![]() |
#31 | |
BAN stały
|
Dot.: Czy to takie zdrowie jak mówią? Moja przygoda
Cytat:
![]() ja w ogóle nie widziałam w sklepie modyfikowanej kukurydzy (ale może powinnam sięgnąć po konkretnego producenta? ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-05-16 o 11:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie ma dostępnej modyfikowanej kukurydzy z większymi kolbami, czy z lepszymi plonami (!) z tymi ładnymi, kolorowymi owocami i warzywami to taka nagonka. Czy ktoś je gdzieś, kiedyś naprawdę widział? Swoja drogą dlaczego wysmiewasz jak ktoś powie, że się zna na GMO? Bo ma inne zdanie niż ty? Mnie zawsze ciekawi, czego tak naprawdę boją się ludzie, że nie wyobrażają sobie zjedzenia takiej modyfikowanej kukurydzy (abstrahując od tematów ekologicznych, czy finansowo-monopolowych)? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ponieważ: a. nie jestem przekonana, ze to nam nie zaszkodzi na dłuższa metę. b. tak jak Hultaj chciałabym faktycznie wiedzieć. Jednego moze się dowiemy za parę ładnych lat, a drugiego pewnie nigdy. ![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
talidomid też ktoś wymyślił, zatwierdził i podawali lekarze. Qmasz już, poszukiwaczu zaginionej szydery? ![]() Mnie nie interesuje co jest w kukurydzy czy marchewce, w sęsie, co do niej chcą wkładać albo co w niej przesunąć i po co, zdaję sobie trzeźwo sprawę, że gdyby nie ogólnoludzka ciekawość i przekraczanie granic to byśmy sobie tu nie gawędzili poprzez nasze piękne komputery, ale patrzę też na świat przez pryzmat tego, że technologicznie urządziła go matka natura na naprawdę zaawansowanym poziomie, delikatnie ujmując, i gdyby gruszka potrzebowała do czegokolwiek genów ślimaka czy innej wierzby, to już by je dawniusio miała. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-05-16 o 14:03 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pan P. zwykł mawiać, że na świecie istnieje niezliczona liczba ludzi, którzy nie potrafią się powstrzymać przed naciśnieciem guzika z (metaforycznym) napisem NIE NACISKAĆ PO ZADNYM POZOREM, GROZI ZAGŁADĄ! Otóż twierdzę, jako oczywiście osoba nie znająca się i ciemna, która tylko co nieco ai boi sie duchów, że grzebanie w genach może okazać się w ostatecznym rozrachunku niezbyt zdrowe.
![]() |
![]() |
#39 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Cytat:
Edytowane przez tiramisu_ Czas edycji: 2010-05-16 o 14:22 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Mnie może n ie zaszkodzić. ale czy i jak wpłynie na moje dzieci czy wnuki? Jaki bedzie wpływ takiej żywnosci na dalsze pokolenia?
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niech mi jeszcze ktoś powie, że jest palaczem a boi się GMO ![]()
![]() |
![]() |
#42 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
miałam na biologii o genetycznie modyfikowanym jedzeniu i podobno nei jest w ogóle szkodliwe .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
To znaczy, że ja jestem przeciwna wiwisekcji i określaniu bezpieczności jakiegoś preparatu na jej podstawie - różnice gatunkowe są nie do przeskoczenia, co z tego, że jakaś substancj działa dobrze na chore myszy? Obecnie na szczęście prowadzi sie zaawansowane badania kliniczne. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | ||
Zakorzenienie
|
Tak, tez sie uśmiałam...
![]() Gdziekolwiek by nie czytać o żywnosci modyfikowanej genetyczne, tam znajdziemy takie zdanie (mniej wiecej) Efekty modyfikaccji genetycznej nie sa do końca znane i skutki spożywania takiej żywnosci moga byc widoczne dopiero w przyszłych pokoleniach. I to nie sa jakieś strony przeciwko GMO tylko ogólnie piszące o tej żywności. Określaja wszystkie za i przeciw. To tylko na wizażu jak widzę są osoby wiedzące z pewnoscią i do konca, ze nic się nie stanie i że niczym to nie grozi. Znaczy, aż zazroszczę takiej niczym nie zmąconej pewności. Cytat:
Ale słowa modyfikacja genów już cos mi mówią, tobie nie? Cytat:
![]() Nie twierdzę, ze jestem przeciwnikiem GMO. Twierdzę, ze jestem człowiekiem myślącym i jako taki mam watpiliwosci ![]() Tym bardziej, ża ja juz posiadam potomstwo i wpływ na przyszłe pokolenia osobiście wręcz mnie ineteresuje, jest to dla mnie sprawa dość istotna a nie tylko "daleka przyszłosć".
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-05-16 o 15:13 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Pojmij wreszcie dziewczyno swoim przynajmniej teoretycznie wysoce wykwalifikowanym umyslem, że zyjemy w czasach (ni,e żeby pewne jak im tam różności były wynalazkiem współczesności czy coś), gdy człowiek teoretycznie powinien sprawdzać z jakiego konkretnie, a wyglądającego prawie zawsze tak samo;-), plastiku, wykonana jest butelka wody kupionej w markecie, i nie kazdy ma ochotę przyjmować z pocalowaniem ręki wszystkiego jak leci, tylko dlatego, że ktoś sobie zadał trud i coś przeniezwykłego wymyślił a jeszcze inne ktosie potrzebują przy tym czymsiu pracy. Szczególnie, gdy zwyczajnie i po ludzku pasuje, i nie od wczoraj, tamtemu komuś ta marchewka, którą już ma i wszelkie cuda wianki są mu zbędne. ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- Cytat:
Przerażasz mnie. (Oboje może. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-05-16 o 15:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja nie uważam, że GMO jest super, hiper, chcę tylko rozwiaż wątpliwości i bzdury na temat GMO, ktore są powielane, szczególnie w internecie. Dziwi mnie zawsze, że na temat GMO wypowiadają się często ludzie, którzy nie wiedzą nawet jak zbudowane jest DNA i czym się różni od RNA i jak wygląda gen. A ja ci powiem: trawi się w Twoim przewodzie pokarmowym, tak jak każde inne DNA i RNA, którego mnóstwo codziennie zjadasz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
BAN stały
|
jeszcze raz, po polsku,
Cytat:
---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ---------- a ja wiem, ale nie powiem, jak zbudowane jest dna, czym się rózni od rna, i nawet jak wygląda gen. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-05-16 o 15:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie rozumiem co Cię przeraża, ale spoko.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Aha, zwykli ludzie.
Znaczy, w przeciwieństwie do tych niezwykłych ludzi, którzy wiedzą lepiej i oświecą tę całą resztę zwykłych ludzi. Ja nie mówię od razu, że Ci nie wierzę, że głupoty gadasz czy coś. Nie. Ale powiem tak: nie urodziłam sie wczoraj, znam paru niezwykłych ludzi i jakoś żaden nie mówi mi, że wie wszytsko i może mi cokolwiek zagwarantować. I z natury nie ufam ludziom, którzy nie mają wątpliwości. No, to tyle. ---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ---------- Cytat:
Owe Panie (czy sie to komus podoba czy nie) myślą. A to jak widac nie wszytskim odpowiada.
![]() |
![]() |
#53 |
Wtajemniczenie
|
to znaczy, że się miliarady na takie badania wydaje, a potem cudowny lek okazuje się byc teratenogenny, albo w ogóle nie działa na ludzkie komórki rakowe (a przecież u myszek tak ładnie hamował proliferację).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Ja staram się nie jeść GMO, już samo stwierdzenie, że coś jest genetycznie modyfikowane po prostu mnie odstrasza. Być może opiera się to bardziej na strachu przed czymś nieznanym i niezrozumiałym (z biologii nigdy nie byłam orłem). Jeżeli chodzi o jedzonko niemodyfikowane genetycznie, to polecam kukurydziane wafle z Good Food. Dla dzieci się świetnie nadają, więc autorka tego tematu może je potraktować jako pewną alternatywę dla kaszki kukurydzianej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Wtajemniczenie
|
Luba, nikt niczego nie może zagwarantować. Najlepiej nie jedzmy niczego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mogłabym to przeczytać w Internecie, ale piszesz, że to mało wiarygodne źródło, bo każden jeden sobie tam może popisać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- Cytat:
![]() I naprawdę nie poddaję w wątpliwość słów dziewczyny. ![]() ---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ---------- Cytat:
![]() O, albo jeszcze pan Stachurski. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli chcesz, to mogę napisać, ale to jest długi temat ![]() ---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:45.