![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
jola2243 i solaola gratki z powodu pierwszaka
![]() antilia masz osłonki to masz powód zeby je zapelnic storkami ![]() ariena i nadi 111 przecudne storaski!!!! Co do dendodrobium po przekwitnięciu dobrze go ostro przesuszyć ja swojemu tak zribiłam i na dobre mu wyszło! Edytowane przez kiniaczek31 Czas edycji: 2010-04-10 o 19:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny? Krzyżowałyście kiedyś falki? Bo ja chciałam spróbować
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Oglądam właśnie storaski w internecie i zobaczcie jakiego znalazłam, normalnie marzy mi się!! Ma któraś takiego zieloniaka?
![]() ![]() ![]() U mnie w kwiaciarniach, to zazwyczaj tylko białe i różowe, a takich pięknisiów nie ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Widziałam dziś cuda w LM ale oczywiście jako wystrój sklepu zasadzone w wielką donice zielone zolte w kropeczki albo paski różowe
a na sprzedaż już takich to nie było ![]() a w carrefourze byly storki przekwiniete ostro podlane po 19,90 ... |
![]() ![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
Jeśli chodzi o nawozy to ja mam Agrecol żel i sobie chwalę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
solaola falki w OBI były po 22 zł jednopędowe i po 30 prawie 2 pędowe.
Maja 77 tak jak mówiłam-mama też zaczyna mieć fizia na punkcie storczyków ![]() ![]() Jak podlewasz swoje storczyki? Też chcę by moje puszczały takie pędy! Jaką wodę używasz, trzymasz je w osłonkach czy na keramzycie? Jak często podlewasz i jakim sposobem? I na jakim oknie je trzymasz? ![]() Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-04-10 o 20:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
EwelinQsia dzięki
![]() Maja 77 Twój też jest bardzo ładny i jakie duże płatki ma. Nadi111 witaj, śliczny ten Twój brudasek jest ![]() ![]() Ariena przepiękny ciapek, dobre oko ma Twoja mama ![]() Callanthe ja nigdy nie krzyżowałam falków, może poszukaj informacji na Forum Ogrodniczym albo na FloraForum. Edytowane przez monis21 Czas edycji: 2010-04-10 o 21:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Witam, mam pytanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() ![]() ![]()
#40 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj w jednej widziałam okaz gigant z 3 wielkimi kwitnącymi łodygami. A skąd jesteś? Może zaraz u Ciebie będzie ich zatrzęsienie? ---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ---------- Cytat:
![]() |
#41 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#42 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ten brudasek to tak na pocieszenie od TŻ, bo upatrzyłam sobie ciapka w identycznych kolorach, ale już go nie było ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
dziekuje za pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję za odpowiedź.
![]() Twój sposób podlewania mnie zadziwia-twardą wodą i mimo to tak rosną. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Wg mnie dobre jest okno północne, zachodnie też może być ale jak słońce będzie mocno grzać to musisz cieniować żeby nie popaliło. Ja swoje w zimie też trzymam na południowym oknie ale już kilka przestawiłam (na wspomnianą półkę) bo chyba słonko już je dorwało.
Moja metoda podlewania zadziwia i mnie samą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#48 |
Zadomowienie
|
Pochwale Wam się moim fioletowym, albo różowym (nie pamiętam)wypuszczającym, chyba 3 korzonki, nie znam się
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
Przyczajenie
|
Kurczę, dziewczyny mam chyba dylemat z moim storczykiem, na zdjeciach jest mój wariat. Odkąd go dostałam nie kwitnął drugi raz a teraz jak widzicie prawdopodobnie wypóścił odnózkę, poza tym wypuszcza masę nowych korzeni i ma coś zielonego w doniczce. W związku z tym mam do Was pytanie, czy mam go moze przesadzic? Czy zostawić tak jak jest? Czy to zielone coś w doniczce działa na jego korzyść?
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A na drugim zdjęciu to listki i pączek?! Edytowane przez EwelinQsia Czas edycji: 2010-04-11 o 17:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#51 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Podlewam go raz w tygodniu. No teraz to się chyba przestraszyłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#52 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Masz keiki
![]() Ja tak sobie myślę że przesadzić to i taj nie zaszkodzi a potem rzadziej podlewać co 2-3tyg? Edytowane przez kiniaczek31 Czas edycji: 2010-04-11 o 18:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#54 |
Przyczajenie
|
Ok. Mogę go przesadzić ale sęk w tym ze boję się ze po przesadzeniu straci pąka i wogóle osłabnie mi ten cudak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
Jak nie chcesz przesadzać to przynajmniej go przesusz! I porób otwory w doniczce żeby był lepszy dostęp powietrza. Czy on do tej pory tak szybko przesychał (tzn. czy miał srebrne korzenie) że musiałaś go podlewać co tydzień? Moim zdaniem to bardzo często a storczyki nie lubią ciągle mieć mokro i pewnie stąd te glony. I dementuję pogłoskę, że jak storczyk wypuści keiki to roślina macierzysta już nie wypuści pędu. Moja kumpela ma takiego "keikowca" i u niej i keiki kwitnie i "mama" wypuszcza pęd. Kwiaty na keiki to też częsta sprawa, czytałam że kwiat bardzo osłabia keiki i lepiej go usunąć ale jak liście wyglądają ok i ogólnie młoda roślinka nie marnieje to możesz zostawić. Pamiętaj o nawożeniu tej roślinki bo teraz potrzebuje siły żeby "wykarmić" maleństwo, tylko nie przesadź z nawozem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#56 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Fochnął się chyba.. ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#57 | |
Raczkowanie
|
Witam w czesci III
![]() Dawno sie nie odzywalam, ale czytam wszystko na biezaco ![]() Cytat:
![]() ![]() Tak wiec ewidentnie moj keikowiec jest inny niz wszystkie bo zlamal wszystkie "zasady" "reguly" czy inne "inszosci" ![]() Zalaczam zdjecia mojej koleikcji i mam pytanko co do kambri - Norka Ty masz chyba taka sama - co moze byc przyczyna ze nagle zaczely jej schnac kwiaty??? mam ja od 6 marca i pieknie rosla, kwitla i pachniala a teraz nagle cos sie stalo i nie wiem co ![]() O matko ale sie rozpisalam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Witam storczykomanki
![]() Tak ciężko przekopać się przez poprzednie dwa wątki, że zadam tu pytanie. Na jednym ze storczyków zauważyłam pod światło takie maleńkie przezroczyste plamki, z czarnym punkcikiem w środku. W dotyku są wypukłe. Niestety nie potrafie ich do żadnego zdjęcia z chorobami przyrówać. Liście są grube, ogromne, jest ich aż osiem. Nie wygląda jakby chorował. Spotkałyście się już z czymś takim? Jeszcze były na brzegach takie kropelki lepkie. Na wszelki wypadek, gdyby miały to być robaki, przemyłam liście wodą z płynem do naczyń. Ale robali nie widziałam. Pomożecie? Szkoda mi go, wyratowałam go z kosza, wysuszonego dwa lata temu a teraz to ![]() Edytowane przez Monii... Czas edycji: 2010-04-11 o 22:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
Monii... ja miałam identyczne plamki na jednym ze storczyków. Tutaj na forum Norka napisała mi, że to mogą być robaki i rzeczywiście to były one. Przypatrz się dokładnie czy nie ma ich w podłożu, ja widziałam tylko jednego, ale później gdy po namoczeniu wyjęłam storczyka z wiaderka, zobaczyłam, że na wodzie jest mnóstwo skaczących robaczków. Ja zastosowałam Talstar, ale potem zdecydowałam się przesadzić tego storczyka do nowego podłoża i jak na razie nowe plamki nie powstają
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...03913&page=162 tutaj są zdjęcia plam, które były u mnie. Sylwia cypr łał, ale okaz Ci się trafił, tyle keików na jednej roślinie ![]() ![]() ![]() Edytowane przez monis21 Czas edycji: 2010-04-11 o 23:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedż. Narazie wstrzymam się z wycinaniem liści bo plamki pojawiły się na najmłodszych liściach. Nie wiem jak dawno temu, bo dopiero kilka dni temu je zaobserwowałam. Jutro będę przesadzać to zobaczę co się tam w ziemi dzieje.
Bardziej obawiałam się, że to może być jakiś wirus. Jaki będzie najlepiej preparat kupić, który ma większe spektrum działania? Najlepiej taki dostępny również w UK. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:21.