|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Cytat:
Temperatura zdrowego niemowlęcia jest zależna od pory dnia, a także jego aktywności. Waha się w przedziale między 36oC do 37oC. zwykle rano jest niższa a wieczorem wyższa. Stopnie nasilenia gorączki – mierzone pod pachą - określamy zwykle jako: - normalna temperatura to: 36 -37 st. C - stan podgorączkowy: 37,1-38 st. C - gorączka - umiarkowana: 38,1-39 st. C - gorączka - wysoka: powyżej 39 st. C Wartości temperatury jest zależna od miejsca w którym jest mierzona. Temperatura mierzona w jamie ustnej jest wyższa o 0,3 stopnie Celsjusza, a w odbytnicy o 0,5 stopnia Celsjusza od mierzonej w tym samym czasie pod pachą.Pomiar w odbycie szczególnie polecany jest u noworodków i małych dzieci ze względu na łatwość pomiaru i jego dokładność (w tej metodzie zalecane są termometry elektroniczne). NIGDY NIE UŻYWAJ TERMOMETRU RTĘCIOWEGO DO POMIARU TEMPERATURY W ODBYCIE!!!!! Do obniżenia temperatury u dzieci zaleca się paracetamol, nurofen, ibuprofen oraz eferalgan ale specjalnie przeznaczony dla niemowląt. Temperaturę można również obniżyć poprzez okłady (temperatura wody powinna być pokojowa): - na klatkę piersiową - na głowę - na ręce. Należy pamiętać, żeby dziecku gorączkującemu podawać dużo picia: wody niegazowanej, słabej herbatki, oprócz soków z owoców. Należy pilnie zawezwać lekarza, gdy: 1. U niemowlęcia poniżej 6 m-ca życia pojawi się wysoka gorączka 2. Jeśli u dziecka powyżej 1 roku wysoka gorączka utrzymuje się przez 1-2 dni. 3. Jeśli gorączka przekroczy 40°C i nie spada mimo zastosowania leków przeciwgorączkowych. 4. Gdy wystąpiły drgawki gorączkowe. 5. Gdy dziecko z gorączką nie może przechylić głowy do przodu (sztywność karku). 6. Jeśli dziecko z wysoka gorączką nie chce wypijać wystarczającej ilości napojów. 7. Gdy dziecko ma silne bóle.
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Hmm... a ja na starym watku jeszcze czatuje i dziwie sie, ze nikt nic nie pisze
![]() No więc melduję się i ja ![]()
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
Pakać mi się chce... mały od wczoraj marudzi, wychodzi na to, że ma stan podgorączkowy a do lekarza się oczywiście nie można dodzwonić.
A czy wy chodzicie prywatnie czy państwowo?? I jeszcze mi się chce rzygać ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ---------- jeszcze mi zaczął bardzo ulewać ![]()
#35 |
BAN stały
|
Melduje sie i ja
![]() Nadrabiam Was codziennie w miare mozliwosci...tylko z pisaniem jakos tak nie bardzo mi idzie...... ale jestem na biezaco z waszymi formulami,cyckami,kupkami , odparzonymi tylkami (madziwnia, sprobuj sudocrem....mi w szpitalu strasznie odparzyli malej tylek, 3 dni z sudocremem i bylo ok)... sismuerte- malego pod pache i marsz do lekarza!!!! jesli jest stan podgoraczkowy, katarek i pokasluje to nie czekaj.... |
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
sismuerte - idź jak najszybciej do lekarza to przynajmniej przestaniesz sie stresować. Ja jak na razie chodzę wszędzie "państwowo". A że to taki wczęsniak więc zawsze mnie przyjmują bez kolejki i czekania. Ale inaczej jest w Wawie gdzie jest dużo maluchów a inaczej w takiej pipidówie jak tutaj. Więc mieszkanie w małych miejscowościach ma swoje zalety
![]() Ja teraz np. siedzę sobie z laptopem na tarasie i się opalam. Mała śpi w wózku pzry otwartych drzwiach balkonowych. Synkowie (vasco i Igor) biegają po ogrodzie. Czyli jest sielsko i anielsko. ![]() ![]()
#37 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja od początku w sumie byłam nastawiona na to, żeby mała miała nazwisko Tża (mimo, że jest kiepskie, moje lepsze - węgierskie i po polsku nic nie znaczy). Ja mam poczucie, że to moje dziecko bo je czułam przez 9 miesięcy, widziałam jak je ze mnie wyjmowali itd. a Tż jednak musi dopiero teraz tą więź z dzieckiem złapać (już złapał w sumie) i myślę, że na prawdę jest dumny z córki i z tego, że ma jego nazwisko. A czemu? Pytam bo też mam ten ale jeszcze nie używałam. Cytat:
Sorry za marudzenie ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Asiuulka89 - jaka ta twoja dziewczynka fajniusia na tym filmiku. Gęba sama się śmieja jak to ogląda
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- MadCat - bo ten z fridy to tak jakoś słabo lecie. to znaczy raz coś poleci a innym razem nic nie poleci i ta dawka to taka trochę za mała i trzeba psikać po 2 razy a że nie wiadomo czy poleciało czy nie poleciało to tak psikam po kilka razy. sól fizjologiczna lepsza, widzę ile kropel poleci do noska.
#39 |
Wtajemniczenie
|
Melduję się i ja
![]() Izumi co za horror ten Twój poród ![]() ![]() ![]() madziwnia pomidory są bardzo silnym alergenem ale bardzo mało dzieci uczulają ![]() ![]() Mój Marcel spał dzisiaj od 21-2 ![]() ![]()
#40 |
Zakorzenienie
|
A ja właśnie z dzieciem na rękach i nie mogę jej uśpić...
![]() ![]() ![]()
#41 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Może jakiś pechowy egzemplarz Ci się trafił. A w ogóle patrzyłam teraz na listę naszą i mnie oświeciło, że jesteś Ela (ale nie po polsku napisałam ![]() ![]() Wrzucam jeszcze obiecaną fotkę mojego króliczka ![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
Zamówiłam sobie na wieczór wizytę prywatnie i zobaczymy. Państwowo to wogóle się nie da dodzwonić - to jakaś farsa normalnie
![]()
#43 |
Zakorzenienie
|
i ja sie melduje na odchowalni
![]() prosze o zmiany na liscie ![]() moje dziecie to Julia i dodanie zdjecia bo nas tam nie ma ![]() a co do odparzen to nam polecali w szpitalu termentiol stosowalismy jeden raz a teraz raz na 3-4 dni stosujemy zapobiegawczo i narazie brak odparzen a my dzisiaj bylysmy na spacerku po sklepach ![]() ![]() ![]() ![]()
I w taką piękną wiosnę przyleciał do nas bociek, i przyniósł maleńką dziecinę, a razem z nią - sto pociech. ![]() nasz mały wielki cud ![]() Edytowane przez drcron Czas edycji: 2010-04-29 o 16:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
BAN stały
|
drcron jaka slodkaaaaaaaaa
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Musze sie tez wybrac na zakupki pokupowac troszke letnich sukieneczek bo tego zawiele nie mamy a juz zaczyna sie robic goraco.... Fajne te nasze dzieciaczki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
my dzis odebralismy pesel
![]() wzielo mnie na sentymenty-pamietam jak jakos trafilam na wątek, te wszystkie watpliwosci, wybory zakupow i tak dalej.... a teraz prawie wszystkie mamy malenstwa i borykamy sie z gorszymi rzeczami niz jaki kolor kupic tego albo tamtego, ale ciesze sie ze jestescie.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale dziecko juz coraz mniej edzie spało przyzwyczjaj sie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Natala ten tez na nia zaduzy troszke ale z racji ze my mamy kilka dresikow podwijamy rekawki i nogawki i chodzimy
![]() Darusia masz racje teraz sa wazniejsze rzeczy a wiecie co nam sie stalo ![]()
#48 |
Zakorzenienie
|
drcron dziecka nie poznajesz???
![]() w pierwszym poscie jest twoja Julcia
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Madziwina trochę pomieszała zdjęcia i są nie po kolei tym razem, ale są wszystkie podpisane. Ja też swojej na początku nie zauważyłam bo zawsze była na samym paczątku a teraz jest gdzieś dalej.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Pop70 dziekuje
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
P0P - wrzuć aktualne zdjęcie. W końcu to NASZA Oliwka
![]() ![]()
#52 |
Zakorzenienie
|
jej dziewczyny faktycznie ten kartofel to mojej corci
![]() ![]() ![]() ![]()
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny: Gabrysia ma na usteczkach takie białe punkciki, wyglądają jakby jej mleczko zostało, ale to nie da się wytrzeć-trochę to wygląda tak jak taki biały nalot jaki jest na języku od mleka, ale ona ma to też na ustkach- co za cholera? Afty?
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2010-04-29 o 18:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
ale nas wczoraj i przedwczoraj badaly dwie panie doktor, obie w pyszczek szpatulka zagladaly i nic nie mowily o tym, a ja zaoferowana brakiem kupy, a potem szczepieniem nie zapytalam o to- czyli co, nic groznego? kurde znowu do lekarza mam isc?
#57 |
Zakorzenienie
|
one pojawiaja sie z dnia na dzien.a od kiedy je zauwazylas?
|
![]() ![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
To pewnie od mleka, moja też tak ma. Pediatra kazała przemyć wodą przegotowaną 1-2 razy dziennie.
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
MadCat - trochę lepsze (chodzi o ujęcie) to zdjęcie. Matylda jest rozkoszna, taki luzaczek. Rżczi pod głową i ta jej minka ala "a mi to wszystko zwisa". A może po prostu się przeciąga
![]() ![]() Drcron- Julce prześlicznie w tym różowym dresiku. No i ta capeczka z uszkami w stylu Izumi. Asiuulka - na tak, niby moje dzesko najstarsze i do tego jeszcze z zeszłego roku, ale jak tu podają wagę niektóre dziewczyny to moja przy nich chyba malutka. JAk gdzieś jesteśmy z naszą małą to wszyscy a jaka ona malutka, a my się oburzamy bo dla nas jest ogromna. Ona przecież była jak ręka mojego TZ-a. Powiem szczerze że nawet mi trudno teraz sobie wyobrazić jaka była maleńka. Ale mam zdięcia i filmiki i jak je oglądam czasami to płaczę. I tak dla przypomnienia i porównania: 1 zdjęcie: Oliwka ma niecały kilogram a ten pampers to najmniejszy rozmiar. Dziewczyny a niektóre wasze dzieci to nawet na starcie tych nie używały. 2 zdjęcie. Pierwszy raz miałam mała na rękach był to 9-ty dzień po urodzeniu. 3 zdjęcie. Z ostatniej niedzieli na spacerze. Jest różnica ![]() ![]()
Moje słońce 16.12.2009 (28 tc. 900 gr) Moja stokrotka 21.02.2012 (27 tc. 700 gr) Edytowane przez P0P70 Czas edycji: 2010-04-29 o 19:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#60 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Już kiedyś o tym klikałyśmy i Pop się zdziwiła że u niej w szpitalu używali a tu takie kwiatki post laski z innego forum .. moze się nie pogniewa "Niestety, kwas borowy doskonale penetruje zarówno przez błony śluzowe, jak i nieuszkodzoną skórę niemowląt i może być u nich toksyczny - w literaturze fachowej opisano około 20 przypadków zgonów noworodków, niemowląt i małych dzieci wskutek stosowania do ich pielęgnacji preparatów zawierających kwas borowy. W związku z powyższym NIE WOLNO go używać u niemowląt i dzieci do ukończenia 3 lat. Jest to zgodne zarówno z Dyrektywą Kosmetyczną Unii Europejskiej, jak i z przepisami obowiązującymi w tym zakresie w Polsce. Jestem ekspertem z sąsiedniego forum o kosmetykach dla dzieci i staram się od wielu lat nagłaśniać ten problem na wykładach dla lekarzy i w mediach. Problem dotyczy nie tylko Tormentiolu, ale i m.in. takich preparatów, jak maść "pośladkowa", Neo-Tormentil, Tormentile Forte, a także Aphtinu (którego nie należy stosować u dzieci nawet do 11 r.ż.). Moim zdaniem usunięcie kwasu borowego ze składu Tormentiolu nie wpłynęłoby w istotny sposób na zmniejszenie jego działania, bo rzeczywiście jest to preparat bardzo skuteczny - niestety, producent nie jest tym zainteresowany. Izumi - powiem Ci że jesteś mega dzielna laska bo jak to opisałaś to od samego czytania już mnie wszystko bolało . Ogromny szacun dla Ciebie ![]() dziś były niezłe jaja . Do mojej tesciowej przychodzi pielegniarka robić jej zastrzyki no i dziś na dole zobaczyła Szymka i że pakuje mała do wózka .. oblukała że mała jest mała .. no i sto pytań do .. a zapisane już do przychodni .. a może papier na szczepienia wypisać . a ile ma itp. teściowa ją zbyła bo nie baby sprawa .. dziecko nie zapisane bo ja prywatnie tylko chodze . teraz się śmiejemy że zacznie grzebać w papierach w przychodni zobaczy że żadne dziecko nie zapisane i zaraz mi wezwanie na szczepienia przyjdzie albo inne cudo he he .. choć obowiązek chyba już jest zniesiony ale nie jestem pewna. Baba okazło się jest tez położną środowiskową pewnie jakby ją wpuścić to by chętnie mi wparowała na góre zobaczyć po kątach .. Z drugiej strony może lepiej że zwraca uwagę na dzieci w domach nawet przy innej okazji bo może jak jakiemuś dziecku by się źle działo to zauważy Pop - pamiętam jak buczałam jak zobaczyłam pierwsze zdjęcia małej .. ale ja zawsze bucze jak widze wcześniaczki a tu jeszcze kogoś kogo się zna to juz wogóle . teraz to z niej kawał kloca ![]()
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny Edytowane przez ania p Czas edycji: 2010-04-29 o 19:23 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:14.