|
|
#31 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Tampony Safe - te Biedronkowe ??
Tak
Też przez długi czas wyrzucałam je do śmieci, ale był kiedyś wątek na wizażu, w którym dziewczyny mówiły, że można wyrzucać do kibelka. Patrzyłam potem na instrukcji obsługi i faktycznie, w przeciwieństwie do podpasek, nie ma tam ani słowa o tym żeby nie wyrzucać zużytych tamponów do wc.
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Boże, jak "spuchną" od wody i kibel się zatka ciekawe jaką będziesz miała minę, gdy te tampony hydraulik będzie wyjmował...
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w ogóle nie wiem, co jest takiego strasznego, trudnego, obrzydliwego etc. w wyrzucaniu tamponu do kosza na śmieci. Wystarczy zawinąć go w papier toaletowy i wyrzucić, a wtedy i problemu zatkanego klozetu nie będzie. ![]() Co do tamponów biedronkowych, nie używałam, ale mam zamiar zacząć.
Edytowane przez Modette Czas edycji: 2010-08-30 o 16:25 |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
Skąd wiesz ze sie nie różnią jeśli to twój pierwszy tampon ? ? ? ?
|
|
|
|
|
#36 |
|
Wtajemniczenie
|
A jak można wyrzucić zużyty tampon do kosza na śmieci?!?
![]() Jak w kanalizacji papier toaletowy nie zapycha rur, to jak tampon miałby to zrobić? Zawsze spuszczam w toalecie i nigdy nie było problemu...A biedronkowych tamponów również spróbuję skoro tak zachwalacie
|
|
#37 |
|
Zadomowienie
|
32 sztuki za 5,99? No to się opłaca, muszę koniecznie spróbować
![]() Też już wiele przetestowałam i w sumie różnicę widzę tylko w cenie + ewentualnych bajerach. OB używałam na początku, ale uznałam, że za drogo. Później była Bella i tam spodobały mi się te woreczki Koleżanka namówiła mnie na takie z Kauflanda "Catherine" - 30 sztuk za 5,59 i im jestem najbardziej wierna. Próbowałam jeszcze "Facelle" z Rossmanna ale ciężko się otwierają :/ i tampony z Lidla - też były w miarę, ale Lidl mam na drugim końcu miasta więc wolę te z Kauflanda |
|
|
|
|
#38 |
|
Konto usunięte
|
jak dla mnie są za mało chłonne. Ale są bardzo tanie i jest ich sporo w opakowaniu
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tampon się nie "rozpuści" tak jak papier toaletowy, który jest cieniutki. Napchaj sobie waty do kibelka ciekawe czy się tak szybko rozpuści jak papier ![]() Namocz tampon i namocz papier, jest różnica. |
|
|
|
|
|
#40 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, tampony można wyrzucać do toalety, bo ulegają naturalnemu rozkładowi i to jest norma.
Mówiono nam o tym w szkole na pogadankach "wychowawczyni-dziewczynki" a także pisano o tym w takich broszurkach, które rozdawali w podstawówce razem z paroma podpaskami.
|
|
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
Safe - jak najbardziej tak!
Używam tylko ich, nigdy mnie nie zawiodły, wytrzymałe i chłonne, no i tanie i jest ich dużo. Używam normal, a pod koniec miesiączki te najmniejsze mini.
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nie wiem, mnie to jakoś nie przekonuje Edytowane przez 201606210931 Czas edycji: 2010-08-30 o 17:25 |
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja ciotka podobno za czasów swej młodości składowała zużyte podpaski za regałem A tampony z biedronki są ok, chociaż męczę się z ich otwarciem. |
|
|
|
|
|
#44 |
|
Wtajemniczenie
|
Odkąd sięgam pamięcią, zawsze wyrzucałam tampon do kibla. Nic się nie dzieje, nic nie zapycha, wkońcu od patu lat powinno juz się zapchac nie?
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Jak to jak? Owijasz z papier toaletowy i wyrzucasz do kosza. Ja mam kosz w łazience i jest on właśnie przeznaczony na takie rzeczy : tampony, podpaski, ręcznik papierowy, itd.
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze odnośnie tamponu i kibelka:
Taki wyrzucony do kibelka tampon wraz ze wszystkimi zanieczyszczeniami (fekalia, resztki żywności po myciu naczyń etc.) trafia do oczyszczalni. Na pierwszym etapie oczyszczania trafia na sita, gdzie się zatrzymuje wraz ze wszystkimi większymi brudami i stamtąd jest ręcznie/mechanicznie usuwany. Dzieje się tak zarówno tam gdzie jest kanalizacja, jak i w przydomowych szambach (wywożone szambo nie trafia do rzeki, tylko najpierw do najbliższej oczyszczalni). Dlatego ze względu na ludzi pracujących w oczyszczalni i szybkość rozłożenia się tamponu uważam, że lepiej wywalić go do śmietnika. Wydaje mi się, że możliwość wyrzucania tamponu do kibelka można wykorzystać w sytuacji tzw. kryzysowej, gdy nie ma innego rozwiązania. A codziennie lepiej go zawinąć w papier/chusteczkę i do śmietnika, w ten sposób szybciej się rozłoży. A co do opcji w woreczek i do kibelka, wydaje mi się, że po pierwsze trudno coś takiego spuścić (w woreczku jest powietrze, które utrudnia "zatonięcie"), co dalej ułatwia zapchanie odpływu, a panowie od wywozu szamba i tak obczają co to jest, bo te woreczki będą pływały po powierzchni. Przepraszam, za ten wywód, ale sprawa wydała mi się szalenie intrygująca
|
|
|
|
|
#48 |
|
Raczkowanie
|
również ich używam, chyba od ponad roku. Wcześniej miałam do czynienia z Tampaxami, OB, Naturella, tymi z Rossmanna i może jeszcze jakimiś innymi. Najlepsze okazały się najtańsze i jestem im wierna
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zadomowienie
|
Ja kiedyś wrzucałam do kibelka. To był za czasów, gdy jeszcze w domu nie miałam kanalizacji
I nic się nie działo, a wiadomo, że szambo trzeba było wypompować i robił to mój tata. I nigdy nie wylatywały z tego węża, którym były wypompowywane (fujj, to jest obrzydliwe), co dla mnie świadczyło o tym, że ulegały rozpadowi i to kilka dni. Kibelek też się nie zatykał. Ale raz jeden utknął w tym wężu (bo wąż był dosyć wąski) i mój ojciec, musiał go stamtąd wydłubywać. BleeeOd tego czasu tylko w papier i do kosza. Te woreczki z belli były fajne, ale jakoś nigdy nie chciało mi się ich nosić ze sobą np. do pracy
|
|
|
#50 |
|
Konto usunięte
|
Przepraszam, że się podłączam pod wątek "na bezczela", ale które wkładki higieniczne uważacie za dobre - w sensie, że dobrze się trzymają bielizny (to przede wszystkim, bo mam dosyć przesuwającej się wkładki), dobrze wchłaniają?
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
Dobre spostrzeżenie
noo chyba, że chodzi o to, że niczym się nie różnią wizualnie Biedronkowych Safe używam czasem, za taką cenę mogą być, ale są wg mnie mniej chłonne niż np. Bella. |
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
A jak powiem, że różowe wkładki z biedronki w dyskretkach to podejdzie już pod reklamę?
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
na ulotce od tampaxów jest napisane, żeby nie wyrzucać zużytych tamponów do toalety. wolę jednak kierować się ulotką niż dlatego, że ktoś tak tak robi albo usłyszał, że można. bo można to się kiedyś zaskoczyć zatkanym kiblem na przykład.
|
|
#54 |
|
Raczkowanie
|
Te z biedronki są ok. Tanie i dobre
![]() Ja też nie wrzucam do toalety, kiedyś moja kuzynka wrzucała, ale jednego dnia zatkał się kibelek, że mieszka sama z mamą to wezwały hydraulika i ten wyciągnał z tegoż zatkanego kibelka tego nieszczęsnego tampona-winowajce. Od tamtej pory tego nie robi
|
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ostatnio się nawet spotkałam z czymś takim, że ten papierek od podpaski, który się odkleja, został wrzucony do toalety i spłukany - nieudolnie.
![]() Później ktoś się zapytał, kto to zrobił, a koleżanka załapała wielki bulwers i do nas z tekstem "A Wy tak nie robicie?" Nie, nie robiłyśmy. A kosz był obok toalety.. ![]() Przepraszam za OT. Edytowane przez Modette Czas edycji: 2010-08-30 o 19:24 |
|
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak dla mnie Discreet. Moje ulubione od paru dobrych lat. Jak się przykleją, to uuuu..... Poza tym ładnie pachną, a multiform możesz nosić do każdego rodzaju bielizny, ładnie się do niej dopasują. I zawsze taniej wychodzą jak się kupi 100 szt. w Rossmanie na promocji
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
Są ok
Dla mnie nie jest niezbędna ta siateczka jak na O.B., bo we wkładaniu tamponu jakiejś wielkiej filozofii nie ma. Chociaż szczerze przyznam, że przez 2-3 miesiące miałam lekki uraz do tamponów po tym, jak szczęśliwiec Safe z Biedrony zaplątał mi się w błonę dziewiczą. Wybaczcie bezpośredniość, ale tu dorosłe babki są, więc zrozumieją Stres to niemały przeżyłam Ale nadal używam tamponów i właśnie tych Safe. Chyba, że spartańskie warunki typu Toi Toi (pielgrzymka ), to wtedy Tampaxy.Doris1981, moim zdaniem też Discreet się najlepiej przyklejają Nie ma mowy o przesuwaniu. No i są naprawdę dyskretne, w ogóle ich nie czuć. Tylko, że są za mało chłonne moim zdaniem
Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2010-08-30 o 19:57 |
|
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() do dziewczyn używających tylko OB: jeżeli macie kogoś w Niemczech bądz same jesteście/będziecie to polecam zakup tamponów OB w niemieckim Lidlu. cena to 3,90 euro za-UWAGA!!!- 56szt które u nas kosztuje ok 50zł
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupa puchnie od wody?
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
a tampon puchnie od wody do rozmiarów kupy ?
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:11.

Też przez długi czas wyrzucałam je do śmieci, ale był kiedyś wątek na wizażu, w którym dziewczyny mówiły, że można wyrzucać do kibelka. Patrzyłam potem na instrukcji obsługi i faktycznie, w przeciwieństwie do podpasek, nie ma tam ani słowa o tym żeby nie wyrzucać zużytych tamponów do wc.