Jak dbacie o ubrania? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-21, 19:03   #31
lourose
Wtajemniczenie

Dot.: Jak dbacie o ubrania?

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;19481912]Owszem. Kilka ubrań na jednym wieszaku.[/QUOTE]

Ja lubię wieszaki z klamerkami ( w ikei można kupic ), wieszam w ten sposób kilka spodnic na raz.
Takie łatwo mnące się kiecki wieszam zawsze w ten sposób.

Co do prania - tak jak dziewczyny wyżej, niskie obroty i temperatura.
lourose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-22, 19:32   #32
_vixen_
Zakorzenienie

Zawsze dziwię się osobom, które wszystko piorą ręcznie. Przecież na wieki wieków koszulek nosić nie będę, starczy, jak rok przetrzymają, mam ich dość dużo. A przecież rzeczy wychodzą z mody.

Do prania kupiłam ostatnio proszek z Lidla 'Maxi Trat", byłam ciekawa, jak się taką taniochą (kosztuje 2 złote pudełko) pierze. Różnicy między Persilem nie dostrzegłam żadnej
Płyn do płukania czesto zmieniam, aktualnie mam E "Oriental Dream". I tak pachnę perfumami, więc nie ma to specjalnie znaczenia.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-22, 20:44   #33
67660fbe4431ef874c547a9fe9d74590b5092d2a_69337201e3f4a
Konto usunięte

Ja mniej wiecej 20 % ubran piore recznie, reszte piore w specjalnych woreczkach - siatkach z Lidla
Pranie w temp. 30 lub 40 st, program delikatny, delikatniejsze ubrania piore w plynie, spodnie w proszku. Wszystkie na lewej stronie ( z wyjatkiem prania recznego) , po wysyszeniu skladam i ukladam w szafie nafaszerowanej kulkami zapachowymi z LS

pranie recznie: glownie pojedyncze bluzeczki ktore nie zakwalifikowaly sie do prania w pralce z powodu koloru

aniolek
67660fbe4431ef874c547a9fe9d74590b5092d2a_69337201e3f4a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-28, 18:14   #34
Kotek
Raczkowanie

Pytanie do dziewczyn, które prasują rzeczy po praniu - czy jak wracacie do domu, to rzeczy które miałyście na sobie przed schowaniem do szafy też prasujecie, czy wrzucanie takie "pogniecione"?
Kotek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-28, 20:12   #35
201711060955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kotek Pokaż wiadomość
Pytanie do dziewczyn, które prasują rzeczy po praniu - czy jak wracacie do domu, to rzeczy które miałyście na sobie przed schowaniem do szafy też prasujecie, czy wrzucanie takie "pogniecione"?
no bez przesady, po co tyle razy prasować
201711060955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-28, 20:51   #36
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez Kotek Pokaż wiadomość
Te rzeczy w których chodzę po raz kolejny, czyli jeansy, kurtki czy sweterki nie wymagają w ogóle prasowania.
Bluzek nie zakładam nigdy po raz kolejny...

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-28, 21:28   #37
rzesa20
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Zawsze dziwię się osobom, które wszystko piorą ręcznie. Przecież na wieki wieków koszulek nosić nie będę, starczy, jak rok przetrzymają, mam ich dość dużo. A przecież rzeczy wychodzą z mody.

Do prania kupiłam ostatnio proszek z Lidla 'Maxi Trat", byłam ciekawa, jak się taką taniochą (kosztuje 2 złote pudełko) pierze. Różnicy między Persilem nie dostrzegłam żadnej
Płyn do płukania czesto zmieniam, aktualnie mam E "Oriental Dream". I tak pachnę perfumami, więc nie ma to specjalnie znaczenia.

Ja mam wiele takich rzeczy, że nawet jeśli wyjdą z mody, ba! nawet jeśli nigdy w modzie nie były to będę w nich chodzić, bo mi się po prostu podobają i chce, żeby mi jak najdłużej posłużyły i dlatego traktuje je ze szczególną troską piorąc je ręcznie

Nie można być jak Prince Polo i smakować wszystkim...
rzesa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-18, 11:27   #38
Czarnulka19
Zadomowienie

Dziewczyny, a w czym pierzecie bluzki , które nie są w jednolitym kolorze np. do połowy czarną a u góry białą ? Czy taką bluzkę ,żeby nie zafarbowała należy prać w płynie przeznaczonym do czarnych ubrań ?
Stary 2010-06-18, 11:36   #39
Fju
Raczkowanie

Mam zamiar kupić orzechy piorące. Używa ktoś? Jakie wrażenia?
Fju jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-18, 12:01   #40
mademoiselle jeanne
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czarnulka19 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a w czym pierzecie bluzki , które nie są w jednolitym kolorze np. do połowy czarną a u góry białą ? Czy taką bluzkę ,żeby nie zafarbowała należy prać w płynie przeznaczonym do czarnych ubrań ?
Piorę ręcznie Z jasnymi bałabym się, że zafarbują od tej ciemniejszej części, natomiast z ciemnymi - wiadomo - jasna łatwo, żeby stała się mniej jasna po wyjęciu z pralki

Każdy szuka swojego miejsca na świecie,
gdzie czułby się tak dobrze, jak u Tiffany'ego

mademoiselle jeanne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-19, 17:24   #41
nouvelle2
Zakorzenienie

• piorę wszystko w 30 stopniach na niskich obrotach wirowania + program 'łatwe prasowanie'
  • do prania białych rzeczy używam TYLKO proszku Vizir
  • ostatnio odkrywam proszki do prania rzeczy dla niemowląt. Mają śliczny zapach i są delikatne dla skóry
  • rajstopy i delikatną bieliznę piorę w specjalnych woreczkach do tego przeznaczonych
  • wszystkie ubrania piorę i suszę na odwrotnej stronie
  • jeżeli mam taką możliwość, suszę na dworze (zapach!)
  • prasuje ubrania na odwotnej stronie (na ciemnym materiale tworzą się jasne, 'wyślizgane' kreski od żelazka)
  • ręcznie piorę sweterki z angory i biustonosze w delikatnym płynie do prania
  • w szafie i w szufladach z bielizną mam mnóstwo torebek zapachowych, polecam te ze sklepu Home&You
  • używam tylko drewnianych wieszaków ze względów estetycznych i praktycznych. Moim zdaniem ubrania powieszone na drewnianych, szerokich wieszakach nie tracą fasonu.
  • bardzo często robię przegląd fleków w szpilkach. Nigdy nie chodzę w butach, w których choć trochę widać tą metalową część
  • Mam słabość do zamszowych butów, które wymagają szczególnego dbania. Impregnuję je sprayem w kolorze butów i szczotkuję gumową szczoteczką.
  • Uważam żeby do torebek nie wkładać aromatycznego jedzenia, napojów, długopisów,błyszczyków i kosmetyków, które mogą się łatwo rozlać, otworzyć, itd. Natomiast często upycham gdzie się da (torebki, kieszenie)papierowe próbniki perfum z Douglasa, potem wszystko delikatnie pachnie perfumami
  • Ubrania w szafie mam zawsze poskładane, nie upycham na siłę.
  • Mówię do ciuchów jak do kwiatów Kwiaty szybciej rosną, a ubrania łatwiej się prasują
Kupiłam taki wieszak (załącznik) Wiem, że dużo dziewczyn także posiada podobne. Macie jakieś sposoby na to, żeby powieszone na nim ubrania, nie kurzyły się?

we're not in Wonderland anymore, Alice.
nouvelle2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-19, 19:46   #42
Karolinka1306
Raczkowanie

GG do Karolinka1306

Cytat:
Napisane przez nouvelle2 Pokaż wiadomość
  • piorę wszystko w 30 stopniach na niskich obrotach wirowania + program 'łatwe prasowanie'
  • do prania białych rzeczy używam TYLKO proszku Vizir
  • ostatnio odkrywam proszki do prania rzeczy dla niemowląt. Mają śliczny zapach i są delikatne dla skóry
  • rajstopy i delikatną bieliznę piorę w specjalnych woreczkach do tego przeznaczonych
  • wszystkie ubrania piorę i suszę na odwrotnej stronie
  • jeżeli mam taką możliwość, suszę na dworze (zapach!)
  • prasuje ubrania na odwotnej stronie (na ciemnym materiale tworzą się jasne, 'wyślizgane' kreski od żelazka)
  • ręcznie piorę sweterki z angory i biustonosze w delikatnym płynie do prania
  • w szafie i w szufladach z bielizną mam mnóstwo torebek zapachowych, polecam te ze sklepu Home&You
  • używam tylko drewnianych wieszaków ze względów estetycznych i praktycznych. Moim zdaniem ubrania powieszone na drewnianych, szerokich wieszakach nie tracą fasonu.
  • bardzo często robię przegląd fleków w szpilkach. Nigdy nie chodzę w butach, w których choć trochę widać tą metalową część
  • Mam słabość do zamszowych butów, które wymagają szczególnego dbania. Impregnuję je sprayem w kolorze butów i szczotkuję gumową szczoteczką.
  • Uważam żeby do torebek nie wkładać aromatycznego jedzenia, napojów, długopisów,błyszczyków i kosmetyków, które mogą się łatwo rozlać, otworzyć, itd. Natomiast często upycham gdzie się da (torebki, kieszenie)papierowe próbniki perfum z Douglasa, potem wszystko delikatnie pachnie perfumami
  • Ubrania w szafie mam zawsze poskładane, nie upycham na siłę.
  • Mówię do ciuchów jak do kwiatów Kwiaty szybciej rosną, a ubrania łatwiej się prasują
Kupiłam taki wieszak (załącznik) Wiem, że dużo dziewczyn także posiada podobne. Macie jakieś sposoby na to, żeby powieszone na nim ubrania, nie kurzyły się?

oj.. wielki szacun dla Ciebie.......

ja nienawidzę prasować
zazdroszcze Wam ze umiecie tak ladnie dbac o ubrania;p
Stary 2010-09-30, 22:33   #43
elpii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
Szczerze to mi by się nie chciało robić tych wszystkich rzeczy które Wy robicie. U mnie wygląda to tak - do prania (czarne-kolorowe/białe) razem z bielizną, suszy się na suszarce i do szafy. Nie prasuję, chyba że jest to ostateczność! :-D

dokladnie tez tak robie haha i jakos mi sie rzeczy nie niszcza ani nic tam sie z nimi nie dzieje..
elpii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-01, 00:02   #44
Marua:)
Zakorzenienie

A jak suszycie na plasko?
Marua:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-01, 01:17   #45
agnieszka_g
Raczkowanie

- delikatne rzeczy piorę ręcznie
- czarne ubrania tylko w płynie do czarnego, a raz na ruski rok piorę czarne rzeczy z czarnym barwnikiem do prania w automacie.Odzyskują wtedy czerń.
- jak przychodzę do domu od razu się przebieram w ubrania "po domu", moja siostra tak nie robi i niszczy ubrania 2 razy szybciej.
- buty po każdym sezonie czyszczę, pastuję i wkładam do pudełka.
- prasuję ubrania wtedy kiedy mam je zamiar ubrać bo nawet jak je włożę do szafy wyprasowane to po jakimś czasie i tak wydają mi się pomięte.

Muszę pomyśleć o jakimś sposobie przetrzymywania torebek, bo zawsze mi się walają albo gniotą tracąc kształt.
agnieszka_g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-01, 02:10   #46
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marua:) Pokaż wiadomość
A jak suszycie na plasko?
Swetry, cienkie bawełniane (rozciagliwe) bluzeczki zawsze na płasko na ręcznikach. Golfy tez tak suszę wełniane, bo lubie obcisłe ubrania

Cytat:
Napisane przez agnieszka_g Pokaż wiadomość
- delikatne rzeczy piorę ręcznie
- czarne ubrania tylko w płynie do czarnego, a raz na ruski rok piorę czarne rzeczy z czarnym barwnikiem do prania w automacie.Odzyskują wtedy czerń.
- jak przychodzę do domu od razu się przebieram w ubrania "po domu", moja siostra tak nie robi i niszczy ubrania 2 razy szybciej.
- buty po każdym sezonie czyszczę, pastuję i wkładam do pudełka.
- prasuję ubrania wtedy kiedy mam je zamiar ubrać bo nawet jak je włożę do szafy wyprasowane to po jakimś czasie i tak wydają mi się pomięte.

Muszę pomyśleć o jakimś sposobie przetrzymywania torebek, bo zawsze mi się walają albo gniotą tracąc kształt.
Robie identycznie, jak Ty ale zafrapował mnie ten barwnik, co to jest i gdzie to sie kupuje. Napiszesz coś więcej?
Ja torby wypycham papierami albo miekkimi foliówkami takimi np. po rzeczach odebranych z pralni chemicznej i pakuję w torebki albo wkładam do pustych pudeł, ewentualnie po butach, ale czystych.

NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie!
NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie!
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-01, 02:22   #47
agnieszka_g
Raczkowanie

Kiedyś mama "pokropiła" mi nową spódnice wybielaczem. Szukałam dla niej ratunku i kupiłam na internecie trwałą farbę do tkanin SIMPLICOL. Teraz czasem ją kupuje i wkładam ją do pralki jak chcę odświeżyć czerń a nie farbować całych ubrań. Kolor się trzyma i ubrania są znowu czarne Są też inne kolory tej farby ale ja używałam tylko czarnej. wklejam zdjęcie tej farby

Edytowane przez agnieszka_g
Czas edycji: 2010-10-01 o 02:26
agnieszka_g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-01, 19:25   #48
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka_g Pokaż wiadomość
Kiedyś mama "pokropiła" mi nową spódnice wybielaczem. Szukałam dla niej ratunku i kupiłam na internecie trwałą farbę do tkanin SIMPLICOL. Teraz czasem ją kupuje i wkładam ją do pralki jak chcę odświeżyć czerń a nie farbować całych ubrań. Kolor się trzyma i ubrania są znowu czarne Są też inne kolory tej farby ale ja używałam tylko czarnej. wklejam zdjęcie tej farby
Oooo dziękuję zainteresuję sie tą czarną

Stary 2010-12-03, 11:55   #49
emigrantkaa
Raczkowanie

Ja mam pytanie odnośnie prania wełny (ręcznie). Wełnę należy szybko prać, nie wolno jej długo moczyć, bo powoduje to kurczenie tkaniny. Jak pierzecie w specjalnych płynach (np. perła itp.) używacie potem jeszcze płynu do płukania? Czy wystarczy już sam płyn do prania i tylko szybko wypłukać.
Dzięki
emigrantkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-03, 15:03   #50
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emigrantkaa Pokaż wiadomość
Ja mam pytanie odnośnie prania wełny (ręcznie). Wełnę należy szybko prać, nie wolno jej długo moczyć, bo powoduje to kurczenie tkaniny. Jak pierzecie w specjalnych płynach (np. perła itp.) używacie potem jeszcze płynu do płukania? Czy wystarczy już sam płyn do prania i tylko szybko wypłukać.
Dzięki
Ja moczę z godzinę nic się nie dzieje, piorę w płynach do wełny, a później płuczę w płynie do płukania żeby był miękki sweter oczywiście sa też wełny, których nie nalezy prać w wodzie: mam dwie takie kamizelki.

Stary 2010-12-03, 17:01   #51
BJean
Wtajemniczenie

- bieliznę oraz ubrania "pod spodem" piorę proszkiem dla dzieci Jelpa.
-sweterki i delikatne bluzki piorę ręcznie, staniki również.
- dzielę pranie na ciemne, kolory, farbujące, białe(i zbliżone).
- latem i wiosną zawsze suszę na dworze bo ciuchy pachną niebiańską świeżością
na suszarce układam sweterki "na leżąco"
- prasuję i wkładam do szafy, striny i reszte gaci prasuję bardzo wysoką temperaturą.
- ciuchy wymagające ponownego "przeprasowania" prasuję przed wyjściem.
- po domu chodzę w "domowych ciuchach", leginsy, bluza, skarpety i jazda
ogólnie rzecz biorąc klasyfikuję ubrania na takie gorsze, "na okazję", "na codzień". Dzięki temu wyjatkowe rzeczy długo mi służą i nie wyglądają na znoszone.

_vixen_
ja natomiast zawsze dziwię się ludziom którzy nie dbają o ciuchy i chodzą w spranych ubraniach.
Wygląda to niechlujnie i nie wyobrażam sobie prać ich byle czym i milion razy i to w pralce bo będą szmatami po 2 praniach. I nigdy bym nie założyła takiego ciucha ; /

masz prawo wiedzieć co jesz.

BJean jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości