![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Meczet w Warszawie
Cytat:
![]() Ja rozumiem religia religią ale ich religia to mi bardziej sektę przypomina. A co, naziści, rasiści to też ludzie ze swobodami obywatelskimi? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A podany argument do mnie nie przemawia :P'' dosyć szybko zmieniłaś zdanie ![]()
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
? ja nigdzie nie napisałam że uważam protest za głupi, nie miałam zdania ale po kilku postach na przykład pauli już się ustosunkowałam do sprawy i tak jestem przeciw budowie.
jakiś problem? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Mieszkam w Wielkiej Brytanii, gdzie jest bardzo liczna spolecznosc muzulmanska.
Czy mi to przeszkadza? Nie, ludzie jak inni. Czy przeszkadza mi fakt, ze kobiety nosza burki itd.? Nie. Obecnosc muzlumanow i islamu nie czyni mnie kims innym, nie oddczuwam ich wplywow- w dalszym ciagu pozostaje katoliczka. Wydaje mi sie, ze budowa nowego meczetu w Polsce to jeszcze nie oznaka islamizacji. Wiadomo, tego tez bym nie chciala widziec, ale nie uwazam, by jeden meczet wprowadzil znaczace zmiany w spoleczenstwie czy inne. Gdy w XVI-wiecznej Europie trwaly wojny religijne, w Polsce panowala tolerancja wyznaniowa i jak widac nie wiazalo sie to z utrata polskosci, a Polska pozostala krajem katolickim.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pierwsze z brzegu, co mi google wyrzuciło - odnośnie liczb (wiernych i miejsc modlitwy): http://www.islamonline.net/servlet/S...ms%2FEMELayout Z powyższego wynika, że jesteśmy pod tym względem na poziomie Finlandii (a nawet za). Do Francji, Niemiec, itd daleko nam jeszcze, że hoho. Poza tym nie jesteśmy wisienką na tym europejskim torcie, co tu kryć, i inne jeszcze takie "zaszłości" zachodzą, więc nie bardzo rozumiem obawy. Miłego dnia. Edytowane przez Anuschka Czas edycji: 2010-06-06 o 13:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
No chyba, że pierwszy kowboj RP bełkoczący coś o strzelaniu do ludzi przeprowadzających aborcje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
![]() oj no ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a skąd wiesz jacy są np baptyści ? mieszkałam dość długo w stanach w miasteczku gdzie właśnie oni stanowili większość i to ja jako ateistka życia nie miałam. w swojej ewangelizacji bywają agresywniejsi niż ci straszni muzułmanie. tych z kolei znam sporo i jakoś żaden z nich fanatykiem nie jest. prędzej boję się wszechobecnego katolstwa w moim kraju niż muzułmanów czy to przyjezdnych czy tutejszych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
są agresywni, widać to po ameryce i ich transparentach że bóg nienawidzi gejów. ale oni nie zabijają, no błagam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Różnica w agresywności baptystów a muzułmanów jest na przykład taka, że babtyści własnych córek nie zabijają za to, że wyjdą bez pozwolenia z przyjaciółmi.... widzisz różnicę? Każdy urodzony jako chrześcijanin może zostać ateistą albo dowolnie zmienić wiarę na inną i włos mu z głowy nie spadnie, natomiast gdy już raz się zostaje muzułmaninem to na zawsze i od tego odwrotu nie ma, bo jest Fatwa i KAŻDY dobry muzułmanin ma prawo takiego odstrzelić a zasługi mu w niebie będą policzone w ilości 72 dziewic, a może 60, nigdy nie pamiętam. Co to jest "katolstwo" bo nie znam takiego określenia.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-06-06 o 14:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podejrzewam, ze bedzie do nas przyjezdzac wiecej Muzulmanow. Stopniowo, wraz z rozwojem kraju. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
najśmieszniejsze w tego typu dyskusjach jest to, że wiara katolicka jest be, natomiast każda inna jest cacy i trzeba pokazać jakim jest się super-mega-tolerancyjnym popierając wszystko inne.
co do meczetu w Warszawie - nie, nie jestem za budową kolejnego tego typu budynku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Nie mam nic do chrześcijaństwa i nie darzę Muzułmanów szczegolną sympatią, ale wkurza mnie taka demokracja na miarę, a raczej to, jak tego się nie widzi ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- swoją drogą, islam jest młodszy od chrześcijaństwa ze 600 lat, a nie 2 tyś, i nagle: lata zerowe czy jak to tam zwał i dziesiąte 21 wieku, i: larum. Powiedziałabym, że dziwne. Tak samo, jak się jeździ na jednych, że tacy owacy, tylko kto pewnych ludzi w broń wyposażał- sami sobie powyklepywali szabelki nad ogniem (i szabelkami machają), a bomby to z kory drzewnej robią..? Bo przecież nie wiem zbyt dokładnie, i szczerze mówiąc, to z autopsji bynajmniej nie chcę wiedzieć; za to może ktoś odpowie i powie, jak jest. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-06-06 o 16:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
KK to nieźle prosperująca organizacja polityczno-biznesowa mająca niestety spory wpływ na życie społeczne i krzywdząca tym samym całkiem sporo istnień. chrystianizacja bywała gorsza od kilku muzułmańskich bomb, a dziś jest po prostu bardziej perfidna. co do obietnic Koranu, to z Biblii wynika, że i Bogu zdarzało się być mściwym skurczybykiem, a sporo biblijnych przypowiastek zionie przemocą i nienawiścią - też się stosujesz do jej wszystkich przekazów skoro jesteś chrześcijanką ? osobiście nie zezwalałabym na budowanie jakichkolwiek świątyń na publicznym gruncie i za państwową kasę, skoro mają chęć wyznawania czegokolwiek, niech grunt kupią i wystawią meczet/kościół/zbór/synagogę etc za własną kasę a tam niech robią co chcą. skoro jednak państwo, które wg konstytucji wyznaniowym nie jest rzuca od tak sporą kasę na świątynię opatrzności bożej, to niech i rzuci się na meczet. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Ja zrozumialam, ze oprocz meczetu ma powstac centrum kulturalno-oswiatowe, podobne do innego, ktore rowniez powstaje w Warszawie. Chodzi mi o Muzeum Historii Zydow Polskich, ktore budowane jest na fundamentach dawnej siedziby rady zydowskiej miasta Warszawy. To rowniez bedzie duzy kompleks.
Dwa centra - jedno muzulmanskie, drugie zydowskie. Tyle, ze w przypadku tego drugiego jest mniej szumu i zamieszania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Określanie ludzi wierzących motłochem jest bardzo niesmaczne, skąd u Ciebie ta agresja? Wiara właśnie opiera się nie na dowodzeniu istnienia Boga, lecz na wierze w istnienie Boga. Nikt Tobie głowy nie zaśmieca, nie musi. NIC, zupełnie NIC nie wiesz o islamizacji.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-06-06 o 19:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Te i inne jeszcze nie-do-końca-ładne historie, wybrzmiewające w takt refrenu "Money makes the world go round"... Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Anuschko, to ze nie chcialabym byc swiadkiem islamizacji Polski wcale nie oznacza, ze przeszkadza mi wzrastajaca liczba wyznawcow islamu. Do islamizacji Polsce jeszcze daleko.
A nie rowna sie B w tym przypadku.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
BAN stały
|
nie chcę się zagłębiać w takie tematy, nie tyle samej islamizacji, co tego, że podobno... każdy medal ma 2 strony.
Natomiast, dostrzegam pewną niekonsekwencję. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-06-06 o 22:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
"Takie czasy. Kościół i owszem, nie chrystianizował zawsze w sposób przyjemny, ale i Chrobry Bolesław Król nie poszerzył naszych granic uprzejmie prosząc o zgodę. Takie czasy."
Niestety inaczej nie da się chyba tego zacytować, a przypomina mi to jako żywo słowa prezydenta Trumana o jakimś tam generale, czy innym: Wiemy, że to sku....yn. ale to nasz sku....yn. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=Anuschka;19828420]"Takie czasy. Kościół i owszem, nie chrystianizował zawsze w sposób przyjemny, ale i Chrobry Bolesław Król nie poszerzył naszych granic uprzejmie prosząc o zgodę. Takie czasy."
Niestety inaczej nie da się chyba tego zacytować, a przypomina mi to jako żywo słowa prezydenta Trumana o jakimś tam generale, czy innym: Wiemy, że to sku....yn. ale to nasz sku....yn. ![]() Dobre ![]()
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
Ja jestem absolutnie przeciwna budowie tego meczetu, z tego względu że oni mają kompletnie inne zwyczaje i podejście do religii niż my np. ich muzułmańskie święto ofiarowania czyli Kurban Bajram polega na zabijaniu zwierząt przed świątynią i nie chciałabym żeby ktoś robił takie rzeczy w środku miasta i sąsiedztwie innych zabudowań. U siebie w kraju mogą robić co chcą, nawet siebie nawzajem składać na ofiarę ale niech u nas się nie nie panoszą, bo niedługo wymyślą jeszcze inne żądania. A Wizażankom radzę z ciekawości poczytać jak wygląda np. Kurban Bajram i zastanowić się czy chcą tolerować takie święta u nas.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,tit...wiadomosc.html
W Wielkiej Brytanii osoby niewidome z psami przewodnikami są wypraszane z autobusów przez muzułmańskich kierowców i pasażerów. A wszystko przez to, że według islamu psy są zwierzętami "nieczystymi" - pisze brytyjski tabloid "Daily Mail". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
BAN stały
|
dziękuję za wzmiankę, po czymś takim ma się ochotę osobiście wybrać i protestować.
![]() dziwi mnie, że kierowcy zachowują pracę po czymś takim, a pasażerowie powinni zostać pociągnięci do odpowiedzialności (że jakieś szykany osób niepełnosprawnych, zakłócanie porządku, itp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:08.