![]() |
#31 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Apel Obywatelski o przestrzeganie konstytucji
Cytat:
z tą religią to też miałam przejścia. w moim liceum była obowiązkowa matura z religii, a ja bez bierzmowania i innowierca, bez szans na nawrócenie. katecheta miał ze mną problem. no ale podobno jest demokracja.
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
no tak, racja. zbytnio uprościłam
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Podpisane
![]() PS. Muszynianka gdzie tak nabroiłaś? ![]()
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Też się właśnie zastanawiam za co ją góra
![]() ![]() Myślicie, że będzie rozróba? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Tak na marginesie konkordat kosztuje budzet państwa ok. 5 mld zł rocznie..
Są to pieniądze nas podatników. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
no i tu leży pies pogrzebany, a miało być tanie państwo, tak gdzieś słyszałam... :P
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Jakie "prawo"? Źródłem obowiązującego w RP prawa są Konstytucja, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe, rozporządzenia i akty prawa miejscowego. Do której z tych kategorii zalicza się Deklaracja Praw Dziecka? ...
No chyba do żadnej z nich...Natomiast prawo rodziców do wychowywania dzieci zgodnie ze swoimi przekonaniami zawarte jest w Konstytucji RP. Poza tym, zgodnie z kodeksem rodzinnym i opiekuńczym dziecko podlega do 18 roku życia władzy rodzicielskiej - niezależnie od tego, czy jego rodzice są wierzący, czy też niewierzący ![]() Co do konkordatu, to bardzo łatwo można doprowadzić do jego wypowiedzenia - poprzez kartkę wyborczą i wybranie takich reprezentantów w wyborach, którzy spowodują zakończenie obowiązywania tej umowy międzynarodowej. Jedynym sposobem możliwym w demokracji jednym słowem ![]() I prosiłbym o wskazanie wyliczeń, z których jakoby wynika, że konkordat "kosztuje nas 5 mld złotych? Edytowane przez XYXYXY30 Czas edycji: 2010-08-09 o 17:08 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tyle, że akurat zasad m.in. pełnej swobody wyznania, Polska nie zostawiła bez komentarza, i uznała, że tego typu rzeczy będą respektowane, ale z poszanowaniem władzy rodzicielskiej, zgodnie z polskimi zwyczajami i tradycjami dotyczącymi miejsca dziecka w rodzinie i poza rodziną, czyli wszystko jasne, i w tej kwestii ta umowa nie ma praktycznie żadnej wartości.
![]() |
![]() |
#39 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie ma to zresztą jakiegoś zasadniczego znaczenia, skoro Konstytucja, przyznająca rodzicom prawo do wychowywania dzieci zgodnie ze swoimi przekonaniami (art. 48) stanowi najwyższy akt normatywny w tym kraju, mający pierwszeństwo w razie sprzeczności z umową międzynarodową. Nie znaczy to, że rodzice mogą "na siłę" narzucić dziecku określone wyznanie (coś takiego w ogóle jest raczej niewykonalne), ale jak najbardziej mogą nakazać mu udział w lekcjach religii tak długo, jak długo trwa władza rodzicielska. I nie wynika to z żadnych knowań jakichś klerykalnych sił, a tylko z obowiązującego stanu prawnego, przyjętego przez władzę ustawodawczą, wyłonioną w wolnych wyborach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Nie, ale gwarantuje mu swobodę myśli, sumienia i wyznania, a więc daje prawo do wyznawania, lub nie wyznawania tego co mu się podoba, podobnie zresztą jak konstytucja, m.in. w tym samym artykule który po raz drugi przytaczasz. Z konstytucji jasno wynika, że ta swoboda wychowywania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami jest ograniczona ich podstawowymi dobrami osobistymi, i że nikomu nie można narzucać przekonań, ani zmuszać do uczestniczenia, ani nie uczestniczenia w praktykach religijnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Do wyznawania żadnej religii, ani do bezwyznaniowości nie można nikogo "zmuszać" i na tym właśnie polega wolność sumienia i wyznania, gwarantowana także dziecku. Natomiast trudno nie zauważyć, że władza rodzicielska oznacza m. in. możliwość wydawania dziecku określonych poleceń co do jego zachowań, w tym także w wykonaniu uprawnienia rodziców, o którym mowa wyżej (np. do udziału w lekcjach religii bądź lekcjach etyki). Dziecko nie ma obowiązku przyjęcia określonego poglądu na sferę wiary (zacząć wierzyć albo nie wierzyć), ale ma obowiązek np. chodzić na lekcje religii czy lekcje etyki, jeśli rodzice tak zdecyduję. ![]() Co do Konwencji, to mam nadzieję że nikt nie twierdzi, że jakakolwiek umowa międzynarodowa może mieć pierwszeństwo przed normami konstytucyjnymi, w razie kolizji z nimi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czemu mam olać sytuację, która jest wybitnie na rękę fanatykom kościoła, a dyskryminuje inne wyznania oraz ateistów |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:31.