![]() |
#31 | |
BAN stały
|
Dot.: Alma czy Lidl?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Dziwne że Real czy Auchan zostały zaliczone do "średniej" półki - w moim A. ceny są raczej biedronkowe ( oczywiście bez przesady) a znowu Real kosmicznie zawyża ceny...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Oni lubia tam nadawac artykulom taka retoryke.
![]() Ja osobiscie kupuje wszedzie - i w biedronce i w almie i w carefourze ![]() W kazdym z tych sklepow mam swoje ulubione artykuly. I wcale nie uklada sie az tak cenowo jak pisza - np. taki serek wiejski najtanszy faktycznie w biedro, ciut drozszy w almie, ale dalej znacznie drozszy w ... lewiatanie. W sumie lubie alme - mozna tam kupic okrawki wedlin w cenie 10 zl za kg, idealne do jajecznicy, omletu, bigosu czy lecza. A nie rzadko to pietki szynek parmenskich (uwielbiam) oraz innych burzujskich. Kroje w kostke i wrzucam do potraw. W almie lubie tez jarzyny duszone w puszce (6zl) - nigdzie indziej ich nie widzialam. Maja tez nozki z kurczaka z grilla za chyba 11 zl za kg. A tak to jeszcze lubie promocje - jak jest dobra promocja to mozna kupic za pol ceny oryginalny wloski sos, a mi sie kiedys udalo dostac krem z trufli za 1zl (normalnie jest za 24 zl maly sloiczek to wtedy sie nie porywalam). Aha i atmosfera jest zupelnie w porzadku - zwlaszcza mowie o almie w galerii kazimierz w Krakowie (pozdro dla panow z miesnego oraz dla kasjerek! ![]() Co do innych sklepow - w biedro kupuje wspomniany wczesniej wiejski serek - zawsze jest swiezy, jogurty naturalne, czasem mrozonki. Ale juz wedliny nie bardzo - te pakowane sa moim zdanie drogie. Maja fajna i niedroga chemie - zwlaszcza chusteczki, papier toalet. czy waciki do demakijazu. W lidlu za to jest boska kawa w puszkach - taka bardzo czarna mielona. Lavazze i inne burzujskie moga sie schowac. A i mleko kondesowane u nich lubie. I jeszcze grecka polke czy inne tematyczne - ale wcale nie sa az takie tanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pamiętam artykuł z Twojego Stylu ![]() Ludzie to jednak siano w głowach mają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Ja zauważyłam w supermarketach coś jeszcze - Tesco w Krakowie jest jednym z najtańszych, a Tesco w pewnym mieście na Śląsku totalnie zabiło mi klina. To o tym, że real kosmicznie zawyża ceny - ja często jeżdżę do reala do Zabrza i ceny są ok.
Vixen, czasami ludzie mają takie siano w głowie, że normalnie czuję się wywyższona że podobnych głupot nie robię. A dla mnie niektóre rzeczy są naturalne, dla niektórych naturą jest robienie z siebie idioty. Ten artykuł to dla mnie potwierdzenie, że chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy. ![]() Luksus w wydaniu polskim, klasa, szyk i elegancja... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Ta pani też jest dobra:
Cytat:
Myślę, że po prostu jesteśmy bardzo zakompleksionym narodem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
Co do artykułu, mam podobne wrażenia jak reszta
![]() Biedronkę - za super tanie płatki kukurydziane (bardziej mi smakują niż te najbardziej popularne "oryginalne"), mleko, serki i jogurty (w tym wypadku nie wierzę że droższe oznacza lepsze), orzeszki, chipsy, chusteczki, chemię... ![]() Lidla - za słodycze, makarony, pesto i najlepsze lody na świecie ;D W Almie czy P&P nigdy nie byłam, bo nie miałam potrzeby ani nie było mi po drodze. Gdybym potrzebowała jakiegoś szczególnego produktu - czemu nie, ale na szczęście nie mam znajomych, których trzeba zaskakiwać wyszukanymi wędlinami :P Czasem zastanawiam się, czy gdybym była bardzo zamożna, to zmieniłabym styl zakupów... ale chyba nie, bo nie widzę sensu przepłacania za cukier czy śmietanę, co innego zainwestować w porządne buty.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przypomina mi to moją koleżankę, której rodzinę regularnie odwiedza Pani z providentu. Ludzie, jak ona na biedrę najeżdżała! A któregoś dnia patrzę,a ona wesoło siateczki z Biedronki dźwiga z rodziną. Ma też swoja teorię dotyczącą jednorazówek-tylko biedota używa toreb ekologicznych bo szkoda za jednorazówki płacić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Chyba częściej muszę lepiej poznać Lidla. Niestety, kiedyś miałam takowego to niestety, nic tam ciekawego nie było. Żadnych produktów z tygodni tematycznych, poprzebierane wszystko okropnie.
Zobaczę sklepy w innych miejscach. Co do Ziaji i Diora, kiedyś czytałam ciekawy wywiad z założycielem Ziaji, facet ma łeb i pasję, ale co strzelił o markowych kosmetykach to myślałam że padnę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ktoś gówno całe życie jadł, to później najbardziej wybrzydza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Przeczytalam juz caly artykul. Co do Tomka, to mysle, ze jednak nie mam takiego znajomego
![]() Rekawka nadal/znow sie odbywa, w almie takich sentymentow jest duzo wiecej. Aczkolwiek uwazam, ze troche nieelegancki byl ten epitet "jakas parafia". Dla pewnej grupy ludzi ta tradycja naprawde jest wazna. Z tym papierem to slyszalam akurat, ze faktycznie niektorzy wola wydac wiecej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Ja kupuję tam, gdzie mam blisko, czyli Lidl, Biedronka, Auchan. Robię zakupy też w innych miejscach, ale to tylko jak jest "po drodze". W każdym ze sklepów mam jakieś ulubione rzeczy, np. w Lidlu soki grejpfrutowe, w Biedronce pomarańczowy robiony przez Hortex itp.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie ważny jest komfort kupowania. Nienawidzę przeciskać się między półkami i stać w kolejce do kasy z dmuchającym przetrawionym alkoholem elementem za plecami. Chetnie zapłaciłabym więcej aby tego uniknąć. Niestety w pobliżu z marketów mam tylko wiecznie zatłoczoną Biedronkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Z zainteresowaniem przeczytałam artykuł, wielokrotnie mnie rozbawił. Śmieszą mnie tak samo wypowiedzi Wandy, jak ekscytacja Tomka. Ale nie rozumiem opinii czytających dotyczących Tomka "z takimi ludźmi wolę się nie zadawać", "burżuj". W końcu taki Tomek nikomu nie szkodzi, odprowadza sporo podatków. A takie Wandy niestety często żyją za nasze pieniądze. Wolę przestawać z utracjuszem niż z darmozjadem
![]() Co do mnie, od dwóch lat żyję za swoje pieniądze. Rodzice mnie przyzwyczaili do dosyć wysokiego standardu życia, dlatego pierwsze zderzenie z rzeczywistością było brutalne ![]() ![]() ![]() Bardzo zwracam uwagę na składy produktów, staram się kupować produkty ekologiczne. Jestem pewna, że warto. Mój chłopak na diecie swojej mamy (dużo taniego czerwonego mięsa, typowa polska kuchnia, 300zł miesięcznie na jedzenie na osobę) nabawił się wrzodów w jelicie. Gastrolog mu przepisała inwazyjne leki, ale przekonałam go, żeby ich nie brał. Zamiast tego przestawienie diety na moją + dobrane przeze mnie suplementy i w rok wrzody zniknęły, a on przytył 4kg (z 57kg do 61kg). Zakupy robię: - w internecie, bo jest taniej i jest większy wybór: ekologiczne bakalie, składniki potrzebne do przygotowania bardziej egzotycznych dań, różne niepsujące się produkty do spiżarki, czasem ekologiczne mięsa; - w Carrefourze, bo jest spory wybór i jest tanio: większość rzeczy. Nabiał ekologiczny i piwo są tańsze niż w Makro!; - w Lidlu, bo jest tanio, a jakość jest dobra: na początku byłam bardzo zaskoczona fajnymi składami rzeczy z Lidla - zawsze myślałam, że taniej znaczy gorzej. A te rzeczy naprawdę mają ładne składy ![]() ![]() - na bazarku, bo jest świeżo: owoce i warzywa kupuję prawie tylko na bazarku. Zawsze są świeże i często tanie. Lubię świeżo wyciskane soki. Nie lubię owoców i warzyw kupować w supermarketach, zbyt wiele razy widziałam tam spleśniałe towary (szczególnie w Tesco); - w Makro: wspaniałe źródło tanich ryb z połowów! Jedyne miejsce, gdzie znalazłam łososia z Alaski! Mają też przepyszne sandacze ![]() ![]() Czasem robię zakupy gdzie indziej, głównie w Bomi (łosoś wędzony z Alaski i lody Haagen Dazs ![]() ![]() Ale się rozpisałam ![]() Zapomniałam dodać, że bardzo dużo oszczędzam na ubraniach i kosmetykach, dzięki czemu lepiej jem ![]() ![]() Edytowane przez Kurka_Paulina Czas edycji: 2011-01-12 o 13:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podobno strasznie dzialam na nerwy nowobogackim. Ani nie pytam sie ile bylo na metce, ani nie piszcze na widok ich aut. To po co im taka kolezanka? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Jak już niejedna wizażanka w tym wątku napisała - nie jest istotna cena, tylko jakość. A to niekoniecznie równa się wyższej cenie. Produkty pod marką "supermarketową" są robione w dokładnie tych samych miejscach, co te firmowe, szeroko reklamowane. Bardzo często to jest dokładnie ten sam produkt, tylko trzy razy tańszy, bo bez logo na opakowaniu. Warto to sprawdzać - skład i miejsce produkcji. (Warto sprawdzać często, ponieważ czasami zmienia się wykonawca takiego produktu a w związku z tym może się zmienić również smak, itp).
