![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: mówi że chce, a nie robi NIC...
Z drugiej strony ma dziewczyna jakieś obawy i może chce pogadać na forum bo nie ma z kim...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
dziewczyny!!!!
co to jest 4lata?pierwszy poważny kryzys przypada na 5lat bycia razem. młoda jestes poczekaj az oboje dorosniecie!!! jeszcze wam się pozmienia może. a to że kupuje te rzeczy twoim zdaniem niepotrzebne to dobrze a co ma być sknerą i chomikować!? ja tam się cieszę ze mój chce rower za 4tyś.bo ma pasje ktora daje mu radość i to mnie uszczęśliwia. przestan narzekać ciesz sie każdym dniem z nim spedzonym a reszta przyjdzie w odpowiednim czasie. mówisz ze on zarabia 1500zł a ty zaczęłaś pracować to za co mielibyście razem żyć!!!??? biede klepac!?!! daj na wstrzymanie ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- my jesteśm yrazem 9lat, po 6latach były zaręczyny a ślub za rok i żyjemy ![]() a jak myślisz że on jakis taki co kasę rozpuszcza i nieodpowiedzialny to po co z nim jesteś?mało to rozwodów jest!? fajnie jest jak są zaręczyny, plany, ślub ale to minie i przyjdzie normalne życie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() myślałam że każda para przechodzi kryzysy indywidualnie ![]() i co znaczy tylko 4 lata, znam pary gotowe i po roku ![]() to żadne argumenty jak dla mnie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Przyczajenie
|
no po roku a kiedy rozwód!? kwestia czasu bo ci ludzie się nie znają nawet dobrze.
z drugiej strony zależy od ludzi jak są bardzo zakochani i oboje tego pragną to przezwyciężą wszystkie trudności ale w tym przypadku na to nie wygląda bo jemu raczej nie prędko, dziewczyna go zmusi i lipa bedzie. aha a że kryzys po 5latach to z obserwacji psychologów :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeśli autorka wątku i jej TŻ mają tak rozbieżne podejście na temat wspólnej przyszłości, to nie wróżę im nic dobrego ![]() a u mnie np, pierwsze kryzysy zaczęły się jakoś po 2 latach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
no ja też im nie wróżę dobrze bo on ma w głowie pstro a ona niby dorosla już by chciała "bawić się w dom" tylko za co? bo trzeba opłacać rachunki, coś jeść i mieć jeszcze na przyjemności
![]() T'ai obyśmy my juz nie miały kryzysów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Przyczajenie
|
Jestem nowa na forum - ale: my zaręczyliśmy się po roku znajomości i jednoczesnego spotykania się. Ślub co prawda w przyszłym roku, wiadomo - rezerwacje sali, itd., poza tym chcielibyśmy sami zapracować i odłożyć na większość wydatków. Nie ma reguły na takie decyzje. Takie rzeczy się czuje - ja wiedziałam po miesiącu, że on będzie moim mężem, on musiał dojrzeć (jest młodszy o dwa lata).
Ale fakt - nie ma co chłopaka naciskać... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my podobnie z tym,ze jestesmy 8 ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
Hej
Wydaje mi sie ze to ile trwa zwiazek to nie ma znaczenia. Ja ze swoim chłopakiem jestem ponad 2 lata i jestesmy na to gotowi na slub i wspolne zycie do konca...2 lata niby nie jest tak duzo tak? wcale nie wszystko zalezy w jaki sposob spedzacie czas, o czym rozmawiacie...czy jestescie ze soba szczerzy...itd. tym bardziej jesli mieszka sie z ta osoba i przebywa sie z nia na codzien...mieszkamy razem od ponad roku i jest naprawde dobrze i nie zamierzamy tego zmieniac... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
u mnie kryzys zaczął się na początku mieszkania, w sumie zależy jak kto widzi kryzys, bo dla mnie kryzys to np kłótnie dzień w dzień przez miesiąc ;p ale nie kłótnie w stylu, że się wyprowadzam, tylko po prostu ostra wymiana zdań.
Docieramy się wciąż... mieszkamy ze sobą od września, jesteśmy od marca 2009.. ![]() i już kryzysów nie pamiętam. Człowiek uczy się drugiego ciągle. Nie ma znaczenia czy ktoś jest ze sobą rok/3-5-7-9lat... na to składa się wiele innych aspektów. Znam parę, która zamieszkała ze sobą 2mce po tym jak ich ze sobą poznałam... i co? Mija 3lata a oni nadal razem i nadal razem mieszkają. Po prostu trafili na siebie odpowiedni ludzie. Znam pary, które po 8latach bycia ze sobą się rozstają... i znam takie, które są ze 7lat a od 2lat mieszkają ze sobą i teraz będą brać Ślub. Na to nie ma reguły.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() twoim zdaniem chlopak ktory nie ma rodziny ale zarabia 1500zl NIE MOZE sobie kupic telefonu?? o jakich nie przewidywalnych rzeczach mowisz?? jak go zwolnia z pracy znajdzie nastepna- na tym polega zycie trzeba pracowac. bo nie bardzo rozumiem. jest u rodzicow nie ma dzieci to moze sobie kupowac co chce bo kiedy niby bedzie?? partnerce nic do jego pieniadzach TO SA PRZEZ NIEGO ZAROBIONE PIENIADZE wiec moze nimi dysponowac jak chce to kiedy jest czas na kupowanie sobie czego sie chce?? w wieku 10lat za pieniadze rodzicow?? ![]() ![]() do autorki: spokojnie jestes mloda jeszcze zdarzysz nacieszyc sie ta rodzina. moim zdaniem tez kupuj sobie co chcesz nie bedziesz tak przezywac jego pieniedzy ![]() a tak na powaznie naprawde chcesz zakladac rodzine ktora musicie utrzymac z meza wyplaty za 1500zl?? to dla ciebie szczyt marzen?? bo jak rozumiem ty jestes na stazu czyli za pol roku ci sie skonczy a co dalej??
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Telefon jak najbardziej ale najlepsze modele to chyba wysoka półka a jakie zarobki takie wydatki. Tak uważam.
![]() |
![]() |
#44 |
Przyczajenie
|
witam
jestem w podobnej sytuacji tylko ze ja zyje w stalym zwiazku od 2 lat...w pierwszym roku naszego zwiazku on ciagle mowil o zareczynach ze chcial by to zrobic ale nie mial kasy tak sie zawsze tlumaczyl a nawet go o to nie pytalam ja nie bylam jeszcze wtedy nawet gotowa...po roku zamieszkalismy razem i dopiero wtedy powiedzial mi ze tak naprawde nie chodzilo o kase tylko cos go blokowalo i dlatego niezrobil tego nie byl jeszcze gotowy...kryzys juz przezylismy i to bardzo powazny zwiazek sie prawie rozpadl trwalo to dos dlugo bo pol roku nawet sie wyprowadzilam od niego po czym uswiadomil sobie ze nie potrafi mnie zostawic bo mnie kocha pobeczal sie i prosil zebym wrocila spowrotem do niego tak tez zrobilam...ciagle upieral sie przy swoim u nas lerzal problem z jego strony problem sie sie rozwiazal gdy zobaczyl co moze stracic miedzy czasie podczas rozmowy wyznal mi ze mial sie zareczyc w moje urodziny jest to tez dzien w ktorym sie poznalismy i co wrocilam urodziny przelecialy byly dwa tygodnie temu a zarenczyn nie ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Masz dopiero 20 lat, krotki staż związku, zajmij się nauką i praca, a nie płaczami i zmuszaniem faceta do zaręczyn. Chyba masz więcej ambicji w życiu...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Przyczajenie
|
ja go do niczego nie zmuszam to wszystko wyszlo od niego te cale zareczyny a nie odemnie moze jestem mloda ale barakuje mi tego ciepla rodzinnego ktorego nigdy nie mialam i najchetniej zalozyla bym juz rodzine tylko ze sie nieda i ja to rozumiem a co do tekstu zajmij sie praca to owszem zajmuje sie i jest to element wazny ale nie najwazniejszy przynajmniej dla mnie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Ślub i wesele nie zapewnią rodzinnego ciepła. Zwłaszcza wymuszony ślub dzięki wymuszonym zaręczynom. Widać gołym okiem, że facet nie jest gotowy na zaręczyny, po co go zmuszać i mu życie zatruwać?
Zostawic to Ciebie może nawet po zaręczynach, ba, nawet po ślubie, co to za problem. Widac nie jesteś go pewna, więc po co Ci zaręczyny? Jestes bardzo młoda, masz mnóstwo czasu na zakładanie rodziny, ciesz się teraz młodością bez poważnych zobowiązań, bo małżeństwo to nie jest wesele, tylko ODPOWIEDZIALNOŚĆ za drugą osobę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Przyczajenie
|
umiesz czytac ze zrozumieniem?pisze po raz kolejny ja na niego nie naciskam nawet z nim nie rozmawiam na ten temat ani nic wiec skad ci sie wzielo to ze chce go zmuszac?skoro nawet nic nie mowie mu w tym kierunku no skad?ja juz sie swoja mlodosca nacieszylam juz mi sie znudzila moze dlatego ze zbyt wczesnie ja zaczelam juz mnie nie ciesza imprezy do bialego rana ani wypady ze znajomymi marze o czyms innym czym jest dom i rodzina rzecz bardzo cenna w zyciu...po tym jak piszesz widac ze jeszcze jestes nie dojzala i malo o zyciu wiesz jak by twoje wygladalo tak jak kiedys moje to zaloze sie ze bys inaczej pisala nie kazdy ma zycie piekne i kolorowe i widac ze ty mialas...
---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
I co, niby ten ślub ma sprawic, że wszystko będzie idealnie? Cieszysz się, że masz mentalność starej zmęczonej życiem kobiety, której nic w życiu już nie czeka, więc liczy na ślub?
Ślub jako metoda ucieczki z domu to kiepski pomysł. Najpierw trzeba samej stanąć na nogi, mieć poczucie własnej wartości, pomysł na życie. Może warto porozmawiać z chłopakiem o tym, jak widzi waszą przyszłość, a nie gorzkie żale na forum wypisywać i jeszcze miec pretensje, że rady nie są takie, jakby się chciało otrzymać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
ty naprawde nie potrafisz czytac?wyraznie jest napisane ze stoje na wlasnych nogach razem z moim facetem MIESZKAMY RAZEM juz od roku nie mieszkam w domu i pracujemy czegoz tu wiecej trzeba?i co ze mam myslenie starej babki przynajmniej mysle o wlasnej przyszlosci a nie chodze i nie puszczam sie po katach tak jak wiele dziewczyn a pozniej zalamane bo wpadaja bo same nie wiedza co robily bo tak pijane byly...
---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- a i ciesze sie ze mam takie myslenie doroslej kobiety a nie rozpuszczonej dziewczyny... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Nie znam dziewczyn puszczających się po kątach i wpadających...
Czego więcej trzeba? Chęci i gotowości DWÓCH stron, a nie tylko jednej. Proste. Może Twój TŻ wcale nie chce jeszcze ślubu, albo nie jest gotowy na dziecko. Ma do tego prawo. Dlaczego z nim o tym nie porozmawiasz? I to nie na bzdurny temat "Kiedy mi się oświadczysz?", tylko o tym, jak widzi wasza przyszłość za 5, 10 czy 20 lat? Co w Twoim życiu naprawdę zmieni ten ślub? Poczujesz się pewniej po ślubie? To tylko współczuc, że teraz nie jesteś pewna własnego chłopaka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- a i jeszcze chcialam dodac jak bedziesz miala swojego stalego partnera to zobaczysz jak twoje myslenie sie zmieni obruci o 360 stopni ja tez kiedys o tym wszystkim nie myslalam bo niby mlodosc ale teraz juz inaczej na to patrze z innej perspektywy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
To może stosuj znaki interpunkcyjne i duże litery, bo ciężko się to czyta.
No wiesz, dla mnie po to są zaręczyny, żeby po nich przystąpić do organizacji ślubu jednak, a nie dla samego faktu zaręczyn. Właśnie - "myślałaś", że ślub za 2 lata. A co Twój facet myśli? Kobieto, stałego partnera to ja mam od 5 lat, a nigdy tak nie myślałam, jak ty ![]() A jak coś się o 360 stopni obraca, to wraca do punktu wyjścia ![]() I nie rób z siebie starej baby, masz chłopaka, radzicie sobie, mieszkacie razem, to się tym ciesz, ciesz się życiem, że nie masz dzieciaka na karku i tego kieratu, jak znajomi, których opisujesz. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2010-07-23 o 14:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
nie wiem co o tym sądzic...skoro chciał sie zareczyc to dlaczego tego nie zrobił...a jak nie chce to po co wspomniał Ci o tym...chyba tylko po to zebys sie lepiej poczuła...porozmawiaj z nim szczerze jakie ma plany, co zamierza...fakt zareczyny fajna sprawa ... slub nie musi byc od razu. Pozdrowionka dla Ciebie i zycze wytrwałości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Pamiętaj o tym, że Ty masz DOPIERO 20 lat i mnostwo czasu na pewne rzeczy.
Jak zaraz machniesz zaręczyny, ślub, dziecko, to w wieku 24 lat co Ci zostanie? Codzienny kierat, praca, mąż, dzieci: to właśnie sprawia, że czas szybko leci, właśnie przyspieszanie pewnych spraw postarza człowieka... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
R 08.2013, K 09.2016 Edytowane przez vretka Czas edycji: 2010-07-24 o 10:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Ja tez juz sama nie wiem o co mu tak naprawde chodzi,postatram sie jakos delikatnie z nim o tym pogadac nie chce tez na niego naciskac wolala bym zeby od niego wszystko wyszlo...dla Ciebie tez gorace pozdrowiona ![]() Jeśli nie uda Ci sie z nim o tym pogadac po prostu kiedy on bedzie o tym mowil delikatnie daj mu do zrozumienia ze Ciebie to tak jakby nie obchodzi moze w tedy cos drgnie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W związku trzeba umieć przede wszystkim szczerze ze sobą rozmawiac, a nie udawac i starac się manipulować drugą osobą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:03.