|
|
#31 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak dbacie o ubrania?
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;19481912]Owszem. Kilka ubrań na jednym wieszaku.[/QUOTE]
Ja lubię wieszaki z klamerkami ( w ikei można kupic ), wieszam w ten sposób kilka spodnic na raz. Takie łatwo mnące się kiecki wieszam zawsze w ten sposób. Co do prania - tak jak dziewczyny wyżej, niskie obroty i temperatura. |
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze dziwię się osobom, które wszystko piorą ręcznie. Przecież na wieki wieków koszulek nosić nie będę, starczy, jak rok przetrzymają, mam ich dość dużo. A przecież rzeczy wychodzą z mody.
Do prania kupiłam ostatnio proszek z Lidla 'Maxi Trat", byłam ciekawa, jak się taką taniochą (kosztuje 2 złote pudełko) pierze. Różnicy między Persilem nie dostrzegłam żadnej ![]() Płyn do płukania czesto zmieniam, aktualnie mam E "Oriental Dream". I tak pachnę perfumami, więc nie ma to specjalnie znaczenia. |
|
|
|
|
#33 |
|
Konto usunięte
|
Ja mniej wiecej 20 % ubran piore recznie, reszte piore w specjalnych woreczkach - siatkach z Lidla
Pranie w temp. 30 lub 40 st, program delikatny, delikatniejsze ubrania piore w plynie, spodnie w proszku. Wszystkie na lewej stronie ( z wyjatkiem prania recznego) , po wysyszeniu skladam i ukladam w szafie nafaszerowanej kulkami zapachowymi z LS ![]() pranie recznie: glownie pojedyncze bluzeczki ktore nie zakwalifikowaly sie do prania w pralce z powodu koloru ![]() aniolek |
|
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
Pytanie do dziewczyn, które prasują rzeczy po praniu - czy jak wracacie do domu, to rzeczy które miałyście na sobie przed schowaniem do szafy też prasujecie, czy wrzucanie takie "pogniecione"?
|
|
|
|
|
#35 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#36 | |
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
Bluzek nie zakładam nigdy po raz kolejny...
|
|
|
|
#37 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam wiele takich rzeczy, że nawet jeśli wyjdą z mody, ba! nawet jeśli nigdy w modzie nie były to będę w nich chodzić, bo mi się po prostu podobają i chce, żeby mi jak najdłużej posłużyły i dlatego traktuje je ze szczególną troską piorąc je ręcznie
|
|
|
#38 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, a w czym pierzecie bluzki , które nie są w jednolitym kolorze np. do połowy czarną a u góry białą ? Czy taką bluzkę ,żeby nie zafarbowała należy prać w płynie przeznaczonym do czarnych ubrań ?
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
Mam zamiar kupić orzechy piorące. Używa ktoś? Jakie wrażenia?
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z jasnymi bałabym się, że zafarbują od tej ciemniejszej części, natomiast z ciemnymi - wiadomo - jasna łatwo, żeby stała się mniej jasna po wyjęciu z pralki
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem, że dużo dziewczyn także posiada podobne. Macie jakieś sposoby na to, żeby powieszone na nim ubrania, nie kurzyły się?
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
oj.. wielki szacun dla Ciebie....... ja nienawidzę prasować zazdroszcze Wam ze umiecie tak ladnie dbac o ubrania;p
|
|
|
|
#43 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dokladnie tez tak robie haha i jakos mi sie rzeczy nie niszcza ani nic tam sie z nimi nie dzieje..
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
A jak suszycie na plasko?
|
|
|
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
- delikatne rzeczy piorę ręcznie
- czarne ubrania tylko w płynie do czarnego, a raz na ruski rok piorę czarne rzeczy z czarnym barwnikiem do prania w automacie.Odzyskują wtedy czerń. - jak przychodzę do domu od razu się przebieram w ubrania "po domu", moja siostra tak nie robi i niszczy ubrania 2 razy szybciej. - buty po każdym sezonie czyszczę, pastuję i wkładam do pudełka. - prasuję ubrania wtedy kiedy mam je zamiar ubrać bo nawet jak je włożę do szafy wyprasowane to po jakimś czasie i tak wydają mi się pomięte. Muszę pomyśleć o jakimś sposobie przetrzymywania torebek, bo zawsze mi się walają albo gniotą tracąc kształt. |
|
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Swetry, cienkie bawełniane (rozciagliwe) bluzeczki zawsze na płasko na ręcznikach. Golfy tez tak suszę wełniane, bo lubie obcisłe ubrania
![]() Cytat:
ale zafrapował mnie ten barwnik, co to jest i gdzie to sie kupuje. Napiszesz coś więcej? ![]() Ja torby wypycham papierami albo miekkimi foliówkami takimi np. po rzeczach odebranych z pralni chemicznej i pakuję w torebki albo wkładam do pustych pudeł, ewentualnie po butach, ale czystych.
|
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
Kiedyś mama "pokropiła" mi nową spódnice wybielaczem. Szukałam dla niej ratunku i kupiłam na internecie trwałą farbę do tkanin SIMPLICOL. Teraz czasem ją kupuje i wkładam ją do pralki jak chcę odświeżyć czerń a nie farbować całych ubrań. Kolor się trzyma i ubrania są znowu czarne
Są też inne kolory tej farby ale ja używałam tylko czarnej. wklejam zdjęcie tej farby
Edytowane przez agnieszka_g Czas edycji: 2010-10-01 o 02:26 |
|
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zainteresuję sie tą czarną
|
|
|
#49 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam pytanie odnośnie prania wełny (ręcznie). Wełnę należy szybko prać, nie wolno jej długo moczyć, bo powoduje to kurczenie tkaniny. Jak pierzecie w specjalnych płynach (np. perła itp.) używacie potem jeszcze płynu do płukania?
Czy wystarczy już sam płyn do prania i tylko szybko wypłukać. Dzięki
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nic się nie dzieje, piorę w płynach do wełny, a później płuczę w płynie do płukania żeby był miękki sweter oczywiście sa też wełny, których nie nalezy prać w wodzie: mam dwie takie kamizelki.
|
|
|
#51 |
|
Wtajemniczenie
|
- bieliznę oraz ubrania "pod spodem" piorę proszkiem dla dzieci Jelpa.
-sweterki i delikatne bluzki piorę ręcznie, staniki również. - dzielę pranie na ciemne, kolory, farbujące, białe(i zbliżone). - latem i wiosną zawsze suszę na dworze bo ciuchy pachną niebiańską świeżością na suszarce układam sweterki "na leżąco" - prasuję i wkładam do szafy, striny i reszte gaci prasuję bardzo wysoką temperaturą. - ciuchy wymagające ponownego "przeprasowania" prasuję przed wyjściem. - po domu chodzę w "domowych ciuchach", leginsy, bluza, skarpety i jazda ogólnie rzecz biorąc klasyfikuję ubrania na takie gorsze, "na okazję", "na codzień". Dzięki temu wyjatkowe rzeczy długo mi służą i nie wyglądają na znoszone. _vixen_ ja natomiast zawsze dziwię się ludziom którzy nie dbają o ciuchy i chodzą w spranych ubraniach. Wygląda to niechlujnie i nie wyobrażam sobie prać ich byle czym i milion razy i to w pralce bo będą szmatami po 2 praniach. I nigdy bym nie założyła takiego ciucha ; /
![]() |
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:14.

)

*
i jakos mi sie rzeczy nie niszcza ani nic tam sie z nimi nie dzieje.. 

masz prawo wiedzieć co jesz.