Decoupage Agnes76 - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Decoupage

Notka

Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-21, 19:02   #31
Pupil
Osiołek z zakątka :)

Dot.: Decoupage Agnes76

Tylko Step 1 możesz nałożyć 2 warstwy, Step 2 już nie Step 2 zawsze nakładasz raz Ja daję dość grubo

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pupil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 19:50   #32
Agnes76
Raczkowanie

Dziękuję tak dałam grubo step 1 i długo schło a step 2 dopiero przed chwilką też sporo. Przecieżon spęka i nie można dwa razy jakoś nie pomyślałam...
Agnes76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 22:49   #33
jambolaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agnes76 Pokaż wiadomość
ale super na was można liczyć. Tak szybko odp.

jambolajaWielkie dzięki. Idę działać. Ciekawe co mi wyjdzie.

a co tu dodać, co zmienić - zaciemnić brzegi? Coś mi się tu nie widzi ale nie wiem co ...
fioletu i zieleni mi brakuje,na brzegach ciemniej
Stary 2010-07-22, 06:09   #34
Agnes76
Raczkowanie

Wielkie dzięki !
Ale spękania wyszły mi superaśne i wielkie! Zawsze mialam taką pajęczynkę a teraz jest to o co mi chodziło. No może ciut za wielkie hehehe

czy któraś z was używa czego ś takiego???
http://allegro.pl/item1096505472_wer...age_125ml.html

Tak w sumie to kupiłam ale nie wiem co z tym robić. Nie jest on wodorozcieńczalny bo śmierdzi jakby rozpuszczalnikiem, jakby tłustawy... tak się zastanawiam czy może można tym malowac po craku a ciemny kolor uwydatni spękania.... na słoiczku pisze tyle co na aukcji.
Stary 2010-07-22, 07:30   #35
cycol11
Zakorzenienie

Co prawda nie mam swoim wyposarzeniu takiego cuda ale wiem że firma renesans produkuje dobre rzeczy do decu i chyba gdzieś czytałam że te werniksy powodują przyciemnienie prac więc jeśli się chce aby praca była czysta (biała) to nie stosuje się tych werniksów. Ale może mi sie pomyliło z innym preparatem. Niech wypowiedzą się dziewczyny o większym doświdczeniu w decu
cycol11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-22, 07:47   #36
Pupil

Używałam na początku produktów renesansu. To jest lakier postarzający albo pierwsza warstwa spękacza czyli innymi słowy Step 1. Musisz wziąć tylko pod uwagę, że produkty Renesansu są produktami profesjonalnymi dla plastyków i malarzy więc efekt jest inny, niż można się spodziewać po preparatach do decoupage. Spękania wychodzą dużo mniejsze gdyż ma to imitować spękania starej kilkudziesięcioletniej lub kilkusetletniej farby. Gorzej schną, dłużej ... trzeba po prostu pokochać te preparaty. Poza tym to są śmierdziuchy

Jeśli chcesz użyć tego preparatu jako lakieru zewnętrznego to otrzymasz delikatnie postarzona powierzchnię. Nie nadaje się więc do jasnych czyściutkich prac I pamiętaj, że schnie bardzo długo

Jeśli chcesz go użyć jako Step1 to lakier pękający renesansu czyli odpowiednik Step 2 kładziesz po 6 godzinach, nie szybciej

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2010-07-22, 15:44   #37
Agnes76
Raczkowanie

Ok. Super dzięki za odpowiedź.
Tak właśnie śmierdzi wstrętnie. Na dodatek jakiś taki tłustawy mi się wydaje a jak chciałam nim przyciemnić coś to sechł długo pozaciekał w takie kałuże. A dzię myślałam o tym aby pomalować na wierzch po cracku sotille, który nakładałam wczoraj. Sotille tworzy taką matową powierzchnię, wręcz satynową więc wiem że nie można po nim malować lakierem wodnym a ten preparat jest jakiś śmierdzący więc nie wodny to może by się nadawała ale chyba nie zaryzykuję.

Zaraz wypełnię te moje spękania super i się pochwalę. Ale powiem Wam że miałam mega niespodziankę. Zawsze jak stosowałam dwuskładnikowce, szczególnie w zimie to step 1 sechł w 30 min step 2 20-30 min i można było wypełniać.
Wczoraj step 1 sechł mi z 2 godziny. Nałożyłam step 2 sechł strasznie wolno. Rano było kilka olbrzymich spękań co mnie ucieszyło a teraz dopiero jest ich tyle że jest ładnie. Nie wiem czy czekać jeszcze? Czy już raczej nie spęka więcej.... Schły może dlatego tak długo bo grubo położyłam ale żeby pękały 20 godzin?????

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-22, 16:30   #38
cycol11
Zakorzenienie

czasami jest tak że jeszcze do 48 godzin coś spęka więc może poczekaj z wypełnieniem
cycol11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-22, 17:06   #39
Agnes76
Raczkowanie

chyba się poryczę.... dałam dawno temu mojemu m aby zeszlifował mi stary chustecznik ciągle nie mogłąm go ubłagać. a tu zachwycona tym nowym i pięknymi spękaniami wyszłam do ogródka wracam a on zeszlifował już prawie cała górę.... tyle pracy .... uratowałam boki buuuuuuuuu

i jeszcze pytanko.... stosujecie takie coś? Można jako primer to stosować czy nie????
Stary 2010-07-22, 19:16   #40
jambolaja
Zakorzenienie

Ale checa...To medium nie stosuje sie chyba samodzielnie tylko dodaje do farb akrylowych aby nie schły za szybko
Stary 2010-07-22, 20:12   #41
Pupil

Cytat:
Napisane przez Agnes76 Pokaż wiadomość
Zaraz wypełnię te moje spękania super i się pochwalę. Ale powiem Wam że miałam mega niespodziankę. Zawsze jak stosowałam dwuskładnikowce, szczególnie w zimie to step 1 sechł w 30 min step 2 20-30 min i można było wypełniać.
Wczoraj step 1 sechł mi z 2 godziny. Nałożyłam step 2 sechł strasznie wolno. Rano było kilka olbrzymich spękań co mnie ucieszyło a teraz dopiero jest ich tyle że jest ładnie. Nie wiem czy czekać jeszcze? Czy już raczej nie spęka więcej.... Schły może dlatego tak długo bo grubo położyłam ale żeby pękały 20 godzin?????
Step 1 Sottille schnie przeciętnie od 30 minut do 2 godzin. Ja zawsze czekam dłużej, nakładam Step 2 właśnie po 1,5 czy 2 godzinach Step 2 zawsze schnie do 48 godzin. Do tego czasu pojawiają się spękania. Czasem nawet po dłuższym czasie, ale wtedy już nie wygląda to ładnie bo pojawiają się drobne spękania wśród pięknych okazałych Nigdy nie spotkałam się natomiast z krakiem, który można byłoby wypełniać w 30 minut po położeniu Step 2 Jaki to krak tak szybko schnie???

[SIGPIC][/SIGPIC]

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-22, 20:15   #42
rosier
Wtajemniczenie

Widać masz bardzo pracowitego męża Chciałabym tak: nie narzeka tylko pracuje . Mój wiosną tak mi fragment ogródka wyplewił, że 2 powojniki wykopał widząc zaschnięte liście
Marta
rosier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-23, 06:49   #43
Agnes76
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pupil Pokaż wiadomość
Step 1 Sottille schnie przeciętnie od 30 minut do 2 godzin. Ja zawsze czekam dłużej, nakładam Step 2 właśnie po 1,5 czy 2 godzinach Step 2 zawsze schnie do 48 godzin. Do tego czasu pojawiają się spękania. Czasem nawet po dłuższym czasie, ale wtedy już nie wygląda to ładnie bo pojawiają się drobne spękania wśród pięknych okazałych Nigdy nie spotkałam się natomiast z krakiem, który można byłoby wypełniać w 30 minut po położeniu Step 2 Jaki to krak tak szybko schnie???
Mi tak szybko sechł crackle classic stamperii jak kładłam na bombki. Normalnie byskawicznie ale faktem jest że kładłam cieniej aby nie ściekał.
Bombka z ptaszkami była pierwsza w mojej historii kiedy użyłam crakle 2 składnikowe byłam zauroczona efektem ale miała kilka zacieków...
Stary 2010-07-25, 10:56   #44
sioodemka
Zakorzenienie

Bardzo ciekawe prace obejrzałam wszystkie i największe wrażenie zrobił na mnie komplet cytrynowy brawo jest śliczny

sioodemka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Decoupage

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości