Francja deportuje Romów - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-30, 15:29   #31
marronelle
Wtajemniczenie

Dot.: Francja deportuje Romów

Jeszcze tylko wyekspediować Arabów i będzie super

---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ----------

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość

Nie jestem rasistką, ale Cyganie/Cygani (nie wiem jak to odmienić) działają mi na nerwy swoim sposobem bycia.

Nie wiem jak jest w innych miastach, ale w Mielcu mieszkają w brudzie, syfie na tzw "barakach", jeżdżą wypasionymi samochodami, łażą ze złotymi łańcuchami na szyjach, zarabiają żebrząc, zaczepiają wszystkie dziewczyny niewybrednymi tekstami.
Znajoma znała jednego Roma. Kiedy spytała go dlaczego prawie nikt z nich nie pracuje, odpowiedział, że dla Roma praca u Polaka to hańba, więc oni pracować u Polaków nie chcą.
Dokładnie
Na dodatek nie raz byłam świadkiem, mieszkając jeszcze w Polsce, wciągnięcia na siłę dziewczyny do samochodu przez grupkę małoletnich cyganów. Środek miasta, biały dzień, kupa ludzi i tylko jeden facet zareagował

"Nie płacz w liście

nie pisz że los ciebie kopnął

nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia

kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno."

Przeszczęśliwa!
marronelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 18:43   #32
hawana2002
Raczkowanie

GG do hawana2002 Send a message via Skype™ to hawana2002

O Romach myślałam podobnie jak większość naszego polskiego społeczeństwo-że złodzieje,brudasy i nieroby. Aż do pewnego momentu kiedy kilka ładnych lat temu na wycieczce szkolnej postanowiłam sama wybrać się nad jezioro,bo nikt nie chciał ze mną iść. Oczywiście wybrałam najprostszą drogę. Dopiero później,ku własnemu przerażeniu,stwierdziłam, że znalazłam się w dzielnicy Romów. Byłam pewna,że mnie okradną,albo,nie daj Boże,zrobią mi krzywdę.Rozglądałam się po budynkach,szukając wyjścia,aż wyszedł pewien Rom,na oko pare lat starszy ode mnie i spytał się co tu robie. Byłam tak przerażona,że cała sie trzęsłam. Powiedziałam,że się zgubiłam. Odprowadził mnie,i powiedział,że pewnie sądzę,że chciał mi coś ukraść czy coś.
Nie chce ich generalizować,nie twierdzę,że wszyscy tacy są. Znam kilku Romów,i myślę,że odnoszę się do nich w taki, a nie inny sposób,bo nie rozumiem ich mentalności. To zupełnie inna kultura. Całkowicie nie popieram tego,jak traktują kobiety. Ale poza tym-czy chcemy tego,czy nie,są częscią polskiego krajobrazu. Przynajmniej u mnie,na Mazurach.
3.Visca El Barca! Zawazięta kibicka piłki nożnej i siatkówki
4. Erasmus!
5. -10kg.
hawana2002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 19:14   #33
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hawana2002 Pokaż wiadomość
O Romach myślałam podobnie jak większość naszego polskiego społeczeństwo-że złodzieje,brudasy i nieroby. Aż do pewnego momentu kiedy kilka ładnych lat temu na wycieczce szkolnej postanowiłam sama wybrać się nad jezioro,bo nikt nie chciał ze mną iść. Oczywiście wybrałam najprostszą drogę. Dopiero później,ku własnemu przerażeniu,stwierdziłam, że znalazłam się w dzielnicy Romów. Byłam pewna,że mnie okradną,albo,nie daj Boże,zrobią mi krzywdę.Rozglądałam się po budynkach,szukając wyjścia,aż wyszedł pewien Rom,na oko pare lat starszy ode mnie i spytał się co tu robie. Byłam tak przerażona,że cała sie trzęsłam. Powiedziałam,że się zgubiłam. Odprowadził mnie,i powiedział,że pewnie sądzę,że chciał mi coś ukraść czy coś.
Nie chce ich generalizować,nie twierdzę,że wszyscy tacy są. Znam kilku Romów,i myślę,że odnoszę się do nich w taki, a nie inny sposób,bo nie rozumiem ich mentalności. To zupełnie inna kultura. Całkowicie nie popieram tego,jak traktują kobiety. Ale poza tym-czy chcemy tego,czy nie,są częscią polskiego krajobrazu. Przynajmniej u mnie,na Mazurach.
Rozumienie - czy nie - ich mentalności to jedno, a to, że każdego gadzia traktują jak frajera do wycyckania to już coś innego. Ja ich nigdy nie demonizowałam - nie w tym rzecz. Przeciez nie porywają małych dzieci i nie jedzą ich na kolację. Chodzi o poszanowanie prawa i obywateli państwa, w którym żyją.

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 19:17   #34
muszynianka
Zakorzenienie

OGROMNE BRAWA DLA FRANCJI za ten odważny krok.
Niech nie dadzą sobie wejść na głowę, NIE MOŻEMY POMÓC WSZYSTKIM!! Po prostu się nie da a w ten sposób doprowadzić się można do jednej wielkiej ruiny.
Przykro mi ale gdyby pomoc była takaaa łatwa to problemów by nie było, Romowie to problem złożony i uważam że to jedna z mądrzejszych decyzji ostatnich lat

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ----------

Btw nie nie wszyscy Romowie są tacy i siacy.
Ale ci którzy tacy nie są, spokojnie mogliby ułożyć sobie życie. Ale tego nie robią.
Bo tutaj problemem są dzieci które rodzą się po prostu na dziko i nie idą do szkoły, handel tymi dziećmi, prostytucja itd...
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 19:58   #35
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
OGROMNE BRAWA DLA FRANCJI za ten odważny krok.
Niech nie dadzą sobie wejść na głowę, NIE MOŻEMY POMÓC WSZYSTKIM!! Po prostu się nie da a w ten sposób doprowadzić się można do jednej wielkiej ruiny.
Przykro mi ale gdyby pomoc była takaaa łatwa to problemów by nie było, Romowie to problem złożony i uważam że to jedna z mądrzejszych decyzji ostatnich lat

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ----------

Btw nie nie wszyscy Romowie są tacy i siacy.
Ale ci którzy tacy nie są, spokojnie mogliby ułożyć sobie życie. Ale tego nie robią.
Bo tutaj problemem są dzieci które rodzą się po prostu na dziko i nie idą do szkoły, handel tymi dziećmi, prostytucja itd...
Dokładnie. A wg mnie w interesie części Romów - gł. mężczyzn - jest to, by obecna sytuacja nie uległa zmianie. Póki wielu ich rodaków żyje w ciemnocie i pod butem (tu to szczególnie kobiety), póty część ma z tego zyski i to duże. Wszystko zrzucają na tradycję i ich kodeks. Im dłużej będą marginalizować pozycję własnych kobiet - tym dłużej się to wszystko utrzyma. Dlaczego? Bo paradoksalnie to na kobietach się tu wszystko opiera. Wyobrażacie sobie, że nagle - jakimś cudem - większość z tych kobiet mówi "dość - żądamy respektowania naszych praw"? Że zaczynają się kształcić, zamiast żebrać? Że posyłają dzieci do szkoły? Że nie pozwalają się wykorzystywać w żaden sposób własnemu środowisku? Dlatego tak bardzo środowisko romskie boi się ich emancypacji.. (podobnie jak każde inne fundamentalne środowisko, które zazwyczaj upośledza rolę kobiet i wszelkimi spoosbami trzyma je pod butem).
Tak mi się przynajmniej wydaje.

"Kobiety romskie, niezależnie od pokolenia, przywiązują ogromną rolę do rodziny, która jest dla Romów wartością najwyższą, gwarantującą przekazywanie tradycji, obyczajów, kultury i języka. Stanowi skuteczną zaporę przed asymilacją. Zapobiega to rozmyciu się Romów wśród społeczności dominującej i utracie tożsamości.
Rodzina romska opiera się na małżeństwie monogamicznym, jest patrylokalna (małżeństwo mieszka z rodziną męża lub w jej pobliżu) i patriarchalna (decydentem w sprawach rodziny jest ojciec, a szerzej – mężczyzna) oraz funkcjonuje w ramach struktury rodowej. Przyczynia się to do podporządkowania kobiet mężczyznom, co zresztą podtrzymywane jest przez głęboko wpojony system norm zachowań, nakazów i sankcji. Pozycja i rola kobiety w społeczności romskiej jest determinowana niepisaną tradycją, której jednym z głównych założeń jest nierówność w traktowaniu płci.
Niższa pozycja kobiety względem mężczyzny jest sankcjonowana w dużym stopniu przez magaripen, czyli skalania. Jest to wykształcony przez wielowiekową tradycję zbiór zasad współżycia, stanowiących podstawę praw i obowiązków Roma wobec grupy. Nieprzestrzeganie tego kodeksu prowadzi do czasowego lub niekiedy całkowitego z niej wykluczenia. Jest on więc kodeksem zamkniętym, niewykraczającym poza wspólnotę romską. Mageripen zakłada, że kobieta z samej swojej istoty jest istotą nieczystą, co usprawiedliwia jej bardziej upośledzoną pozycję w stosunku do mężczyzny. Istnieje cała sfera nakazów i zakazów związanych z kobiecym ciałem i jej atrybutami, których nieprzestrzeganie powoduje skalanie. (...)
Świat widziany oczyma Romów to świat bezwzględnej dominacji mężczyzn, w której rola kobiet jest zredukowana do sfery rodzinnej, a jej głównym zadaniem jest rodzenie dzieci, opieka nad nimi, dbanie o ognisko domowe, posłuszeństwo i uległość wobec swojego męża. Próby zmiany tej rzeczywistości są przez wielu tradycjonalistów traktowane jako próba zamachu na obowiązujący porządek rzeczy."

No, to jest bardziej feministyczna kwestia niż by się mogło wydawać

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-07, 07:44   #36
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
dla Francji
jeszcze żeby taką akcję w Polsce zrobili
Zgadzam się, taką akcję powinni już byli zrobić dawno temu w całej Europie.

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-07, 08:47   #37
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Zgadzam się, taką akcję powinni już byli zrobić dawno temu w całej Europie.
I to tak po chrześcijańsku by było?

Godzić się na spychanie gdzieś nieszczęścia, gdzie 13letnie dziewczynki wydaje się za mąż? Przemoc wobec kobiet?

Tak się w sumie zastanawiam, czy naprawdę nie ma lepszych rozwiązań.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-07, 09:19   #38
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Tak, po chrześcijańsku

Masz dylemat natury moralnej jako chrześcijanka?

Cytat:
W Szwecji mieli inne rozwiązanie, lecz było z gruntu nie-chrześcijańskie

55 kg
Stary 2010-09-07, 09:30   #39
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:

Godzić się na spychanie gdzieś nieszczęścia, gdzie 13letnie dziewczynki wydaje się za mąż? Przemoc wobec kobiet?

Ja jestem przeciwna uszczęsliwianiu ludzi na siłę. Co innego gdyby romskie kobiety walczyły o zmianę nastawienia, ale im najwyraźniej jest tak dobrze. A skoro im tak dobrze to po co im to zmieniać? Nie wiadomo czy w nowej rzeczywistości się odnajdą, do tego trzeba zmiany nastawienia, mentalności itd. To musi trwać a sygnał musi wyjść od nich.
Stary 2010-09-07, 09:39   #40
Jula
Zakorzenienie

Bardzo się cieszę, że Francja zareagowała. Czas najwyższy. Nie mam nic przeciwko multi-kulturom, ale nie wtedy, kiedy łączy się to z pasożytnictwem, brakiem poszanowania tutejszych praw, zagrożeniem dla "tubylców".
Nie jestem rasistką, ale czuję się zagrożona, gdy przechodzę obok grupki Romów. Kilkuletni gówniarze potrafią mnie zaczepiać i rzucać niewybrednym tekstem - nikt nie reaguje, czują się bezkarni. Tak samo obawiam się islamizacji Europy. Wystarczą mi Chrześcijanie i ich znaczący wpływ na sytuację polityczno-społeczną w kraju. Jak tu się bronić, pozostając poprawnym politycznie?

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-07, 10:13   #41
virtual_luv
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jula Pokaż wiadomość
czuję się zagrożona, gdy przechodzę obok grupki Romów. Kilkuletni gówniarze potrafią mnie zaczepiać i rzucać niewybrednym tekstem - nikt nie reaguje, czują się bezkarni
A nie czujesz zagrożenia przechodząc obok grupki naszych polskich małoletnich karków?

U mnie w mieście też jest spora grupa Romów ale jakoś nie ma z nimi problemów.Handlują na targach patelniami,skarpetkami i czy sie tylko da,sporo dzieci chodzi do szkoły a jak przychodzi na osiedle taka jedna Cyganka z dzieckiem to zawsze podkreśla, ze nie chce pieniędzy tylko coś do jedzenie i nigdy nie wchodzi do domu tylko czeka na korytarzu.

Btw Rozumiem ,ze jak jakaś grupa narodowościowa daje nam w kość to deport i po kłopocie a co zrobić z "naszymi" menelami?Jak rozwiązać problem dzielnic biedy gdzie całe pokolenia nie są skalane pracą tylko żyją sobie wesoło i radośnie na socjalu,edukacja kończy sie na gimniazjum (po 5 ciężkich latach nauki)dziewczęta oprócz siedzenia na ławce przed domem umilają sobie czas rodzenie kolejnych dzieci a ich oblubieńcy jak nie siedzą w więzieniu to jeżdżą na jumę do Niemiec.
virtual_luv jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-07, 14:13   #42
kennedy
Zakorzenienie

demonstracje we Francji przeciwko wyrzucaniu Romow.

poprawnosc polityczna do potegi :P
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-07, 14:19   #43
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez virtual_luv Pokaż wiadomość
A nie czujesz zagrożenia przechodząc obok grupki naszych polskich małoletnich karków?

(...)

Btw Rozumiem ,ze jak jakaś grupa narodowościowa daje nam w kość to deport i po kłopocie a co zrobić z "naszymi" menelami?Jak rozwiązać problem dzielnic biedy gdzie całe pokolenia nie są skalane pracą tylko żyją sobie wesoło i radośnie na socjalu,edukacja kończy sie na gimniazjum (po 5 ciężkich latach nauki)dziewczęta oprócz siedzenia na ławce przed domem umilają sobie czas rodzenie kolejnych dzieci a ich oblubieńcy jak nie siedzą w więzieniu to jeżdżą na jumę do Niemiec.
Z twojej wypowiedzi wynika, że sposobem na lokalnych meneli jest import zagranicznych ... chyba, że masz na myśli że się wzajemnie wytłuką... ale ja zauważyłam tendencję odwrotną - prędzej się pomnożą między sobą...
Stary 2010-09-07, 14:38   #44
marronelle
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Z twojej wypowiedzi wynika, że sposobem na lokalnych meneli jest import zagranicznych ... chyba, że masz na myśli że się wzajemnie wytłuką... ale ja zauważyłam tendencję odwrotną - prędzej się pomnożą między sobą...
Nie no, najlepiej otwórzmy się na wszystkich, przygarniajmy nierobów i kombinatorów, którzy czekają tylko na łatwe życie z naszych podatków, niech ginie polska kultura i tradycja.
Francja tak zrobiła i teraz nie daje sobie rady... ale w końcu nadszedł czas na zmiany. Na lepsze.

"Nie płacz w liście

nie pisz że los ciebie kopnął

nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia

kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno."

Przeszczęśliwa!
marronelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-07, 15:20   #45
justkabebe
Raczkowanie

I bardzo dobrze

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-07, 15:51   #46
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marronelle Pokaż wiadomość
Nie no, najlepiej otwórzmy się na wszystkich, przygarniajmy nierobów i kombinatorów, którzy czekają tylko na łatwe życie z naszych podatków, niech ginie polska kultura i tradycja.
Francja tak zrobiła i teraz nie daje sobie rady... ale w końcu nadszedł czas na zmiany. Na lepsze.
A co to ma wspólnego z moją wypowiedzią, że ją cytujesz
Stary 2010-09-07, 16:00   #47
muszynianka
Zakorzenienie

virtual_luv ukrócić socjal.
A rząd idzie w kompletnie złym kierunku.
Stary 2010-09-07, 16:16   #48
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Tak, po chrześcijańsku
Aha.
Nie będę wnikała, na jakiej zasadzie, bo już wcześniej zauważyłam, że jesteś dwulicowa w tym swoim chrześcijaństwie czy katolicyzmie.

Cytat:
Ja jestem przeciwna uszczęsliwianiu ludzi na siłę. Co innego gdyby romskie kobiety walczyły o zmianę nastawienia, ale im najwyraźniej jest tak dobrze. A skoro im tak dobrze to po co im to zmieniać? Nie wiadomo czy w nowej rzeczywistości się odnajdą, do tego trzeba zmiany nastawienia, mentalności itd. To musi trwać a sygnał musi wyjść od nich.
Z jednej strony racja.
Tak sie zastanawiam, bo czytałam artykuł we wczorajszym Newsweeku właśnie o problemie z Cyganami.
Nie dziwię się ludziom, którzy nie chcą mieć takich sąsiadów, sama bym nie chciała. Ale z drugiej strony jakoś żal mi zwlaszcza tych dzieci, które nie mają szans na lepsze życie, bo nierzadko nawet czytać czy pisać nie potrafią.

Cytat:
virtual_luv ukrócić socjal.
A rząd idzie w kompletnie złym kierunku.
No niby tak, "ukrócić socjal". Tyle że obawiam się, że wtedy jeszcze bardziej wzmogą się kradzieże, bo przecież z czegoś ci ludzie będa musieli żyć, a skoro uczciwie pieniędzy większość zarabiać nie chce, to co im pozostaje?

To jest wielka sztuka wyciągać ludzi z nędzy, przede wszystkim sprawiać, żeby młodsze pokolenia nie powielały wzorów życia tych starszych, żeby nie rodziły kobiety po 10 dzieci w celu wyciągniecia zasiłków, żeby zdobywali wykształcenie. Deportując ich, utworzy się kraj, gdzie będą żyły miliony biednych ludzi, szerzyły się wszelkie patologie...
Stary 2010-09-07, 16:19   #49
muszynianka
Zakorzenienie

Po co pracować skoro kasa spada z nieba?
Jak przestanie to pójdą do roboty.
Ci co nie pójdą, ich sprawa. Wątpię by jakoś drastycznie wzrosła przestępczość. Tak czy siak są biedni.
Stary 2010-09-07, 16:23   #50
Daenerys
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
Nic się nie zmieni, póki Romowie nie zaczną kształcić dzieci. Oficjalna wersja jest taka, że oni dzieci do szkoły nie posyłają, bo "szkoła ogłupia dzieci", no i plus ten ostracyzm (jasne..). Wg mnie z chwilą kształcenia dzieci - w tym dziewczynek i nie wydawanie ich za mąż w wieku 13 lat - jest równoznaczne ze zmianmi w romskiej kulturze - już nie tak łątwo będzie wykorzystywać własnych rodaków. A to się tym bogatszym i bardziej wpływowym Romom akurat nie uśmiecha..
Na poparcie podkreslonego powiem, ze kiedys rozmawialam na czacie z Romem, mieszkal od urodzenia w Polsce, ale nie umial po polsku pisac poprawnie, to nawet nie chodzilo o bledy ortograficzne, ale on nawet nie potrafil zdania poprawnego gramatycznie napisac, jak obcokrajowiec, ktory dopiero uczy sie jezyka.

Cytat:

Co do sprawy Francji to wyraźnie widać, że tych Romów w Rumunii też jakoś nie chcą. Bo to takie społeczne wyrzutki zapewne. Muszą się nauczyć niestety, że w dzisiejszych czasach albo się pracuje, albo się klepie biedę nie da się nic nie robić i żyć dostatnio. Każdy "Cygan" chciałby być "cygańskim królem" no ale niestety nie każdy może. Aczkolwiek pamiętajmy, że Romowie to nie tylko zło - to też ciekawa kultura, smaczne potrawy, interesująca, skoczna muzyka

Czemu mieliby chciec Romow w Rumunii? Romowie to nie Rumuni.

Daenerys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-07, 16:29   #51
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Po co pracować skoro kasa spada z nieba?
Jak przestanie to pójdą do roboty.
Ci co nie pójdą, ich sprawa. Wątpię by jakoś drastycznie wzrosła przestępczość. Tak czy siak są biedni.
Wcale nie pójdą do roboty, tylko z Twojego samochodu wymontują radio. I jeszcze przejadą gwoździem po lakierze, żeby zemścić się za brak kasy, która im "się należy".
Gdyby to było takie proste - nie dać zasiłku i wszyscy idą do roboty, to by w ogóle problemu nie było.
Stary 2010-09-07, 16:32   #52
muszynianka
Zakorzenienie

Gdyby mieli wymontować z mojego auta radio, już dawno by to zrobili.
Socjal nie jest na tyle duży by utrzymać godnie całą rodzinę. Starczy na piwsko tanią wódę i chleb ze smalcem.
Osoby które żyją na zasiłkach są wystarczająco biedne i gdyby miały kraść, już by kradły.

Nie że nie dać wcale zasiłku, ale on jest źle rozporządzany...
Poza tym socjal to ogólne pojęcie, wiesz co robią cwaniaki ? rejestrują się w urzędzie jako bezrobotni pół roku ubezpieczenia za darmo. i tak w koło macieja, wyrejestrować, zarejestrować.
Stary 2010-09-07, 16:33   #53
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Aha.
Nie będę wnikała, na jakiej zasadzie, bo już wcześniej zauważyłam, że jesteś dwulicowa w tym swoim chrześcijaństwie czy katolicyzmie.
Ahahahaha... oj vixen, vixen, nie będę kontynuować tej Twojej zaczepki, bo ewidentnie masz zaburzenia obsesyjne na moim punkcie i prowadzisz do walki forumowej.

Mówić chrześcijanom, że są za mało chrześcijańscy to jak zarzucać muzułmanom, że są za mało islamscy albo ateistom, że są za mało ateistyczni, itp.

Reasumując, nie Twój interes.

EOT

55 kg

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-07, 16:36   #54
muszynianka
Zakorzenienie

Vixen religii i polityki nie powinno się mieszać. Bo na tym nikt nie wyjdzie dobrze. Musielibyśmy karmić głodnych poić spragnionych i dawać nocleg zmęczonym.
Słownie: każdemu. A pieniędzy z tyłka państwo no nie wyciąga.
Stary 2010-09-07, 16:44   #55
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Gdyby mieli wymontować z mojego auta radio, już dawno by to zrobili.
Socjal nie jest na tyle duży by utrzymać godnie całą rodzinę. Starczy na piwsko tanią wódę i chleb ze smalcem.
Osoby które żyją na zasiłkach są wystarczająco biedne i gdyby miały kraść, już by kradły.

Nie że nie dać wcale zasiłku, ale on jest źle rozporządzany...
Nie wszyscy dostają zasiłek do ręki, niektórzy w sklepie muszą sobie wybrać towar (oprócz alkoholu i fajek). Problem w tym, że potem można sprzedać ten towar i zamienić na papierosy.

Nie wiem, czy nie można mieszac religii i polityki, ale jeśli ktoś twierdzi, że jest chrześcijaninem i jednocześnie biednych zdegenerowanych ludzi chce wysłać do jeszcze większych gett nędzy, to jakoś średnio mi się to zgadza. A potem co, odgrodzić te getta murem, postawić strażników i strzelać do uciekających?
Szacuje się, że Cyganów w Europie jest 10 milionów.

To są zbyt trudne sprawy, żeby jednoznacznie stwierdzić "deportować" i będzie spokój.
Stary 2010-09-07, 16:46   #56
muszynianka
Zakorzenienie

Mówisz tak bo nam nie zdążyli wejść na głowę.
Stary 2010-09-07, 16:49   #57
_vixen_
Zakorzenienie

Mówię tak, bo nie znam skutecznego i sensownego rozwiązania tej kwestii. Radykalne działania typu deportacja też mają swoje poważne konsekwencje.

A teraz każdy polityk, który obieca rozprawienie się z tą drażliwą kwestią, zyska w wielu krajach kilka procent głosów.
Stary 2010-09-07, 17:46   #58
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Francja deportuje Romów

Cytat:
Z jednej strony racja.
Tak sie zastanawiam, bo czytałam artykuł we wczorajszym Newsweeku właśnie o problemie z Cyganami.
Nie dziwię się ludziom, którzy nie chcą mieć takich sąsiadów, sama bym nie chciała. Ale z drugiej strony jakoś żal mi zwlaszcza tych dzieci, które nie mają szans na lepsze życie, bo nierzadko nawet czytać czy pisać nie potrafią.
Mnie się wydaje, że to nie do końca jest tak. Nie mieli by szans, gdyby nie wiedzieli, że można inaczej, jednak oni wiedzą. Tylko nie chcą - bo liczy się dla nich ich własna tradycja, ale też nie są narodem osiadłym. Romowie byli ludem wędrownym i mieszkanie w jednym miejscu oraz chodzenie do pracy jest niezgodne z ich mentalnością. Oni nie chcieli by żyć tak jak my żyjemy. Warto to zauważyć

Cytat:
Napisane przez Daenerys Pokaż wiadomość
Czemu mieliby chciec Romow w Rumunii? Romowie to nie Rumuni.
A ja nie twierdzę, że Romowie to Rumunii.

Co nie zmienia faktu, że "francuscy Romowie" czyli ci, którzy są właśnie deportowani swoją ojczyznę mają w Rumunii i Bułgarii i do tamtejszych krajów ich się wysyła - zachęcam do zapoznania się z tematem na pierwszej lepszej stronie można się tego dowiedzieć Tam z kolei ich nie chcą, i protestują przed ich powrotem, bo ci imigranci to w głównej mierze margines społeczny.

Pierwszy lepszy zbiór informacji:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...7,8300674.html
Stary 2010-09-07, 18:35   #59
Daenerys
Wtajemniczenie

Cytat:

A ja nie twierdzę, że Romowie to Rumunii.

Co nie zmienia faktu, że "francuscy Romowie" czyli ci, którzy są właśnie deportowani swoją ojczyznę mają w Rumunii i Bułgarii i do tamtejszych krajów ich się wysyła - zachęcam do zapoznania się z tematem na pierwszej lepszej stronie można się tego dowiedzieć Tam z kolei ich nie chcą, i protestują przed ich powrotem, bo ci imigranci to w głównej mierze margines społeczny.

Pierwszy lepszy zbiór informacji:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...7,8300674.html
Dzieki za wyjasnienie.

Z tego co napisalas zrozumialam, ze tam jest ich miejsce, a ze ich tam nie chca, to wcale sie nie dziwie.

Daenerys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-07, 19:16   #60
kennedy
Zakorzenienie

obejrzyjcie sobie program o gangach ( mozna na youtube) jest odcinek o bulgarskiej mafii i romach.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości