|
|
#31 |
|
BAN stały
|
Dot.: Prezent weselny
Jeśli nie znasz tych osób, przynieś tylko kwiaty, jesteś typową osobą towarzyszącą i nie jesteś zobligowana do dawania prezentów pieniężnych czy też rzeczowych...
|
|
|
|
|
#32 |
|
Konto usunięte
|
Ja nawet jeśli bym znała parę młodą, a nie zaprosiliby mnie z imienia i nazwiska, to niczego bym nie kupowała (oprócz kartki, czy kwiatka), skoro mnie nie zapraszają tak naprawdę na swoje wesele, a zaprasza mnie gość weselny, któremu taką możliwość dało podwójne zaproszenie (bo zwrot "osoba towarzysząca" daje właśnie tą możliwość - przyprowadź kogo uważasz, chcesz, nie zobowiązujemy Cię do zabrania ze sobą dziewczyny, czy chłopaka).
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zadomowienie
|
JA również kiedys miałam takie dylematy i jako osoba towarzysząca niegdy się nie dokladałam do prezentu. Na mojej głowie były tylko kwiatki
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
To ja dodam coś od siebie... W zeszłym roku kolega zaprosił mnie na wesele swojej siostry. Był świadkiem. Wyobraźcie sobie, że kupiliśmy prezent na pół (komplet pościeli, który do tanich wcale nie należał), ponadto on zapłacił za opakowanie (10 zł), a ja dokupiłam kwiaty (40 zł). Także mnie to wesele wyszło drożej niż kolegę... Wtedy głupio było mi się z tego wycofać, ale na dzień dzisiejszy sądzę, że to trochę takie niemęskie, niekulturalne?
Dodam, że szedł ze mną na studniówkę i nie płacił za siebie, bo wychodzę z założenia, że skoro zapraszam to jest równoznaczne z opłaceniem tej osoby. Edytowane przez naciulatko Czas edycji: 2010-09-30 o 08:02 |
|
|
|
|
#35 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Również bym była zniesmaczona na Twoim miejscu i zła, że poniosłam takie koszty, nie będąc oficjalnym gościem, ale cóż - tak ustaliliście.
|
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też tak sądzę
|
|
|
#37 | |
|
Rozeznanie
|
wszystko zależy od tego czy jest to też Twój znajomy. Jeśli znacie się dobrze i w zaproszeniu nie pisze 'osoba towarzysząca' tylko Twoje imie i nazwisko to czemu nie?
Ale jeśli nie widziałaś faceta na oczy, to już zależy co Twój Tż na to ![]() ---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- Cytat:
Byłam 2 lata temu z Tż'tem na weselu jego brata. Tż nie chciał żebym się dokładała do prezentu (dał pieniądze, z resztą całkiem sporo, w końcu brat to brat), a że mi głupio było iść z pustymi rękami do ludzi, których dobrze znam bo Tż zadbał też o kwiaty to kupiłam piękną luksusową pościel
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
Konto usunięte
|
Ale my tu cały czas mówimy o "osobie towarzyszącej", czyli tak naprawdę nie zaprasza się konkretnej osoby, a daje zaproszonemu z imienia i nazwiska gościowi wolny wybór. Gdyby chodziło o "zaprosili MNIE na wesele" to by ten wątek nie powstał.
|
|
|
|
|
#39 |
|
Rozeznanie
|
mała poprawka z mojej strony:
autorko wątku, jesteś więc 'osobą towarzyszącą', w takim razie chociaż kwiatki by wypadało kupić. Wiele to nie kosztuje, a lepiej się będziesz czuła coś przynosząc. |
|
|
|
|
#40 |
|
Zadomowienie
|
Widzę, że wątek się rozwinął
Sytuacja się wyjaśniła: wczoraj widziałam się z moim TŻ i zapytałam czy mam dołożyć się do prezentu. Odpowiedź: nie. Nalegałam, ale P. nawet nie chciał o tym słyszeć. Drugie pytanie brzmiało: to może chociaż kupię kwiaty? Odpowiedź: nie, ja kupię (tzn. mój TŻ kupi). Koniec dyskusji. Powiedziałam, że chociaż będę kwiaty trzymać
|
|
#41 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystko zależy:
1. To jego znajomi czy WASI? 2. Jaka jest wasz staż związku? 3. Patrz wyżej: ma wpisane przyjdź z osobą towarzyszącą czy przyjdź z X czyli Tobą? (to dośc istotna różnica). 4. Oboje pracujecie czy nie? (mówiąc najprościej czy masz mu z czego dołożyc. W zależności od odpowiedzi na te pytania dołożyłabym się lub nie. A pytanie pt: kochanie dołożyć CI do prezentu... jest bez sensu. Wiadomo, że każdy kulturalny i taktowny i dżentelmeński facet powie, że nie, nawet jakby miał się u połowy rodziny zapożyczyc. Doczytałam, że się sytuacja wyjaśniła. W takim wypadku znajdź ładną kartkę, Ty daj kwiaty on kopertę z kartką i pieniędzmi. I będzie ok. Edytowane przez andzia1989r Czas edycji: 2010-09-30 o 14:57 |
|
|
|
|
#43 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
1. To są jego znajomi. 2. Staż związku wynosi 3 m-ce, ale w zeszłym roku byliśmy ponad pół roku przed rozstaniem i znowu się zeszliśmy w tym roku. 3. Na zaproszeniu widnieje "Z osobą towarzyszącą". 4. On pracuje, ja nie. Kartki poszukam jutro. Doris1981, racja, pewne koszty już poniosłam
|
|
|
#44 |
|
Konto usunięte
|
Prawda jest taka, że autorka wątku nie musi wydawać ani grosza, nawet gdyby pracowała - jest (tylko) osobą towarzyszącą. Ma ochotę kupić kartkę i fajnie, ale nie musi tego robić. A kwiaty - to wcale nie jest taki mały wydatek, na ładny bukiet z 50 zł trzeba liczyć.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:35.

Również bym była zniesmaczona na Twoim miejscu i zła, że poniosłam takie koszty, nie będąc oficjalnym gościem, ale cóż - tak ustaliliście.

(30/30)