|
|
#31 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Kiedy powiedzieć o ciąży...
Ja w pracy i znajomym muszę powiedzieć jednocześnie
![]() Jak powiem wcześniej znajomym to w pracy będą wiedzieli nie ode mnie tylko z drugiej ręki, a tego bym nie chciała. Rodzicom mieliśmy ochotę powiedzieć w Dzień Babci i Dziadka - niestety jedna babcia się rozchorowała, a nie chcemy tego robić tego przez telefon. Teraz musimy poczekać na dogodną sytuacje |
|
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
Ja powiedzialam mamie zaraz na drugi dzien gdy sie tylko dowiedzialam a swojemu TZ dopiero tydzien po tym dniu gdyz musialam sie do tego przygotowac. Poza tym nie chcialam tego zrobic tak po prostu w srodku tygodnia kiedy wracamy zmeczeni po pracy. Juz od dawna mialam przygotowane male buciki z logo naszej ulubionej druzyny pilkarskiej, do tego mala karteczka,kolacja....
![]() Bylo naprawde tak jak sobie wymarzylam, mina TZ kiedy zobaczyl butki- bezcenna ![]() W pracy powiedzialam tez dosc szybko,zeby miec wolne platne dni na spotkania z lekarzem czy polozna.
|
|
#33 |
|
Rozeznanie
|
U mnie przy pierwszej ciąży oczywiście TŻ dowiedział się pierwszy, potem moja dobra koleżanka, rodzinka moja i TŻ tydzień później jak trafiłam do szpitala z plamieniami, bo tak chcieliśmy poczekać...
Teraz jestem w 6 tygodniu i wie narazie TŻ i z 3 koleżanki, którym mogę powiedzieć wszystko. Z rodzinką jeszcze troszkę poczekamy... bynajmniej do 1 USG które jest w piątek.
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
Tz od razu
![]() Przyjaciolce tez powiedzialam ze test zrobilam i byl '+'. Rodzina sie dowie jak potwierdze u lekarza w tym tygodniu. Choc troche sie boje czy nie za wczesnie... wychodzi 5ty tydzien na dzisiaj. |
|
|
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
My powiedzieliśmy rodzicom dosłownie dzień czy dwa po zrobieniu testu i nie żałujemy, że nie poczekaliśmy. Fajnie jest przeżywać takie szczęśliwe chwile z najbliższymi.
Część znajomych dowiedziała się jeszcze zanim lekarz potwierdził ciążę, ale to dlatego, że bardzo szybko dokuczały mi pierwsze objawy ciąży i po prostu już się dopytywali, co mi jest i czemu tak często leżę w łóżku. Woleliśmy im powiedzieć, żebym nie musiała udawać, że dobrze się czuję tym bardziej, że część z nich wiedziała wcześniej o naszych planach. Pozostałym znajomym powiedzieliśmy po I trymestrze.
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Rodzicom powiedziałam, gdy byłam w czwartym miesiącu.
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
Najbliższej rodzinie powiedzieliśmy, gdy byłam w 4 miesiącu. Znajomym też dopiero po 4 miesiącu jakoś zaczęliśmy mówić , lub sami się domyślili widząc brzuszek.
|
|
|
|
|
#38 |
|
Przyczajenie
|
My to powiedzielismy od razu. Męzus jest taki dumny ze nie mogl sie powstrzymac i na drugi dzien wszystkim rozgadal...
Ale w sumie to ja w troszke innej sprawie, chcialabym zapytac sie czy jest gdzies juz watek o zwolnieniu lekarskim w czasie ciąży. Nie moge znalezc a jestem bardzo ciekawa Waszyh opinii....
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=113069 |
|
|
|
|
|
#40 |
|
Rozeznanie
|
no i było teraz tak, że teście już zaczęli coś podejrzewać... i się dopytywać, ale dzien po poszłam akurat na 1 usg i wtedy im powiedzieliśmy.
Reszta rodzinki dowie się w swoim czasie. Jak już coś będzie widać... nie ma powodu się śpieszyć. A jestem w 12 tygodniu.
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
A co powiecie o ogłaszaniu o ciąży na portalach społecznościowych???
Moja znajoma udostępniła dziś wpis na Facebooku i nk, że jest w 4 tc... Dla mnie to trochę przesada... Nie wiem, ale to takie ekshibicjonistyczne...? Choć widziałam lepszy wpis na fb "Odstawiłam pigułki i zaczynamy starać się o dziecko!"
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja mam fejsa ale nie mam zamiaru oświadczać tam o mojej ciąży, najważniejsi dla mnie będą wiedzieć. Mój tż dowiedział się zaraz po teście a rodzina tydzień pozniej
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w pracy powiedziałam w 20stym tygodniu, rodzinie oczywiście od razu jak się dowiedziałam, czyli w ok. 6 tygodniu, a wielu znajomych do dzisiaj nie wie, nie chwalę się.
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zadomowienie
|
hmmm ciekawe kiedy bym ja powiedziała,he he
|
|
|
|
|
#45 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny, mam pewien dylemat..
Moja sytuacja wygląda tak, że zostałam zatrudniona na umowę zastępstwo do stycznia. Spodziewam się przedłużenia umowy ale to zależy czy osoba która zastępuje wróci do pracy. Tak się złożyli ze zaszłam w ciążę i jestem w 7 tc.. I teraz strasznie boję się powiedzieć pracodawcy o tym fakcie że po prostu nie dostanę przedłużenia.. No a praca jest mi potrzebna.. Myślałam żeby jednak zaczekać aż będę mieć wkrótce stabilniejsze zatrudnienie i wtedy poinformować ale obawiam się też reakcji przełożonych.. Co byście mi doradziły? |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#46 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#48 |
|
Przyczajenie
|
Poczekaj jeszcze chwilę, po przedłużeniu poinformuj pracodawcę (ale nie od razu po złożeniu podpisu).
Co do tematu, pierwszą ciążę straciłam niestety ale zdążyłam już obwieścić rodzinie, że moi rodzice zostaną dziadkami. Przy drugiej ciąży powiedziałam dopiero w 4tym miesiącu aby mieć pewność, że nie skończy się jak za pierwszym razem. Tutaj masz dwa dodatkowe tematy, które mogą Cię zainteresować: https://sweetrush.pl/jak-powiedziec-...-miec-dziecko/ https://sweetrush.pl/jak-powiedziec-mezowi-o-ciazy/ W sumie nic odkrywczego, ale pomysł może się przyda
Edytowane przez GosiaNowakPL Czas edycji: 2022-02-01 o 13:10 |
|
|
|
|
#49 |
|
Rozeznanie
|
Bardzo mi przykro..
U mnie na ten moment wiedza tylko moi rodzice. Jeśli chodzi o pracodawcę to do końca stycznia mam umowę i myślę żeby poczekać. Najbardziej boję się że będę się musiała tłumaczyć że podpisałam umowę nic nie mówiąc, no i docinków ze strony kierownictwa |
|
|
|
|
#50 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 081ed4854e23be6738824bf7e7324809f3af476a_65822e820d4a7 Czas edycji: 2022-01-01 o 11:52 |
|
|
|
|
#51 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#52 |
|
Rozeznanie
|
Zamierzam pracować dalej dopóki będę tylko mogła
---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- Moja mama powiedziała mi to samo żeby poczekać jeszcze z poinformowaniem reszty rodziny, staram się być dobrej myśli |
|
|
|
|
#53 |
|
Rozeznanie
|
Obecnie jestem w 9 tc. I ciąża przebiega prawidłowo, ale ciągle myślę o mojej pracy. Najgorsze że strasznie przejmuje się opinia pracodawcy..
Edytowane przez blackcherryx94 Czas edycji: 2024-09-28 o 22:36 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:15.

55kg