|
|
#31 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Brak sacunku dla pracy
Cytat:
ale sama widzisz, żę opisujemy tu tylko SKRAJNE przypadki. I nigdy nie wkłądałam wszsytkich do jednego worka. Piszemy tylko o tym, że są na rynku pracy ludzie rozbuchani, nielojalni i bez jakiegokolwiek poczucia obowiązku. mało kto myśli że po jakieś akcji promocyjnej można sobie w CV wpisać zdobyte doświadczenie które jest o wiele ważniejsze ( wg mnie ) niż wykształcenie. zobaczcie jak to fajnie brzmi: 2010 - współpraca z firmą XXXXXX przy akcji promocyjnej dla YYYYYYY zadania: bezpośredni kontakt z potencjalnymi Klientami YYYYYY, sampling produktów YYYYY,
Bo kozdo rzec mo dwie stróny: dobróm i złóm. (..) Dysc leje - to dobre dlo tych, co im buroki wysychajóm. Słónko świeci - to dobre dlo tych, co akurat siano susóm. Ale, co powiy o słónku tyn, co mu buroki wysychajóm, a o dyscu tyn, co siano susy? Syćko jest względne.
Edytowane przez 28nana Czas edycji: 2010-12-09 o 08:18 |
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
każdy wie, że to zwykłe hostessowanie i o ile w CV niekierunkowym można to wpisać, to ja w swoim CV, które jest nastawione na branżę finansową takiego czegoś nie wpiszę co najwyżej "doświadczenie w kontakcie i pozyskiwania klientów" i można wspomnieć na rozmowie kwalifikacyjnej. A co do szacunku pracy.. zdarzało mi się współpracować ze znajomymi i jakoś tego nie obserwuje, wręcz przeciwnie. Byłam hostessą i raczej starałam się Jeśli chodzi o dorywcze prace ludzie często traktują je na luzie, bo tak naprawdę nic nie wnoszą i są średnio rozwijające. Chociaż mi bycie hostessą dało to, że nie boję się podejść do kogokolwiek i podzielić się z nim czymkolwiek
|
|
|
#33 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
hmmm
za to mój kumpel który zajmuje się rekrutacjami ( zarówno pracowników niższego szczebla jak i top managmentu ) powiedział mi że wolą właśnie przyjmować takich ludzi - ponieważ świadczy dobrze o ich kreatywności i bogactwie słownictwa... oraz większej chęci do pracy.... myślcie co chcecie - powtarzam za specjalistą
Bo kozdo rzec mo dwie stróny: dobróm i złóm. (..) Dysc leje - to dobre dlo tych, co im buroki wysychajóm. Słónko świeci - to dobre dlo tych, co akurat siano susóm. Ale, co powiy o słónku tyn, co mu buroki wysychajóm, a o dyscu tyn, co siano susy? Syćko jest względne.
|
|
|
|
|
#35 |
|
Rozeznanie
|
Wiele zależy od branży, firmy i stanowiska, na które aplikujemy. O ile CV można sobie zrobić raz na dłuższy czas i wysyłać wszędzie (no prawie) to samo, to nie wyobrażam sobie tej samej zasady w przypadku listów motywacyjnych. A niestety jest nagminne, że list nijak nie odnosi się do stanowiska, zakresu zadań, stawianych wymagań ani nie podkreśla cech kandydata istotnych w danej pracy.
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
28nana, ale wpisując takie rzeczy większości studentom cv zajęłoby 3 strony
![]() ja wolę sobie wpisywać organizowanie konferencji o inwestycjach czy prowadzenie jakiegoś wykładu w kole naukowym - subiektywnie uważam, że to więcej warte
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
To moze ja sie wtrącę trochę.
Miałam i mam do czynienia z roznego rodzaju CV. Nigdy natomiast nie rekrutowałam - jak to kolezanka łądnie ujela - top managementu, raczej pracownikow sredniej "półki", natomiast roznych branz. I powiem wam, ze mnie osobiscie smiesza CV, w ktorych banalne stanowisko jest tak "bogato" opisane - oczywiscie dla niepoznaki - a tak naprawde jest to pozycja np. hostessy. "sampling" w ogole by mnie rozwalił na łopatki :P Ale! Nawet, jesli cos takiego mnie smieszy, to nie znaczy, ze nie doceniam takiego zajecia. Tyle, ze jak widze w CV takie doswiadczenia NA ILOSC, gdy osoba aplikuje np. na jakiegos kierownika lub chocby specjaliste, to mnie sie to nie podoba, bo widze, ze ktos ma zerowe pojecie o pisaniu Cv i wrzuca do niego co popadnie. Tak jak napisała Vilemka, lepiej wpisac cos KONKRETNEGO niz jakies szmery bajery, byle na ilość !!!!!! Nie o to w tym wszystkim chodzi !! Natomiast jesli nie ma sie zadnego doswiadczenia, to warto wpisac chocby zbiory jabłek czy roznoszenie ulotek - kazdy od czegos zaczynał Ja np. w moim pierwszym CV mialam wpisane udzielanie korepetycji z jezykow obcych oraz hostessowanie. Dzięki temu dostalam prace w hurtowni art. biurowych. A potem juz polecialo ![]() Wiec warto pokazac, ze jest sie ambitnym i podczas, gdy koledzy lezeli nad jeziorem pijac piwko, ja zapierdzielalam dla marnych groszy, by choc w minimalnym stopniu sie usamodzielnic
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
zgadzam się z pumas i doriską
![]() mnie także troszeczkę śmieszy przesadzanie w cv i opisywanie raczej zwykłych obowiązków wyolbrzymionymi epitetami ![]() np. zamiast sprzątaczka - konserwator powierzchni poziomych ![]() choć oczywiście trzeba przedstawić cały zakres swoich obowiązków tak, aby wyglądał interesująco
|
|
|
|
|
#40 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Ale to olewactwo chyba w każdym zawodzie widać, jak patrzę na nauczycieli świeżo po studiach, którzy przychodzą do szkoły uczyć, to wyć się nieraz chce. Najbardziej wkurza postawa roszczeniowa. |
||
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
Oj tak postawa roszczeniowa to masakra. Ja pracuje z nauczycielami i dzis pierwszy raz spotkalam naprawde miłą młodą dziewczynę, widac, ze pracuje rok, moze dwa, ale byla ciepla, serdeczna i do tego bardzo chetna, by podjac ze mna wspolprace
Ale to niestety rzadkosc. nie mam nic do mieszkania z rodzicami, jesli ktos ma klimat i warunki, to czemu nie. Ale praca na wlasny rachunek to podstawa w pewnym wieku. |
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to się boję, jak będzie u mnie ze znalezieniem pracy, kiedy stracę status studentki :/
|
|
#43 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
po pierwsze patrząc na podejście studentów do podejmowania pracy - to nie większości, po drugie - wszystko zależy na jakie stanowisko aplikujesz, poza tym prowadzenie wykładu w kole naukowym jest wg mnie żadnym " doświadczeniem w pracy"
|
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale jest w dodatkowych - zresztą jeśli potem chcesz być szkoleniowcem - dlaczego nie? pokazuje wiedzę. Ja byłam kasjerką, i hostessą promującą przeróżne, i wykładałam towar itp. Ale uważam, że wyglądałoby to dziwnie i śmiesznie gdybym to wpisała. Więc mam tylko praktyki sztuk 3. I te żadne doświadczenia zawodowe w kole naukowym
|
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
ja bylam na uczelni na darmowych szkoleniach w zakresie zakładania własnej formy (Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości) i trener, ktory je prowadzil, mądry i bogaty czlowiek, powiedzial, ze jest zasadą, iż osoby, ktore w czasie studiow udzielaja sie w roznych kolach, organizuja rozne festiwale, dni, pozniej koncza albo jako przedsiebiorcy prywatni, albo zajmuja wyzsze stanowiska. Takze doswiadczenie zdobyte nawet w kole naukowym, zyciu studenckim sie przydaje, poza tym ma sie kontakt z roznymi osobistosciami, ktore pozniej mozna spotkac na poczatku kariery i ktore moga nas docenic, w ogole czlowiek uczy sie zalatwiac rozne papierkowe sprawy.
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#47 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
|
#48 |
|
Raczkowanie
|
Kiedyś się spotkałam właśnie z opinią, że osoby które nie posiadają zbytnio szerokiego doświadczenia zawodowego a mają tam jakieś akcje promocyjne na swoim koncie czy jakieś inne tego typu rzeczy to inaczej się na nie patrzy bo mają już jakieś tam podejście do tej pracy i są nauczeni szanować to no ale jak widać nie zawsze
![]() Konkretnie co do szanowania pracy to kiedyś właśnie byłam poproszona przez koordynatorkę do załatwienia jeszcze jednej osoby na akcję. Wzięłam koleżankę. Po tych cudach jakie mi nawyrabiała myślałam, że się spalę ze wstydu. Od tej pory już nie miewam chętnych koleżanek do pracy
|
|
|
|
|
#49 | ||
|
astro-loszka
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ---------- Cytat:
|
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
W grudniu to chyba wszyscy koordynatorzy dostają białej gorączki
![]() U mnie w pracy zrobiłyśmy podział na firmy ważne i mniej ważne. Nowe hostessy najpierw dajemy na tej mniej ważne akcje(zwłaszcza jeśli przedstawiciele są ugodowi), natomiast później "wypróbowane" dajemy na te akcje, które muszą być przeprowadzone bez żadnych komplikacji. Oczywiście nie jest to złoty środek ale pozwala to uniknąć czasem problemów. |
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzeniona
|
Ja często dorabiam jako hostessa i trochę mnie bawi Twoje autorko dorabianie wielkiej ideologii to tej absolutnie dorywczej i raczej mało rozwijającej pracy
Przecież każdy wie, na czym polega praca hostessy i nie ma co pisać o jakimś samplingu, bo można zostać tylko wyśmianym... Pod hostessowanie można by podpiąć miliony rzeczy, ale po co? Wystarczy, że ma się opanowany kontakt z klientem i tyle. Ja pracę jako hostessa wpisuję tylko teraz w CV, bo nadal studiuję i szukam pracy jedynie dorywczej, ale po skończeniu studiów, kiedy będę szukać poważnej pracy, nie zamieszczę tego na pewno.A co do pracy młodych ludzi - spotkałam takich naprawdę zaangażowanych i tych mniej, jak chyba w każdej pracy. Zgadzam się, że chamstwem jest nie przyjście do pracy bez powiadomienia i inne tego typu przypadki, ale i agencje zatrudniające hostessy czasami reprezentują kiepski poziom. Kiedyś dostałam od obcego numeru SMSa: "Mam akcję w weekend. Jesteś chętna?". Żadnego podpisu, informacji o akcji itp. Koleś zachowywał się, jakbym była jego koleżanką i oczekiwał, że poważnie do niego podejdę. Oczywiście nie uogólniam, bo też jest to tylko pewna skala tego zjawiska. To, jak młodzi ludzie traktują pracę chyba wynika z tego, że w większości wcale jej nie potrzebują. Ot, po prostu chcą zarobić na imprezę czy prezent dla chłopaka/dziewczyny, a potem im się odechciewa. Ja zarabiam na rachunki i do pracy zawsze się przykładam i traktuję ją poważnie. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:21.

każdy wie, że to zwykłe hostessowanie i o ile w CV niekierunkowym można to wpisać, to ja w swoim CV, które jest nastawione na branżę finansową takiego czegoś nie wpiszę