|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wielbicielki Hiszpanii i kultury latynoskiej
ja od października idę na studia na kierunek filologia Hiszpańska.
Ja niestety nie mam pojęcia , może któraś wizażanka będzie wiedziała,
|
|
#32 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A gdzie będziesz studiowała? Jak filologia to nie Warszawa, czyli gdzie? Kraków?
|
|
|
#33 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale super, muszę pomyśleć też o jakimś kursie może ![]() jak wrócę to zdam relację zastanawiam się tylko czy karta pamięci w aparacie starczy czy brać jeszcze drugą Cytat:
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A o co chodzi Ci z imprezami Erasmusowskimi ? W sensie ,że wyjazdna studia do Hiszpanii tak ? |
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#36 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No chodzi o to, że na takich imprezach jest po prostu dużo ludzi, w tym dużo z Hiszpanii i można kogoś poznać, kto będzie miał ochotę się tak wymienić. Ja niestety na erasmusa nie mogę jechać, bo mam bardzo indywidualny tok studiów i do tego dwa, a od następnego roku trzy kierunki, więc to się nie uda. Chcę kogoś w Polsce poznać. Nie wiem zresztą, czy w hiszpanii ktoś byłby zainteresowany wymianą polski za hiszpański, a u nas to już bardziej, bo w tym cudownym kraju nigdzie po angielsku się nie da dogadać, więc podstawy polskiego mogą się przydać ![]() Aneczka, a to w Rzeszowie jest filologia hiszpańska? Super, blisko Bieszczady będziesz miała. A czemu Poznań na magisterkę? Po prostu lubisz miasto, czy jakieś względy merytoryczne za tym przemawiają? Zupełnie się nie orientuję jak tam z iberystyką. Ja w Hiszpanii planuję doktorat i może też magisterkę z filologii, bo u nas zdążę tylko licencjat.
|
|
|
#37 |
|
Zadomowienie
|
hmm co do kontaktów z Hiszpanami ,to ja mam kilku znajomych oczywiście płci 'brzydkiej' poznanych przez facebooka ;D nieraz piszę z nimi po angielsku chociaz jeden w sumie zna tylko dobrze angielski, a z innymi próbuję pisać po hiszpańsku opierając się o słownik itp i jakieś tam podstawy
wiem wiem szalona jestem ;DP.S Proszę o głosowanie na mnie w konkursie welli ) z góry dziękuję
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Hiszpania
strasznie chciałabym nauczyć się języka ![]() bardo fajny wątek
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
ama , czemu Poznań ?
bo wszędzie są studia licencjackie , oprócz UJ w Krakowie (o nim nawet nie myślę ), UAM w Poznaniu , UŚ w Katowicach , UW we Wrocławiu . I Poznań prócz Krakowa najbardziej do mnie przemawia
|
|
#40 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ekstra zdjęcie z tym samochodem! Na złomowisku? Dałam zasłużone 5 Mi właśnie chodzi o realną rozmowę. Byłam na wakacyjnym kursie prowadzonym przez Hiszpana i nawet nie sądziłam ile to może dać. Kurs polegał głównie na opowiadaniu chistes verdes A poza tym nienawidzę facebooka. Założyłam konto, bo każdy ma, ale to świństwo polega na lansowaniu się i podglądaniu innych. Nie podoba mi się zdecydowanie Anusia, na UW też jest magisterka z filologii hiszpańskiej. Do licencjatu jest kulturoznawstwo, a magisterka to filologia. Bez sensu, ale tak jest. Zastanów się może nad Warszawą, bo tu jest też CESLA, więc jeśli interesuje Cię Ameryka Łacińska to może warto też tam robić magisterkę? Chodzę tam na kilka zajęć i polecam. A ja właśnie obejrzałam Vicky Cristina Barcelona. Eh, piękna ta Hiszpania...
!Me encanta espanol! Edytowane przez ama Czas edycji: 2010-09-05 o 20:06 |
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
Na pewno się zastanowię nad Tą opcją
![]() Ale mam jeszcze 3 lata więc masę czasu żeby się zastanowić czy Poznań , czy Warszawa ![]() Napisałam tyle uczelni bo popytałam się dziewczyn z forum hiszpańskiego i takie mi napisały ![]() A co do Cao to jest modelką , i to dobrą z tego co widziałam ![]() Mi też się najbardziej podobają te zdjęcia z samochodem
Ćwiczę i dbam o siebie Uczę się języków Nadrabiam braki w książkach Realizuje swoje plany i dążę do realizacji marzeń! Edytowane przez Aneczka91 Czas edycji: 2010-09-05 o 20:12 |
|
|
|
|
#42 |
|
Zadomowienie
|
Bardzo dziekuję dziewczyny za miłe słowa i głosy
![]() Aneczko zapraszam do Warszawy ![]() ![]() Ama dla mnie facebook jest na razie dobry bo nie ma jeszcze tych wszytskich słodkich panienek;p |
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
Hiszpania i język hiszpański
Po prostu uwielbiam ten język. Jak na razie uczę się sama i nawet dobrze mi to wychodzi, ale zamierzam zapisać się na kurs. Bardziej podoba mi się wersja z Ameryki Łacińskiej zaraziłam się nim oglądając telenowele i to mi bardzo pomogło. Teraz oglądam różne seriale w oryginale i naprawdę większość rozumiem Gorzej z mówieniem ![]() Moim ogromnym marzeniem jest pojechać do Hiszpanii i Meksyku |
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie się poważnie zastanawiam Poznań czy Warszawa
![]() Jak na razie przez 3 lata Rzeszów będzie moim domem więc mam dużo czasu do namysłu ![]() Ja też się najpierw przez telenowele zaraziłam , potem samo z siebie wyszło ![]() 3-mam kciuki aby Ci się udało
|
|
#45 |
|
Wtajemniczenie
|
E tam telenowele - ja musiałam zdecydować czy wolę uczyć się portugalskiego brazylijskiego czy europejskiego. Najlepszy sposób - obejrzeć Króla Lwa w obu wersjach
Naprawdę, porównanie tych samych piosenek (znanych z dzieciństwa aż za dobrze ) w dwóch wersjach daje bardzo dużo. Z hiszpańskim pewnie jest tak samo.Aneczka - ja jestem Warszawa, jak trochę tam pobędę to mogę zdać Ci relację co i jak U nas są 2 sekcje, ja co prawda nie jestem hiszpańską, ale podobno kontakt między sekcjami jest bardzo duży, więc co nieco powinnam wiedzieć.
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może tu coś znajdziesz http://www.hiszpanski.ang.pl/jezykzajezyk.php Aneczka91 dzięki
Edytowane przez estrella18 Czas edycji: 2010-09-06 o 15:02 |
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
Pokrzywa ja jestem po licencjacie z turystyki. Zaocznym. Hiszpańskiego uczyłam się przez 4 semestry. Nie nauczysz się tego języka na takich studiach. Biegle napewno nie niestety
![]() No i tak w ogóle dałączę do tych którym się ciepło na sercu robi gdy słyszą - Viva España!
Edytowane przez simpatica Czas edycji: 2010-09-06 o 15:20 |
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
witamy,witamy
|
|
#50 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To znaczy z którego kraju? Bo ja jak słyszę argentyńskie vos sos i "dź" zamiast pięknego "ll" to mi się słabo robi, bo nie rozumiem co oni tam gadają ![]() A, jak już o językach mówimy to może ktoś się uczy języków Indian z Ameryki Płd? Bo ja w tym roku zaczynam nahuatl (kiedyś język azteków, teraz w Chiapas w Meksyku głównie) i przymierzam się do keczua, ale to już raczej we własnym zakresie. Na nahuatl idę na kurs i trochę się boję, bo to w końcu język zupełnie niepodobny do europejskich (i chyba bez samogłosek, bo jak patrzę na zdania w nahuatl to mam wrażenie, że tam tylko zbitki x, t, z występują) i nie wiem, czy sobie dam radę. Estrella, dzięki za linka, ale tam się sami Polacy ogłaszają z tego co widzę. Wysłałam maila do biura ersamusa, może mi kogoś znajdą.
!Me encanta espanol! Edytowane przez ama Czas edycji: 2010-09-06 o 16:15 |
|
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
a gdzie można się naczuczyć hiszpańskiego samemu? są jakieś kursy?
marzę o tym by odwiedzić Hiszpanię.. ![]() poznałam przypadkowo jednego kolesia z Madrytu i mnie zaprasza ale nieee... nie dam się skusić
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
samemu nie , kursów jest pełno , szukaj , na pewno jakieś są
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Hiszpania to cudowny kraj byłam tam rok temu na wakacjach
Strasznie chciałabym nauczyć się hiszpańskiego
Edytowane przez Lenka_007 Czas edycji: 2010-09-06 o 22:20 |
|
|
|
|
#55 |
|
Zadomowienie
|
hmm a może pouczmy się w jakiś sposób razem hiszpańskiego,tutaj
może będziemy dzielić się poznanymi zwrotami ,piosenkami itp?
|
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
ja bym bardzo chciała się nauczyć ale na kurs brak kasy i czasu w tym roku :< a sama się chyba nie nauczę
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
też popieram.
Chętnie poczytam , może nauczę się jakiś podstawowych słówek
|
|
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
Buenas Tardes!
(Dzień Dobry od 14 do 22 )Ja również chętnie poczytam nowych słówek i zwrotów także przyłączam się do pomysłu na wątkową naukę |
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
garść zwrotów
![]() Hola Cześc! (na powitanie) Buenos días. Dzień dobry. (do godz. 13) Buenas tardes. Dzień dobry. (po godz. 13) Buenas noches. Dobry wieczór. Hasta luego. Do zobaczenia. Adiós. Do zobaczenia Hasta manana. Do jutra. Qué tal? Co słychać? Cómo estás? Jak się masz? Gracias. Dziękuję De nada. Nie ma za co. Me llamo ........... .Nazywam się ........... . Cómo te llamas? Jak masz na imię? No entiendo. Nie rozumiem. No hablo espanol. Nie mówię po hiszpańsku. Hablas inglés? Mówisz po angielsku? Puedes hablar más despacio, por favor? Możesz mówisz wolniej? Puedes repetir? Możesz powtórzyć? Cuántos anos tienes? Ile masz lat? Tengo ....... anos. Mam ........... lat. Sí. Tak. No. Nie. Perdón. Przepraszam. Dónde hay un/una ..............? Gdzie jest jakiś/aś? Cómo se dice .......... en espanol? Jak się mówi ........... po hiszpańsku? ![]() nie czyta literek hiszpańskich ;/
Ćwiczę i dbam o siebie Uczę się języków Nadrabiam braki w książkach Realizuje swoje plany i dążę do realizacji marzeń! Edytowane przez Aneczka91 Czas edycji: 2010-09-07 o 15:49 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:45.

Skoro już wątek powstał to się zapytam, może ktoś będzie wiedział (pytałam już na erasmusowym wątku i cisza). Gdzie znaleźć kogoś na konwersacje z hiszpańskiego, ale na zasadzie intercambio, tj. wymiany? Czyli ja uczę polskiego w zamian za gadanie przez godzinkę po hiszpańsku? Teraz zaczynam poziom b1 z hiszpańskiego, więc jako tako dukam i coś tam mówię, ale na kursach wiadomo, zawsze za mało mówienia. A poza tym rozmowa z Hiszpanem to co innego niż kurs. W tym roku będę chodziła na 2 kursy (czyli 4 razy w tygodniu) + raz w tygodniu na indywidualne lekcje do korepetytorki (Polki). No i chciałbym jeszcze z kimś z Hiszpanii/ Ameryki sobie raz w tygodniu z godzinkę poplotkować. W sumie planuję 6 razy w tygodniu mieć hiszpański, bo za rok chcę pójść na iberystykę przez studia równoległe, a tam jest egzamin z języka.
ale super, muszę pomyśleć też o jakimś kursie może

Na złomowisku? Dałam zasłużone 5