Nie przywiązuję wagi do metek, firm i cen, szukam po prostu tego, czego w danej chwili potrzebuję. Nie przeszkadzają mi jednak osoby, które lubią rozmawiać o tym gdzie kupują i za ile, to raczej ja im przeszkadzam, ponieważ takie tematy zupełnie mnie nie interesują i zwykle nie da się ze mną nawiązać konwersacji na ten temat.
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
a może by tak do dyskusji dorzucić sklepy ekologiczne? co sądzicie o nich? kupujecie w nich?
te zastanawiają mnie najbardziej, a i produkty z pewnością są najdroższe (mnie na nie z pewnością w chwili obecnej nie stać)
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
Ja kupuję większość produktów w Carrefourze oraz Biednej Romce, bo mam tam blisko. Takie produkty jak np. koncentrat pomidorowy, przyprawy, musztarda, kupuję z rodzaju "no name", ale np. keczup musi być włocławski, bo żaden inny nie ma dla mnie takiego smaku (ach, te rodzinne strony
![]() ![]() Raz kiedyś kupiłam w Bomi takie surówki Grześkowiaka 4.60 za szt, gdzie w Realu kosztowały po 6 zł, ale np. któreś owoce był 3 zł droższe niż w Realu.
![]() |
#50 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Sklepy ekologiczne to niestety masakryczna drożyzna większości produktów plus mnóstwo zagranicznych rzeczy o długim transporcie który z ekologią ma mało wspólnego. ![]() Staram się je omijać szerokim łukiem. Co innego kupowanie na lokalnych straganach, patrzenie na skład i unikanie chemii itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Ja też kupuje w alma24, nie trace czasu na lazenie na zakupy po pracy tylko w pracy zamawiam zakupy i przywoza mi je do domku. Zrobienie zakupow trwa pare minut wiec musze przeyznac ze jest to niezla oszczednosc czasu
![]()
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Znam takich ludzi jak Tomek, jeden z nich nawet imię ma to samo
![]() ![]() ![]() Na moim osiedlu jest Bomi, Piotr i Paweł, Lidl i Biedronka, Carrefour Expres, Lewiatan, plus kilka mniej znanych sklepów, parę minut samochodem Auchan. Po zakupy hurtowe, które robimy średnio raz w tygodniu, jeździmy do Auchana, który bardzo lubię ze względu na duży wybór. Po chleb, wędliny i tego typu rzeczy jedziemy do Bomi, PiP, czasem do Lidla. Szerokim łukiem omijam Biedronkę, bo po prostu nie trawię tego sklepu. Po ryby raz na jakiś czas jeździmy do Władysławowa, gdzie jest rewelacyjna wędzarnia. W Almie bywam, kiedy mam ochotę na jakieś ciekawe słodycze, a ponieważ żadnej Almy nie mam pod reką, czasem po prostu korzystam z zakupów do domku (które to Alma ma zorganizowane bardzo dobrze ![]() ![]() Nie bawię się w żadne programy lojalnościowe (wyjątkiem jest BP ![]() Nie zastanawiam się w jakim świetle stawiają mnie miejsca zakupów spożywki ![]() ![]() Co do pieczenia chleba - nie każdy ma na to czas, tym bardziej, że można kupić dobry jakościowo chleb już od 5 złotych. ---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
Cześć!
Przyznam szczerze, że już dawno nie byłam w takim szoku. Czytając wspomniany artykuł, nasuwa się jedno pytanie: Skąd biorą się tacy ludzie? :-D Dodam, że niejednokrotnie spotykałam się z podobnymi artykułami, kiedy to ludzie wręcz chwalili się, że zakupy robią w Biedronce, a tuż po wyjściu ze sklepu, przekładają towar do reklamówek z Almy. Nie ogarniam tego. Serio. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
artykul dobrze mi znany.
Ja rowniez nie trawie biedronki i lidla. Biedronka- taka hurtownia, brzydko tam, ciasno, brak mozliwosci placenia karta, bardzo malo produktow, a jak juz sa to niestety jakosc jest bardzo kiepska (czyt. wyroby seropodobne, wedlina to sama woda, slodycze to "slodycze", ciezko znalezc tam prawdziwa czekolade). Bardzo ciezko znalezc tam cos z normalnym skladem (czyt. zdrowe jedzenie). Przyznaje - bylam tam tylko 2 razy. I za kazdym razem bylo mi wstyd, ze tam jestem... My duze zakupy robimy w Realu. Duzy wybor. Wedliny kupujemy w Kredensie. Sery, miesa - tylko i wylacznie w Almie. Jesli jezdzimy na zakupy to najpierw Real, pozniej uderzamy do Almy. To sa nasze stale sklepy, gdzie zagladamy regularnie. Czasami, jeszcze zagdalamy do Tesco, ale po pojedyncze rzeczy, gdyz Tesco mamy pod domem. Biedronka, Lidl - my mowimy duze NIE. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Do Almy można zajść i poszukać jakichś smakołyków czy specjałów których nie ma w innych sklepach. Ale sorry, musze przyznać że nie lubię przepłacać przy każdym najmniejszym jogurcie, a regularne ceny w Almie są mniej więcej 10-20% wyższe niż np w Auchan (dla mnie najtańszym).
Lidl uwielbiam za tygodnie tematyczne, tańszy nabiał, różne inne pierdółki. No i można tam zrobić codzienne zakupy na szybko. Biedronka do tej pory mnie kompletnie nie przekonała. Tanie wędliny są tak samo syfne w każdym sklepie, również bardzo niepochlebne opinie słyszałam o Krakowskim Kredensie :P zgadzam się że wędlinę dobrą bardzo ciężko kupić, już mięso jestem w stanie lepiej wybrać. Mnie zabijają ceny np. w Carrefourze w Złotych Tarasach czy Arkadi. Ostatnio też doznałam szoku po przemienieniu Tesco na Tesco Extra w Kielcach (Galeria Echo). Ceny skoczyły w górę od razu. Naprawdę z tego wynika że ludzie są w stanie zapłacić WIĘCEJ tylko za fakt że robią zakupy w modnym/znanym/markowym miejscu. Aczkolwiek jaka to marka - supermarket Tesco ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Nie robię u siebie w domu zakupów, wczoraj wyjątkowo wybrałam się w tym celu do tesco i przyznam, byłam zszokowana. Czy wszędzie jest tak drogo czy to ja mam jakieś spaczone wyobrażenie na temat cen produktów?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja nie cierpie Lidla i Biedronki, te sklepy na ogol wygladaja jak magazyny, jakies kartony porozkladane, porozrywane folie, towar tez taki sobie. Mysle ze ludzie nie sa gotowi placic wiecej za to ze robia zakupy w "modnym" miejscu, raczej schludnym, czystym, zadbanym i uporzadkowanym, a sklepy Alma takie sa, a przynajmniej te, w ktorych ja robilam zakupy. I chocby z tego powodu nie przeszkadza mi, ze produkty sa troszke drozsze, bo place nie tylko za produkt ale za "caloksztalt" obslugi ![]() Edytowane przez fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4 Czas edycji: 2013-02-20 o 11:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3934428 4]Mysle ze ludzie nie sa gotowi placic wiecej za to ze robia zakupy w "modnym" miejscu, raczej schludnym, czystym, zadbanym i uporzadkowanym, a sklepy Alma takie sa, a przynajmniej te, w ktorych ja robilam zakupy. I chocby z tego powodu nie przeszkadza mi, ze produkty sa troszke drozsze, bo place nie tylko za produkt ale za "caloksztalt" obslugi
![]() Poza tym liczy się też miejsce: w takim Tesco, czy Carrefourze do szału doprowadzają mnie: jarzeniówki, muzyka bardzo głośno puszczona, obrzydliwe płytki na podłodze i BRUDNO!!! W Almie: przyciemnione światło, muzyka puszczona cicho w tle, ładnie skomponowana kolorystycznie: ciemna zieleń + beżowe płytki, na dodatek kładą duży nacisk na sprzątanie, jak się coś rozbije natychmiast jest wzywany serwis, w zimie cały sklep jest sprzątany na bieżąco. W carrefourze notorycznie jest brudno z błota, z butów, zwłaszcza w przejściach kas. Bardzo mnie to razi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3934428 4]bo trzeba czytac etykiety a nie sugerowac sie miejscem sprzedazy
![]() Ja nie cierpie Lidla i Biedronki, te sklepy na ogol wygladaja jak magazyny, jakies kartony porozkladane, porozrywane folie, towar tez taki sobie. Mysle ze ludzie nie sa gotowi placic wiecej za to ze robia zakupy w "modnym" miejscu, raczej schludnym, czystym, zadbanym i uporzadkowanym, a sklepy Alma takie sa, a przynajmniej te, w ktorych ja robilam zakupy. I chocby z tego powodu nie przeszkadza mi, ze produkty sa troszke drozsze, bo place nie tylko za produkt ale za "caloksztalt" obslugi ![]() Podpisuję się pod tym wszystkmi kończynami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Marszałkini II RP
|
Ja również
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:49.