![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Kuchnia niemowlaczka
Na "mamusiowych" wątkach coraz częściej pojawia się temat zupka więc zakładam wątek - książke kucharska. Dzielmy się przepisami dla tych najmłodszych i tych troszkę większych. Moja córka nie lubi zupek słoiczkowych a chyba im wcześniej przyzwyczaje ją do nowych smaków tym lepiej. Toleruje tylko deserki. Chyba sporo mam ma taki problem. Powiedzcie mi jeszcze jak najlepiej przechowywać dziecięce danka robione samemu? Mrozić? Gotowanie codziennie trochę mnie przeraża.
Oto przepisy jakie posiadam: ZUPKA Z PIERSIA KURCZKA W jednym garnku ugotować marchewki i ziemniaka z odrobinką maselka.W drugim kawaleczek piersi z kurczaka z dodatkiem natki pietruszki. Po ugotowaniu zmiksować marchew,miesko i ziemniaczka, dodać wywaru warzywnego (od gotowania marchwi i ziemniak) i troszke soczku jablkowego. ZUPKA MACHWIANKA Z RYZEM W jednym garnku ugotować marchewke i kalafior (odrobinke) na maselku.W drugim ryż. Zmiksować ryz z marchewka i kalafiorkiem + wywar warzywny + soczek jablkowy. DANIE BROKULOWO-KALFIOROWE Ugotować rożyczki kalafiora i brokuła oraz osobno ziemniaczki. Wszystko zmiksować. Dodać żółtko. KURCZAK NA SłODKO Ugotować pierś z kurczaka na miekko w wodzie. W drugim garnku wstawić kasze jaglana i po 5 minutach dodać obrane, pokrojone w kosteczke jabłuszko. Nastepnie wszystko zmiksować. CIASTECZKA GRYCZANO GRUSZKOWE Składniki: - pół kilo gruszek - pół szklanki kaszy gryczanej - 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej - łyżeczka sody oczyszczonej (niekoniecznie) Sposób przyrządzania: Gruszki obrać, wyjąć gniazda i zetrzeć na tarce lub zmielić w maszynce,dodać kaszę, mąkę i sodę. Wymieszać. Formować małe placuszki, pieć ok. 45 min w temp. 180 stopni. ZUPKA KOPERKOWA Z KLUSECZKAMI 200 ml wody marchew, pietruszka, por oliwa łyżeczka mąki kukurydzianej i jajo 2 łyżeczki koperku 4 łyżeczki mleka modyf. Kluski lać na wywar z warzywami, potem dodać oliwę i koperek posiekany.
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kuchnia niemowlaczka
Moje dzisiejsze dzieło: ugotowałam ziemniaka, marchewkę, brokuły z dodatkiem koperku i natki pietruszki. Później zmiksowałam z łyżeczką masła.
Za wielkiego pola do popisu narazie nie mam ale może jeszcze da się coś skomponować z warzyw dla takiego malucha. A co Wy gotujecie???
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Dziś zupka brokułowa z kurczakiem: gałązka brokułów, ziemniak, pół marchewki, malutka pietruszka, 20g piersi z kurczaka, 250 ml wody (do odparowania), majeranek. Ugotować, odłożyć pół ziemniaka, resztę zmiksować, dodać łyżeczkę oliwy z oliwek, ziemniaczka rozgnieść
![]() Tu jest też mnóstwo przepisów dla 7-8 miesięczniaków http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...26714&v=2&s=0p
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Wtajemniczenie
|
Bunia jesteś niezastąpiona
![]() I był dzisiaj klops. Zupka była smaczna ale Julka myślała inaczej. Krztusiła się pluła ![]()
![]() |
#36 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
Pisałam wczesniej ale mi wcieło wiadomość.
Kilka przepisów jest tutaj: ![]() http://www.nestle.pl/dziecko/ http://www.nutricia.com.pl/ksiazka_m...yfikowalne.php
------------------------------------------------------------------- 11.09.2008 - spotkanie z Katesią ![]() Edytowane przez Alien Czas edycji: 2006-07-11 o 07:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
a moze warto przykleic ten watek? Mam nadzieje ze pojawi sie tu wiecej przepisów, takich sprawdzonych, Waszych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Tu "jadł" ziemniaka z kalafiorem ![]()
liberalny <tolerancyjny, nie stosujący przymusu, wolnościowy, nierygorystyczny> (Słownik Języka Polskiego PWN) Jędrek ma... ![]() ![]() ![]() Edytowane przez BabciaWeatherwax Czas edycji: 2006-07-11 o 07:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Wtajemniczenie
|
Bunia chyba też musze Julke cierpliwością i konsekwencją przekonać że nie tylko słodkim człowiek żyje. Moja jest jeszcze mała ale chce ją przyzwyczaić.
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Baza ziemniak, marchewka, pietruszka + mięsko+ oliwa z oliwek lub łyżeczka masła to punkt wyjściowy do róznych zupek i dań, mozna dodawać co się chce
![]() Wczoraj: zupka fasolkowa z kurczakiem: 8 żółtych fasolek, gałązka brokułów, ziemniak, pół marchewki, malutka pietruszka, 20g piersi z kurczaka, 250 ml wody (do odparowania), majeranek. Ugotować, zmiksować, dodać łyżeczkę oliwy z oliwek. Dziś: kisiel z czerwonych porzeczek - garść porzeczek gotujemy w niewielkiej ilości wody (50-100 ml) z małą ilością cukru, w łyżce wody rozpuszczamy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlewamy na gotujący się kompot. Kisiel studzimy i podajemy polany mlekiem (ok.30-50 ml, modyfikowanym lub odciągniętym), do mleka dodałam 2 łyżeczki kleiku ryżowego Jutro prawdopodobnie zupa z kalarepki zrobiona na podanej wyzej bazie ![]()
liberalny <tolerancyjny, nie stosujący przymusu, wolnościowy, nierygorystyczny> (Słownik Języka Polskiego PWN) Jędrek ma... ![]() ![]() ![]() Edytowane przez BabciaWeatherwax Czas edycji: 2006-07-12 o 15:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
No mamusie, nikt nic nie gotuje?
![]() Następne przepisy: Zupka marchwiowa z indykiem i ryżem: 3 marchewki, ziemniak, pietruszka, 20g piersi z indyka, koperek (używam suszony), 2-3 łyżeczki kleiku ryżowego, 250 ml wody, łyżeczka oliwy z oliwek lub masła. Ugotować wszystko za wyjątkiem kleiku, zmiksować (dla dzieci jedzących większe kawałeczki mozna odłożyć ziemniaczka i go ugnieść widelcem), przestudzic, dodać kleik ryżowy. Deser bananowo-jagodowy: 1 banan, 20-30g jagód (lub innych owoców), 2 łyżeczki kleiku ryzowego lub kukurydzianego. Jagody umyć, przebrać i sparzyć gorącą wodą, zmiksować z bananem, dodać kleik ryżowy Deser mleczno-jagodowy: ok. 100 ml mleka (modyf. lub naturalne), kleik ryżowy, 20-30g jagód (lub innych owoców). Jagody umyć, przebrać i sparzyć gorącą wodą, zmiksować, mleko wymieszać z taką ilością kleiku, żeby był gęsty, wymieszać z jagodami, MOżna odrobinę dosłodzić np. glukozą, ale nikoniecznie ![]()
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
Mamy chyba głodzą swoje dzieci...
![]() Nowe stwory-twory KURCZAK NA SŁODKO Kawałek piersi z kurczaka ugotowany z wodzie. Ryż i do tego jabłko. Zmiksowane razem. INDYK ZE ŚLIWKAMI Kawałek ugotowanego indyka, kasza jaglana (można podawać od 6 miesiąca) i do tego śliwki. Ja daję słoiczkowe śliwki gerbera. Tego jeszcze nie daje ale wyszperałam gdzieś z sieci. Może komuś się przyda. Pulpety z cielęciny i manny - od 10 m-ca 1/5 marchwi 1/2 pietruszki troszkę selera 4 łyżeczki mielonej cielęciny 2 łyżeczki manny 1/2 łyżeczki natki pietr 1/2 surowego żółtka pól szkl. wody mięso + żółtko + zielona pietruszka + manna -> formować 2-4 koltlety warzywa gotować z pulpetami ok. 20 minut, podawać z puree ziemn. drobiowo-jarzynowa pasta do pieczywa - od 10m. 1/4 marchwi i pietruchy cząstka cebuli 10 g selera 40 g surowego drobiu 1/2 szkl. wody ugot. żółtko łyzeczka oliwy 1/2 łyżeczki posiekanej natki warzywa bez natki + mięso ugot. do miękkości, dodaj żółtko, rozrrobnij, dodaj oliwę i natkę, posmaruj kanapeczki
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
ja jeszcze nie gotuje ale jak zaczne to bede sie dopisywac.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Kasiulko, soczki są słodkie to dzieciom smakują
![]() ![]() Dziś spróbowałam pierwszy raz tarte jabłuszko+marchewka+1/2 łyżeczki cukru, bo młode jabłka są mocno kwaskowe ![]()
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Jestem mloda mama 6 miesiecznego Kubusia, moje dziecko nie chce polykac jedzenia, soczki i herbatke pije chetnie, ale juz bardziej geste jedzonko trzyma w buzce i placze pomocy!!! Podaje mu kaszke i zupki i deserki gotowe, mniej wiecej juz miesiąc czasu podaje mu inne jedzonko niż mleczko z cyca ale zamiast coraz lepiej z tym jedzeniem to jest coraz gorzej. Co mam zrobic zeby maluszek zaczął połykac jedzonko??
Edytowane przez Mariqa Czas edycji: 2007-02-05 o 16:11 Powód: dubel |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przepisy dla malucha
Witam...
![]() Ja tez zaliczam sie do mam,ktore maja dzieci ruchliwe i szczuple(corka ma 1 rok i wazy 8kg...Ale to ma po rodzicach-jestesmy drobnej budowy i niscy...)Ale za to zjada wszystko!Rozwija sie doskonale i ma 11zabkow! Na poczatku jednak nie bylo tak kolorowo jak jest teraz(Potrzeba cierpliwosci.) Piszecie o sloiczkach-ja podaje corce jedzonko gotowe ktore mieszam z przygotowanymi przeze mnie warzywami lub jajkiem. Chce was przekonac ze wcale nie sa takie zle,bo po otwarciu mozna je trzymac tylko do 24 godzin!(nie zawieraja konserwantow!)Skad mamy pewnosc ze marchewke ktora uzylismy do zupki lub miesko jest dobrej jakosci?tak mozemy gdybac... A poza tym jest wszelka roznorodnosc:Ryby,Strusie,Mieso z Konia(tu gdzie mieszkam jest najbardziej cenione),Baranek,roznorodne Serki,Owoce egzotyczne-sa to produkty ktore w Polsce trudno dostac(a jak sa to drogie). -Oprocz kupnych ,przygotowywuje tez sama rosolki,warzywa itd.(robie na tydzien i mroze w sloiczkach). -Polecam tez drobniutki makaronik z sosem pomidorowym(i bazylia); -Grzanki obtoczone w jajku-smazone na maselku(dzieci ktorym juz zabki wyrosly i sa w stanie gryzc)... -Wszystkie potrawy dla doroslych -zastapiona oliwa z oliwek lub maselkiem bez soli! Dodam ze znajoma karmila blizniaki zupka rzadka przez butelke(potrzebna duza dziurka)-z powodu braku czasu i pomocy...pozniej sie same dostosowaly do lyzeczki. A co do pojenia dzieci-tylko woda mineralna(niestety przez butelke bo nie chce kubka). To tylko moje obiekcje na temat zywienia...i chetnie poszperam w waszych przepisach bo sa interesujace i smakowite ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
Dot.: Przepisy dla dziecka, kuchnia /dania/ niemowlaka- zbiorczy
hej dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Przyczajenie
|
Dzięń dobry!
mógł prosić o jakieś przepisy na zumu lub drugie danie?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Przepisy na potrawy dla dzieci do 1 roku
Jako wciaz szukajaca nowych pomyslow na dania mama 10-miesiecznego Antka zakladam watek z przepisami.
Jesli znacie przepis na danie dla dziecka do 1 roku to prosze podajcie. Nawet zupke mozna ugotowac na 100 sposobow wiec kazdy przepis jest dobry aby urozmaicic diete naszych dzieci ![]() Watku takiego nie znalazlam, przepisy sa porozrzucane po forum a i tak jest ich malo. Dla porzadku - prosze o pisanie informacji w takiej kolejności: Wiek dziecka dla ktorego jest danie Skladniki Przyrzadzanie Uwagi (np. wariacje na temat dania, informacje ze jest to danie bezglutenowe/dla alergikow itp.) z gory dziekuje za wszystkie propozycje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Przepisy na potrawy dla dzieci do 1 roku
Hej,
sama mam 10-miesiecznego synka i tez szukam roznych przepisow, bo nie mam zadnych pomyslow, co by mu ugotowac ![]() http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=77 Pozdrawiam
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
a próbowałyście kisielku na bobofrucie? dodaje sie do bobo fruta mąki ziemniaczanej i podgrzewa - super na upalne dni!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Wtajemniczenie
|
J dla moje malutkiej raczej staram sie nie gotowac, tylko robic surowe jedzenie. Czesto mieszam w mikserze roznie owoce. Albo ubijam widelcem banan z jogurtem. Kiwi tez jest takie miecoutkie ze nawet nie trzeba ubijac. Robie tez takie "Gazpacho", czyli w mikserze miele ogorki, papryke i pomidor.
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Ja też mojej dawałam taki kisiel na bobofrucie po 6 miesiacu, dodawałam do niego tez owoców, które mogła jeść: jagód, tartego jabłka, do dziś uwielbia taki kisiel
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Kobietki Kochane, mam pytanko do Was
![]() Sama mamusią jeszcze nie jestem, ale mam rocznego chrześniaka i jak widzę czym go w domku czasami karmią... Ech, nie wiem czy to odpowiednie dla malutkiego dziecka. Bo np. bigos czy parówki chyba trochę tu nie pasują, albo oranżada do picia. Czy to jest normalne dla takiego malucha? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja córcia ma 7 miesięcy i mam na odwrót ![]() ![]() Szczerze mówiąc ja też nie wiedziałam jak zrobić pierwsze domowe zupki domowe ale sobie poradziłam: ZUPKA KALAFIOROWA LUB BROKUŁOWA: Zrób wywar warzywny lub mięsny w dużym garnku najlepiej a potem odlej troszkę na zupkę do mniejszego garnka (w tym większym możesz zrobić zupę dla was - doprawioną, ze śmietaną itp.). Wywar lekko posól, dodaj kawałki kalafiorku lub brokuł - a jak będą miękkie to w 1/2 szklance wody rozmieszaj żółtko i wlej by zagęścić - przyznam że ta zupka smakowała mi bardziej niż nasza dorosła kalafiorowa ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#60 | |
Przyczajenie
|
Dot.: dieta dla 4,5 miesiecznego dziecka
Cytat:
A próbowałaś jej dać inne mleko? Może to jej nie smakuje? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:30.