Zakątek pasjonatek!:) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-08, 17:06   #31
vinnet
Raczkowanie

Dot.: Zakątek pasjonatek!:)

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Najlepsza

Teraz też mało kupuję - większość dostaję od wydawnictw.
Ale swego czasu cała wypłata szła na książki - uznałam, że przed ślubem mogę sobie jeszcze na takie szaleństwa pozwalać. Po ślubie już nie będzie tak różowo...

Uwielbiam 'Sputnika'! Ale za najlepszą wciąż uznaję 'Po zmierzchu' - to od niej wszystko się zaczęło...
Moja biblioteczka domowa jest dosyć chaotyczna, ale zajmuje jakieś 3 półki, jak posprzątam to zrobię zdjęcie, natomiast ta stancjowa - z niej jestem dumna sama poezja zajmuje dwie półeczki ostatnio rozpracowuję poezje współczesną, odnalazłam w Krakowie księgarnie, w której tomiki są po 1zł

Postanowiłam z Haruką (imię kojarzy mi się z Czarodziejką z księżyca;D) - mój mężczyzna będzie mnie w niego wyposażał, choć stwierdził, że już miał plan na inne książki, np. na Głowackiego (czytałyście "Antygonę w Nowym Jorku??? - cuuudo!)

Mi to się marzy kiedyś... nie śmiać się! ... to taki salon, w którym półki będą wbudowane w ściany i będzie mnóstwo książek moich i Dawida, na innych filmy i ściany pełne zdjęć i obrazów np. Daliego
Stary 2011-01-08, 17:52   #32
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Napisane przez vinnet Pokaż wiadomość
Mi to się marzy kiedyś... nie śmiać się! ... to taki salon, w którym półki będą wbudowane w ściany i będzie mnóstwo książek moich i Dawida, na innych filmy i ściany pełne zdjęć i obrazów np. Daliego
Ja też o czymś takim marzę Najlepiej niech to będzie specjalny gabinet, wypchany książkami
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 17:58   #33
vinnet
Raczkowanie

Mmm, i byłoby cudownie

Słucham teraz Sigur Ros i się rozpływam... chciałabym pojechać na ich koncert. Nie uważacie, że to cudowne leżeć z tysiącem obcych sobie ludzi na trawie i patrzeć w gwiazdy a w tle taka hipnotyzująca muzyka...
Stary 2011-01-08, 18:12   #34
elsha
Rozeznanie

GG do elsha

Ooo, widzę tu jakąś ciekawą inicjatywę. Można się wprosić?
Cytat:
D! patrzę na Twój podpis pod tekstem... czy Ty słuchasz Radiohead? albo się mylę, albo to "Street spirit"! ha Byłam na ich koncercie w Poznaniu, jakieś 10 metrów od Toma ^^
Ależ ci zazdroszczę tego koncertu! W ogóle widzę, że w kwestii muzyki się dogadamy, bo i Cat Power znam, i soundtracku z "Once"często ostatnio słucham, chociaż filmu nie widziałam.
Cytat:
Oglądałam "Once" jakieś 3 razy, wiesz, że piosenka "Falling slowly" zdobyła oskara i w życiu prywatnym oni są razem?
Serio? Fajnie, ładna z nich para.
Cytat:
A gdzie studiujesz? myślę, że u nas są dosyć ciekawe zajęcia, demonologia słowiańska, mitologia słowiańska, dyskurs dziennikarsko-polityczny, arcydzieła dramatów europejskich itd
Brzmi świetnie. W chwilach zwątpienia na moich studiach (czyli bardzo często) żałuję, że nie poszłam na jakiś humanistyczny kierunek, np. filologię słowiańską.
Cytat:
obejrzałabym dzisiaj Parę osób, mały czas z Jandą. O Mironie i jego sekretarce. Ich... uczuciu. Oglądałyście?
Nie, chociaż czaiłam się na niego parę razy, ale Jandę uwielbiam, zwłaszcza po obejrzeniu "Boskiej" w Teatrze Polonia.
Cytat:
Polecam założenie własnego - znakomita sprawa. Zaznajamiam się z polskimi autorami, którzy piszą do mnie po przeczytaniu recenzji, dostaję za darmo książki od wydawnictw i poznaję mnóstwo blogerów, od których czerpię inspirację i którzy mnie fascynują. Znakomita sprawa, naprawdę
Cytat:
Wymieniamy korespondencję, dostaję od nich książki, z jedną autorką przeprowadzałam wywiad, a do jednej nawet dostałam zaproszenie, ale to ciii... To bardzo przyjemna część blogowania, kiedy autor danej książki daje Ci znać, iż czyta, co masz do powiedzenia. Można wdać się w polemikę, wyjaśnić wątpliwości w stylu 'co autor miał na myśli' itd.
Zastanawiałam się wielokrotnie nad założeniem takiego bloga, a teraz naprawdę mnie zachęciłaś, zwłaszcza tymi darmowymi książkami, bo też lubię gromadzić zbiory. Wydawcy sami zgłaszają się z propozycją przysłania egzemplarza czy to ty nawiązałaś kontakty?
Obawiam się niestety, że brakuje mi talentu do przelewania swoich wrażeń na papier (tudzież ekran). Póki co zgłosiłam się do kilku wyzwań czytelniczych, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Cytat:
(...)(czytałyście "Antygonę w Nowym Jorku??? - cuuudo!)

Oooo tak! Coś pięknego.
Czytam właśnie "Good night, Dżerzi" Głowackiego, ale jeszcze nie wiem, co o niej myśleć. "Z głowy" było fajne, o ile dobrze pamiętam.
Stary 2011-01-08, 18:23   #35
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Napisane przez elsha Pokaż wiadomość
Zastanawiałam się wielokrotnie nad założeniem takiego bloga, a teraz naprawdę mnie zachęciłaś, zwłaszcza tymi darmowymi książkami, bo też lubię gromadzić zbiory. Wydawcy sami zgłaszają się z propozycją przysłania egzemplarza czy to ty nawiązałaś kontakty?
Obawiam się niestety, że brakuje mi talentu do przelewania swoich wrażeń na papier (tudzież ekran). Póki co zgłosiłam się do kilku wyzwań czytelniczych, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Ja współpracuję z tymi, którzy zgłosili się do mnie sami, ale wiem, że inne blogerki zgłaszają się do różnych wydawnictw i sama mam zamiar do jeszcze paru napisać

Cytat:
"Z głowy" było fajne, o ile dobrze pamiętam.
Też czytałam, ale nie zachwyciło mnie. Chociaż i tak jest to jedna z lepszych polskich pozycji.
Stary 2011-01-08, 18:30   #36
vinnet
Raczkowanie

Hej, elsha zostań już z nami Jasne, że się dogadamy! słyszałaś może Toma Waits'a? np. "Ol'55"? ewentualnie słuchasz Bjork, Anouk?

Obejrzę zaraz "Parę osób, mały czas" a później Umberto Eco "Zapiski na pudełku od zapałek"
Stary 2011-01-08, 19:04   #37
dominikahh
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vinnet
Salvador Dali? Lubię go Tez bym chciała taki zbiór książek

Cytat:
Napisane przez Futbolowa
Ja współpracuję z tymi, którzy zgłosili się do mnie sami, ale wiem, że inne blogerki zgłaszają się do różnych wydawnictw i sama mam zamiar do jeszcze paru napisać
ale to chyba trzeba być znanym blogerem? naprawdę fajna sprawa, nawet nie wiedziałam że tak można

a co do muzyki, to może ktoś, tak jak ja, fascynuje się Muse?
Stary 2011-01-08, 19:39   #38
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Napisane przez dominikahh Pokaż wiadomość
Salvador Dali? Lubię go
I ja, i ja! Mój najulubieńszy - nad łóżkiem mam 'Galateę Sferyczną', chociaż najbardziej lubię 'Uporczywość pamięci', bo to pierwszy jego obraz, jaki w życiu widziałam

Cytat:
ale to chyba trzeba być znanym blogerem? naprawdę fajna sprawa, nawet nie wiedziałam że tak można
Chyba nie jestem znana, nie wiem Odezwali się do mnie chyba jakoś w lipcu, a bloga prowadziłam od maja, więc chyba regularnie śledzą poczytania blogerów Polecam, to naprawdę fajna sprawa!

Cytat:
a co do muzyki, to może ktoś, tak jak ja, fascynuje się Muse?
Nie jestem jakąś wielką miłośniczką, ale lubię ich posłuchać
Stary 2011-01-08, 20:17   #39
dominikahh
Wtajemniczenie

Cytat:
I ja, i ja! Mój najulubieńszy - nad łóżkiem mam 'Galateę Sferyczną', chociaż najbardziej lubię 'Uporczywość pamięci', bo to pierwszy jego obraz, jaki w życiu widziałam

Chyba nie jestem znana, nie wiem Odezwali się do mnie chyba jakoś w lipcu, a bloga prowadziłam od maja, więc chyba regularnie śledzą poczytania blogerów Polecam, to naprawdę fajna sprawa!

Nie jestem jakąś wielką miłośniczką, ale lubię ich posłuchać
chciałam mieć kiedyś Salvadora na ścianie, tzn, plakat, ale jakoś nie wyszło
mój pies nosił przezwisko Salvador
widziałam u Ciebie na blogu, że czytałaś jego książki a ja nawet nie wiedziałam że on ma jakieś...

a bloga zalożę, na pewno ale muszę wszystko ogarnąć, co jak i gdzie
Stary 2011-01-08, 22:40   #40
vinnet
Raczkowanie

Ja malarstwem zaczęłam interesować się poważniej w gimnazjum, gdy moja starsza siostra przygotowywała się do matury z historii sztuki i gromadziła różne albumy obecnie przymierzam się do romansu z Witkacym (ciekawe, czy mnie zechce^^).

Muse... mam całą dyskografię i tylko przez pracę nie mogłam pojechać na Coke'a... lubię ich! jestem maniaczką ballad, ale Resistance podbiła moje serce

Jeśli mowa o Dalim - oglądałyście ten film o nim i Lorce, w którym gra Edzio?

Dzisiaj niestety nie udało mi się obejrzeć Jandy, ech. Skusiłam się na kino rodzinne i wraz ze starszymi i młodszymi obejrzeliśmy komedię (ja już po raz 3) Grown ups z Sandlerem, Schneiderem, Rockiem. Uwielbiam ten film. Podobno aktorzy, kręcąc niektóre sceny stawiali na pełną spontaniczność, zekranizowali swoje własne dzieciństwo i ten luz, bezpretensjonalność po prostu czuć

Polecam Wam moje drogie na wieczoru, podczas których chcecie odreagować ciężki dzień
Stary 2011-01-09, 00:35   #41
dominikahh
Wtajemniczenie

ja na CLMF to nie mogłam jechać, no ale trudno
ale wyszło tak, że byłam na innym fajnym koncercie - Festiwal Legend Rocka w Dolinie Charlotty, może kojarzycie? trwa 3 dni, ja byłam tylko na 2, ale i tak było super

a ten film z Edziem chciałam obejrzeć, ale kurcze ja na nic nie mam czasu. tyle filmów, tyle książek... dobrze, że ferie za tydzień mam a jak się ten film nazywa, to nie pamiętam
Stary 2011-01-09, 01:36   #42
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Ja go oglądałam, ale prawda jest taka, że osoba malarza została bardzo spłycona. Skupili się na jego upodobaniach homoseksualnych i problemach psychicznych, na niczym innym... Trochę przekłamań i trochę zubożenia, ale gra aktorska na naprawdę syokim poziomie...

____

BTW, nie wiem czemu cały czas zamiast 'pasjonatki', czytam 'pensjonarki' i mi się z samej siebie śmiać chce

Edytowane przez Futbolowa
Czas edycji: 2011-01-09 o 02:16
Stary 2011-01-09, 07:40   #43
Dosiak
BAN stały

Witajcie dziewczyny, dostrzegłam ciekawy wątek i kilka znajomych wizażanek, więc trochę was pomęczę swoją osobą

Jestem maniaczką książek i filmów, mogłabym nie wychodzić z domu tylko czytać i oglądać na zmianę Na blogu dziele się spostrzeżeniami dotyczącymi literatury najczęściej. O filmach piszę znaczniej mniej, bo z racji kierunku studiów, oglądam ich mnóstwo i zrecenzowanie każdego byłoby niemożliwe. Poza tym ciągle czuję swoje niedoskonałości zarówno warsztatowe jak i "wiedzowe", więc o kinie ciągle wiem zbyt mało, żeby dobrze o nim pisać.

Gratuluje pomysłu na wątek, świetna sprawa
Dosiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 10:39   #44
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Dosiak, co studiujesz?
Stary 2011-01-09, 10:49   #45
Dosiak
BAN stały

Kulturoznawstwo ze specjalizacją filmoznawstwo i media
Stary 2011-01-09, 11:30   #46
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Ooo, bardzo ciekawy kierunek
Szkoda, że w moim mieście taki ograniczony wybór
Stary 2011-01-09, 11:36   #47
Dosiak
BAN stały

Dziękuję Przyznam szczerze, że miałam pewne obawy czy odnajdę się na tym kierunku, na szczęście okazały się bezpodstawne. Studiuję w Łodzi, więc jakby co, to z Częstochowy niedaleko
Stary 2011-01-09, 12:31   #48
Pani Barokowa
Rozeznanie

Mam taką prośbę...

Ostatnio nie miałam czasu na czytanie innych książek niż lektury szkolne i słownik j. angielskiego. Ale następna lektura dopiero po feriach, więc postanowiłam i uzupełnić swoją bibliotekę o parę nowych pozycji. Znacie może jakieś ciekawe książki przygodowe, może coś o Włoszech, Grecji, Hiszpanii, Francji?? Jako że jestem na głodzie może być nawet o samotnej, porzuconej kobiecie, która wyrusza do Afryki i pomaga dzieciom. Znajdzie się coś??
Pani Barokowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 14:52   #49
mivol
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dosiak Pokaż wiadomość
Jestem maniaczką książek i filmów, mogłabym nie wychodzić z domu tylko czytać i oglądać na zmianę Na blogu dziele się spostrzeżeniami dotyczącymi literatury najczęściej. O filmach piszę znaczniej mniej, bo z racji kierunku studiów, oglądam ich mnóstwo i zrecenzowanie każdego byłoby niemożliwe. Poza tym ciągle czuję swoje niedoskonałości zarówno warsztatowe jak i "wiedzowe", więc o kinie ciągle wiem zbyt mało, żeby dobrze o nim pisać.
oo ja przez ostatnie kilka miesięcy uzupełniam braki filmowe, założyłam konto na filmweb - działa na podobnej zasadzie co lastfm, ułatwia poszukiwania zazdroszczę kierunku, pewnie macie boskie zajęcia

i Murakamiego też uwielbiam,
Futbolowa, bardzo fajna recenzja jego najnowszej książki, miałam podobne odczucia po przeczytaniu
mivol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 14:53   #50
vinnet
Raczkowanie

dosiak - aloha!

PB, tak się zastanawiam i przychodzi mi na myśl "Obca" tylko, że rzecz dzieje się w Szkocji, a później nawet Szkocji XVI-wiecznej

D, nie słyszałam o festiwalu w żadnej dolinie, ale w tym roku planuję polandtrip na 2 tygodnie ze znajomymi i chcemy zaliczyć Jarocin i Opener ^^

Ja jutro wracam do mego miasta studiowania i mam ochotę obejrzeć jakieś dobre anime moja miłość

A dzisiaj czas na pisanie recenzji z "Białego dmuchawca", ot co
Stary 2011-01-09, 15:00   #51
90agnieszka90
Zakorzenienie

GG do 90agnieszka90

Można się dołączyć?

90agnieszka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 15:10   #52
vinnet
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 90agnieszka90 Pokaż wiadomość
Można się dołączyć?
pyyyytaaaanieee jasne, że TAK
pop in & enjoy! ^^
Stary 2011-01-09, 15:26   #53
dominikahh
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vinnet
D, nie słyszałam o festiwalu w żadnej dolinie, ale w tym roku planuję polandtrip na 2 tygodnie ze znajomymi i chcemy zaliczyć Jarocin i Opener ^^
też myślałam że może w tym roku mogłabym pojechać gdzie, ale to tyyyle kasy trzeba wydać. a i jeszcze planuję znaleźć jakąś pracę na wakacje.

Dosiak, Agnieszka, witajcie

założyłam bloga. na razie to początki, jeszcze we wszystkim się nie orientuję... no ale.

http://lets-talk-about-art.blogspot.com/
Stary 2011-01-09, 15:57   #54
elsha
Rozeznanie

GG do elsha

Cytat:
Hej, elsha zostań już z nami Jasne, że się dogadamy! słyszałaś może Toma Waits'a? np. "Ol'55"? ewentualnie słuchasz Bjork, Anouk?
Waitsa owszem, chociaż wymienionej przez ciebie akurat nie kojarzę, zaraz obczaję. O Anouk pierwsze słyszę, za Bjork nie przepadam, ale słabo znam jej muzykę. Z wokalistek lubię Tori Amos, PJ Harvey, Patti Smith, Reginę Spektor, Fionę Apple, a ze skandynawskich klimatów Anję Garbarek, chociaż ona akurat śpiewa po angielsku.
Cytat:
No i to jest dobry patent na wakacje! Strasznie bym chciała pojechać na Openera, ale nie mam z kim.

Dosiak, cześć. Miło cię tu widzieć.
Stary 2011-01-09, 15:59   #55
vinnet
Raczkowanie

Mi na ambicję wskoczył wykładowca:
W: Państwo byli kiedyś w Rzymie?
Studenci: No nie.
W: A czemuż to?
S: Kasy nie ma, panie profesorze.
W: Chyba mi nie powiecie, że nie jeździcie spontanicznie na wakacje! jakiś autostop itd!

No, mniej więcej tak to wyglądało sparafrazowane Więc czas najwyższy miesiąc zarabiać - 2 tygodnie szaleć, to chyba rozsądne proporcje.
Byłyście może na sztuce, o której już wspominałam, "Biały dmuchawiec"?
Stary 2011-01-09, 16:25   #56
Dosiak
BAN stały

Pani Barokowa
może powieści Zafona? Ja uwielbiam jego książki, akcja rozgrywa się w Hiszpanii, a dokładniej w Barcelonie

Cytat:
Napisane przez mivol Pokaż wiadomość
oo ja przez ostatnie kilka miesięcy uzupełniam braki filmowe, założyłam konto na filmweb - działa na podobnej zasadzie co lastfm, ułatwia poszukiwania zazdroszczę kierunku, pewnie macie boskie zajęcia

i Murakamiego też uwielbiam,
Futbolowa, bardzo fajna recenzja jego najnowszej książki, miałam podobne odczucia po przeczytaniu
Dziękuję, zajęcia w większości są super, ale zdarzają się też przysłowiowe flaki z olejem Konta na filmwebie nie posiadam i jakoś mnie nie ciągnie na razie.

Cytat:
też myślałam że może w tym roku mogłabym pojechać gdzie, ale to tyyyle kasy trzeba wydać. a i jeszcze planuję znaleźć jakąś pracę na wakacje.

Dosiak, Agnieszka, witajcie

założyłam bloga. na razie to początki, jeszcze we wszystkim się nie orientuję... no ale.

Na pewno zajrzę na Twojego bloga

Elsha Ciebie również miło widzieć
Stary 2011-01-09, 17:11   #57
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:

O, super!
Będę zaglądać i dodaję do obserwowanych
Karaluszysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 18:20   #58
jusssi
Rozeznanie

Hej dziewczyny również przyłączam się do wątku

To dziwne, ale pasjonatką książek jestem dopiero od momentu kiedy skończyły się lektury w szkole. Teraz z chęcią podyskutowała bym z panią od polskiego na temat niejednej książki - nadrabiam zaległości

Obecnie czytam Kiedy wchodziłem do pokoju - Nicole Krauss Mimo iż jest taka jednostajna i troszkę za bardzo autorka zwraca uwagę na szczegóły to muszę powiedzieć, że przemyślałam sobie kilka spraw pod wpływem tej książki. Teraz tylko nie mogę się doczekać zakończenia..., tylko te egzaminy w szkole na głowie mi siedzą.

Cytat:
Napisane przez Dosiak Pokaż wiadomość

Pani Barokowa
może powieści Zafona? Ja uwielbiam jego książki, akcja rozgrywa się w Hiszpanii, a dokładniej w Barcelonie
Jeśli byś się zdecydowała na książki Zafona jest teraz fajna promocja
http://www.kdc.pl/marina_p10448793.html
http://www.kdc.pl/cien-wiatru_p3397536.html
jusssi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 18:32   #59
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Kurczę, faktycznie dobra promocja!

Pozostając w tym temacie kieruję pytanie do kupujących w księgarniach internetowych. Kiedy zazwyczaj są promocje?
Wiem, że w Matrasie jest teraz duży rabat, ale jestem trochę spłukana i prócz tego mam kilka pilnych wydatków, więc większe zakupy książkowe raczej mi się nie uśmiechają. Nie w tej chwili.
Jeszcze nie kupowałam w internetowej księgarni, ale chciałabym zacząć to robić. Dotychczas książkowe zakupy robiłam przez Allegro, ale rezygnuję już z tego. Same koszty przesyłki wynosiły czasem 40% ceny ogólnej
Mieszkam w niewielkim miasteczku, w którym jest tylko jedna księgarnia. Właściwie to są dwie, ale w drugiej są tylko podręczniki szkolnej itd. A w tej pierwszej księgarni ceny są bardzo wysokie. Ostatnio na Allegro znalazłam książkę która kosztowała o połowę mniej, niż ta z księgarni :/
Poza tym jest tam niewielki wybór, a zamawiane książki są dość drogie.

Edytowane przez Karaluszysko
Czas edycji: 2011-01-09 o 18:33
Karaluszysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 19:41   #60
vinnet
Raczkowanie

Ja Karaluszysko wciąż stawiam na allegro, na którym funkcjonuje wiele księgarni i najlepiej zamawiać z kimś lub kilka rzeczy u jednego sprzedawcy zawsze można się dogadać!

Ja uwielbiam klimaty antykwariatów...

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości