Wyrzucanie słodyczy przez markety - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-22, 18:24   #31
muszynianka
Zakorzenienie

Dot.: Wyrzucanie słodyczy przez markety

Nie ma na co liczyć, uwierz, gdyby był sposób żeby było to korzystne dla sklepu, już dawno problemu by nie było.
Najwidoczniej nie jest to na rękę dla sklepów i tyle.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 18:28   #32
TOMORROW
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość

no zesklepu nie bardzo może zniknąć xxx produktów na zasadzie rozpłynięcia się w powietrzu...
miałam na myśli:kierownik bierze niby do wyrzucenia, a po drodze podrzuca gdzieś potrzebującym, nie informując, że to od "..."
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 18:29   #33
Ashaai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Nie ma na co liczyć, uwierz, gdyby był sposób żeby było to korzystne dla sklepu, już dawno problemu by nie było.
Najwidoczniej nie jest to na rękę dla sklepów i tyle.
No pewnie masz rację. Szkoda że nie da się nic z tym zrobić, bo jako czekoladoholiczka czuje się oburzona
Stary 2010-11-22, 18:31   #34
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
miałam na myśli:kierownik bierze niby do wyrzucenia, a po drodze podrzuca gdzieś potrzebującym, nie informując, że to od "..."
no błagam cię, ma ryzykować własną głową żeby ktoś zjadł połamanego mikołaja?
Stary 2010-11-22, 18:31   #35
aldenea
Rozeznanie

Cytat:
a panie hostessy się za darmo jako wolontariuszki stawią
godzina pracy jednej hostessy- 10zł.. znowu trzeba dokładać.
a na co komu hostessa? u nas po prostu wsadzają do koszyka/pudła przyklejają karteczke "proszę się częstować" czy coś w ten deseń i się klient sam obsługuje. jakoś sobie radzą bez udziału dodatkowych pracowników

!szukam podręczników do nauki esperanto.
aldenea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 18:33   #36
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

ja kupuje przecenione banany i kabanosy w leclercu

w zwykłej drogerii kupiłam przeceniony krem do stóp
- wybuchający
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 18:39   #37
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_1402 Pokaż wiadomość
Nie mówiąc już o tym, że dzieci z DD nie są gorsze , więc dlaczego mają dostawać ochłapy połamane :/
Szkoda, że tak niewiele osób to rozumie.
Ludziom się wydaje, że są wielkimi darczyńcami, jak toczą wojnę o połamane mikołaje, a te biedne dzieciaki z domów dziecka powinni ich po rękach za to całować chyba

Cytat:
ja tam w domu dziecka nigdy nie byłam ale jakbym dostała nawet połamanego batonika to bym cieszyła pyszczka a nie kręciła nosem.... ale może ja dziwna jestem.
Ja też nie byłam, ale w żadnej sytuacji nie życzyłabym sobie, żeby mi ktoś jakieś ochłapy połamane rzucał.
Traktujmy wszystkich jednakowo i równo

(a jeśli dla Ciebie nie robi to różnicy to biegnij do tego supermarketu i nakupuj sobie tych połamańców ile udźwigniesz )

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;23393216]ja kupuje przecenione banany i kabanosy w leclercu

w zwykłej drogerii kupiłam przeceniony krem do stóp
- wybuchający [/QUOTE]
Ale to nie jest to samo.
Bo to jest twój wybór. Płacisz i kupujesz co chcesz.
Nikt Cię tym nie uszczęśliwia na siłę (bo mieszkasz w domu dziecka i masz się jeszcze cieszyć, że ktoś Ci wciśnie przecenione kabanosy i banany )

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-22, 18:43   #38
dzolls
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Ludziom się wydaje, że są wielkimi darczyńcami, jak toczą wojnę o połamane mikołaje, a te biedne dzieciaki z domów dziecka powinni ich po rękach za to całować chyba

Ja też nie byłam, ale w żadnej sytuacji nie życzyłabym sobie, żeby mi ktoś jakieś ochłapy połamane rzucał.

(a jeśli dla Ciebie nie robi to różnicy to biegnij do tego supermarketu i nakupuj sobie tych połamańców ile udźwigniesz )

nie przesadzajmy, tu nie chodzi o takie podejście, bo mi nie zalezy na byciu bóg wie jakim darczyńcą czy coś, po prostu jest mi szkoda, że marnują się słodycze, ktore można by było komuś po prostu dać, owszem, ja chętnie przygarnęłabym zamiast takiego domu dziecka, tylko jak to potem zjeść? czekoladę można akurat wykorzystać na wiele sposobów i jeśli już nie oddawać, to co to za problem dla sklepu, jak wspomniała jedna z dziewczyn, przetopić i zrobić polewę czekoladową do własnych wypieków? marnowanie jedzenia, na taką skalę mnie przeraża i nie chodzi o ochłapy, ale sama również znam ludzi, którzy podziękowaliby za takie "ochłapy" (i pomagam takim ludziom i nie oczekuję pokłonów i dowodów uznania).

i tu jest właśnie problem, bo nie da się!

curl it, baby!
dzolls jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 18:45   #39
muszynianka
Zakorzenienie

w tesco i w makro stoją kosze z produktami z uszkodzonym opakowaniem czy coś, takie produkty drugiej kategorii :P
Stary 2010-11-22, 18:49   #40
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzolls Pokaż wiadomość

nie przesadzajmy, tu nie chodzi o takie podejście, bo mi nie zalezy na byciu bóg wie jakim darczyńcą czy coś, po prostu jest mi szkoda, że marnują się słodycze, ktore można by było komuś po prostu dać, owszem, ja chętnie przygarnęłabym zamiast takiego domu dziecka, tylko jak to potem zjeść? czekoladę można akurat wykorzystać na wiele sposobów i jeśli już nie oddawać, to co to za problem dla sklepu, jak wspomniała jedna z dziewczyn, przetopić i zrobić polewę czekoladową do własnych wypieków? marnowanie jedzenia, na taką skalę mnie przeraża i nie chodzi o ochłapy, ale sama również znam ludzi, którzy podziękowaliby za takie "ochłapy" (i pomagam takim ludziom i nie oczekuję pokłonów i dowodów uznania).
Ale tak to własnie wygląda, bo przecież pierwsza wspomniałaś o domu dziecka.
Jak ktoś chce pomagać to super sprawa, ale nie traktujmy biednych i pokrzywdzonych jak ludzi drugiej kategorii!

(a wiesz ile dobrego żarcia wyrzucają ludzie do śmieci? z tym jakoś walczysz?)

Stary 2010-11-22, 18:52   #41
dzolls
Zakorzenienie

chciałam jeszcze jedno dodać: mówiąc o domach dziecka czy innych placówkach opiekuńczo-wychowawczych, nie miałam na myśli w żadnym wypadku tego, że dzieci tam żyjące są gorsze chodziło mi o to, że jednak znam realia, przynajmniej w otoczeniu (poprzez wolontariat) i w tego typu placówkach na pewno są wydatki ważniejsze, pilniejsze, niż czekolada dla dzieci
(nie oszukujmy się). Dlatego fajnie byłoby oddać w takie miejsce coś.

Ahh, rok temu, we własne urodziny oddałam cały wór maskotek (starych, ale wypranych, więc poniekąd drugiej kategorii ) do szpitala dziecięcego. Jakoś nikt się nie obraził, a dzieci które je zobaczyły były uradowane. Dzieciom na prawdę nie trzeba wiele do szczęścia, wiem, bo na co dzień pracuję z dziećmi i lubię im robić takie drobne przyjemności.

Cytat:
Napisane przez Fresa
(a wiesz ile dobrego żarcia wyrzucają ludzie do śmieci? z tym jakoś walczysz?)
we własnym zakresie dbam o to, żeby jak najmniej jedzenia się marnowało, nawet taka pierdoła-skorupki z jajek i suchy chleb oddaję takiemu panu, dla kur , ale w zasadzie w domu na tyle się dopracowaliśmy, że mało takiego jedzenia które byłoby całkiem ok się wyrzuca. Kiedyś nawet zrobiłam za dużo obiadu i wywiozłam znajomym do akademika

Uwierz mi, chyba lepiej cokolwiek zrobić niż nie zrobić nic i kpić z tych, co chociaż o tym pomyślą. A całego świata nie naprawimy - u mnie na osiedlu nie ma nawet koszy do recyklingu :ściana:

curl it, baby!

Edytowane przez dzolls
Czas edycji: 2010-11-22 o 18:55

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-22, 18:54   #42
Hortencja
Zadomowienie

Pracowałam kiedyś przez chwilę w markecie tylko nie w Polsce i pamiętam jak na zaplecze, a następnie do śmieci trafiały wszelkie uszkodzone mniej lub bardziej produkty. Nie wolno było na przykład otwartej torebki cukru zabrać do kantyny da pracowników. Przepisy i już Może się boją, że ludzie zaczną specjalnie te produkty psuć, łamać i tak dalej w celu kupienia ich taniej, bądź wzięcia za darmo?

2 more months...
Hortencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 18:56   #43
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
chciałam jeszcze jedno dodać: mówiąc o domach dziecka czy innych placówkach opiekuńczo-wychowawczych, nie miałam na myśli w żadnym wypadku tego, że dzieci tam żyjące są gorsze chodziło mi o to, że jednak znam realia, przynajmniej w otoczeniu (poprzez wolontariat) i w tego typu placówkach na pewno są wydatki ważniejsze, pilniejsze, niż czekolada dla dzieci
(nie oszukujmy się). Dlatego fajnie byłoby oddać w takie miejsce coś.
No to skrzyknij znajomych, zróbcie zrzutę i kup CAŁE mikołaje i zawieź do domu dziecka.

Cytat:
Ahh, rok temu, we własne urodziny oddałam cały wór maskotek (starych, ale wypranych, więc poniekąd drugiej kategorii ) do szpitala dziecięcego. Jakoś nikt się nie obraził, a dzieci które je zobaczyły były uradowane. Dzieciom na prawdę nie trzeba wiele do szczęścia, wiem, bo na co dzień pracuję z dziećmi i lubię im robić takie drobne przyjemności.
Szpital to nie to samo co dom dziecka.

Stary 2010-11-22, 19:01   #44
back_in_thee_dayy
Raczkowanie

Za darmo nie mogą oddać takie ilości jedzenia ponieważ musieliby od tego odprowadzic PODATEK. Pamiętacie takiego Pana właściciela piekarni, który rozdawał chleb i doprowadziło go to do bankructwa?
back_in_thee_dayy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 19:01   #45
Fresa
Zakorzenienie

A te połamańce to niech sobie wezmą gospodynie domowe do świątecznych wypieków

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-22, 19:01   #46
gsk
Zakorzenienie

GG do gsk

Cytat:
w tesco i w makro stoją kosze z produktami z uszkodzonym opakowaniem czy coś, takie produkty drugiej kategorii :P
no i w Kauflandzie ale kurde wcale nie są tak bardzo przecenione bo zawsze patrze czy coś ciekawego jest w koszu ale nie wiele mniejsze są ceny od normalnej
Stary 2010-11-22, 19:02   #47
dzolls
Zakorzenienie

no ale jak już traktować sieroty źle, to czemu by nie zahaczyć o chore dzieci? i te w jakimś stopniu są poszkodowane i te

nadal nie chodzi mi o sam akt darowania, a o marnowanie. marnowanie jest złe, potępiam to głęboko, tym bardziej jeśli chodzi o takie coś.

a święta, nie święta, warto pomagać i możesz mi wierzyć że tak jak do tej pory różne inicjatywy drobne podejmowałam, tak i teraz coś zrobię.

curl it, baby!
Stary 2010-11-22, 19:03   #48
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ashaai Pokaż wiadomość
Yhym no nie znam się na tym więc wpadłam na taki pomysł. Brat kiedyś pracował na hali dorywczo i wspominał mi właśnie o takich przepisach że nie można sprzedawać jakoś tam taniej ( za co zresztą był sądzony ich sklep bo odwalili taki numer z cukrem któremu niedługo kończył się termin ważności). Tak czy siak w jakiś sposób może dałoby radę ominąć te przepisy No bo chyba w sklepach można sprzedawać produkty II kategorii tak ? ( w sensie nie przeterminowane ale właśnie uszkodzone mechanicznie bądź o krótkim terminie) . W takim razie skoro są II kategorii to oczywistym jest że po tańszej cenie. Kurcze może ktoś kto dobrze zna takie przepisy znalazłby sposób na ich ominięcie. Bo jak pomyśle ile takiej pysznej czekolady z całej Polski jest marnowane to &#^%@!*&^@*! bierze
myślisz, że te firmy nie mają prawników którzy nad tym myślą?
mają, i jakby się dało to by tak robili
przecież specjalnie ze złego serca tego nie wywalają bo ich to też kosztuje - bo coś kupili a teraz muszą wywalić

Cytat:

Ale to nie jest to samo.
Bo to jest twój wybór. Płacisz i kupujesz co chcesz.
Nikt Cię tym nie uszczęśliwia na siłę
(bo mieszkasz w domu dziecka i masz się jeszcze cieszyć, że ktoś Ci wciśnie przecenione kabanosy i banany )
przecież jak ci ktoś coś da to też nie musisz zjeść prawda?
nikt nie chce nikomu do buzi wypchać tych batoników
wezmą to wezmą, nie wezmą to wywalą
tak samo jak nie musisz czegoś kupić tak samo możesz darowizny nie przyjąć... wielka mi różnica

i dzięki za nazywanie czegoś co ja bym zjadła/kupiła "połamanymi ochłapami"
szczyt kultury...
traktujmy wszystkich równo ale ciebie równiej, dobrze ci idzie.

Cytat:
No to skrzyknij znajomych, zróbcie zrzutę i kup CAŁE mikołaje i zawieź do domu dziecka.

Szpital to nie to samo co dom dziecka.
o proszę nagle obrończyni równości stwierdza, że jednak dzieci w szpitalu są inne niż dzieci w domach dziecka
ale za to dzieci w domach dziecka nie mogą być gorsze od "normalnych"
no ale te w szpitalach to już nie to samo

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2010-11-22 o 19:05
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 19:05   #49
dzolls
Zakorzenienie

Cytat:
A te połamańce to niech sobie wezmą gospodynie domowe do świątecznych wypieków

Bingo. ODDAĆ. Komukolwiek. Ale nie wyrzucać.
(mimo iż nadal jestem zdania, że lepiej dzieciom )

curl it, baby!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-22, 19:06   #50
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
o proszę nagle obrończyni równości stwierdza, że jednak dzieci w szpitalu są inne niż dzieci w domach dziecka
ale za to dzieci w domach dziecka nie mogą być gorsze od normalnych
no ale te w szpitalach to już nie to samo

W ogóle nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi - przede wszystkim: czy do szpitala poszły połamane mikołaje?

Stary 2010-11-22, 19:10   #51
201604190949
Konto usunięte

Ja bym zjadła takiego mikołaja bo mi to rybka czy on jest cały czy połamany, ważne, że czekolada.

Ale gdybym była dzieckiem to nie chciałabym takiego dostać
Przecież w czekoladowych mikołajach smak jest na równi z kształtem.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 19:11   #52
dzolls
Zakorzenienie

Cytat:

W ogóle nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi - przede wszystkim: czy do szpitala poszły połamane mikołaje?

nie, stare maskotki, używane przeze mnie. towar nie pierwszej świeżości, bo część z nich była fest stara.

i kobieto, zrozum, oddać połamańce do takiej placówki i w kuchni niech coś z tej czekolady zrobią, nie muszą dać dzieciom bezpośrednio!

curl it, baby!

Edytowane przez dzolls
Czas edycji: 2010-11-22 o 19:14
Stary 2010-11-22, 19:17   #53
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
nie, stare maskotki, używane przeze mnie. towar nie pierwszej świeżości, bo część z nich była fest stara.
Maskotki nie były wybrakowane. Mikołaje są

Cytat:
i kobieto, zrozum, oddać połamańce do takiej placówki i w kuchni niech coś z tej czekolady zrobią, nie muszą dać dzieciom bezpośrednio!
A czy ja czasami nie mówiłam, żeby tych połamańców zutylizować do wypieków? przecież to wsio rybka czy przetopią je gospodynie domowe czy kucharki w domu dziecka
(byle tylko nie wciskać ich dzieciom i jeszcze wdzięczności oczekiwać )

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-22, 19:30   #54
dzolls
Zakorzenienie

Owszem, mówiłaś. Ale no kurde, dając dzieciom - powiedzmy w przedszkolu (w placówkach O-W pewnie też) mają na deser galaretkę i co to za problem dać dzieciom połamanego mikołaja do tego? Co, policzek dla takich dzieci? Uwagi nie zwrócą a słodko będzie, a czekolada się nie zmarnuje. To tylko połamana czekolada, którą można w RÓŻNY (co już wielokrotnie podkreślałam, bez przykładów) sposób wykorzystać, ale nie, ważniejszy jest fakt, że dziecko dostając do deseru np wybrakowanego mikołaja jest gorszej kategorii.
Podkreślam po raz kolejny - wolałabym, żeby takie słodycze trafiły zamiast do kosza na śmieci do kogoś, kto na pewno się ucieszy.

A wracając do maskotek, wyraźnie wybrakowane one nie były, bo wiadomo, nie oddam maskotki bez nogi i ucha, ale jednak widać po nich upływ lat, a to też jakaś wada. Ale nie, wtedy jest wsyztsko ok, bo przecież nie jest połamana. Taa, jakby się dało

curl it, baby!
Stary 2010-11-22, 19:48   #55
back_in_thee_dayy
Raczkowanie

Cytat:
nadal nie chodzi mi o sam akt darowania, a o marnowanie. marnowanie jest złe, potępiam to głęboko, tym bardziej jeśli chodzi o takie coś.
dla Państwa jest to jednak darowanie i trzeba od czegoś takiego odprowadzić podatek. Dlatego sklepy nie rozdają wybrakowanego towaru ponieważ rozdając złamaliby prawo a płacić podatek im się nie opłaca. poza tym wątpie aby taki towar wyrzucano, pewnie odsprzedają go tym od kogo je kupili a tamci już wiedzą co z tym zrobić.
Stary 2010-11-22, 19:49   #56
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Ale gdybym była dzieckiem to nie chciałabym takiego dostać
Przecież w czekoladowych mikołajach smak jest na równi z kształtem.
no, zawsze zaczynałam od odgryzania głowy
Stary 2010-11-22, 19:51   #57
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23392118]Od razu przypomina mi się historia piekarza bodajże z Bielska, który oddawał nieświeży chleb, i fiskus doprowadził go do bankructwa przez to [/QUOTE]

Nie tylko przez to. Czytałam kiedyś artykuł o tej sprawie i pan piekarz miał inne grzeszki względem fiskusa na sumieniu. I to one doprowadziły bankructwa, a nie ten chleb.

Znam sklepy, o których wiadomo, że wystawiają palety jogurtów, etc., które zbliżają sie lub którym właśnie mija data ważności. Niby wyrzucają, ale są one czyste, ładnie wyłozone i niezniszczone. Tak samo robią pewne restauracje, to, co danego dnia nie zejdzie, wystawiają dla bezdomnych, biednych.
Ale to trzeba chcieć, łatwiej wyrzucić...

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 19:52   #58
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
ONI NIE MOGĄ tego rozdać
Tak samo jak chleb w szpitalach się marnuje, wielkie paki chleba są wywalane i nie można ich rozdawać. Nie wiem czemu, mnie nie pytaj. Jakieś tam śmieszne przepisy.
a to nie dlatego, że darowizna jest opodatkowana? To znaczy, że jak oddadzą komuś to i tak muszą zapłacić z tego podatek, więc bardziej opłaca im się wyrzucić.

ale to już ktoś napisał

Edytowane przez 201604200942
Czas edycji: 2010-11-22 o 19:56
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 19:55   #59
back_in_thee_dayy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
Nie tylko przez to. Czytałam kiedyś artykuł o tej sprawie i pan piekarz miał inne grzeszki względem fiskusa na sumieniu. I to one doprowadziły bankructwa, a nie ten chleb.

Znam sklepy, o których wiadomo, że wystawiają palety jogurtów, etc., które zbliżają sie lub którym właśnie mija data ważności. Niby wyrzucają, ale są one czyste, ładnie wyłozone i niezniszczone. Tak samo robią pewne restauracje, to, co danego dnia nie zejdzie, wystawiają dla bezdomnych, biednych.
Ale to trzeba chcieć, łatwiej wyrzucić...
Może i są takie co rozdają bezdomnym, ale nie na wielką jakąś skalę, tylko może paru osobom coś dadzą. Poza tym na pewno się tym nie "chwalą", pewnie są umówieni z jakimś bezdomnym, że pracownik wychodzi i zostwia koło kosza a tam już ktoś przyczajony czeka
Stary 2010-11-22, 20:04   #60
kycia1
Wtajemniczenie

Faktycznie chodzi o podatek... Gdy wyrzucają towar do smieci, moga wtedy wrzucić te straty w koszty (płacac wówczas mniejszy podatek) , a gdyby oddali (oficjalnie) dla biednych - musieliby ten podatek zapłacić...

Reasumując

Znieść podatek od darowizny

P.S znam taki jeden sklep, gdzie wyrzucają do śmieci (bo niby musza), ale robia to w taki sposób, ze biedni ludzie i tak mogą sobie stamtąd coś wziąć , bo to nie lezy w smietniku, tylko obok, w skrzynkach itd

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości