![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Do dziewczyn z Krakow i nie tylko :-)
Atram!
Napisz proszę jak kroi się szkłlo? i jakiej ono było grubosci? Mam duzo plytek z remontu lazienki i chcialam własnie je rozdrobnic i zrobic mozaikę, ale szczypce do szkla i glazury, które dostałam na allegro szybko się wykonczyly... Czym to kroiliscie??? Napisz proszę!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
najłatwiej uzyskać dostęp do palnika np w pracowni chemicznej, mikrobiologicznej itp
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
na wszystkie palniki trzeba uważać!! i naprawdę bardzo ostrożnie się z nimi obchodzić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
To nie jest jedyny rodzaj palnika sprzedawany na allegro. Podalam pierwszy lepszy link.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
xxyy
|
Cytat:
![]() fajna sprawa. pytalam mojego TŻ gdzie mozna taki nozyk kupic i powiedzial ze chyba w obi, castoramie - w sklepach tego typu ![]() robilismy jeszcze cos takiego ze bylo tak duzo kawalkow malych hartowanego szkla i ukladalismy z nich jakas figure a nastepnie sklejalismy klejem silikonowym (za pomoca takiego urzadzenia ktore sie do pradu podlacza). a potem malowanie.
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
szkoda ze w mojej okolicy nie ma takich kursów... chciałabym się wybrać, ciekawe rzeczy tam robiliście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Atram trafiłaś na świetny kurs! Ja też chcę!!! Ale w moim mieście to raczej mało prawdopodobne, jak się samemu nie zorganizuje, to się nie ma
![]() Rewelacyjnie - krojenie szkła, klejenie, koraliki z glinki ceramicznej, malowanie, ech cudowne rzemieślnicze prace! Viris próbowałam takim palikiem stopić srebro - topi się, jak najbardziej, ale przy okazji czernieje i tego nie da się nijak doczyścić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Atram - a ja strasznie zaluje, ze sie tym nie zainteresowalam jak na poczatku wkleilas to ogloszenie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
xxyy
|
dzis byl trzeci i ostatni dzien kursu. byl chyba najlepszym dniem
![]() ![]() teraz wiem ze 90 zl ktore zaplacilam nie bylo wyrzucone w bloto. duzo sie nauczylam i spotkalam swietene osoby ![]() rudzik6 - jedna dziewczyna przyjechala z Warszawy do Krakowa specjalnie na ten kurs <lol>
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Wow, czekamy
![]() Palnik taniochę kupiła Eklerka i napisała w wątku (poszukaj u niej w założonych) że jej wybuchł. ''Dziękuję'', a jeśli kiedys się zdecyduję, kupię porządniejszy nie taki za 6,5. Aha. I trzeba pamiętać, że opary ze srebra są niezdrowe, więc to chyba nie bardzo korzystne ![]()
![]() |
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
Załuję, że się nie zdecydowałam na ten kurs
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przygody z tanim opisywałam tutaj. Może ktoś ma w rodzinie jubilera? ![]()
![]() |
![]() |
#44 |
Przyczajenie
|
ja mam znajomego zlotnika co lutuje takie rzeczy. wlasnie jestem na etapie odkopywania kontaktu z nim;d
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
Praktyki Jubilerskie?? Czy Ktos Wie Cos Na Ten Temat??
kIEDY ZMIENIALAM SZKOLE CHCIALAM SIE ZNALESC W TECHNIKUM LUB LICEUM JUBILERSKIM ...NIESTETY TAKICH MALO I SA DALEKO....WIEC AMA MNIE NIE POSCILA...TERAZ SIE ZASTANAWIAMY CZY MOZE JEST COS TAKIEGO JAK ZROBIENIE SOBIE INDYWIDUALNYCH PRAKTYK. WIE KTOS COS O TYM???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Dot.: Praktyki Jubilerskie?? Czy Ktos Wie Cos Na Ten Temat??
Hej możesz popytać w związku rzemiosła: prowadzą szkoły z nauką zawodu - między innymi złotnictwo, poszukaj zwiazku z Twojego terenu i tam popytaj.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Uzupełniam powyższą wiadomość: to jest szkoła z "normalnymi" przedmiotami + praktyki u Mistrza, bo rzemieślnik u którego możesz uczyć się zawodu musi mieć tytuł Mistrza w danym zawodzie.
Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
a ja jestem po liceum renowacji zabytków architektóry i też miałam praktyki u Mistrza
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
bardzo sie ciesze ze mi ktos odpisal....wlasnie co do zwiazkow rzemiosla to chyba z takimi tu ciezko...to moja mama wymyslila te praktyki...ja nawet o tym nie pomyslalam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
Kiedys widziałam na wystawie u jubilera ogłoszenie: przyjmę ucznia na praktyki złotnicze.
BTW, nie pisz wielkimi literami, to oznacza krzyk. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Trzeba poszukać kursów w swoim mieście. W Warszawie takowe prowadzi Wytwórnia Antidotum. Tyle że są dość kosztowne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4178164]BTW, nie pisz wielkimi literami, to oznacza krzyk.[/QUOTE]
To raczej przypadek, pierwsza litera jest z malej. Wyglada na wlaczony przypadkiem capslock ![]()
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
no wlasnie ten caps lock
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Przyczajenie
|
nowy zawód złotnik -jubiler zupełnie za darmo
W tym roku , po długiej przerwie , mozna się znowu nauczyć zawodu złotnika jubilera i to zupełnie za darmo . Szkoła jest dla młodzieży i dorosłych-polecam są jeszcze miejsca
http://www.zs31.w.interia.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Dot.: nowy zawód złotnik -jubiler zupełnie za darmo
jak zwykle w Warszawie... :/ Ja to chyba będę musiała na własną rękę sobie coś zorganizować. trzeba sie tylko wkupić w łaski jakiegoś jubilera
![]()
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Ja niestety za stara jestem na liceum
![]() ![]()
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Moja sasiadka tak nie mysli i majac juz syna na studiach poszla do LO zrobic mature. Wczesniej jej sie zycie tak potoczylo, ze nie miala szansy, postanowila nadrobic zaleglosci. Nigdy nie jest sie za starym na nauke
![]()
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Ale to jest szkoła policealna
A tak w ogóle jak bym na mijscu miała jakies liceum plastyczne z klasą o profilu jubilerskim, i mogłabym chodzić nie na wszystkie zajęcia to bym się zapisała ![]()
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Jak zwykle wszystko w stolicy.....
Kiedyś sama szukałam jakiegoś studium czy czegoś takiego( bo studiuję dziennie zupełnie coś innego,a nie chcę rezygnować z tego kierunku)... w miarę blisko :P ale nic nie znalazłam...jeśli już coś to właśnie w Wa-wie.... A to można spróbować się wkupić w łaski złotnika??....hm....fajni e by było jakby można sobie takie przyuczenie załatwić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Kiedyś, za czasów tzw. wcześniejszej komuny, często bywało tak: aby dostać się do tego ( wtedy ) atrakcyjnego zawodu i przejść szkolenie doprowadzające do uzyskania dyplomu, nawet wręczało się jakiemuś mistrzowi kluczyki do czegoś na czterech kółkach. Pazerność złotniczo jubilerskiej elity - za jaką się niektórzy niezasłużenie uważali - była tego najczęstszym motywem ![]() Drugą opcją były koligacje, znajomości i inne powiązania. Ta zasada nadal funkcjonuje i to jak wiemy, w wielu różnych przypadkach. Ja z wykształcenia jestem elektroenergetykiem, drugi kierunek to elektronika - a konkretnie automatyka. Do zawodu złotniczego trafiłem przypadkiem. Inną prawdą jest, że zawsze interesowała mnie mechanika precyzyjna, byłem nawet modelarzem w szczecińskim Pałacu Młodzieży. Miałem w związku z tym wśród rówieśników opinię precyzyjnego majsterklepki. Pewnego dnia, w czasach kiedy ojciec jednego z moich dawnych kolegów z młodzieńczych lat - sporo młodszego - został wojewodą w Szczecinie, otrzymałem propozycję atrakcyjnej finansowo pracy w otwieranym przez niego zakładzie. Synek dygnitarza nie miał żadnego problemu z uruchomieniem takiej działalności, nawet w sytuacji kiedy brak mu było wymaganego mistrzowskiego dyplomu ![]() No i tak to się zaczęło. Potem szybko okazało się, że pensja owszem, ale na zdobycie zawodowych umiejętności nie miałem co liczyć z dwóch powodów. Raz, że mój szef "mistrz" sam niewiele umiał, to jeszcze na dodatek jak to często bywa , woda sodowa uderzyła mu do głowy i popadł w różne nałogi. Dla mnie zaowocowało to tym, że praktycznie sam prowadziłem zakład, musiałem szybko się uczyć i dodatkowo sprostać przyjmowanym zleceniom od klientów. Potem było już inaczej, z trudem zdobywane książki i żmudne uczenie się na własnych błędach przyniosło oczekiwane wyniki, stałem się zupełnie samodzielnym, a w końcowym efekcie zdobyłem po kilku latach mistrzowski dyplom. Ten dość obszerny opis to takie moje wtrącenie na temat. Kiedy sytuacja zmusi i dodatkowo bardzo się chce, można nauczyć się wszystkiego. Wcale nie potrzebni są do tego jacyś szczególni mistrzowie, choć niewątpliwie jest dobrze kiedy można zaczerpnąć wiedzy i zaleźć pomoc u kogoś kto w danej dziedzinie naprawdę coś umie. / aramis |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:10.