![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: PILNE: Zerwane więzadło u psa .
Cześć dziewczyny
![]() Rana wygląda dosyć ładnie, ale pies ma napady obsesyjnego lizania rany. Boję się, że ona znów się rozpadnie i wtedy never ending stooooooryyyy ![]() P.S Pozdrawiam nimfę, którą pamiętam ze świątecznego, zeszłorocznego wątku! P.S2 Zazdroszczę Wam tak grzecznych psów! Mój nieźle dał nam popalić przez te 2 tygodnie. Mimo, że jak na psa dużo rozumie to przy takich bolesnych sprawach nie da sobie przetłumaczyć, że to dla jej dobra! Edytowane przez Milena_12 Czas edycji: 2013-07-21 o 20:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() He, mój Majlo na jesieni kończy 10 lat. Nie pozwalaj psu na lizanie rany, mój wet kategorycznie zabronił. Rana swędzi, bo się goi, to bardzo uciążliwe dla psa (dla ludzi też). Mój po pierwszej operacji nic nie robił ani z opatrunkiem, ani po zdjęciu opatrunku. Natomiast teraz, po 2 operacji, po zdjęciu opatrunku lizał szwy. Wet powiedział, że może je zacząć gryźć, a jak rozwali, to kolejne szycie. Dostał kołnierz. Na początku wydawało mi to nieco 'brutalne' , ale szybko zmieniłam zdanie. Jak Majlo zaczął lizać, to go upominałam. jednak jak próbowałam mu odciągnąć pysk, to warczał. Wtedy zakładam mu kołnierz. Poczekałam trochę i ściągałam. Później znowu. Po kilku razach wystarczyło tylko moje spojrzenie i demonstracyjnie odwracał łeb ![]() Nie jeść może przez to ściągnięcie i gorąc. Ważne, że pije. Nie, tabletek żadnych nie podawaj na własną rękę. Musi przez to przejść. Kup ten kołnierz, jest niedrogi. Wygoi się i będzie śmigać jak szczeniak ![]() Życzę powrotu do zdrowia i również pozdrawiam ![]() Pisz co i jak ![]()
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Dzięki za odpowiedź
![]() Sama rana wygląda już ok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
ok, dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Kurczę ja też potrzebuję drobnej rady. Pies jest 2 tygodnie po zabiegu wstawienia implantu, wczoraj zdjęliśmy szwy co było wyzwaniem bo nie chciał się poddać bez walki. Jednocześnie był szczepiony więc i osowiały cały dzień. Dzisiaj niestety, pierwszy raz wyrwał nam się i popędził (na terenie posesji) wzdłuż ogrodzenia. Przebiegł naprawdę szybkim tempem jakieś 40 metrów zanim udało mi się go dorwać i uziemić. Do tej pory psina chodziła wolno na 4 łapach, wszelki szybszy ruch, próby przejścia z jego strony do kłusa kończyły się moją reakcją, gdyż uznawałam, że to za wcześnie. I zawsze gdy próbował coś szybciej rezygnował z używania operowanej łapy i próbował przyśpieszyć na 3. Po tej dzisiejszej akcji, sytuacja trochę się zmieniła, bo co prawda używa ciągle 4 łap w wolnym spacerze ale troszkę na tę operowaną kuleje, tak jakby chciał ją odciążyć (ale nie wygląda to tak jak przed zabiegiem, bo wtedy po prostu w ogóle jej nie używał). Czy jest się czym martwić? Czy jeżeli jutro nie będzie poprawy udać się do weterynarza? Już sama nie wiem, po prostu - dwa tygodnie pilnowania... a tu jedna akcja starczyła by się cofnął w rozwoju.
![]() ![]()
![]() |
#37 |
Przyczajenie
|
Mnie weterynarz uprzedzał, że psiak po zabiegu może jeszcze kuleć, ale mój akurat był w bardzo dobrej formie, kulał tylko dzień po zabiegu. Następne dni już były rewelacyjne, używał łapki normalnie, chociaż weterynarz przedstawiał mi czarny scenariusz, że pies może nie chcieć używać chorej łapy, że może nie chcieć na niej stawać i, że być może będzie potrzebna rehabilitacja. Byłam przerażona. Pilnowałam go najbardziej do zdjęcia szwów, ale wszystko było w porządku, czasem utykał, ale bardzo rzadko. Potem już w ogóle. Ale jak Twój się tak zerwał to zapewne przesadził, jeżeli do piątku nie będzie poprawy to wybierz się do weterynarza, lepiej dmuchać na zimne. A tak to szkoda się zamartwiać cały weekend, ja bym zapewne ciągle siedziała i myślała! Trzymam kciuki, aby było w porządku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
Ech, dzięki
![]()
![]() |
#39 |
Przyczajenie
|
Jak mój Filon zaczął kuleć to było fatalnie. Też okazało się, że ma naderwane więzadła. Po swoich doświadczeniach z przeszłości wiedziałam, że problemy ze stawami to nie żarty, więc zaczęło się szukanie odpowiedniego lekarza. Niedaleko mojego mieszkania znalazłam doktora ortopedę Michała Nowickiego, który pracuje w Vet4Pet. Ten lekarz ma naprawdę świetne podejście i pomógł mojemu pieskowi. Tylko na rehabilitację trzeba było poświęcić sporo czasu. Na szczęście teraz Filon bez żadnych problemów biega po podwórku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
Szukałam swego czasu dobrego specjalisty do mojego pieska, potrącił go samochód i do tej pory ma trochę problem z chodzeniem, myślisz że w tej przychodni Vet4pet mogli by mu pomóc?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
a kiedy potrącił go samochód?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:50.