Allegro-zwrot,zakup od osoby prywatnej. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-18, 11:34   #31
mad86
Zakorzenienie

Dot.: Allegro-zwrot,zakup od osoby prywatnej.

Cytat:
Napisane przez imago84 Pokaż wiadomość
dostałam odpowiedź od niego:
"Witam, zgodnie z przepisami, jeśli produkt nie został użyty, może Pani
zwrócić go w terminie 10 dni od daty otrzymania. Po odesłaniu, otrzyma
Pani zwrot za puder na konto bankowe. Proszę również o informację, dlaczego dokładnie chce Pani zwrócić puder - co jest z nim nie tak. Muszę przyznać, że nie dostałem jeszcze reklamacji, dlatego chętnie dowiem się co jest nie tak."

Jaką mam gwarancję, że jak odeślę dostanę kasę - wymyśli że puder był używany i tyle.
w takim wypadku nie zwroci Ci kosztow wysylki, tylko koszt samego pudru.
Jesli odeslesz mu roz a on nie odda kasy- policja.
Stary 2011-02-18, 11:44   #32
Diva1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kycia1 Pokaż wiadomość
Może zrób zdjęcia dokładne wraz z kodem produktu itd, zeby miec udokumentowane jak wyglądał produkt przed wyslaniem, moze to zaradzi. Wiesz, sprzedawcy boja sie nagatywów, wiec raczej nie będzie Ci robił problemów.

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

Ale cwaniak. W tym momencie uchyla się od płacenia prowizji allegro. Może allegro samo się nim zajmie jak zobacza ilosc zgłoszen o zwrot prowizji, bo pewnie jedyna nie jestes, chyba, ze to była jednorazowa aukcja i nic juz nie wystawaia. Tak czy siak wystawiajac na allegro godzi sie na to.Fakt- tanio nie jest, no ale cos za cos.

Co ja bym zrobiła ? hm... Zalezy . Jesli to coś co ma gwarancje to wtedy bym pisala wyjasnienie, bo moze to spoósb na jej ominięcie ? (wobec allegro bedzie czysty i nic nie bedzie mógl udokumentowac bo w koncu zwróciłas towar w/g tego - bo brak wyjasnienie = zgoda) .

Widziałam, że wystawia normalnie dalej ciuchy. Wydaje mi się, że on tak ze wszystkimi bo wysłał wiadomość typu "Pan/i" czyli wysyła to do wszystkich. Ja mu wystawiłam pozytywny komentarz zaraz po przyjściu zakupionego towaru to już o czymś świadczy prawda?
Jeszcze pytanie czy ja na tym jego przekręcie nie ucierpię?

Don't forget to love yourself!
Diva1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-18, 11:47   #33
imago84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mad86 Pokaż wiadomość
w takim wypadku nie zwroci Ci kosztow wysylki, tylko koszt samego pudru.
Jesli odeslesz mu roz a on nie odda kasy- policja.
no juz licze się z tym że koszty wysyłki ja pokrywam, ale żeby za puder zwrócił

---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Diva1 Pokaż wiadomość
Widziałam, że wystawia normalnie dalej ciuchy. Wydaje mi się, że on tak ze wszystkimi bo wysłał wiadomość typu "Pan/i" czyli wysyła to do wszystkich. Ja mu wystawiłam pozytywny komentarz zaraz po przyjściu zakupionego towaru to już o czymś świadczy prawda?
Jeszcze pytanie czy ja na tym jego przekręcie nie ucierpię?
mysle, ze tym powinno się zająć allegro i takie sprawy trzeba zgłaszać bo to proba wyłudzenia prowizji od all na przykładzie twojej osoby
Stary 2011-05-13, 16:24   #34
enii
Wtajemniczenie

Dziewczyny sprzedalam stanik Freya( stan idealny, ale mniejsza o to) , kupujaca dostala porzesylke i odpisala, ze na pewno to nie ten rozmiar ( bo miala inne i inne pasowały) co na metce a zaniżony . . Chce go odeslac ( trozke beszczelnie to napisala) ..Na stonie ''o mnie'' mam wyraznie napisane , że proszę o przemyślane zakupy, gdyż zwrotów nie przyjmuję ... Co mam zrobić???

edit:zapewne fason dla niej nieopowiedni i teraz kombinuje..Zaznaczam, ze kwota byla smieszna bo cale 15 pln << przegladajac komentarze tej Pani , zauwazyłam, ze jest bardzo upierdliwą osobą>

22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket)

Edytowane przez enii
Czas edycji: 2011-05-13 o 16:29
enii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-14, 00:38   #35
6roove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez enii Pokaż wiadomość
Dziewczyny sprzedalam stanik Freya( stan idealny, ale mniejsza o to) , kupujaca dostala porzesylke i odpisala, ze na pewno to nie ten rozmiar ( bo miala inne i inne pasowały) co na metce a zaniżony . . Chce go odeslac ( trozke beszczelnie to napisala) ..Na stonie ''o mnie'' mam wyraznie napisane , że proszę o przemyślane zakupy, gdyż zwrotów nie przyjmuję ... Co mam zrobić???

edit:zapewne fason dla niej nieopowiedni i teraz kombinuje..Zaznaczam, ze kwota byla smieszna bo cale 15 pln << przegladajac komentarze tej Pani , zauwazyłam, ze jest bardzo upierdliwą osobą>
niech odesle, zwrocisz jej te 15 zeta, jesli kupila przez kup teraz to ma prawo zwotu do 10 dni,
a jesli licytacja, to nie musisz przyjmowac zwrotu, za koszty wysylki Ty nie placisz.
nie musisz się z niczego tlumaczyc, skoro na metce jest podany rozmiar, przeciez nie 'doszylas' innego.

6roove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-14, 05:08   #36
enii
Wtajemniczenie

dziekuje za info

Stary 2011-05-14, 18:49   #37
SdC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 6roove Pokaż wiadomość
niech odesle, zwrocisz jej te 15 zeta, jesli kupila przez kup teraz to ma prawo zwotu do 10 dni,
a jesli licytacja, to nie musisz przyjmowac zwrotu, za koszty wysylki Ty nie placisz.
nie musisz się z niczego tlumaczyc, skoro na metce jest podany rozmiar, przeciez nie 'doszylas' innego.
Jeśli enii jest osobą fizyczną, to kupująca do niczego nie ma prawa.
SdC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-14, 21:47   #38
201803120851
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez enii Pokaż wiadomość

Jeżeli stanik nie ma żadnej wady ukrytej, a opis na aukcji był staranny - tzn. rozmiar zgodny z prawda itp. , to ta pani nie ma w tym względzie żadnych praw. Tzn. jasne, może sobie złożyć reklamację, ale możesz ją odrzucić. Natomiast na pewno nie ma prawa zwrotu do 10 dni, bo jej się jednak stanik nie spodobał ( chyba że na allegro sprzedajesz " na firmę" ). Oczywiście Ty możesz zezwolić na taki zwrot, tyle że nie musisz, niezależnie czy to licytacja, czy kup teraz.
201803120851 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-14, 22:25   #39
mad86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lily marlene Pokaż wiadomość
Jeżeli stanik nie ma żadnej wady ukrytej, a opis na aukcji był staranny - tzn. rozmiar zgodny z prawda itp. , to ta pani nie ma w tym względzie żadnych praw. Tzn. jasne, może sobie złożyć reklamację, ale możesz ją odrzucić. Natomiast na pewno nie ma prawa zwrotu do 10 dni, bo jej się jednak stanik nie spodobał ( chyba że na allegro sprzedajesz " na firmę" ). Oczywiście Ty możesz zezwolić na taki zwrot, tyle że nie musisz, niezależnie czy to licytacja, czy kup teraz.
a czy ta pani ma prawo czepiac sie o brak wymiarow stanika? Rozmiar sobie a rzeczywistosc sobie
Stary 2011-05-15, 06:55   #40
201803120851
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mad86 Pokaż wiadomość
a czy ta pani ma prawo czepiac sie o brak wymiarow stanika? Rozmiar sobie a rzeczywistosc sobie
Nie wiem jak mam Ci odpowiedzieć " czy ma prawo", tj. czy tak po ludzku czy kodeksowo Często tu dochodzi do potencjalnej sytuacji ( nie mówię, że miała tu miejsce) - kupująca " mogła dopytać", sprzedająca " mogła uściślić opis". Gdyby sprzedający prowadził przedsiębiorstwo pewnie można by było oczekiwać wyższego poziomu staranności niż od osoby fizycznej, ale co jak mamy dwie osoby fizyczne ? Bardziej jednak chyba chciałam wskazać na to, czy kupujący dokładnie wiedział, co kupuje - lub też mógł się dowiedzieć, żeby sprzedający z czystym sumieniem, że nawet sąd przyznałby mu rację mógł powiedzieć sorry, proszę pani, jak Ci się nie podoba to trudno, ode mnie wszystko było w porządku, reklamacja nieuzasadniona.
201803120851 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-17, 10:13   #41
enii
Wtajemniczenie

ostatnia nowościa jest to, że owa Pani nastraszyła mnie, ze wystawi negatyw jak nie przyjme zwrotu i oczywiscie nie wypłace jej kasy ..Rece mi opadają. Wiecie dla świetego spokoju mogłam tak zrobic ( moja tylko i wyłacznie dobra wola) i zapewne bym tak zrobiła gdyby nie to, ze pierwszy mail był opryskliwy i niezbyt kulturalny ( cwaniactwo to ja tępie)..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-14, 22:04   #42
Serber
Przyczajenie

Oj z tymi reklamacjami na Allegro jest kiepsko, sam reklamowałem zakupiony towar, sprzedawca kazał go odesłać, nowego nie przysłał, pieniędzy nie oddał. Goście z Allegro powtarzają, że oni są tylko pośrednikami i jak klikniesz to kupiłeś/sprzedałeś, oni pobierają prowizję i dalej ich nic nie interesuje. Ku przestrodze, poczytajcie "Koniec zakupów na Allegro":
http://www.forum-bizuteria.com/viewtopic.php?f=3&t=648
Serber jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-19, 19:51   #43
jowinia
Raczkowanie

Hej,

kupiłam towar na aukcji allegro, jednak nigdzie informacji o tym, że jest to osoba prywatna, a nie przedsiębiorca, nie było. Dowiaduję się o tym dopiero teraz, kiedy chcę zwrócić przedmiot, czy mam jakieś możliwości manewru?
jowinia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości