![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak nie srebro, to co? Czyli wszystko o innych metalach.
Dziękuję Jaga za cierpliwe odpowiedzi
![]() ![]() Viktorey- z brązu kojarzę tylko kolekcję u Smoczka, ale to chyba brązowe AC. W kązdym razie możesz ją zapytać ![]()
![]() |
#32 |
Rozeznanie
|
Franio, jak Ci się lutuje? próbowałaś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Witajcie, mam z całą pewnością głupie pytanie więc wybaczcie.Wspominałyście tu o kupowaniu drutu w empiku, ja znam tylko jeden empik ten z książkami i płytami...czy wy też o TYM mówicie czy może o jakimś innym...
![]() ![]() skok ze zwyklaków w bardziej zaawansowane techniki jest dość trudny.Gdzie ja do tej pory oczy miałam???Tyle pięknych rzeczy można stworzyć a ja się koralikami bawiłam...(sorki za taki off top ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Dzięki bardzo za odp. pewnie posiada (mieszkam w raczej dużym mieście
![]() a że sieć to jest to wiem ![]() Edytowane przez balenka8_1 Czas edycji: 2011-01-31 o 23:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
O obróbce mechanicznej tytanu w domowych warunkach można zapomnieć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A ja na lut też jestem chętna, jeśli tylko to zamówienie dojdzie do skutku. Bo mam jak FK - dremek mi tylko do szpilek póki co służy...
![]() |
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
Viktorej, są nowe blaszki u sprzedawcy na all
![]() ALPAKA też ![]() http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=10121018 ---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- tylko się zastanawiam, czym to lutować... widziałam kiedyś w galerii, że jedna z dziewczyn wystawiała z tego pierścionki, i powiem, że fajnie wyglądały, tylko nie wiem jaka jest specyfika tej blachy - alpaki. bo np. w srebrze jak robię cargę, to wiem że mi się ładnie zamknie kamień, a alpaka nie wiem... czy jest tak plastyczna jak Ag? czy będzie się ją dało kształtować?! a może któraś z dziewczyn wie jak lutować miedź ze srebrem?! próbowałam kiedyś zrobić taki wisiorek, wycięłam blaszkę i chciałam przylutować do niego lutem 700 młotkowane druciki, i kapa! nie dało się... odpadało za każdym razem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() A alpaka to chyba się zachowuje jak srebro. Nie wiem. Niedługo zacznę eksperymentowanie, to się podzielę obserwacjami ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
W alpace pracuje się podobnie jak w srebrze, ale jest to stop zawierający 40-70% miedzi, 5-40% cynku i 10-20% niklu, więc jest to wysoce uczulający metal. Do treningu lub na własny użytek super, ale na sprzedaż tak średnio się nadaje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
no tak, zawsze są minusy, szkoda bo cena jest świetna ![]() ale miedź w połączeniu ze srebrem mnie kusi ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Przyczajenie
|
Witajcie Dziewczyny!
Prosze podpowiedzcie jak zrobic wisior z np.agatu technika witrazowa. Bardzo mi sie taka bizuteria podoba,a zupelnie jestem zielona w tej dziedzinie. Robienie naszyjnikow z kamieni juz mi sia znudzilo.Chcialabym zajac sie czyms innym. Zamowilam ksiazke o witrazach,ale nie wiem czy to wystarczy.Podpowiedzcie mi co mi bedzie potrzebne na poczatek.Maly pokoik na pracownie juz mam i co dalej? Z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkie pasjonatki i artystki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny mam pytanie dotyczące koloru miedzi. Ogniwka, które wrzucam przeszly kilka ekseprymentów: oksydowałam je kilka razy ponieważ nie uzyskiwalam zadowalającego mnie efektu oksydy (najczęstszym mankamentem były plamki, brak jednolitego koloru), po oksydowaniu przecieralam włókniną, tak jak to robię przy srebrze, no i właśnie - miedź uzyskała kolor bardziej łososiowy niż miedziany (wolałabym żeby był miedziany). Wrzucam drugie zdjęcie, na którym pokazalam na jakim efekcie mi zależy, a jakie ogniwa mam. oksydowałam dwiema różnych firm oksydami na zimno. Czym powinnam przetrzeć miedź dla uzyskania koloru miedzi, a nie łososia? Czy mogę z takich "satynowanych" miedzianych ogniwek wrócić do ich pierwotnego (czyt. ciemniejszego) miedzianego koloru? jak później miedź polerować - jaką pastą, ściereczką? A może zależy to od stopu miedzi? Dzięki za wszystkie sugestie i uwagi ![]()
![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
szczerze mówiąc nie wiem co Ci poradzić...
ja akurat bardzo lubię ten łososiowy odcień i jest on przeze mnie porządany ![]() z mojego doświadczenia wynika, że gdy zaoksydowany przedmiot potraktuję szorstką strona zmykawa (takiej gabki jak do naczyń) wtedy uzyskuje odcień bardziej miedziany, a przy tym satynę, ale to można jeszcze wypolerować gdy od razu poleruję ściereczką do srebra odcień jest delikatniejszy, od grafitu do łososiowego ..pełna profeska jak widać ![]()
![]() |
#46 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A dlaczego nie chciało Ci sie przylutować? Patrzyłaś na te przedmioty z boku? Przylegały do siebie? Młotkowany drut trzeba uklepać tak by przylegał w tych miejscach gdzie chcesz by był przylutowany... najlepiej jeśli bys go przetarła na papierze ściernym, wtedy będzie ładnie przylegal i z pewnoscia sie przylutuje ![]() DwaSłońca pokazała śliczne kółeczka ale mają troszkę za dużo lutu i dlatego tak mocno widać to miejsce (by go usunąć trzeba poświęcić więcej pracy w szlifowanie). Lutu ma być tyle by tylko pokrył szczelinkę a wtedy po delikatnym oszlifowaniu byłoby widać tylko cieniusieńki paseczek srebra. DwaSłońca, z oksydowaniem miedzi niestety nie pomogę, bo nie mam zbyt duzego doświadczenia w końcowej obróbce metali kolorowych... używałam ich raczej jako materiał ćwiczeniowy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
a ja myślałam, że mało lutu daje :P bo 1-2 mm, ale tak sobie myślę, że bardziej z 2 i w tym momencie ta wielkość wydaje mi się jakimś monstrualnym kawałkiem
![]() Myślę, że uda mi się to ukryć, kiedy ładnie mi się miedź zechce zoksydować ![]()
Moje zabawy z koluszkami. Zapraszam ![]() Edytowane przez dwaslonca Czas edycji: 2011-02-09 o 15:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
Dwasłońca, Anika7 dziękuję za odpowiedź...
moj TŻ uznał że ta blaszka miedziana zbyt odbiera ciepło z miejsca lutowania... ALE ! w związku z kilkoma nowymi pomysłami które mi się kołatają... kupiłam sobie lut Ag w paście tylko ten 640 - no w każdym razie 600 nie 700... moze tak będzie lepiej lutować? czyli teraz tak jak przy zwykłym lutowaniu: lutówką smaru smaru po lutowanych elementach, a lut na całej powieżchni styku posmarować ?! dziś już nie miałam czasu ale jutro coś pewnie popróbuję... ![]() Dwasłońca Twoje Lutowane kółka bardzo ładnie wyszły, nie widać nawet miejsca lutowania... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Rozeznanie
|
DwaSłońca ja lubię sobie rozklepać z lekka lut przed ucięciem.. wtedy bardziej widzę odpowiednią ilość (zwłaszcza jeśli lut w drucie jest o średnicy 0,8mm... ten 0,5 do takich malusich rzeczy jest poręczniejszy).... zdecydowanie tez myślę, że 1mm by wystarczył
![]() Lilnut, bardzo możliwe, że blaszka Ci za mocno odbierała ciepło jeśli była zbyt duża bądź gruba a Ty masz mały palniczek ![]() Ja osobiście nie miałam jeszcze okazji lutować lutem w paście ale z tego co wiem najczęściej są już z lutówką, więc niby nie trzeba dodatkowo. Wiesz jaki lut kupiłaś? W sensie czy bez kadmu? bo jeśli z kadmem to proponuję mocno wentylować podczas pracy bo to związek silnie trujący. Smaruj tak oszczędnie, nie przesadzaj... jeśli chcesz przylutować dużą powierzchnię to posmaruj w kilku miejscach a nie całą płaszczyznę. Pasta ma tez to do siebie, że nie poleży tyle co lut w drucie bo wysycha ![]() I jeszcze jedno Lilnut ![]() ![]() Edit: DwaSłońca, nie gniewaj się ![]() ![]() Edytowane przez anika7 Czas edycji: 2011-02-09 o 19:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Rozeznanie
|
bez kadmu, na pewno, pomęczyłam Panią o skład
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
dziewczyny, z miedzią to jest tak, jak się ją nagrzewa, to faktycznie mięknie jak srebro, ale jak się ją przegrzeje, to się do niczego nie nadaje, a już na pewno nie do lutowania
![]() Dorota - myślę, że oksyda jest za mocna żeby oksydować miedź, trzeba oksydę rozcieńczyć, na pół szklanki wody daję tyle oksydy, by uzyskać kolor "mocniejszy słomkowy" (ale określenie, leżę i ![]() i jeszcze jedno, a właściwie dwa ![]() - oksydę trzymamy w ciemnościach - rozcieńczoną oksydę można używać wielokrotnie i też trzymamy ją w ciemności a jak zmętnieje, to ją wylewamy i robimy nowy roztwór |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dzięki wielkie za wszelkie uwagi, mam lut grubości 0,6 więc przy następnej próbie na pewno będę go rozpłaszczać ![]() ![]()
Moje zabawy z koluszkami. Zapraszam ![]() Edytowane przez dwaslonca Czas edycji: 2011-02-09 o 19:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
A w jaki sposob oksydujesz aby otrzymac kolor starego srebra?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
ale co oksydować? jak oksydujesz srebro, to masz kolor starego srebra a jak miedź to masz kolor starej miedzi - miedź jeszcze może mieć kolor grafitowy albo czarny - zależy od rodzaju użytej oksydy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
Witam!
Chce uzyskac kolor starego srebra na bransolecie wykonanej z miedzi i cyny.Taka ogladalam w jednej galerii(tak byla opisana),a miala kolor starego srebra.Wiec pytam jakiego koloru patyny uzyc?Czarnego czy moze szarego?Jestem w tej materii zielona wiec potrzebuje podpowiedzi od kogos doswiadczonego. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Przyczajenie
|
Wczoraj przyszedł mój dremelek, a że cały dzień leżałam w łóżku z chorymi zatokami i anginą to dopiero dzisiaj rozpakowałam... i człowieka ciśnie, aby go użyć
![]() Tylko teraz się okazuje, że muszę znaleźć gaz do niej (dostanę w castoramach itp?) oraz... no właśnie. Nie mam doświadczenia z lutowaniem a chciałabym trochę miedzi polutować. Tylko, że mam stresa okropnego i chciałabym, aby ktoś napisał tutorial krok po kroku jak to zrobić (aby nie spaprać wszystkiego i się nie zabić przy okazji xD). Bo czytałam tu kilka tematów, ale mam kompletny mętlik. Więc... rzecz miedzianą w miejscu styku piłujemy tak, aby dwie końcówki jak najlepiej do siebie przylegały. Potem co? (pasta do lutowania i cyna?). Jak to wszystko długo podgrzewać? Czy przed nałożeniem pasty trzeba podgrzać miedź czy nakładamy na zimno? Itp. Szkoda, że nie mam nikogo, kto mógłby mi to pokazać w "realu" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
Gaz do zapalniczek to w kiosku na ten przykład
![]() I aha - sprawdź czy Ci nie "syczy" po nabiciu.. Ja właśnie szukam gwarancji do mojego...
![]() |
#60 |
Przyczajenie
|
Nie miałam pojęcia, że takie coś (w moim mniemaniu gaz=rzecz niebezpieczna :P), można dostać w kiosku! A polecacie jakąś konkretną firmę?
Ten polski jest zły bo pewnie rozcieńczają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:43.