Uderzył pierwszy raz - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-21, 09:24   #31
201605041146
Konto usunięte

Dot.: Uderzył pierwszy raz

Przeczytałam twoje poprzednie wątki, bardzo mi przykro bo przeszłaś juz dużo.
Mam nadzieje że ci się ułozy w zyciu.

Czy twój tata już wię o sytuacji? Czy rodzice tego faceta słyszeli to co się działo?
201605041146 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 09:24   #32
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez ap1 Pokaż wiadomość
moim zdaniem jak od czasu do czasu uderzy to widocznie na to zasluzyla lub tzw. Profilaktyka
troll
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 09:25   #33
zagubiona89r
Zakorzenienie

Cytat:
Moim zdaniem jak od czasu do czasu uderzy to widocznie na to zasluzyla lub tzw. profilaktyka
Mam nadzieję, że w niedługim czasie zasłużysz sobie na bana. Bo Twoje spamowe komentarze, i prześmiewcze mnie nie irytują, ale ten zirytował bardzo.

Dla profilaktyki sam powinieneś się może walnąć? Może byś zmądrzał.

Cytat:
Napisane przez shineE Pokaż wiadomość
Nie zasłużyłam na to.. co Ty piszesz?

Nie zasłużyłaś. A ten pan wyżej to.... (wstawić wszystko co Ci przychodzi do głowy nie chce dostać bana za wulgaryzmy).

... znam słowa, które jak atropina rozszerzają źrenice i zmieniają kolor świata. Po nich nie można już odejść ...
zagubiona89r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 09:26   #34
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Obiecywał mi, że nigdy mnie nie uderzy... złamał obietnicę.
Takie typy zawsze tak mowia.

Cytat:
Napisane przez zagubiona89r Pokaż wiadomość

Oddaj mu klucze, powiedz, że ma nie dzwonić, nie pisać bo nie wrócisz. To koniec. Zmień nr. telefonu, gg. Usuń na jakiś czas wszelkie miejsca w sieci gdzie mógłby się z tobą kontaktować (fb nk itp.). Rodzicom powiedz dlaczego go zostawiłaś i by nie wpuszczali go do domu jeśli przyjdzie. Po co aż tak się odciąć? Będzie Ci łatwiej po prostu.
Tak, dokladnie. Koniecznie powiedz rodzicom dlaczego odchodzisz, co ci zrobil. Jak zaczniesz mieknac (a pewnie zaczniesz z czasem), to rodzice beda mieli szanse zareagowac i przemowic ci do rozasdku.

Cytat:
A ja myślę, że warto poczekać. Niech facet nie ma złudzeń. Powie mu wprost do widzenia, nie wrócę. Tak to on sobie może pomyśleć, że wyprowadziła się na chwilę po sytuacji z poranka, że przejdzie jej. Lepiej uświadomić gościa, że nie przejdzie.
Ja bym spieprzala czym predzej stamtad, zerwala kontakt i adios.
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 09:27   #35
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Moim zdaniem jak od czasu do czasu uderzy to widocznie na to zasluzyla lub tzw. profilaktyka
żegnaj trollu!

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 09:27   #36
n_omi
Rozeznanie

przemocy domowej sie nie usprawiedliwia. nie niszcz sobie zycia. ja zauwazylam tu cos jeszcze na co dziewczyny nie zwrocily uwagi. Dostalas zle wyniki badan a on zadecydował ze zmartwiona przybita i niepewna jutra masz isc i zarabiac na dom? zwiazek musi laczyc dwie osoby, musza sie kochac szanowac i wspierać. wybacz ale praca to tylko praca a choroba to cos znacznie powazniejszego. wybacz jesli facet ma w dupie Twoje zdrowie, wyrzywa sie na Tobie ,to nalezy uciekac gdzie pieprz rosnie. mysl rozsadnie dziewczyno, a co bedzie jesli bedziesz chora? bierzesz to pod uwage? ze zamiast wsparcia w chorobie dostaniesz kopa w dupe bo trzeba zarabiac? a jesli nie to wieczne wyrzuty ze "dramatyzujesz" siedzisz w domu i nic nie robisz? chcesz miec dzieci z czlowiekiem ktorego sie boisz? a o dzieciaki nie bedziesz sie bała? mysl o przyszlosci, a przedewszystkim mysl teraz o sobie i o swoim zdrowku. zobacz ze facet zachowal sie tak ze zapomnialas o sobie a w tej chwili to Ty powinnas byc najwazniejsza. zostaw klucze sasiadowi i wcale na niego nie czekaj. patologia. nie pchaj sie w to.
n_omi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 09:28   #37
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Nie napiszę ci, co masz zrobić - wiem tylko, że JA bym gnoja zostawiła. Byłabym w stanie zdradę wybaczyć, ale nie pobicie. NIGDY. Skoro uderzył raz, będzie umiał zrobić to i kolejny - a nawet jeśli nie zrobi, to ciągle żyłabym ze świadomością, że jest do tego zdolny i tylko czekałabym na powtórkę.

Życzę ci tylko, byś podjęła właściwą decyzję.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 09:29   #38
shineE
Zadomowienie

GG do shineE

Dziękuję Wam bardzo ;* Tata już jedzie, wie co się stało. Stwierdził, że nie będziemy czekać na niego.... Ale to rozstanie jest skomplikowane bardzo budujemy razem dom... ale tym się na razie nie martwię.. Chcę jak najszybciej do domu, położyć się spać...nie myśleć.

shineE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 09:30   #39
AaliceE
Raczkowanie

Słuchaj dziewczyno - on ma problemy z emocjami, zresztą widać dlaczego. Niepokoi mnie jego nagły wybuch. Sama napisałaś, że ogólnie jest miły, a tu nagle coś takiego? Czy wiesz czego się możesz po nim spodziewać? Bo ja bym nie wiedziała i bała się, że kolejnego razu ni z gruchy ni z pietruchy mnie strzeli tak, że padnę na miejscu.

W tym co opisałaś nie było nic, co mogło człowieka zdenerwować na tyle by zrobił coś podobnego, nawet wspomnianego policzka. Za co? Moim zdaniem coś jest z nim nie tak i radzę Ci z nim porozmawiać, namówić na wizytę do lekarza i przedstawić problem. Im szybciej tym lepiej, bo to podłoże emocjonalne, psychiczne - jeśli raz uderzył i zobaczy, że Ty nic z tym nie zrobiłaś i dalej z nim jesteś, to ośmieli się i drugi raz.

I może on na prawdę żałuje, ale to nie znaczy, że gdy znów dopadną go jego emocje to tego nie zrobi. Uważaj na niego.

Cieszę się, że podjęłaś taką decyzję - jest najbardziej rozsądna. Dobrze, że rodzice wiedzą i już jedziesz.

- Henry David Thoreau

Edytowane przez AaliceE
Czas edycji: 2010-04-21 o 09:32
AaliceE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 09:32   #40
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Dziękuję Wam bardzo ;* Tata już jedzie, wie co się stało. Stwierdził, że nie będziemy czekać na niego.... Ale to rozstanie jest skomplikowane bardzo budujemy razem dom... ale tym się na razie nie martwię.. Chcę jak najszybciej do domu, położyć się spać...nie myśleć.
Wiesz co, z takim facetem u boku to tworzysz co najwyzej budynek, bo szansy na dom nie masz....dom tworza ludzie - to azyl spokoju, odpoczynku, schronienie przed swiatem, to miejsce, ktore dzielisz z kochana osoba, z rodzina, gdzie czujesz sie bezpiecznie. Jaki dom masz szanse stworzyc z tym facetem ? Moim zdaniem tylko zagracony budynek jak juz.

Popros rodzicow o pomoc w tym najtrudniejszym okresie, niech sie zajma tymi formalnymi sprawami w twoim imieniu...

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2010-04-21 o 09:34
Stary 2010-04-21, 09:34   #41
tofffi
Przyczajenie

Też uważam, że jesli zrobił to raz (w sumie z tego co piszesz to zrobił to już dwa razy), zrobi to znów. Uciekaj od niego! Podjęłaś dobrą decyzję i za nic jej nie zmieniaj!
tofffi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 09:36   #42
shineE
Zadomowienie

GG do shineE

Ja chciałam tylko powiedzieć, że to wszystko wydarzyło się dziś i kilka dni temu, do tej pory było wszystko w porządku. Oaza cierpliwości dla mnie, zero brzydkich słów, a co dopiero bicie... Mnie zastanawia skąd to zachowanie tak nagle.. cisza, cisza i bum ;(

shineE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 09:37   #43
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Mam gdzie się wyprowadzić, do rodziców i to zrobię. Obiecywał mi, że nigdy mnie nie uderzy... złamał obietnicę.
Cieszę się, że masz gdzie i zrób to jak najszybciej. Mówi się, że dobrymi chęciami to jest piekło wybrukowane, ale obietnicami bez pokrycia to jest wybrukowana dalsza jego część. Uciekaj od patologii jak najdalej. Trzymam kciuki.

I nieważne, że wcześniej spokojny i miły. Widać przekroczył jakąś granicę i teraz będzie właśnie taki - raz spokojny, a raz bach nie wiadomo kiedy. Nie czekaj na ciąg dalszy. Niech idzie się leczyć, wtedy może jego obietnice zaczną coś znaczyć, ale już dla innej kobiety.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2010-04-21 o 09:38
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 09:42   #44
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Ja chciałam tylko powiedzieć, że to wszystko wydarzyło się dziś i kilka dni temu, do tej pory było wszystko w porządku. Oaza cierpliwości dla mnie, zero brzydkich słów, a co dopiero bicie... Mnie zastanawia skąd to zachowanie tak nagle.. cisza, cisza i bum ;(
Niektorzy potrafia grac slodkich i kulturalnych latami. Ale przychodzi moment, w ktorym wylazi prawdziwe oblicze takiej osoby. Jest to moment dowolny i nie do przewidzenia. Do przewidzenia jest jednak to, ze bedzie powtorka.
Swoja droga, nie ma to juz znaczenia, dlaczego to zrobil. Zrobil i przekreslil tym samym wasz zwiazek, nie szukaj usprawiedliwienia - nie ma go dla takiego zachowania.

Jakiekolwiek nie stalyby za tym przyczyny, na przemoc usprawiedliwienia nie ma.
Stary 2010-04-21, 09:43   #45
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Myślisz, że alkoholik na pierwszych randkach upije się w sztok? A osoba, którą kręci przemoc domowa na pierwszych spotkaniach pobije swoją dziewczynę?

To niekoniecznie tak, on wiedział jak się maskować, widocznie uznał, że skoro budujecie się, to stałaś się jego własnością, nie uciekniesz i może Cię prać wedle własnych zachcianek.

Na to nie ma wytłumaczenia, to jest cechą osobowości patologicznej. Jego agresję może spowodować źle postawiona przez Ciebie szklanka.

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-21, 09:44   #46
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Myślisz, że alkoholik na pierwszych randkach upije się w sztok? A osoba, którą kręci przemoc domowa na pierwszych spotkaniach pobije swoją dziewczynę?

To niekoniecznie tak, on wiedział jak się maskować, widocznie uznał, że skoro budujecie się, to stałaś się jego własnością, nie uciekniesz i może Cię prać wedle własnych zachcianek.

Na to nie ma wytłumaczenia, to jest cechą osobowości patologicznej. Jego agresję może spowodować źle postawiona przez Ciebie szklanka.
No dokladnie.
Stary 2010-04-21, 09:47   #47
bezpaniki
Zadomowienie

również jestem z Tobą!

Mój tata i przyszywany brat zabiliby kogokolwiek, kto by mnie uderzył w taki sposób. W ogóle myślę, że sama bym takiego zabiła (dosłownie). Jak dziewczyny wspomniały inaczej, kiedy w ostrej kłótni byłby policzek, ale nie coś takiego. Powinnaś się wyprowadzić i odciąć od tego typa.
MOŻE jest MINIMALNA szansa, jeśli zgłosiłby się SAM na terapię i po poukładaniu swoich własnych emocji, w porozumieniu z terapeutą poprosił cię, abyś wraz z nim terapię kontynuowała, budując wszystko od nowa. ALE, podkreślam, SAM Z SIEBIE. Bo jeśli mu opowiesz "idź na terapie, to może wrócę" możesz być pewna, że jeśli pójdzie, to właśnie dla świętego spokoju, a nie z przyznania się przed samym sobą do ogromnego problemu.

Pamiętaj, że jesteś silna, masz siłę w rodzinie i w sobie samej!
bezpaniki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 09:47   #48
zagubiona89r
Zakorzenienie

Cytat:
Co do domu: działka projekty jest na was oboje? Jeśli tak w takim stanie jak jest teraz sprzedać i podzielić się pieniędzmi po połowie. Gorzej jak wszystko jest zapisane na niego

Cytat:
No, ale się stało, a co się stało się nie odstanie. Paradoksalnie "cieszyć się", że teraz a nie za 10 lat jak byście mieli dziecko, ślub itd...

... znam słowa, które jak atropina rozszerzają źrenice i zmieniają kolor świata. Po nich nie można już odejść ...
Stary 2010-04-21, 09:47   #49
tofffi
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dzustam

też się zgadzam...
tofffi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-21, 09:49   #50
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez bezpaniki Pokaż wiadomość
inaczej, kiedy w ostrej kłótni byłby policzek, ale nie coś takiego.
Od tej reguly nie ma wyjatkow. Spoliczkowanie partnera nawet w ostrej klotni to tez patologia.
Stary 2010-04-21, 09:51   #51
perseusz
Zadomowienie

Tylko już widać u autorki tłumaczenia. "Jest nerwowy, rodzice piją, budujemy dom." I że to wszystko nie takie proste.
Proste jak drut. Odwrócić się i odejść.
Stary 2010-04-21, 09:56   #52
Lirriel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anettka Pokaż wiadomość
Jakie obserwowanie zachowania? Dziewczyna napisała że się spakowała i sie wyprowadza, i to najmądrzejsze co zrobi , a nie tkwienie w związku gdzie teraz na dodatek się smiertelnie boi q obserwowanie zachowań agresywnych które jej umknęły.?
No proszę...
Heh, odpowiadałam na pierwszego posta, gdzie ShineE jeszcze nie mówiła nic o wyprowadzce (ten pojawił się w międzyczasie jak pisałam swojego, już go potem nie doczytałam, skupiłam się na tym co cytowałam i pierwszej wypowiedzi). Odniosłam się do sytuacji, gdyby chciała zostać - bo jednak często trudno jest podjąć taką dzielną decyzję jak odsunięcie się (znam małżeństwo, co ponad 20 lat mieszkało razem, mimo rozwodu, kłótni i kompletnej niezdolności do porozumienia się, a oprócz niego sporo innych również nieudanych...). Mówiłam też, że zgadzam się w wypowiedzią pushit, a ona mówiła o wyprowadzce...
Tak czy tak - shineE, bardzo jesteś dzielna. Trzymaj się!

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Po czyms takim nie daje sie okazji do powtorki ewakuujac sie czym predzej. Drugi raz bedzie na pewno, to kwestia czasu. ZAWSZE TAK JEST.
Znam jeden chlubny wyjątek.... ale to chyba jest tak, że wyjątek potwierdza regułę. :/ Masz rację, niestety.

Edytowane przez Lirriel
Czas edycji: 2010-04-21 o 09:59
Lirriel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 09:57   #53
enter code
Zadomowienie

Cytat:
Twoje życie jest więcej warte niż jakiś tam dom. Sprzedacie to co zacze liscie budować i już!
Życzę wytrwałości w podjętej decyzji, nie daj się przekabacić na swoją stronę temu draniowi!

Oni zawsze tak mówią: nie chciałem, przepraszam, cięzko mi, nigdy więcej tego nie zrobię. A myślisz że te wszystkie katowane kobiety co słysza dzień w dzień?
nie daj się, powodzenia

enter code jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 10:02   #54
201803080934
Konto usunięte

Cytat:
Od tej reguly nie ma wyjatkow. Spoliczkowanie partnera nawet w ostrej klotni to tez patologia.
ja bym pewnie dała drugą szansę po spoliczkowaniu. chociaż wiem, że nawet zwykły policzek nie bierze się z niczego i nalegałabym na jakąś terapię, najlepiej wspólną.
ale uderzenie czyjąś głową o ścianę...
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 10:07   #55
zagubiona89r
Zakorzenienie

Cytat:

Wiesz w mojej hierarchii wyjątku nie ma, ale mimo wszystko szybciej mogę zrozumieć (zrozumieć a nie wybaczyć i zostać) policzek w gniewie w kłótni, niż walenie głową o ścianę bez powodu praktycznie.

Stary 2010-04-21, 10:07   #56
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Grin Pokaż wiadomość
ja bym pewnie dała drugą szansę po spoliczkowaniu. chociaż wiem, że nawet zwykły policzek nie bierze się z niczego i nalegałabym na jakąś terapię, najlepiej wspólną.
ale uderzenie czyjąś głową o ścianę...
W sumie ciezko licytowac sie na patologie Wiem tylko, ze nigdy nikogo nie spoliczkowalam, a tez nerwus jestem nieziemski...mnie tez nikt nigdy w ten sposob nie potraktowal. Nie miesci mi sie to w glowie po prostu. Spoliczkowac najblizsza osobe ? Nieeee....

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2010-04-21 o 10:08
Stary 2010-04-21, 10:09   #57
Laily
Przyczajenie

Dokładnie, musisz się przygotować na to że teraz usłyszysz: kocham cię, przepraszam, to już się nigdy nie powtórzy, jesteś całym moim życiem, nie wyobrazam sobie bym mógł być z inna kobietą itd. Nic z tego nie bedzie prawdą, będzie mówił to, co myśli, że chciałabyś usłyszeć.
Dlatego najlpeiej całkowicie zerwać kontakt, tego wszystkiego nie wysłuchiwać i nie dawać mu satysfakcji, że próbuje coś naprawić.

Bądż dzielna.
Laily jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 10:12   #58
nicka01
Wtajemniczenie

Cytat:
ja mieszkam u niego... chcę z nim porozmawiać... nie wierzę, że nie zrobi tego kolejny raz..bo ostatnio też złapał mnie za ręce i rzucił na łóżko. Boję się bardzo
Wyprowadzaj się SZYBKO !

nie masz żadnej szansy ale ją wykorzystaj

nicka01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 10:21   #59
Caroline1920
Zakorzenienie

Cytat:
co Ty do cholery mowisz, nawet Ty choc jestes tak glupi (wnioskuje z tego co piszesz) nie zaslugujesz na bycie bitym a co dopiero ta biedna, chora dziewczyna

a Ty shinE uciekaj i nie dawaj mu drugiej sznasy, jak sama mowisz juz kiedys zlapal Cie za reke i rzucil na lozko, dzis uderzyl Twoja glowa o sciane... a co bedzie jutro? moze byc tylko gorzej... nie wierz w zadne jego checi poprawy i zmiany.... tacy ludzie sie nie zmieniaja... jedynie przez jakis czas moga udawac i sie powstrzymywac, a gdy juz nie wytrzymuja to wybuchja z podwojona sila... i to sie moze tragicznie skonczyc dla Ciebie...

uciekaj i nie obracaj sie za siebie...

powodzenia
Caroline1920 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 10:26   #60
bezpaniki
Zadomowienie

Cytat:
Wiesz w mojej hierarchii wyjątku nie ma, ale mimo wszystko szybciej mogę zrozumieć (zrozumieć a nie wybaczyć i zostać) policzek w gniewie w kłótni, niż walenie głową o ścianę bez powodu praktycznie.
Cytat:
W sumie ciezko licytowac sie na patologie Wiem tylko, ze nigdy nikogo nie spoliczkowalam, a tez nerwus jestem nieziemski...mnie tez nikt nigdy w ten sposob nie potraktowal. Nie miesci mi sie to w glowie po prostu. Spoliczkowac najblizsza osobe ? Nieeee....
Absolutnie jestem daleka od wybaczania przemocy fizycznej i psychicznej użytej w gniewie, pod jakimkolwiek wpływem i oczywiście taki wybryk w przypadku kłótni o nic jest taki sam rangą, jak uderzanie pięściami. Jednakże wyobrażam sobie sytuację, w której kłótnia przeradza się w awanturę, a partnerka na przykład znęca się nad partnerem psychicznie, poniżając go i wywlekając najgorsze brudy, mające na celu jedynie dokopanie leżącemu. I dodatkowo sama co chwilę go popycha, trąca i szturcha. W końcu pada argument poniżej pasa i jest policzek. Widzac jedynie końcówkę, startujemy z damskim bokserem, tuląc biedną, zlinczowaną kobietę, a w takim, konkretnym przypadku, ona o wiele bardziej "pobiła" tego faceta, robiąc mu większą krzywdę. Na tej samej zasadzie, gdy w jakiejś kłótni facet powie, że twoja najlepsza przyjaciółka musi być lepsza w łóżku od ciebie i chętnie by to sprawdził, a wtedy ty: plask. Czy inne, jeśli rozmawiałaś z kolegą dłużej przy barze, to jesteś dziwką i plask (z twojej str). Oczywiście patologia widoczna jest w zachowaniu obojga, ale tenże policzek ma inny wymiar, niż przemoc domowa w rozumieniu powszechnym.

Ale to zupełnie inna sytuacja niż opisana w wątku, co do której nie może być spełecznego przyzwolenia.
bezpaniki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości