|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub w ciąży..
Cytat:
Dziecko jest dla mnie o wiele większym zobowiązaniem niż mnałżeństwo, w końcu to bezbronny człowiek, więc uważam że rodzice powinni już wcześniej zdecydować się, czy chcą być razem na dobre i złe. Oczywiście zdarzają się wpadki, są ludzie którzy wolą nieformalne związki, (sama do niedawna tak wolałam), więc różnie to bywa. Każdy robi, jak uważa za słuszne. U mnie kolejność będzie taka, jak wymieniłam na początku. Ślub w ciąży, czy po urodzeniu dziecka byłby dla mnie już bez różnicy. |
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Troche szczerze czuję, że macie mnie tu za niedoświadczoną i nic nie wiedzącą o życiu gówniarę heh No nie powiem, może dużo o zyciu nie wiem. Ale patrzę na to wszystko i takie są moje poglądy, tak to wszystko narazie zaobserwowałam. Wasze poglądy są inne i je całkowicie szanuję |
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;22022593]Z moim facetem to wyglada tak: sypiamy se sobą czasami, on mi okzauje że mu na mnie zależy i mnie kocha, no nie powiem jest miło, u nas to bardziej przypadek 3, chociaż nie wiem co sie roi w jego głowie.[/QUOTE]
Jak czasami ze sobą sypiacie, to to raczej wyklucza strach przed rozpoczęciem współżycia. Wiesz ja jestem po prostu nieco wyczulona na takie sytuacje po przypadkach 2 koleżanek bliższych. Obie niby udany związek, szczęśliwe, faceci je jak księżniczki traktowali. U obu był problem pt.: on nie za bardzo ma ochotę na seks, na petting na cielesność. U jednego to był po prostu niski temperament, dowiedziała się po roku, że to był powód dwóch poprzednich jego rozstań, a on tak po prostu ma. Małe potrzeby i tyle. Druga miała gorzej. Chłopak zostawił ją dla innego chłopaka. Miłość itd itp. Super sprawa. Po prostu chęć bliskości SZCZEGÓLNIE z człowiekiem, którego sie kocha, u zdrowej, heteroseksualnej osoby jest czymś normalnym, czymś wpisanym w naturę. Jak ktoś tej chęci nie przejawia to dla mnie coś jest po prostu nie tak. Cytat:
|
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() PS Takie luźne skojarzenie a propos historii koleżanki - parę lat temu dowiedziałam się, że moja pierwsza WIELKA, nieodwzajemniona miłość jest gejem. Działa w organizacji zabiegającej o tolerancję dla tęczowych, ma stałego partnera. Do dziś zastanawiam się czasem, czy mówił prawdę, kiedy X lat temu powiedział, że bardzo mnie lubi, ale ma ukochaną dziewczynę
|
|
|
#35 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Z resztą z moim TŻ no śpimy razem wtuleni, i jakieś pieszczoty jak najbardziej ale jakoś nigdy mi nie powiedział że jakoś chce czekac czy coś, tylko wyczułam po nim to, było już kilka okazji do "zbliżenia" ale jakoś nie wykorzystał nigdy sytuacji. Osobiście wiem, że za mna szaleje, przy nim wreszcie czuję się kochana i komuś potrzebna. Mnie do seksu się nie śpieszy, a jemu chyba również, z resztą uważam, że lepiej poczekac z tym niż zrobić jakiś głupi błąd i potem żałować całe życie. Wolę się osobiście przygotować do tego, bo nie uważam bym była na to w 100% gotowa.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uprzedona nie jestem Grunt żeby się wiązać z osobą, która ma taką orientację jak my (ewentualnie bi jak komuś nie przeszkadza).
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja osobiście nie brałabym ślubu, bo zaszłam w ciążę. Po pierwsze to duże obciążenie dla młodych, zwłaszcza dla ciężarnej. Po drugie chciałaby pięknie wyglądać, a nie iść do ołtarza z wielkim brzuchem, no i wiadomo różnie się. przechodzi ciąże.
Ostatnio moja znajomo wpadła po 4 miesiącach znajomości, więc oczywiście wzięli szybki ślub i wszystkim naokoło opowiada, że to planowane. W ty przypadku to brak mi słów
|
|
|
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
Mam wrażenie, że ślub bierze się "na gwałt", bo tak wypada. Wychodzi tu z Polaków małomiasteczkowa mentalność. Dla wielu osób (lub raczej rodzin tych osób) iść do ołtarza w ciąży mniejszy wstyd, niż urodzić nieślubne dziecko.
Jakiś czas temu analizowałam rocznik statystyczny GUS i wyszło mi, że w 2009 roku 26% panien młodych ślubowało w ciąży. Ale i tak jest to lepszy wynik niż 10-15 lat temu, gdy ten procent był znacznie wyższy. Jednak jesteśmy coraz bardziej liberalni i dzieci przychodzące na świat poza małżeństwami już tak nie bulwersują. |
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Czy w mojej rodzinie jest choć jedna para która brała ślub z panną młodą nie w ciąży? EEE nie.
Mama, babcia, brat, chrzestni, kuzynki, kuzyni... Na każdym weselu na jakim byłam brzuszek wydobywał się spod sukienki i latanie na dwa dni przed ślubem by poluzować sukienkę, tja, cyrk na kółkach
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
kilka miesięcy temu moja siostra była na weselu, gdzie panna młoda była w ciąży. dobrze ją znosiła i świetnie się czuła tego dnia. ale... tańczyła z jednym gościem ( był trzeźwy), potknęła się i upadła. i nie wywijali wyjątkowo szybko. moja siostra mówi, że wszyscy do niej podbiegli jak szaleni i każdy od razu strach w oczach czy coś się nie stało dziecku. po co komu ten strach?? żeby sąsiedzi nie mówili, że urodziła dziecko przed ślubem? nie warto ryzykować dla głupiego gadania
|
|
|
|
|
#41 |
|
Rozeznanie
|
Ja za miesiąc idę właśnie na taki ślub-moja najlepsza koleżanka wpadła i bierze ślub. Sama się zdziwiłam, bo ona miała poglądy tak jak większość dziewczyn powyżej- że jaka wpadnie to ślubu od razu nie będzie brać itp., a tu 2 tygodnie temu dostaje zaproszenie i zonk. Ślub w marcu -dobrze że początki ciąży to nie będzie tak widać to będzie ok 3-4 miesiąc więc nie jest najgorzej. Ale sama bym się niezdecydowała, mówię tak hipotetycznie bo ja w ogóle nie mam zamiaru ślubu kościelnego brać chociaż wiadomo rożnie bywa może zmienię zdanie. Ślub cywilny w ciąży-tak, ale kościelny-nie
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Latem byłam na ślubie gdzie PM była w ciąży. Muszę tu zaznaczyć, że uroczystość planowana była wcześniej, ot, okazało się, że "zaszli w ciążę" w trakcie przygotowań. Trzy miesiące potem chciałam dowiedzieć się czy maleństwo już się urodziło, ale usłyszałam, że PM poroniła wkrótce po weselu. Nie jestem lekarzem, może to nie miało żadnego związku z weselem, stresem czy tańcem. Ale znam siebie. Gdyby coś się, tfu tfu stało, do końca życia zastanawiałabym się, czy to nie przez to...
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
mam takie samo zdanie. ze względów formalnych bym wzięła cywilny- żeby dziecko dostało nazwisko ojca bez żadnych spraw sadowych itd. ale nie wzięłabym go też po krótkiej znajomości z chłopakiem czy braku pewności, że on nadaje się na męża i ojca. gdybym widziała, że sa jakieś przesłanki ku temu, aby sie wstrzymać z tą decyzją, to wolalabym poczekać, niż później brać rozwód.
mysiak : " Nie jestem lekarzem, może to nie miało żadnego związku z weselem, stresem czy tańcem. Ale znam siebie. Gdyby coś się, tfu tfu stało, do końca życia zastanawiałabym się, czy to nie przez to..." ja pomyślałabym dokładnie tak samo. mogliby mi wszyscy mówić, że to nie miało nic wspólnego itd, ale ja bym i tak się obwiniała. a najgorsze już by było dla mnie to, jakby coś się stało i obwiniałabym o to jeszcze Tż czy rodziców, że namawiali mnie na szybkie wesele. |
|
|
|
|
#44 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeszcze raz podkreślam ślub w ciąży tak....ale tylko cywilny, kościelny nigdy w życiu. Żeby mi jeszcze ktoś kiedyś żygnoł że biednego chłopaka na dziecko złapałam, chyba by mi sie cos stało
Jest na świecie taki rodzaj smutku, którego nie można wyrazić łzami. Nie można go nikomu wytłumaczyć. Nie mogąc przybrać żadnego kształtu, osiada ciasno na dnie serca jak śnieg podczas bezwietrznej nocy. |
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
po pierwsze nie rozumiem po co ludziom ślub bo ciąża.... Jeśli planowali ślub i w międzyczasie okazało się że będzie dziecko to ok ale jeśli młodzi mówią że będzie maleństwo a za dwa dni już jest wyznaczana data ślubu to dla mnie paranoja....
Poza tym nie rozumiem piszecie że ślub cywilny tak a kościelny nie ? a jaka to różnica ?
|
|
#46 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli od początku planuję cywilny to w razie wpadki biorę cywilny. Pomijając fakt że przecież kościelnego taka osoba już chyba brać w ogóle nie powinna ( może coś się pozmieniało ale przecież wg kościoła ze seksem powinno się czekać do ślubu itd itd a przecież kobiety nie są wiatropylne) więc gdzie przestrzeganie zasad wiary ? Kościelny dla samej "szopki i przedstawienia" to ja dziękuję bardzo
|
|
|
#48 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez mysiak Czas edycji: 2011-01-21 o 14:53 |
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
żyjemy w wolnym kraju i każdy wybiera jak chce co nie zmienia faktu że ludzie dzielą ślub na lepszy i gorszy - gorszy wezmę z musu bo w ciąży lepszy jak już będzie dziecko a np w kościele jest raz na rok albo tylko na ślubach i pogrzebach a potem kroczy dumnie przed ołtarz bez przekonań religijnych - uważam, że tak to tylko sceny do filmu powinno się kręcić.
|
|
|
#50 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie popieram też popularnej hipokryzji, o której piszesz. Sama nie rozważam i nie rozważałam ślubu wyznaniowego. Kilka razy spotkałam się z tokiem myślenia - nie bierze kościelnego => pewnie nie może => no tak! przecież jest rozwódką! Gdy uściślam sprawę i mówię, że nie brałam nigdy ślubu kościelnego, bo nie jestem katoliczką, niektórzy robią wielkie oczy. W końcu niejedna para nie zgadza się z większością nauk KK, albo i nie wierzy w żadne bóstwo, ale i tak bierze ślub kościelny bo co rodzina powie/bo taka ładna oprawa/bo serce babci pęknie/bo cywilny jest za krótki itd. itp. Jeśli o mnie chodzi, uważam, że to zbyt ważna sprawa, żeby kierować się takimi przesłankami
|
|
|
#51 |
|
Zadomowienie
|
tu autorka tego wątku
![]() jestem teraz w 7 miesiący ciąży i nie mamy ślubu ANI cywilnego ANI kościelnego. Pewnie, że rodzina wchodziła nam na głowe i jeszcze do niedawna były pytania typu TO KIEDY W KOŃCU TEN ŚLUB?! pheh... Ja się postawiłam i powiedziałam, że żadnego ślubu nie będzie póki nie urodze i nie będę wyglądać jak człowiek, bo jako wieloryb nie mam zamiaru iść ani do urzędu ani do kościoła ślubować. Dla mnie po prostu ślub w ciąży to jakaś farsa... no chyba że faktycznie ktoś miał zapalnowany ten ślub, a tu w międzyczasie wpadka. Wychodzę z założenia że jeśli mamy ze sobą być to bez ślubu czy ze ślubem BĘDZIEMY. Obrączka i papierek niczego mi nie gwarantują. Kocham mojego chłopaka i chce z nim wziąć ślub ale w swoim czasie i na pewno nie pod żadnym naciskiem pt. BO LUDZIE GADAJĄ, ŻE MACIE DZIECKO, A ŻYJECIE BEZ ŚLUBU... to niech do cholery sami na siebie popatrzą, bo w niejednej takiej rodzinie są patologie i cyrki, a ja tego nie komentuje ;/ któraś dziewczyna pisała o cywilnym z powodu nazwiska dla dziecka, że to niby trzeba w sądzie załatwiać. NIE. Załatwia się normalnie w urzędzie, tyle że oboje rodziców musi się stawić tam ze swoimi aktami urodzenia i dowodami osobistymi co by wyrazić zgodę na to, żeby dziecko miało nazwisko ojca. TYLE.
|
|
#52 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, ja jestem przeciwna ślubowi w ciąży głównie przez tą "szopke", suknia sie prawie rozdziera na szwach bo brzuch ściśniety ale welon na głowie taki że się prawie o niego potyka, bo welon musi być bo by gadali ze czemu bez welonu? mnie takie cos smieszy i zdania nie zmienie. I mnie sie wydaje ze Mi samej by było głupio przed sobą że wszyscy by wiedzieli ze ślub bo ciąza i każdy całe wesele by sie gapił czy bardzo juz brzuch widac czy nie. Cyrk na kółkach.
Jest na świecie taki rodzaj smutku, którego nie można wyrazić łzami. Nie można go nikomu wytłumaczyć. Nie mogąc przybrać żadnego kształtu, osiada ciasno na dnie serca jak śnieg podczas bezwietrznej nocy. |
|
|
|
|
|
#53 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Spoko, moja mama na cywilnym pchała wózek przed sobą, znaczy się właściwie brat go pchał
![]() tylko kościelny z brzuchem. avikusia trzymam kciuki, wytrwaj w tym. mnie bawią tacy ludzie o których mówisz, 18 latka z brzuchem biorąca ślub to jest ajka ajka, ale dorosła kobieta która chce brać ślub po porodzie to już jest fe fe fe. pokrętne myślenie, również mojej rodziny. Emm ten no, ludzie chyba nie zdają sobie sprawy jak zobowiązujący jest ślub. I dla mnie gorszy jest ten kościelny, bo ja nawet go nie planuję to raz, dwa on nie jest wiążący formalnie jest jeden i jedyny no ale wychodzimy z założenia nawet przy cywilnym że najlepiej będzie jak sytuacja się nie powtórzy
Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2011-01-23 o 02:24 |
|
|
|
|
#55 |
|
Rozeznanie
|
Z tym cywilnym mi chodziło z "konieczności" że jak już mają brać ślub to niech biorą cywilny. A ta konieczność to głównie nacisk rodziny, spotkałam się z taką sytuacją ze rodzina naciskała bo bez ślubu jak to itp.. Ale jeśli nikt nie naciska a przyszli rodzice nie chcą to nie.
I racja ludzie dzielą ślub na gorszy-cywilny i lepszy-kościelny. Ja osobiście nie mam zamiaru brać kościelnego, bo nie czuje takiej potrzeby. I tak jak napisała muszynianka ludzie nie zdają sobie sprawy ze zobowiązań takiego ślubu. Avikusia- również gratuluję dojrzałej postawy |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:45.

Grunt żeby się wiązać z osobą, która ma taką orientację jak my

i latanie na dwa dni przed ślubem by poluzować sukienkę, tja, cyrk na kółkach 

, ja jestem przeciwna ślubowi w ciąży głównie przez tą "szopke", suknia sie prawie rozdziera na szwach bo brzuch ściśniety ale welon na głowie taki że się prawie o niego potyka, bo welon musi być bo by gadali ze czemu bez welonu? mnie takie cos smieszy i zdania nie zmienie. I mnie sie wydaje ze Mi samej by było głupio przed sobą że wszyscy by wiedzieli ze ślub bo ciąza i każdy całe wesele by sie gapił czy bardzo juz brzuch widac czy nie. Cyrk na kółkach.