|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tańczą w Auschwitz. Skandal?
Cytat:
Moim zdaniem należy uszanować tych którym nie udało się przeżyć...
|
|
|
#32 |
|
CABIN CREW
|
dancing auschwitz
http://wiadomosci.onet.pl/1624307,720,1,kioskart.html
przeczytałam dziś na onecie ten artykuł i oczywiście od razu obejrzałam film (razem z mamą ) ja jestem do tego pozytywnie nastawiona, nie uważam że to co zrobił ten starszy pan jest jakimś znieważeniem tego miejsca; natomiast moja mam ma zupełnie inne zdanie na ten temat... co wy o tym sądzicie?? chociaż momentami jak się zastanowie- to może ten pan zrobił to po namowach córki???
Edytowane przez Kitka:) Czas edycji: 2010-09-04 o 13:46 |
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: dancing auschwitz
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zadomowienie
|
obejrzalam filmik, i usmiecham sie sama do siebie..
Rozumiem czemu ludzie moga uwazac to za obraze, ale ja uwazam ,ze dziadek ma swiete prawo wrocic do obozu w ktorym on i jego wspoltowarzysze tyle wycierpieli, i zatanczyc z radosci ,ze to przetrwal i,ze miejmy naddzieje ,ze juz nie wroci. On tam pojechal nie zeby okazac brak szacunku innym, ale aby cieszyc sie z tego ,ze jednak to przezyl. Mi sie podoba ,ze tak zrobil, nie zaleznie czyj to byl pomysl. Facet widac jest silny, skoro po takiej traumie nie bal sie wrocic i smiac sie w nos nazistom. Ich plan nie powiod sie!!! # w sumie zebrali by wszystkich ktorzy przezyli oboz i niech sie raduja razem! A zawsze sie znajda przeciwnicy , tak jak bylo z filmem 'zycie jest piekne' |
|
|
|
|
#35 |
|
CABIN CREW
|
w takim razie przepraszam i proszę o połączenie
|
|
|
#36 |
|
Zadomowienie
|
a mnie sie podoba
jeszcze jakies 10 lat temu , gdy chodzilam do liceum i wlasnie z patosem i wielka powaga podchodzilam do historii, bylabym pewnie zniesmaczona.. Ale tearz mam swoje i lata i swoje przezylam i uwazam, ze facet mial pomysl bardzo dobry. Pojechac tam gdzie przezyl horror, gdzie pewnie widzial smierc wielu wspoltowarzyszy i pokazac wszystkim ,ze dzielo Nazistown nie odnioslo calkowitego sukcesu.... Przeciez wszyscy trabili o tym jak wiezniowie przezywali oboz aby dac swiadectwo i on wlasnie na swoj sposob to swiadectwo daje... i nie tylko swiadectwo o tym co bylo wtedy ale o tym co rowniez jest teraz. On przezyl i udalo mu sie odnalezc szczecie, pomimo traumy jakiej dowiadczyl w moim odczuciu wraca i smieje sie nazista w twarz. I nie uwazam ,zeby nie mial szacunku do tych ktorzy nie przetrwali. Jedyne co to poczatek piosenki mi nie pasuje, bo w slowach jest ,ze odchodzi od nas partner i jestesmy sami a mimo wszystko prztrwamy. Uwazam ,ze powinni byli edytowac te slowa |
|
|
|
|
#37 |
|
CABIN CREW
|
mi się ten film podobał... dobrze że ten taniec jest taki "niedograny", pokazuje tą spontaniczność, tą radość... ten pan pokazuje że zwyciężył, że cieszy się z tego że żyje... podziwiam go, że po tym co przeżył i wycierpiał w obozie potrafił tam wrócić... i cieszyć z tego, że zyje , przekazywać tę radość życia innym... a przy okazji- w pewnym sensie- cieszyć się też z tego że jego oprawcy przegrali..
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Radość można okazywać w każdym innym miejscu a nie akurat w obozie koncentracyjnym.
Ja też się ciesze że zyję, ale tańczyć na cmentarzu nie będę bo to nie smaczne....
|
|
#39 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
gdybym np umarla to wolalabym aby moja rodzina i przyjaciele przychodzila na moj grob i sie cieszyla, i celebrowala fakt,ze zylam niz gdyby mieli padac krzyzem i rozpaczac Radosc z zycia mozna okazywac w kazym miejscu a juz najbardziej w takim gdzie wielu ludziom ta radosc i to zycie odebrano. Ten facet i ci ktorzy przezyli, zyja niejako swoim zyciem za tych ktorzy tam zgineli . Ale nasza polska mentalnosc jest taka ,zeby padac krzyzem , plakac i przezywac to co bylo , a nie cieszyc sie z tego co sie skonczylo i celebrowac zycie ktore toczy sie dalej |
|
|
|
|
|
#40 | |
|
CABIN CREW
|
Cytat:
zgadzam się w 100%
|
|
|
|
#41 |
|
Zadomowienie
|
W niektórych kulturach żałobę wyraża się właśnie tańcem, czy klaskaniem. Uważam, że należy uszanować jego osobliwy sposób na wyrażenie swoich emocji.
|
|
|
|
|
#42 | |
|
BAN stały
|
też czytałam na onecie dzisiaj o nim. ja tam uważam, że facet miał jak najbardziej prawo pojechać do Oświecimia i nakręcić z córką ten film. Niemnije, do mnie jego przekaz nie trafia. I nie chcę, żeby trafiał (w sensie nie chciałabym nigdy musieć doświadczać takich przeżyć jakie dane były ludziom, którzy tam trafili). Jak to młodzi;-) mowią: ja tego nie kupuję. Druga rzecz, że nie musi; tu chodzi o jego emocje.
Przepraszam za porównanie, ale grupka młodych ludzi upijająca się na cmentarzu nocką też wtedy celebruje życie. ![]() Cytat:
A za sztywniaka, nomen omen, bynajmniej się, jeszcze, nie uważam. Tym bardziej, że tez co nieco wiem, jak to jest mieć artystyczną duszę. ;-) Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-09-04 o 18:32 |
|
|
|
|
|
#43 |
|
Wtajemniczenie
|
bo Polacy mają taką dziwną tendencję do dołowania się. Tak jakby radość była czymś złym i nieodpowiednim i tylko smutek oddawał należyty szacunek.
nie trzeba szukać daleko. Każdy przecież wie i pamięta, chociażby ze szkoły, jak wygląda u nas dzień Niepodległości - depresyjne wiersze, pieśni i żałobna atmosfera. Przecież świętujemy odzyskanie wolności, niepodległości! Powinniśmy się radować a nie organizować podniosłe przemówienia ![]() Bardzo mi się podoba to co zrobił ten starzec. Akurat ON ma prawo do tego, żeby radośnie zaśpiewać i zatańczyć na swoim niedoszłym 'grobowcu'
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe. S. Mrożek
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:34.