![]() |
#31 |
BAN stały
|
Dot.: Czy wykształcenie ma takie duże znaczenie
Uwazam, ze osoby, ktore przywiazuja tak wielka wage do dyplomu to osoby, ktore studiowaly "dla papierka" - osoby, ktory mysla, ze bedac posiadaczem owego papierka automatycznie staja sie lepsze od "nie-posiadaczy".
Fenomen ten obecny jest tez w srodowisku sluchaczy muzyki klasycznej (i byl od dawien dawna). Sa osoby, ktorym ta muzyka zwyczajnie odpowiada, ale sa tez osoby, ktorym ta muzyka pozwala poczuc sie lepszymi od innych. Mysla, ze "z automatu" sa inteligentniejsze, bo sluchaja muzyki rzekomo dla inteligentnych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Rozeznanie
|
mi brak wykształcenia nie przeszkadza o ile któraś z osób nie jest kompletnym ignorantem...
już wyjaśniam. miałam przypadki że chłopak z którym się spotykałam (nawet nie ukończył szkoły średniej, bo miał jakies problemy rodzinne), próbował mi wmówić rzeczy całkiem nieprawdopodobne (a że naukach ścisłych zaszłam dalej w edukacji niż on, wiedziałam ze to co mówi jest nieprawdą ![]() ![]() kiedy przynosiłam ze szkoły jakies ciekawostki, kwitował wszystko tym samym zdaniem, aha..dodawał jeszcze że moi nauczyciele NIC nie wiedza o przedmiocie który uczą ![]() z takim kimś nie wyobrażałabym sobie związku, ale jak mówię to wina tego że był kompletnym ignorantem, upartym jak osioł, nawet jakby poszedł dalej się uczyć to wmawiałby wszystkim swoje prawdy...nie sadze aby dalsza edukacja go zmieniła, ale jeśli partner nie ma wykształcenia równego mojemu, ale jest otwarty na świat, jest dobrym człowiekiem to nie widze powodu by się z nim nie wiązac
![]() |
#33 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja mam codziennie takich klientów - ja im o tym, co jest w ustawie i jakie nas obowiązują przepisy, ale oni i tak wiedzą lepiej jak jest i jak ma być, a ewentualne przepisy to "gówno prawda" bo im np. sąsiadka albo pan Mietek z warzywniaka powiedzieli inaczej
![]()
![]() |
#36 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Następnym razem jak mi jakiś klient zacznie opowiadać bzdury, które usłyszał na mieście to ja powiem, że to gówno prawda ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#38 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() w końcu sama w rozmowie z nim (kiedy on mi tłumaczył coś) zaczęłam stosować jego ulubiony zwrot...wtedy po prostu zgłupiał zupełnie..potem strzelił focha ![]()
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Powiem krótko - mądrość to nie jest to samo co wiedza
![]()
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Ja się wypowiem...Nie czytałam poprzenich wypowiedzi! Niby wykształcenie nie jest ważne lecz....byłam z facetem po zawodowce chociaz byl inteligentny to niestety podczas kłótni wypomnialam mu to ....pewnie daletego ze byl nie zaradny imial fiu bzdziu w glowie(zreszta to krotki epizod) Moim zdaniem predzej czy pozniej mozna to sobie wypomniec lecz z drugiej strony to wszystko zalezy od faceta pomimo braku wyzszego wyksztalcenia moze byc zaradny inteligentny a brak szkoly nie bedzie stanowil problemu...
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [ironia]Wykształcenie niby jest ważne, ale jednak nie. [/ironia] Np. niektóre osoby wypominają innym, że mają wykształcenie zawodowe, a jednocześnie same nie używają polskich znaków, znaków interpunkcyjnych, nadużywają wielokropka, budują zbyt długie (przez co mało czytelne) zdania etc. Dziwny jest ten świat, czyż nie? P.S. Naprawdę, żenujące jest dla mnie wypominanie komuś wykształcenia, samemu mając podstawowe braki. Edytowane przez Dotka90 Czas edycji: 2010-07-20 o 20:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
BAN stały
|
Do Aivilo z jasnogrodu: uwielbiam cie! Dzieki takim jak ty ja zarabiam niezłe pieniądze.
Do Klarissa: czyli jednak sie ze mna zgadzasz. Poprawność polityczna (ze tak to ujmę) nie pozwala ci tego przyznac wprost. Do kogośtam: studia lepsze czy gorsze, sama chęć studiowania świadczy o posiadaniu minimum ambicji, a to już jest przeszkodą w związku z panem po zawodówce. Tak po 30-ce staje sie to mega przeszkodą. Mam wrażenie, ze jestem tak min. z 10 lat starsza od większośc uczestniczących w dyskusji. Jeżeli mam dać życzliwą radę, to tak jak pisałam powyżej. Ale zawsze można mi odpowiedzieć "gówno prawda" (dobre to było). Życie zawsze daje właściwą odpowiedź, a ja sobie z ludzkiej głupoty żyję i obserwuję... Żegnam sie z tym wątkiem, mimo wszystko życzę mądrych decyzji życiowych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Chęć studiowania nie zawsze świadczy o ambicji. Po co studiować ma człowiek, który posiada fach w ręku i który tenże fach lubi? Tylko dla papierka? Marnowanie kilku lat życia dla w sumie niepotrzebnego dyplomu jest głupotą, nie ambicją. I lata życia tutaj o niczym nie świadczą, ograniczone myślenie można mieć w każdym wieku.
Koniec mówienia "postaram się","spróbuję", "zobaczę". Od dzisiaj coś ZROBIĘ! Będę Żoną! ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/092fbdd439.png No dobra,wciąz palę, ale dużo mniej. http://www.suwaczek.pl/cache/df81f45d30.png Edytowane przez Aivilo Czas edycji: 2010-07-20 o 21:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zmienisz zdanie o tych ambitnych studentach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
BAN stały
|
Cytat:
Przedrostki "hiper", "mega", "super", itp. piszemy lacznie z wyrazem, ktory poprzedzaja (tj. "megaprzeszkoda", nie "mega przeszkoda"). Wyrazenie "jestem tak min. z 10 lat starsza" to tautologia ("maslo maslane"). Mozna powiedziec "jestem tak min. 10 lat starsza" (wyrazenie dosc formalne w tonie) - mozna tez powiedziec "jestem tak z 10 lat starsza". Nie mozna natomiast laczyc obydwu form. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do tego "gówno prawda" naszła mnie taka refleksja... jeden po zawodówce powie "gówno prawda", a drugi magisterskim papierem "gówno" sobie podetrze i mu sama prawda zostanie. Na takiej zasadzie to działa...?
Koniec mówienia "postaram się","spróbuję", "zobaczę". Od dzisiaj coś ZROBIĘ! Będę Żoną! ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/092fbdd439.png No dobra,wciąz palę, ale dużo mniej. http://www.suwaczek.pl/cache/df81f45d30.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
![]()
Zgodziłam się z tą częścią twojej wypowiedzi, którą pogrubiłam a nie z jej całością - co jest istotną różnicą.
![]() |
#50 |
BAN stały
|
to może ja się wypowiem:
ja mam magisterkę, od października pójdę na podyplomówkę, a - - pisać po polsku poprawnie nie potrafię, robię dużo błędów zarówno ortograficznych, jak i stylistycznych, - Nie znam sie na geografii, poltyce (naprawdę kompletnie się nie orientuję ), i wielu innych rzeczach. mój TŻ ma kilka podyplomówek, MBA , jest naprawdę niesamowitym fachowcem w swojej dziedzinie, zna 5 języków, a pisać po polsku totalnie nie umie, nie urzywa zupełnie przecinków, potrafi napisać jedno zdanie na cała stronę, czasem czytajac jego maile mam watpliwosci, jak ludzie wogóle rozumieję o co mu chodzi..... Mój TŻ nie znosi czytać. Publicznie się chwali, że w zyciu nie przeczytał ani jednej książki - poza branżowymi, kiedy ludzie dziwią się jak zdał maturę - mówi, że filmy ogladał ![]() Tak więc studia zupełnie nie swiadczą o ogólnej intiligencji, może poszerzają choryzonty, ale jak ktoś się nie interesuje światem zewnetrznym, nie chce mieć podstawowej wiedzy z niektórych dziedzin (np. literatura, czy poltyka), to studia za bardzo mu choryzontów nie rozszerzą. Ja już od dzieciństwa wiedziałam, że skończę studia, i TŻ bez studiów bym nie chciała, ale to tylko dlatego, że studia dają wiekszą gwarancję dojścia do większej kasy, niż zawodówka. Ja wiem, że i po zawodówce można miec kasę (np. fryzjer stylista, czy budowlaniec z własną firmą), ale po studiach jest łatwiej. W duzym mieście, w dobrej firmie przecietny człowieczek w kilka lat po studiach zarabia jednak więcej niż przeciętniak po zawodówce. ( na przykładzie własnych znajomych - inzynier 10 lat stażu 5 tys, sprzedawca 10 lat stażu - 2 tys. ) Edytowane przez myszka197 Czas edycji: 2010-07-21 o 08:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Mimo zdobytego wykształcenia jesteście ludźmi leniwymi - dla mnie pisanie z błędami wtedy, gdy pozbycie się ich jest tak łatwe to brak szacunku dla "rozmówcy" znajdującego się po drugiej stronie monitora. I nie ma to nic wspólnego z wykształceniem, jak widać dyplomy szacunku do innych ludzi nie uczą, tego powinni nauczyć rodzice, tudzież szkoła podstawowa ![]() To bardzo przykre i często to obserwuję - im wyższe zajmowane stanowisko tym mniejszy poziom starania i dbałości o innych ludzi. I na prawdę tym, że jest się totalnym ignorantem w dziedzinie literatury nie ma się co chwalić, to jest żałosne - przekaż to może chłopakowi, że kiedyś trafi na kogoś, kto osiągnął więcej niż on, ma podobne lub lepsze wykształcenie branżowe a do tego jest osobą o szerszym horyzoncie - i takich ludzi twój tż będzie do siebie zrażał, bo powiedzmy sobie szczerze, w ich oczach będzie prostakiem. Cytat:
Używaj tego słownika, proszę. Horyzont na litość boską, że już nie napiszę o innych rzeczach... ![]() Cytat:
Jak ktoś idzie na polonistykę to ma gorzej finansowo niż dziewczyna po kursie stylizacji paznokci ![]()
![]() |
![]() |
#52 |
Zadomowienie
|
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Nie związałabym się z człowiekiem bez wyższego wykształcenia i generalnie w czasach, kiedy możliwość kształcenia się jest niejako na tacy podana, dziwi mnie taka gloryfikacja zawodówek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
BAN stały
|
1. szczerze mówiąc nie wiedziałam o słowniku wbudowanym w przeglądarce, ale rozpracuję to
![]() 2. oczywiscie chodziło mi o studia techniczne, informatyczne, jeżeli ktoś idzie na polonistykę, to chyba raczej na wielką kasę w życiu nie liczy. 3. Nie prosiłam o rady dla mojego TŻ, ani o analizę naszych osobowości - podałam siebie tylko jako przykład, ale nie ma sprawy, dziękuję za rady, chociaż nie sądzę, żeby udało mi się namówić TŻ do przeczytania jakiejś książki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie zauważyłam żeby ktoś tutaj gloryfikował zawodówkę. Chodzi raczej o to, żeby jednak zostawiać sobie furtkę na różnych ludzi w życiu, że posiadanie danego wykształcenia nie zawsze wyznacza "spodziewany" poziom danego człowieka - intelektualny, emocjonalny, pod względem zaradności życiowej. Ludzie łącząc się w pary generalnie szukają w swoim otoczeniu/środowisku. Dlatego studenci łączą się ze studentkami albo pracowniczkami naukowymi ![]() Ale to nie znaczy, że związki osób z różnych środowisk są z automatu skazane na porażkę. Bo w różnych środowiskach są też jednak różni ludzie. I tak, wśród osób po zawodówce można spotkać ludzi ambitnych, intelignentych, zaradnych, obytych itd, jak i wśród tych z doktoratem można znaleźć ignorantów, leni i "ślizgaczy". Poza tym są też ludzie, którzy np. wolą być w związku z kimś mniej inteligentym od siebie, pradważ ( i niekoniecznie mówię tu o schemacie: on/ona mądrzejszy/a, bo po studiach bierze sobie jego/ją mniej rozgarniętego/ą, bo tylko po maturze) ![]() Dlatego ja oświadczenia w stylu: nigdy nie związałabym się z kimś bez wyższego wykształcenia, traktuję z przymróżeniem oka. Bo może być i tak, że spotkasz kogoś kto Ci odpowiada pod tyloma względami, zakochasz się i stwierdzisz, że w sumie...to żadna tam różnica czy ma dyplom czy nie ma. Zresztą, wykształcenie zawsze można uzupełnić. Gorzej z inteligencją ![]() To ostatnie mówię jako doradca zawodowy. ---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- A, i jestem po 30tce (co prawda tylko ciut ciut, ale może dam radę). Zdaje się, że to dla kogoś tutaj było ważne. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-07-21 o 10:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | ||||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Ludzie po zawodówce to nie są z definicji idioci. Wierz mi, że wielu z nich mogło by zaskoczyć niejednego pana z tytułem doktora. Jak pisałam na początku wszystko zależy od mentalności i charakteru a nie nabytych papierów. Cytat:
Cytat:
![]() I owszem, nie idę na budowę szukać partnera do dyskusji na temat późnej twórczości J. Kochanowskiego, ale to nie znaczy, że spodziewam się tam samych debili o IQ niższym niż mają moje rybki. Bo ci ludzie też mają coś do powiedzenia, też się czymś interesują i żeby być ciekawym człowiekiem i coś sobą reprezentować nie koniecznie trzeba skończyć prestiżową uczelnię. A ponieważ obracam się tam, gdzie się obracam to mogę powiedzieć, że ja np. tylu buraków wśród mężczyzn ilu widziałam w wielkich firmach na stanowiskach top managementu nie widziałam nigdzie indziej, nawet na budowie. Dlatego nie ma co gloryfikować ani tych po zawodówce, ani tych po SGH. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to chyba znak czasów, wykształcenie wyższe można miec, ale wcale nie powoduje ono, że dane osoby zaliczają się do inteligencji. Czym się rózni doskonały fachowiec po studiach od stereotypowego prostego pana Cześka po zawodówce, skoro ani jeden, ani drugi nie czytają książek, niczym sensownym się nie interesują, nie mają pojęcia o polityce. Chyba tylko zarobkami i tytulem przed nazwiskiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Dużo winy w tzw. prywatnych uczelniach, przyjmujących wszystkich jak leci... Koleżanka z liceum, która nie zdała z polskiego do następnej klasy, dzisiaj jest już magistrem....polonistyki
![]() Teraz dyplom może mieć praktycznie każdy, kto go chce mieć, wystarczy, że zapłaci. Żałosne. Dodatkowo są pomysły, żeby studia, nawet te na państwowych uczelniach, były płatne.
Edytowane przez _kamea_ Czas edycji: 2010-07-21 o 11:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
BAN stały
|
Cytat:
Program nauczania dla zawodówek został w wyniku ostatnich kilku "reform" tam okrojony, że szczęka opada. Kiedyś ludzie po podstawówce mięli większą wiedzę niż niejednokrotnie dzisiejsi absolwenci zawódowek. Mam styczność z osobami, które z dyplomem zawodowym w garści juz od progu krzyczą, że oni w tym fachu pracować nie bedą, bo nic nie potrafią. Zmierzam generalnie do tego, że dzisiaj pewnie znacznie trudniej znaleźć "kwiat lotosu" w grupie ludzi niżej wykształconych niż choćby 10 czy 20 lat temu. Generalnie jako społeczeństwo - głupiejemy, niestety. Choć wskaźniki osób z wyższym wykształceniem ciągle rosną. Otwarte pozostaje pytanie o jakość tego wykształcenia. Dopóki nie zostanie uregulowania kwestia fatalnej jakości kształcenia na prywatnych uczelniach czy na zaocznych kierunkach, dopóki nie zacznie sie sensownie planować zapotrzebowania na absolwentów poszczególnych kierunków studów czy ogólnie, zawodów i specjalności odpowiadającego gospodarce/rynkowi pracy, no i dopóki nie rozwinie sie rynek usług doradczych w zakresie diagnozowania kompetencji i świadomego, planowanego wyboru kariery zawodowej (określania kompetencji, dobierania indywidualnej ścieżki kształcenia jakie są niezbędne zeby dobrze wybrać rodzaj wykształcenia i zawód) będzie tak jak jest, a nawet gorzej. Czyli będziemy produkować bezużytecznych absolwentow zarówno zawodówek jak i wyższych uczelni. Za nasze, podatników, pieniądze. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-07-21 o 11:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:00.