, że ona chciała to i tak podlega karze za obcowanie płciowe z nieletnią.

Polecam wczytać się w zapisy z KK - są jasne w tej kwestii nie ma żadnych wyjątków.

Cytat:
Co innego gdyby dziewczyna zgłosiła się na policję, że została zgwałcona...wtedy jeśli po badaniach lekarskich wersja dziewczyny się potwierdza sąd może wyrazić zgodę na przeprowadzenie aborcji. Zanim to jednak nastąpi dziewczyna musi odbyć kilka rozmów z psychologami, poradniami rodzinnymi itd. musi wiedzieć, że są inne wyjścia a aborcja jest ostatecznością. Wiesz ile młodych dziewczyn przychodzi na policję twierdząc, że zostały zgwałcone, a tak na prawdę są w ciąży ze swoimi chłopakami?
Nie musi odbywać żadnych rozmów z psychologiami ani poradniami rodzinnymi. Jeśli prokutratura wyda zaświadczenie o popełnieniu przestępstwa jakim jest gwałt dziewczyna ma prawo do aborcji bez żadnych dodatkowych warunków. Jeśli nie ma ukończone 13 lat musi na to zgodę wyrazić sąd rodzinny.
Stary 2010-03-12, 14:56   #47
martita_891
Zadomowienie

Klarissa, najpierw przeczytaj dokładnie co napisałam a później odpowiadaj. Z racji tego, że robi się tutaj zamęt i ludzie, którzy nie wiedzą co piszą uciekam stąd.

SYNEK

I ZNÓW SERCA MAM DWA
Stary 2010-03-12, 14:58   #48
lutien
Wtajemniczenie

Dzięki Klarissa za wyjaśnienie bardziej rzeczowe
(Katharine Hadley )

Stary 2010-03-12, 14:59   #49
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Przepraszam za offtop, ale tak przeczytalam i troche zdziwily mnie komentarze, ze jak ktokolwiek smie pisac cokolwiek zlego /(aborcja itp) skoro niektore z dziewczyn staraja sie zajsc w ciaze.

Nie mozemy wypowiadac sie na takie teamty poniewaz Wy staracie sie zajsc w ciaze? A moze nie zrozumialam?

*

I mam nadzieje, ze oczywiscie szybko zajdziecie i bedziecie tryskaly radoscia
irsin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-12, 15:03   #50
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Izuniaa_ Pokaż wiadomość
Ręce mi opadły
Po pierwsze jej chłopak będzie mieć problem,bostosunek seksualny z osobą poniżej 15 r.ż. jest karalny!!!
Po drugie,skoro ona Ci tego nie powiedziała,to po jaką cholerę się wtrącasz?
Po trzecie sama napisałaś,że ona mówiła o byciu samotną matką,więc skąd przypuszczenie,że będzie chciała popełnić samobójstwo???

Sama mam siostrę w tym wieku i nie wiem jak można w tym wieku uprawiać seks Rozumiem,że niektóre wyglądają na 20lat,ale to ich wybór i skoro decydują się na współżycie to trzeba się liczyć z konsekwencjami... A jak się nie wie nic o antykoncepcji to się nie zabiera za seks!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jesli koleżanka poprosi Cię o pomoc,albo chociaż powie,że jest w ciąży to wtedy jej pomóż,a nie włazisz w jej życie z butami...
Mnie też ręce opadły, bo...
Oboje ponoć mają 14 lat - to teraz pytanie - kto kogo zmolestował?

Cytat:
Seks z nieletnią to nie gwałt!
Dziewczyna nie ma prawa do aborcji, ba tym bardziej rodzice nie mogą jej do tego zmusić czy też wyrazić zgody. Jeśli rodzice nie deklarują pomocy są ośrodki dla nieletnich, samotnych matek.

Poza tym dziewczyny się nie zapędziły, ABORCJA TO ZABÓJSTWO.

Nie, nie zabójstwo, tylko pewna decyzja, mniej lub bardziej słuszna.

Dziewczyny, PROWOKACJA aż żal tyłek ściska
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-12, 15:05   #51
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Klarissa, najpierw przeczytaj dokładnie co napisałam a później odpowiadaj. Z racji tego, że robi się tutaj zamęt i ludzie, którzy nie wiedzą co piszą uciekam stąd.
Przeczytałam dokładnie, wiem co piszę i odpisałam zgodnie ze stanem prawnym na dziś obowiązującym, podpierając się odpowiednimi fragmentami z ustawy Kodeks Karny.
Stary 2010-03-12, 15:06   #52
martita_891
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;17826109]Mnie też ręce opadły, bo...
Oboje ponoć mają 14 lat - to teraz pytanie - kto kogo zmolestował?

Nie, nie zabójstwo, tylko pewna decyzja, mniej lub bardziej słuszna.

Dziewczyny, PROWOKACJA aż żal tyłek ściska[/QUOTE]

A czym jest aborcja? Pozbyciem się problemu? Co by było gdyby Twoja mama chciała "pozbyć się problemu"? Nie chcę tutaj nikogo obrażać, ale gdyby aborcja nie była zabójstwem byłaby dostępna dla wszystkich.

SYNEK

I ZNÓW SERCA MAM DWA
Stary 2010-03-12, 15:06   #53
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki Klarissa za wyjaśnienie bardziej rzeczowe
Proszę bardzo.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-12, 15:07   #54
martita_891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Przeczytałam dokładnie, wiem co piszę i odpisałam zgodnie ze stanem prawnym na dziś obowiązującym, podpierając się odpowiednimi fragmentami z ustawy Kodeks Karny.
W takim razie przytocz mi fragmenty kk, gdzie o tym mowa. Poza tym jest jeszcze kpk gdzie jest mowa o psychologu.

SYNEK

I ZNÓW SERCA MAM DWA
Stary 2010-03-12, 15:08   #55
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
A czym jest aborcja? Pozbyciem się problemu? Co by było gdyby Twoja mama chciała "pozbyć się problemu"? Nie chcę tutaj nikogo obrażać, ale gdyby aborcja nie była zabójstwem byłaby dostępna dla wszystkich.
Wg mnie nie jest zabójstwem jeśli jest dokonana wcześnie, a gdyby moja mama poddała się aborcji to by mnie nie było, proste jak drut. Nie jest też zabójstwem gdy jest dokonana w granicach prawa. Przerwanie ciąży to przerwanie ciąży, a zabójstwo to zabójstwo. Nie mieszajmy pojęć.

---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ----------

Cytat:
W takim razie przytocz mi fragmenty kk, gdzie o tym mowa. Poza tym jest jeszcze kpk gdzie jest mowa o psychologu.
Przytoczyłam fragmenty. We wcześniejszej wypowiedzi. A ty jeśli chcesz się spierać, to też było by miło gdybyś podpierała się czymś więcej w argumentacji niż "bo ja tak mówię" gdyż akurat to jest mało wiarygodne. Podaj proszę w którym rozdziale KPK jest mowa o warunkach dopuszczenia aborcji

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2010-03-12 o 15:12
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-12, 15:24   #56
TmargoT
Zakorzenienie

jak zawsze trafiam na watek za późno.
od jutra rzucam pracę i będę resocjalizowac młodych ludzi.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-12, 16:51   #57
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

tragedia Ale moim zdaniem nie powinna usuwać. TAK, aborcja to jest zabójstwo!
anuszka1401 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-12, 17:13   #58
mlmFM
Rozeznanie

GG do mlmFM Send a message via Skype™ to mlmFM

Cytat:
Dziewczyna nie ma prawa do aborcji, ba tym bardziej rodzice nie mogą jej do tego zmusić czy też wyrazić zgody. Jeśli rodzice nie deklarują pomocy są ośrodki dla nieletnich, samotnych matek.

Poza tym dziewczyny się nie zapędziły, ABORCJA TO ZABÓJSTWO.
tak... aborcja to zabojstwo, chociaz w niektorych przypadkach legalne...
ale jak ktos decyduje sie na ten krok to pewnie ma swiadomosc konsekwencji... co ja czeka etc...
mlmFM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-13, 09:47   #59
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Cytat:
Tym bardziej, że chyba w tym przypadku akurat dziewczyna może się legalnie na aborcję zdecydować. Oczywiście za zgodą dorosłych osób. Ale z tego co wiem, to seks z nieletnią jest traktowany jak gwałt, a ciążę z gwałtu można usunąć.
Cytat:
Nie do końca, ale luthien jest blisko prawdy.
Można usunąć ciążę, jeśli jest uzasadnione podejrzenie, że pochodzi z czynu zabronionego.
Seks z nieletnią to nie gwałt, ale czyn zabroniony i owszem.
Zatem można w świetle prawa polskiego usunąć ciążę spowodowaną seksem z nieletnią.
Abstrahuję w tym momencie od kwestii moralnych.

Edit: Ech... W ogóle nie zauważyłam drugiej strony wątku.
Co do prawa, jest tak, jak pisze Klarissa, martita się myli.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski

Edytowane przez srebrnykot
Czas edycji: 2010-03-13 o 09:54
srebrnykot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-13, 11:49   #60
yoona
Zakorzenienie

o matko
ktos tu ma bujną wyobraznie

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

Cytat:
alez jest dostepna dla wszystkich. w niektorych krajach. znaczy ze co? u nich mozna mordować do woli?

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Wg mnie nie jest zabójstwem jeśli jest dokonana wcześnie, a gdyby moja mama poddała się aborcji to by mnie nie było, proste jak drut. Nie jest też zabójstwem gdy jest dokonana w granicach prawa. Przerwanie ciąży to przerwanie ciąży, a zabójstwo to zabójstwo. Nie mieszajmy pojęć.

---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ----------

Przytoczyłam fragmenty. We wcześniejszej wypowiedzi. A ty jeśli chcesz się spierać, to też było by miło gdybyś podpierała się czymś więcej w argumentacji niż "bo ja tak mówię" gdyż akurat to jest mało wiarygodne. Podaj proszę w którym rozdziale KPK jest mowa o warunkach dopuszczenia aborcji
zgadzam się z Klarissą i Lutien

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości