|
|
#31 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy wyjazd za granicę do pracy na kilka miesięcy jest egoistyczny?
Ja właśnie wróciłam z Erasmusa. Powiem tyle - to były najlepsze dwa semestry w moim życiu. Pojechałam na jeden semestr, ale było tak super, że zostałam także na drugi
Liznęłam trochę nowego języka, zawarłam mnóstwo nowych znajomości, pozwiedzałam, pracowałam w swoim przyszłym zawodzie... Dziewczyno.... szkoda, że zrezygnowałaś, bo naprawdę warto wyjechać w ramach Erasmusa jak ma się okazję, to chyba najlepsze, co może się zdarzyć na studiach.Ja mam podejście takie: związek może minąć (niezależnie czy wyjedziesz czy nie), natomiast doświadczenie, przygody i tak dalej - to zostanie z Tobą na zawsze. I dlatego warto jechać jak masz taką szansę. A jak związek porządny, to przetrwa - miałam mnóstwo znajomych, którzy zostawili swoje połówki w PL i wcale im rozłąka nie zaszkodziła. Związek to nie klatka, aktualnie nie mam partnera, ale gdybym miała - to jego samorozwój byłby dla mnie na pierwszym miejscu. (I tak samo mój, jak dla mnie to jest zdrowy "egoizm"). Ja nie wiem, teraz jest tyle możliwości kontaktu, tanie bilety lotnicze, komórki, maile, internet... Szkoda marnować szansę na świetny wyjazd.
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Autorko wątku Jeśli poważnie myślisz o waszym związku to decyzję powinniście podjąć wspólnie. Ale przede wszystkim zadaj sobie pytanie, co jest dla ciebie ważniejsze - związek czy przeżywanie przygód w samotności. Może uda się wam wypracować jednak jakiś kompromis? tak jak wcześniej wspominały dziewczyny: przecież możecie pojechać razem
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy stawiasz wyjazd nad związek, może te 3 miesiące wytrzymacie, ale na dłuższą metę może się związek rozlecieć z hukiem...Wytrzymasz taką długą rozłąkę bez TŻ?
|
|
#34 |
|
Wtajemniczenie
|
ja bym sie tez zapyatla co Twoj TŻ na to? rozmawialas juz z nim?
|
|
|
#35 |
|
Wtajemniczenie
|
A co to ma do rzeczy? Dla Twojej informacji zakończyłam niedawno ponad 5-letni związek, zresztą nie jedyny w moim życiu, mam doświadczenie w temacie, więc mam pełne prawo się wypowiadać. To, ze jestem teraz sama, nie znaczy, że nie wiem, o czym mówię
Może wręcz odwrotnie - wręcz mam większe prawo udzielać rady w tym wątku, skoro sama przeżyłam długi wyjazd za granicę podczas trwania związku i wiem dokładnie z czym to się je, ha?Btw, idąc tym tokiem rozumowania: może tak samo osoba, która nigdy nie zdradziła, nie powinna mówić, że zdrada jest be, bo przecież nie doświadczyła tego? (skoro już tak bardzo moje singielstwo obecne obruszyło koleżankę )Już nie mówiąc o tym, że sama idea zabraniania komuś wyjazdu, który jest dla tej osoby szansą, zakrawa dla mnie na zaborczość, a to jest pierwszy sygnał dla mnie do przemyślenia związku.
"La curiosidad mató al gato." - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - [ Nie kupuję nowych zanim nie zużyję starych ] [ Biegam ] 10 - 15 - 20 - hM - 30 - MEdytowane przez v-x-n Czas edycji: 2010-06-29 o 01:19 |
|
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#37 |
|
mj
|
.
. Edytowane przez marta1210 Czas edycji: 2016-09-23 o 23:26 |
|
|
|
|
#38 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie kury domowe wyobraź sobie, że mogą mieć na swoim koncie i wykształcenie i ciekawe doświadczenia. Napisałaś tak jakby istniały tylko dwie opcje do wyboru - super singielka i beznadziejna żona. A to już nie można np. po ślubie wyjechać tu czy tam? Przeżyć przygody? Porobić coś fajnego? Realizować się razem, a nie kosztem uczuć partnera? Takie mamy życie jak je sobie ułożymy. Na prawdę małżeństwo i rodzina to nie jest koniec życia i można jeszcze wiele zrobić i przeżyć nawet będąc w takich relacjach. A w związku nie jesteśmy sami i branie uczuć partnera pod uwagę jest naszym obowiązkiem. Jak ktoś nie chce w związku iść na żaden kompromis to lepiej niech się nie angażuje bo potem tylko jest kłopot przy rozstaniu.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-06-29 o 11:15 |
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja nie wiem - jeżeli wielce poważny związek nie jest w stanie przetrwać 3-miesięcznej rozłąki, to jak dla mnie ciężko go nazwać poważnym. Fajnie - każdy umie powiedzieć "chcemy być razem, może i do końca życia, jak to się ładnie mówi - na dobre i na złe", ale.. głupie 90 dni w odległości więcej niż dojazd autobusem może wszystko zniszczyć..? Ciekawe, naprawdę. To ja takiego związku nie chcę. Co za problem - jak uczucie jest silne, to 3 miesiące przetrwa bez problemu. Już nie mówiąc, że można wyjechać razem.
|
|
|
#42 |
|
mj
|
.
. Edytowane przez marta1210 Czas edycji: 2016-09-23 o 23:25 |
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(więc logiczne jest, że od samotnej osoby trudno oczekiwać rady "tak, postaw na związek w pierwszej kolejności")Pozdrawiam
|
|
|
#44 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poza tym TŻ wie, jak ważny jest dla mnie wolontariat więc nie robi mi awantur gdy wyruszam na drugi koniec Europy by pracować z dzieciakami. Z drugiej strony, gdy on wymyśla sobie wakacyjną pracę za granicą, również staram się go wspierać i mu kibicuję. |
|||
|
|
|
|
#45 |
|
mj
|
.
|
|
|
|
#46 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
Nie wydaje mi się, żeby związek dwojga kochających się i ufających sobie ludzi mógł się rozlecieć przez trzymiesięczną rozłąkę - szczególnie, że jest tyle możliwości kontaktu, rozmawiać przez Skype można choćby codziennie. Mój ojciec swego czasu wyjechał do pracy za ocean na 3 lata - i to w czasach, kiedy każdy list szedł miesiącami, po drodze stemplowany przez komuszą cenzurę. Miał jednak konkretny cel wyjazdu - zarobić pieniądze i rozwinąć się zawodowo. Dodam, że moi rodzice są dla mnie wzorem związku w ogóle, może dlatego mi samej było łatwiej w podejmowaniu podobnych decyzji.
Sama byłam przez rok w związku na odległość (też wyjazd do pracy), oczywiście tęskniliśmy, ale uważam to doświadczenie bardzo nas wzmocniło i nauczyło zaufania i dbania o dobro DRUGIEJ STRONY. Związek, który ogranicza rozwój nie jest niczym dobrym. Przecież dziewczyna nie chce nic złego - poznać język, poznać nowy kraj, czy to zbrodnia? Rezygnacja z Erasmusa też może nie była konieczna - można się odwiedzać, a jak dobrze pokombinować to pojechać razem (moja siostra np zabiera chłopaka ze sobą)
|
|
|
|
|
#48 |
|
mj
|
.
|
|
|
|
#49 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Zarabianie, nauka itp. są bardzo ważne, ale na nich świat się nie kończy. Nie trzeba mieć szczególnie szerokich choryzontów by to wiedzieć. Cytat:
Nie podoba Ci się argument z "przeżywaniem przygód". Uwierz, nie każdy kojarzy to ze zdradą, to może być po prostu chęć poznania czegoś nowego. Zbrodnia? |
|||
|
|
|
|
#50 |
|
mj
|
.
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
cześć,
mam pytanie: chciałabym wyjechąć za granicę żeby coś zarobić bo wynajmuję mieszkanie i chodzę do technikum, rozmawiałam o tym z moim - on ze mną nie wyjedzie bo nie chce w ogóle wyjeżdżać z Polski, iuważa, że jeśli wyjadę to nasz związek się rozpadnie... co o tym sądzicie? doradźcie mi
|
|
|
|
|
#52 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli masz możliwość podjęcia pracy za granicą, uważasz, że cię to rozwinie i czegoś nauczy - jedź. Chłopakowi możesz próbować tłumaczyć, że taki wyjazd niekoniecznie oznacza opuszczanie kraju 'na zawsze'.
|
|
|
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
a jaki to będzie miało wpływ na związek? jesteśmy ze sobą rok i 3 m-ce... czy to nie za mało żeby wystawiać go na próbę?
jeszcze żadnej oferty nie znalazłam, myślałam o tym żeby wyjechać w te wakacje...ale na razie dopiero się zastanawiam |
|
|
|
|
#54 |
|
Raczkowanie
|
A jaka jest według was dojrzała decyzja?
1. Wyjeżdża jedno z partnerów - tzn. że związek jest dojrzały, bo obie strony są pewne, że ta rozłąka nie będzie miała negatywnych efektów, szanują swoją potrzebę samorealizacji czy 2. Wyjeżdżają oboje - tzn. że związek jest dojrzały, bo mają wspólne życie i wspólne plany, które razem realizują. |
|
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
on nie chcę żebym wyjeżdżała choć jeżeli będę chciała to powiedział że nie będzie mnie ograniczał....
nie wiem czy mogę go zostawić w kraju nawet na 3 miesiącę... razem może kiedyś wyjedziemy w celach turystycznych ale w zarobkowych to jedyna możliwość jaka jest to że wyjadę bez niego |
|
|
|
|
#56 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
malenka2504 - z praca jest teraz wszędzie trudno, lepiej poszukaj zanim wyjedziesz. A rozłąka na 3 miesiące - jeśli po dwuletniej znajomości (bo w wakacje to chyba bedą ok dwa lata?) nie jesteście w stanie sobie na tyle zaufać, żeby przezyć tak krótki czas bez siebie (i przy tak łatwym jak teraz kontakcie), to raczej kiepsko... |
|
|
|
|
|
#57 |
|
Rozeznanie
|
Ale Wy wtedy nie będziecie ze sobą tak krótko...
Zresztą to tylko 3 miesiące,ja w swoim związku miałam kiedyś taki związek na odległość przez rok i mieliśmy do siebie zaufanie 100% Zależy od Was,jakie macie do siebie zaufanie i czy nikt Go nie nadszarpnie. Ale jeśli nadszarpnie któreś z Was to tym lepiej,że stanie się to wcześniej niż później
|
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
thordis_nanna - to mówisz że lepiej najpierw poszukać w kraju a nie zastanawiać się nad wyjazdem?
---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ---------- kenio26 - ale ja nie chcę się z nim rozstawać ani teraz ani później, może na tym etapie związku jest na takie wyjazdy jeszcze za wcześnie..? Edytowane przez malenka2504 Czas edycji: 2010-12-14 o 00:15 |
|
|
|
|
#59 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
Raczkowanie
|
tylko że za granicą się więcej zarobi niż w Polsce, np w Anglii...
zresztą już od tamtych wakacji szukam czegoś dorywczego ale bez efektu, dlatego zastanawiałam się nad wyjazdem ale chłopak nie chce jechać ze mną, a nie wiem czy to jest najlepszy pomysł żebym jechała za granicę a żeby on został w kraju... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:05.

Liznęłam trochę nowego języka, zawarłam mnóstwo nowych znajomości, pozwiedzałam, pracowałam w swoim przyszłym zawodzie... Dziewczyno.... szkoda, że zrezygnowałaś, bo naprawdę warto wyjechać w ramach Erasmusa jak ma się okazję, to chyba najlepsze, co może się zdarzyć na studiach.
] 10 - 15 - 20 - hM - 30 - M

Może wręcz odwrotnie - wręcz mam większe prawo udzielać rady w tym wątku, skoro sama przeżyłam długi wyjazd za granicę podczas trwania związku i wiem dokładnie z czym to się je, ha?
)