Matura bagam o pomoc! - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-29, 14:47   #31
aanettee
Wtajemniczenie

Dot.: Matura bagam o pomoc!

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
ja też słyszałam, że nie uznają takie odpowiedzi.
w pierwszym zadaniu nie mogłaś dać B, bo jeśli się orientujesz mówisz o języku obcym, a pierwsze zadanie to była słuchanka True or False.

w czas sobie przypomniałaś jak matura 2 mce temu była hahaha.
nawet jeśli zaznaczałaś same "B" to ile będziesz miała poprawnych? Jedno ? więc jak Ci nie zaliczą to stratna nie będziesz.

jak na maturze można zrobić coś takiego trzeba być naprawdę inteligentym.

nauczycielka mówiła, że nie uznają takiego czegoś.

I love electro house!<3
aanettee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 14:51   #32
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aanettee Pokaż wiadomość
w pierwszym zadaniu nie mogłaś dać B, bo jeśli się orientujesz mówisz o języku obcym, a pierwsze zadanie to była słuchanka True or False.

w czas sobie przypomniałaś jak matura 2 mce temu była hahaha.
nawet jeśli zaznaczałaś same "B" to ile będziesz miała poprawnych? Jedno ? więc jak Ci nie zaliczą to stratna nie będziesz.

jak na maturze można zrobić coś takiego trzeba być naprawdę inteligentym.

nauczycielka mówiła, że nie uznają takiego czegoś.
Koleżanka sobie po prostu wymyśliła taki 'sposób' na zdanie matury

Odsyłam do tego wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=427383

I wszystko jasne.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 14:53   #33
aanettee
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Claaire Pokaż wiadomość
Jak to przez pomyłkę?
Przecież kiedyś pisałaś na tym forum, że tak zrobisz, bo bałaś się, że nie zdasz ang.
I już wtedy Ci dziewczyny pisały, że takiego zaznaczania mogą nie zaliczyć.
też się bałam że nie zdam ang ! mało co się uczyłam, mało co umiałam, ale na maturze się przyłożyłam, sprężyłam, wszystko na spokojnie, i liczę na jakieś powyżej 70%.
a z pewnością bałam się tak jak Ty, tylko, że ja podeszłam do tego dojrzale, bez przekrętów: Być albo nie być.
Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
no spadłam z krzesła po przeczytaniu tego.

neonek000 miej odwagę i przyznaj się do tego że zrobiłaś tak specjalnie, a nie przez pomyłkę! bo nie da się tego zrobić przez pomyłkę! aż tak głupie nie jesteśmy.
ja tak samo, właśnie tą wypowiedź cytowałam
jeśli ktoś robi takie pOMYŁKI na egzaminie dojrzałości to jego inteligencja pograniczy na przełomie podstawówki.

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Koleżanka sobie po prostu wymyśliła taki 'sposób' na zdanie matury

Odsyłam do tego wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=427383

I wszystko jasne.
wiedziałam, wiedziałam, że skądś znam ten nick
też uczestniczyłam w tamtej rozmowie

I love electro house!<3
Stary 2010-06-29, 16:51   #34
viva91
na przekór do celu

o jeny, aż mi się ciśnienie podniosło jak zajrzałam do tamtego wątku
co z tego że dziewczynie piszą że ma tak nie robić, a ona uparta i tak to zrobiła. nie, ja nie psuje sobie nerwów...

---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ----------

Cytat:
Napisane przez KaasiaaK Pokaż wiadomość
abstrahując od pomyłki autorki...
trochę to głupie, że jak ktoś ma same odp B to nie zaliczają. przecież może być ktoś komu się wydawało, że to będą poprawne odp...
jakby ktoś podszedł na poważnie do matury to by przeczytał regulamin. a tam jest napisane że zaznaczenie wszystkich odpowiedzi takich samych nie będzie uznawane. dlaczego? bo w ten sposób Koreańczyk nie znający angielskiego mógłby zdać.
Cytat:
Napisane przez KaasiaaK Pokaż wiadomość
nie można? tzn. że zabraniają, czy co?
jak ktoś chce to może jego sprawa i jego problem
pff, pewnie że może. ale dostanie 0 punktów nawet jak coś trafi.

tym bardziej że autorce tematu nie przydarzyła się pomyłka, tylko jeszcze przed maturą pisała iż chce pozaznaczać wszędzie te same odpowiedzi. czy to nie przekręt i oszustwo?

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2010-06-29 o 16:53
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 17:30   #35
mmm87
Zadomowienie

Maturę mam już dawno za sobą i nie pamiętam dokładnie szczegółów, ale zaciekawiło mnie to... serio jest taki przepis? Jeśli rozwiązywałabym test i wszędzie będzie pasowało mi B, to musiałabym jedną z odpowiedzi zmienić np. na C, pomimo, że wydaje mi się, że prawidłową odpowiedzią jest B?

Edytowane przez mmm87
Czas edycji: 2010-06-29 o 17:31
mmm87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 18:07   #36
aanettee
Wtajemniczenie

zazwyczaj układają arkusze w ten sposób, bo odpowiedzi były różne.

na tym polega matura - na racjonalnym myśleniu i wiedzy, a nie na farcie i głupocie.

I love electro house!<3
Stary 2010-06-29, 18:20   #37
Skarfejs
Zakorzenienie

Jak tak czytam wypowiedzi co niektórych osób to.... Co do autorki wątku: jeśli Ty takie pomyłki popełniasz to gratuluję logicznie myślący człowiek zorientuje się,że w zadaniach T/F czy też ABC nie mogą być ciągle te same warianty odpowiedzi. Nawet jeśli Ci to uznają ilość trafień będzie niewielka 1-2 przy dobrych wiatrach. Ktoś wcześniej wspomniał,że koreańczyk nie znający angielskiego takim sposobem mógłby zdać maturę....oblicz prawdopodobieństwo uzyskania 30%takim sposobem z części testowej, bo logiczne ,że osoba nie znająca angielskiego wypracowania nie napisze.
Stary 2010-06-29, 20:42   #38
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez mmm87 Pokaż wiadomość
Maturę mam już dawno za sobą i nie pamiętam dokładnie szczegółów, ale zaciekawiło mnie to... serio jest taki przepis? Jeśli rozwiązywałabym test i wszędzie będzie pasowało mi B, to musiałabym jedną z odpowiedzi zmienić np. na C, pomimo, że wydaje mi się, że prawidłową odpowiedzią jest B?
tak. mimo iż wszędzie pasuje ci B, to na 100% tak nie jest. musiałaś się gdzies pomylić i lepiej zaznaczyć choc jedną inną odpowiedź.

---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Skarfejs Pokaż wiadomość
Ktoś wcześniej wspomniał,że koreańczyk nie znający angielskiego takim sposobem mógłby zdać maturę....oblicz prawdopodobieństwo uzyskania 30%takim sposobem z części testowej, bo logiczne ,że osoba nie znająca angielskiego wypracowania nie napisze.
wiem że przesadziłam z tym porównaniem, ale do pewnych osób inaczej nie dociera. a ktos nie mógł zrozumiec dlaczego nie można zaznaczyć wszystkich tych samych odpowiedzi... no to wzięłam "łopatę" i wytłumaczyłam
Stary 2010-06-29, 22:45   #39
veronicas15
Zakorzenienie

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...3&postcount=24 Dobrze że chociaż nie przyszła na maturę z angielskiego dzień później To by dopiero była pomyłka
veronicas15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 00:59   #40
askor
Raczkowanie

Cytat:
tak. mimo iż wszędzie pasuje ci B, to na 100% tak nie jest. musiałaś się gdzies pomylić i lepiej zaznaczyć choc jedną inną odpowiedź.

---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ----------

wiem że przesadziłam z tym porównaniem, ale do pewnych osób inaczej nie dociera. a ktos nie mógł zrozumiec dlaczego nie można zaznaczyć wszystkich tych samych odpowiedzi... no to wzięłam "łopatę" i wytłumaczyłam

Karty odpowiedzi sprawdza czytnik i jego nie obchodzi jakie są odpowiedzi, podaje ilość poprawnych, są czasami takie zadanie że są np. takie odpowiedzi CABCCC, to co też nie uznają, bo są takie same literki trzy obok siebie? pisałam próbną maturę z ang i w zadaniu True/ False wszystkie były True, aż się nauczycielka dziwiła że są takie odpowiedzi, przed każdym zadaniem jest polecenie: wybierz A, B, C lub D, Ja wybieram poprawne więc dla mnie poprawne mogą być same D, i co? Egzaminator sprawdza tylko wypowiedzi pisemne.
askor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 08:57   #41
kaarooo
Zakorzenienie

Kochana, jeżeli masz odpowiedzi, to dla nas (sprawdzających) nie obchodzi czy one są dobre, poprawnie zaznaczone przepuszczamy dalej. Więc zaliczą, pytanie tylko czy to były dobre odpowiedzi

---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ----------

Cytat:
a co do tego że kartę odpowiedzi sprawdza komputer - tak, to prawda, więc tym bardziej nie będzie się z nami "cackał" i zastanawiał się czy jest tam jakaś "pomyłka", jak odczyta wszystkie te same odp to przekresli zadanie.
nie może się zdarzyć tak zeby wszędzie były poprawne te same odpowiedzi.
Nie prawda, arkusze są skanowane, komputer tylko wychwytuje czy dana odpowiedź jest dobrze zaznaczona, a czy nie jest prawidłowa (np jak popełnicie błąd, lub nie zaznaczycie wcale) i wtedy trzeba albo ręcznie zaznaczać, albo "zgadywać", która odpowiedź wg Was jest odpowiedzią prawidłową. To które miały być dobre, sprawdza się na innych szablonach i to ręcznie. I uwierz mi, że mogą być w zadaniach te same odpowiedzi, chociaż zazwyczaj stosuje się misz masz.
Pracuję przy weryfikacji matur, więc wiem

Ale powiem Wam, że jak na maturzystów, to jesteście straszni. Nie umiecie czytać - popełniacie błędy, zaznaczacie po 4, 5 odpowiedzi, kiedy trzeba było jedną. I to właśnie z angielskiego.

I ciekawostka. Kiedyś, gdybyście zakreślili wszystkie odpowiedzi, zdałybyście Kiedyś przykładało się szablon, i te odpowiedzi, które pasowały się uznawało, i nie ważne było, czy masz tylko jedną odpowiedź czy pięć.

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 16:50   #42
emancypantka
Raczkowanie

yyyy czuje ze nie zdałaś ;/ jednak życzę szczęścia
emancypantka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 16:58   #43
bartnix
Rozeznanie

GG do bartnix

no to w kocu jak z tym jest? nam mówili nauczyciele zeby tak nie zaznaczać
autorko jak Ci poszło? może podzielisz się z nami wrażeniami?

jak szaleć to szaleć

bartnix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 19:03   #44
kaarooo
Zakorzenienie

Wiesz jak to jest? Inaczej mówią, inaczej robią. Najwięcej błędów popełniają właśnie egzaminatorzy sprawdzający prace.
Ogólnie powinnaś zaznaczyć jedną odpowiedź, byleby poprawną. I dobrze zaznaczysz. I to bzdura, że komputery sprawdzają. Komputery tylko zliczają punkty, oraz sprawdzają, czy są poprawne zaznaczenia, a nie, które są poprawne

Stary 2010-06-30, 20:22   #45
viky
Raczkowanie

Przepraszam z góry, że piszę to tutaj bo to nie do końca na temat ale może mi ktoś wytłumaczyć jak można miec z matury 63 % (jezyk nimiecki) skoro matura jest na 50 pkt ?

Pisze od razu dokładne wyjaśnie, bo gdzie indziej ludzie chyba nie umieją używać szarych komórek i mi sie dostało, że pisałam maturę, a nie potrafię nawet odróżnić punktów od procentów xD

Chodzi o to, że jak matura jest na 50 pkt to musi być parzysta liczba na końcu, bo przecież jeden pkt to 2 procent xD wiec o co kaman, że się tak wyrażę xD
viky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 20:35   #46
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viky Pokaż wiadomość
Przepraszam z góry, że piszę to tutaj bo to nie do końca na temat ale może mi ktoś wytłumaczyć jak można miec z matury 63 % (jezyk nimiecki) skoro matura jest na 50 pkt ?

Pisze od razu dokładne wyjaśnie, bo gdzie indziej ludzie chyba nie umieją używać szarych komórek i mi sie dostało, że pisałam maturę, a nie potrafię nawet odróżnić punktów od procentów xD

Chodzi o to, że jak matura jest na 50 pkt to musi być parzysta liczba na końcu, bo przecież jeden pkt to 2 procent xD wiec o co kaman, że się tak wyrażę xD
może w zadaniu pisemnym są punkty - połówki? np 0,5p ?

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 20:40   #47
kaarooo
Zakorzenienie

Ponieważ w języku niemieckim (tak samo jak w angielskim, francuskim i rosyjskim) mieliście połówki punktów za pytania otwarte. W związku z tym była inna skala punktów.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości