Tylko cywilny - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-07-30, 00:32   #31
Miramej
Zakorzenienie

Dot.: Tylko cywilny

Mam pytanie do dziewczyn, które nie wierzą w Boga, jak u Was jest z obchodzeniem świąt (Boże Narodzenie, Wielkanoc)? Pozdrowienia.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-30, 00:51   #32
svenja
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ggoraa
a ja mialam konkordatowy slub, wierze w Boga, nie chodze do kosciola, bo nie wierze w ludzi, ktorzy w tym kosciele pracuja. moja wiara jest moja prywatna sprawa. nie potrzebuje isc i jednoczyc sie w modlitwie z innymi. wole prywatne pogaduszki z Bogiem. a mialam slub w kosciele- bo jestem wierzaca i moj maz rowniez
Tylko dlaczego akurat w kosciele katolickim? Ja jestem wierzaca, ale nie religijna, wiec do kosciola nie chodze i trudno byloby mi w tymze kosciele slub brac. Ale, rzecz jasna, to sprawa indywidualna
Stary 2005-07-31, 17:06   #33
Magda.
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Miramej
Mam pytanie do dziewczyn, które nie wierzą w Boga, jak u Was jest z obchodzeniem świąt (Boże Narodzenie, Wielkanoc)? Pozdrowienia.
Dobre pytanie. Te swieta chyba staja sie po prostu tradycja, ale bez glebszego znaczenia - okazja do spedzenia czasu z rodzina, na BN obdarowanie upominkami. I tyle.
Magda. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-02, 08:37   #34
vision
Przyczajenie

Pytacie co z świętami? Dobre pytanie, które u mnie długo pozostawało bez odpowiedzi. Uważam, że tradycja chrześcijańska stała się strdycją polską. Te dwa pojęcia są juz tak nierozłączne, ze trudno dziś powiedzieć, co właściwie należy tylko do chrzescijaństwa, a co do polskości. Np. tzw. "palmy" w bibli przecież mowa o gałązkach palmowych, a w naszym kraju dzień ten jest pretekstem do prezentacji najwspanialszych wyrobów ludowych, które z palmą maja wspólną tylko nazwe. Ale co z tego, skoro to taka piękna tradycja. Dalej, tzw. "święconki"- w Polsce w koszyku każdy niesie kiełbase i bynajmniej nie dlatego, że kościół tak zaleca, ale dlatego, że to element polskiej tradycji. A sianko pod talerzem w wigilię...?, a pisanki na wielkanoc...? a prezenty pod choinką...?
To wszystko nie jest już tradycją pochodzącą z chrześcijaństwa lecz stało się częscią naszej kultury. W moim domu święta zawsze bedą obchodzone bo są pięknym zwyczajem. Poza tym, czy któraś z was mogłaby odebrać dziecku radość strojenia choinki, prezentów, uśmiechu...?
vision jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-03, 00:17   #35
Shemreolin
Zakorzenienie

GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin

A ja własnie jestem po rozmowie z kolegami i po rozmowie z TŻ apropos ślubu kościelnego i jestem zrozpaczona. Ja nie chce brać ślubu kościelnego, bo nie jestem wierząca. Od 12 roku życia nie chodzę do kościoła i nie mam zamiaru chodzić. Nie wierzę w Boga. Dla mnie Kościół to intstytucja gorsza od urzędu skarbowego. Ale bardzo szanuje religię jako taką i szanuję ludzi głęboko wierzących. Dla mnie jest po prostu czymś wyjatkowo paskudnym i ochydnym jak można brać ślub koscielny pod presją rodziny czy kogokolwiek. Co to są za katolicy, którzy swoim szczeniackim zachowaniem zmuszaja kogoś by brał ślub w ich kosciele? Ci ludzie nie szanują swojej wiary! Gdybym była osobą wierzącą to nie mogłabym nikogo zmuszać do takich rzeczy, bo wiedziałabym, że te osoby wcale nie chcą tego tak naprawdę, nie czuja jak to jest piękny i ważny sakrament, tylko odwalają pańszczyznę żeby sie rodzina i znajomi nie czepiali. Sama świadomość tego, że ktos w ten sposób profanuje moją wiare była by dla mnie nie do zniesienia. Przepraszam, ze to powiem, ale dla mnie tacy ludzie to zakute pały, które nie potrafią tolerować wolnego wyboru innych.

Dzisiaj w czasie rozmowy z kumplem dowiedziałam sie, że mam wybór. Albo odwale ta pańszczyznę, albo będę miała rodzine TŻ na karku przez całe życie i oni będa mi mieli zawsze za złe to, że nie zgodziłam sie na ślub katolicki. TŻ uważa, ze mu to wisi i jak będa chcieli ślub katolicki to on moze iść, wiec raczej na jego twardą postawę nie mogę liczyć. Na razie nie planujemy ślubu i zaczynam powatpiewać czy wogóle chcę jakikolwiek ślub i czy nie lepiej żyć na kocia łapę dopóki sie wszyscy nie przyzwyczają i przestaną naciskać na jakąś "legalizację".

No i co ja będe mogłas zrobić? Cos tak czuje, ze jak nadejdzie chwila, ze TŻ będzie chciał sie żenić to wyjdzie z tego niezła awantura. Ale ja naprawdę nie chcę brać tego ślubu koscielnego. Dla mnie taka farsa i szopka to coś obrzydliwego. I jesczze miałabym chodzić na nauki przedmałżeńskie i płacic kościołowi za cos z czego bym chciała sie urwać jak najszybciej to chyba ponad moje siły...

Dopisek: Ano właśnie... z tego co przeczytałam to wiele z was miało o tyle dobrze, że TŻ również nie chciał ślubu koscielnego i razem przez to przeszliście. Ale co jeśli facetowi to wisi i on uważa, że robicie cyrk z tego powodu, że nie chcecie slubu? Dla niego to żadna wielka sprawa. Jak będa bardzo chcieli to on ślub weźmie i tyle. Większa złośćwywoła u niego pewnie nie nacisk rodziców a dziecinny upór wybranki. No i nie da sie wytłumaczyć, że to nie dziecinny upór tylko pewne zasady i jak się je złamie to się bedzie czuło najgorzej na świecie. Tak jakby sie zdradziło samą siebie...

I jak tu sobie poradzić? Nacisk rodziny i kompletny "tumiwisizm faceta". W tym przypadku juz nie ma wspólnego bastinu i wychodzi na to, że to ja będe tą złą i to nie tylko dla rodziny, ale też dla TŻ. Czy w tym momencie upór to dziecinada?

Edytowane przez Shemreolin
Czas edycji: 2005-08-03 o 01:07
Shemreolin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-03, 12:33   #36
lumiaa
Rozeznanie

Ja chcialabym wtrącić, że ślub kościelny ale nie konkordatowy (bo niektóre dziewczyny piszą o takim) nie ma skutków cywilnych !!! Czyli po takim śłubie nie można sie nawet rozliczać razem z podatków ani mieć wspólnego nazwiska a dzieci są "nieślubne". O tym trzeba pamiętać - i dlatego teraz jest ta opcja 2 w 1 czyli ślub konkordatowy dla osób,które chcą by zawarcie małżeństwa w formie wyznaniowej miało skutki cywilne.
lumiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-03, 15:00   #37
Tysiak7
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Miramej
Ktoś już o tym wspomnial traktuje to jako tradycje rodzinną, skoro wszyscy w domu są wierzący i obchodza te święta ...to co przeze mnie mieliby zaprzestać czy też na odwrót kolacje w Wigilie i śniadanie w Wielkanoc mam jeść sama? Chcialam zauważyc że rzeczywiście większość obrządków ludowych zostało dodanych do kościoła katolickego i w każdym katolickim kraju są one inne i z samą wiara mają guzik wspólnego. Co to ma być choinka z Ameryki, Polskie pisanki, z Franacji króliczek Wielkanocny co to ma współnego z Bogiem?
Wiara to coś innego niż to, co od lat ewoluje w kościele.... kościół ma wymogi swoje przykaznia a tu nagle co postu nie ma w wigilie, oni sami zmieniają doktryny kościoła, to co dziwnego w tym że ja też mam inne spojrzenie na wiarę. Jak mówiłam we wcześniejszej wypowiedzi ja wierze w ludzi i w ich siłe wewnętrzna. ....więc moje zdanie co do obchodzenia świąt jak najbardziej jestem ZA - świeta są takie ciepłe i rodzinne i o to w tym chodzi żeby ludzie byli sobie bliżsi, życzliwsi, a nie na leżeniu plackiem przed figurą. Chodzi o to że mamy wtedy okazję sie spotkać w rodzinnym gronie porozmawiać, uśmiechnąć się do innych.... wspomne na koniec o moim autorytecie Janie Pawle II czy on nakazwywał, zmuszął czy raczej pamiętamy go za życzliwości, ciepło, poczucie humoru i człowieka zawsze uśmiechniętego, który to uśmiech emanowało na innychi przypomne że potrafił ucałować Koran więc wydaje mi się, że w wierze raczej powinno chodzić o tolerancje i możliwość żeby każdy mógł wierzyć w to co dla niego dobre a innych nie zmuszał do danej wiary ani nie krytykował.
Pozdrawiam
W i N -córeczki mamusi
Tysiak7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-08-03, 16:41   #38
Elwinga
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Tysiak7
Wiara to coś innego niż to, co od lat ewoluje w kościele.... kościół ma wymogi swoje przykaznia a tu nagle co postu nie ma w wigilie, oni sami zmieniają doktryny kościoła, to co dziwnego w tym że ja też mam inne spojrzenie na wiarę.
Zwyczaj zachowywania postu w Wigilię nie jest żadną doktryną Kościoła katolickiego jako takiego, tylko lokalnym zwyczajem wyznawców tegoż Kościoła w Polsce. Nie mieszaj doktryn i oficjalnego nauczania z lokalnymi tradycjami.

A tak na marginesie: nikt Ci nie zabrania pościć w Wigilię. Kościół katolicki też Ci nie zabrania. Kościół tylko przypomniał, że jeśli ktoś z jakichś powodów, np. zdrowotnych, nie może tego postu zachować, to nie jest to grzechem i nie trzeba się z tego spowiadać. W tym samym zresztą oświadczeniu zalecono, aby każdy, kto może - nadal go przestrzegał.

Czasem warto czytać uważnie.

Edytowane przez Elwinga
Czas edycji: 2005-08-03 o 16:44 Powód: za wcześnie się wysłało :-)
Elwinga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-04, 15:53   #39
Tysiak7
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Elwinga
Zwyczaj zachowywania postu w Wigilię nie jest żadną doktryną Kościoła katolickiego jako takiego, tylko lokalnym zwyczajem wyznawców tegoż Kościoła w Polsce. Nie mieszaj doktryn i oficjalnego nauczania z lokalnymi tradycjami.
...tylko wiesz coś takiego właśnie z niechęca mnie do wiary od dziecka wpajali mi że jest post w wigilie a tu nagle go nie ma i co z Bogiem tak samo?
Ponadto jak sie nie myśle odwołanie postu ustalił Papież i co dotyczyło to tylko Polaków bo nie rozumien, tylko w Polsce mieliśmy zwyczaj poszczenia w wigilę, bo tak cię zrozumiałam?
Według mnie w pewnych rzeczach trzeba być konsekwentnym, bo ja mam wrażenie że 10 przykazń też niedługo zostanie zmodyfikowanie poprostu uważam ze jeśli ktoś coś ode mnie wymaga (kościół) to sam powinien wymagać od siebie....a co do doktryn kościoła katolickiego to też trzeba by było na ten temat polenizować kiedyś nie było spowiedzi indywidualnej a ogólna a teraz jest był post teraz nie ma wychodzi na to ze sam kosciół jednak z wiarą ma mało wspólnego bo ustala pewne zasady sam jak chce i sprawdza sie tu powiedzenie "tolerancja wobec siebie niezna granic" ....no ale koniec bo odbiegamy od pierwotnego wątku
Pozdrawiam
W i N -córeczki mamusi
Tysiak7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-04, 18:44   #40
Elwinga
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Tysiak7
Ponadto jak sie nie myśle odwołanie postu ustalił Papież i co dotyczyło to tylko Polaków bo nie rozumien, tylko w Polsce mieliśmy zwyczaj poszczenia w wigilę, bo tak cię zrozumiałam?
Właśnie tak. Katolicy w innych krajach nie poszczą w Wigilię, nie mówiąc już o tym, że nie wszędzie wieczerza wigilijna stanowi najważniejszy moment obchodów Bożego Narodzenia.

Też pozdrawiam, bo faktycznie odbiegłyśmy od tematu wątku.
Elwinga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-14, 01:39   #41
Shemreolin
Zakorzenienie

GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin

A ja porozmawiałam na ten temat z TZ i chyba uda się ominąć ten kościelny. On co prawda nie chce na ten temat rozmawiać, bo uważa, że jesczze dużo czasu minie zanim weźmiemy ślub, wiec po co się kłócić. A ja wolę wiedzieć jakie jest jego stanowisko żeby potem nie było awabtury. Dzisiaj powiedział mi, ż ejego babcia pytała mimochodem kiedy weźmiemy ślub, ale TŻ ją jakos zbył i powiedział, że ma starszą siostrę, która powinna wyjsć za mąz pierwsza. :P Ostatnio rozmawiamy o ślubie cywilnym ale tylko w ramach kredytu mieszkaniowego, który byśmy chcieli wziać za jakis czas. może to nie jest taki zły pomysł żeby wziąc cywilny tylko dlatego żeby wziać kredyt. Może wtedy ten ślub nie będzie na tyle ważny żeby rodzina TŻ próbowała przepchnać jesczze kościelny. No wiesz... ślub z konieczności i wygody a nie dlatego, że chce sie wziać ślub.

Tak czy siak doskonale rozumiem co czujesz... ja mam tak samo. Po prostu nie chcę brnąć przez to wszystko z gulą w gardle i udawać, że żałuję za grzechy, jak wcale nie żałuję oraz traktować ślubowanie przed bogiem jak coś nieważnego.

Rozmawiałam z moja babcią ostatnio na ten temat i ona zgodziła sie ze mną w 100%. Powiedziała, że jej jest wszytsko jedno czy ja wezme ślub kościelny czy nie, ważne żebym była dobrym człowiekiem.

Mnie zastanawia to, że w naszym kraju ludzie szanują na tyle wiarę innych ludzi, że nie mają misji by ich nawracać, ale jak ktos ma "tylko" zasady to juz można go wałkować i mówić, że jest dziecinny i niedojrzały. Nie bardzo rozumiem dlaczego tak sie dzieje... czy to dlatego, że człowiek, który ma swoje zasady jest sam, a ci którzy maja jakąs religię należą do jakiejś większej grupy? To jest chyba jednak wyrazem tego, że człowiek nie szanuje tak naprawdę drugiej osoby, tylko tego co za tą osoba stoi. Nie wiem jak to dobrze ująć...

Co wy na to?

Shemreolin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości